«Είναι σίγουρο ότι οι αμυντικοί θα αφήσουν τον Καλάθη να σουτάρει» (vids)

«Είναι σίγουρο ότι οι αμυντικοί θα αφήσουν τον Καλάθη να σουτάρει» (vids)
Οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσία του Νικ Καλάθη στην Μπαρτσελόνα, η πίεση και η συνεργασία του με τον Νίκολα Μίροτιτς. Έτσι βλέπουν οι Ισπανοί τον πρώην αρχηγό του Παναθηναϊκού στο Palau Blaugrana.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ανέλαβε το καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα που τα τελευταία έξι χρόνια έχει κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους (Supercopa '15, Copa del Rey 2018 & 2019), αλλάζοντας τέσσερις προπονητές σε αυτό το διάστημα (Τσάβι Πασκουάλ, Γιώργος Μπαρτζώκας, Σίτο Αλόνσο, Σβέτισλαβ Πέσιτς). Παράλληλα οι Καταλανοί ενεργοποίησαν τη «βόμβα» με την απόκτηση του Νικ Καλάθη με στόχο την επιστροφή στο Final 4 έπειτα από το 2014, διεκδικώντας τον τρίτο τίτλο της ιστορίας τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν ολοκλήρωσαν τη συμφωνία με τον άλλοτε αρχηγό του Παναθηναϊκού, πλαισιώνοντας την superteam των Νίκολα Μίροτιτς, Άλεξ Αμπρίνες, Μπράντον Ντέιβις και Κόρι Χίγκινς με τον 31χρονο πλέι μέικερ που πέρσι μέτρησε 13.3 πόντους, 9.1 ασίστ και 4.5 ριμπάουντ μ.ό. αποτελώντας μόλις τον δεύτερο παίκτη στην ιστορία της EuroLeague που έχει να επιδείξει triple - double μετά από τον Νίκολα Βούιτσιτς.

Ο Καλάθης υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, αποτελώντας τη μοναδική μεταγραφή της Μπαρτσελόνα που στο μεσοδιάστημα, αποδέσμευσε τον μέχρι πρότινος κάπτεν, Άντε Τόμιτς και τον Πάου Ρίμπας. Η Μπάρτσα υποδέχεται στην πρεμιέρα της EuroLeague 2020-21 την ΤΣΣΚΑ ενώ η ήττα από τη Ρεάλ στον τελικό του Supercopa ήταν η πρώτη... μουτζούρα στο κάδρο που προσπαθεί να στήσει ο Γιασικεβίτσιους, ο οποίος δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μη ασφαλές περιβάλλον, όπως ήταν αυτό της Ζάλγκιρις για τον Λιθουανό.

Ο Καταλανός δημοσιογράφος του Full Basket, Miguel Lois Vidal σχολιάζει στο gazzetta.gr τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του Νικ Καλάθη στα μπλαουγκράνα, τη συνεργασία του με τους σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και την πίεση που καλείται να ξεπεράσει για να επιβιώσει στη Βαρκελώνη.

Ο Καλάθης στη Liga Endesa (τρεις συμμετοχής)
5.7 πόντοι
23.5% στο δίποντο (4/17)
33.3% στο τρίποντο (3/9)
2.7 ριμπάουντ
4.3 ασίστ
3.7 στο σύστημα αξιολόγησης
σε 21:50 λεπτά

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

«Σε κάθε περίπτωση, ο Νικ Καλάθης είναι μια σπουδαία προσθήκη για την Μπαρτσελόνα. Ειδικά μετά από την αποχώρηση του Μάλκολμ Ντιλέινι, η ομάδα απέκτησε τον καλύτερο παίκτη που θα μοιράζεται τη θέση με τον Τομά Ερτέλ. Είναι αλήθεια ότι ο Καλάθης έπαιξε καλύτερα στα φιλικά προετοιμασίας απ' ότι στο Supercopa ή τις πρώτες αγωνιστικές της Liga Endesa. Σε ό,τι αφορά την ισπανική λίγκα, η Ουνικάχα και η Μπιλμπάο τον έπαιξαν πολύ καλή άμυνα. Ίσως δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα, από τη στιγμή που το πρωτάθλημα στην Ισπανία είναι σαφώς πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό από το ελληνικό. Χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του Σάρας, στη νέα ομάδα, τη νέα πόλη και τη νέα κουλτούρα. Στον Παναθηναϊκό ήταν ο απόλυτος ηγέτης, ο πιο ακριβοπληρωμένος. Εδώ έχει δίπλα του τον Μίροτιτς, τον Χίγκινς, τον Ερτέλ... Πολλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Από 'κει και πέρα, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ένας παίκτης με προσωπικότητα. Στην πρεμιέρα κόντρα στην Μπούργος είχε σκοράρει μόλις δυο πόντους ως το τέταρτο δεκάλεπτο όμως ήταν το "κλειδί" της νίκης στο φινάλε».

Η ΠΙΕΣΗ

«Θα έλεγα ότι η ήττα στον τελικό του Supercopa από τη Ρεάλ δεν ήταν τόσο σημαντική, ούτε φυσικά εκείνη στον τελικό της Καταλανικής Λίγκας. Σίγουρα η ιστορία έγραψε ότι η Μπαρτσελόνα έχασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης όμως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι αρκετά έξυπνος για να κάνει τους παίκτες του να καταλάβουν ότι η σεζόν είναι κούρσα, ότι δεν αρκεί να παίζεις καλά και να κερδίζεις τους πρώτους μήνες. Πρέπει να το κάνεις τον Απρίλιο και τον Μάιο που κρίνονται οι τίτλοι, όχι τώρα. Η Μπαρτσελόνα έχει να κατακτήσει την EuroLeague από το 2010 και το ισπανικό πρωτάθλημα από το 2014. Σε αυτό το διάστημα η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κερδίσει τέσσερα, η Μπασκόνια ένα και η Βαλένθια άλλο ένα! Σίγουρα η Μπαρτσελόνα χρειάζεται έναν τίτλο που θα τη βοηθήσει πνευματικά στη συνέχεια και θα βγάλει από τους ώμους των παικτών της ένα μεγάλο φορτίο. Σε ό,τι αφορά το Supercopa, ήταν ένα παιχνίδι κόντρα στη Ρεάλ όπου η Μπαρτσελόνα ήταν ανταγωνιστική ως το τέλος όμως είχε να αντιμετωπίσει τον Φακούντο Καμπάτσο στην καλύτερη εκδοχή του! Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά».

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμα πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των Καλάθη - Μίροτιτς. Για μένα, είναι πιο σημαντική η συνύπαρξη του με τον Τομά Ερτέλ, ο οποίος είναι περισσότερο σκόρερ από τον Νικ. Μέχρι στιγμής δεν τους έχουμε δει μαζί στο παρκέ σε clutch στιγμές, από τη στιγμή μάλιστα που ο Καλάθης είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ στο τελευταίο δεκάλεπτο του τελικού του Supercopa με τη Ρεάλ. Είναι σίγουρο ότι οι αμυντικοί θα τον αφήσουν να σουτάρει ενώ θα έχουν να μαρκάρουν παίκτες όπως ο Κούριτς, ο Χίγκινς, ο Μίροτιτς και ο Ερτέλ. Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι τον Νοέμβριο θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα πράγματα για τον Καλάθη και την παρουσία του εδώ. Σε γενικές γραμμές, είναι χαρούμενος καθώς η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι διαφορετική σε σχέση με πέρσι. Η Μπαρτσελόνα με τον Πέσιτς ήταν μεν ανταγωνιστική όμως η χημεία δεν ήταν τόσο καλή. Αυτό έχει αλλάξει φέτος».