Ολυμπιακός: Η Βιλερμπάν έπαιξε όπως θα 'θελε ο Μπαρτζώκας να έπαιζε η ομάδα του

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Η Βιλερμπάν έπαιξε όπως θα 'θελε ο Μπαρτζώκας να έπαιζε η ομάδα του
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα είδε να κάνει ο Ολυμπιακός στο ΦΙΛΙΚΟ παιχνίδι με την Βιλερμπάν

Θυμάμαι πριν λίγες μέρες που έγραφα για την «χρυσή» ευκαιρία που προσφέρουν τα φιλικά παιχνίδια για να κάνεις λάθη.

Επίτηδες έγραψα στο lead το ΦΙΛΙΚΟ με κεφαλαία. Φ-Ι-Λ-Ι-Κ-Ο!

Ειλικρινά αδιαφορώ για την ήττα από την Βιλερμπάν, δεν με απασχολεί. Το ίδιο θα συνέβαινε κι αν αντί για 74-57 έληγε το ματς 57-54.

Το έχω πει δεκάδες φορές, ούτε ανάθεμα χρειάζεται στα άσχημα ούτε υπερενθουσιασμός στα όμορφα.

Πριν προχωρήσω να ξεκαθαρίσω πως φυσικά και δεν μου άρεσε η εικόνα του Ολυμπιακού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία ομάδα με 9 καινούριους παίκτες και για αθλητές οι οποίοι προέρχονται από αποχή έξι μηνών.

Η Βιλερμπάν έχω την εντύπωση πως έπαιξε όπως ακριβώς θα ήθελε να έπαιζε ο Ολυμπιακός. Οι Γάλλοι και πίεζαν και σε λάθη υποχρέωναν τον αντίπαλό τους και πολλά εύκολα καλάθια βρήκαν από αυτά και καλή κυκλοφορία της μπάλας είχαν στην επίθεσή τους και πολλά ελεύθερα σουτ βρήκαν μέσα από ωραίες και απλές κινήσεις.

Διαφωνείτε; Οι Γάλλοι έκαναν όσα ήθελε ο Μπαρτζώκας να κάνουν οι παίκτες του.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Θα ήταν εκτός λογικής να μην υπήρχαν κακώς κείμενα στο παρκέ. Ας αναλύσουμε ορισμένα που εντόπισα, χωρίς να εμβαθύνω ιδιαίτερα αφού ένα ματσάκι είδαμε. Δεν βγάζεις συμπεράσματα με 40 λεπτά.

Πρώτο. Παρατήρησα αρκετές φορές αργές επιστροφές στην άμυνα. Σε αυτό το επίπεδο το «αρκετές» μπορεί να είναι και 5-6. Μικρό νούμερο για μας. Τεράστιο για το μπάσκετ. Κακή ισορροπία μετά από σουτ παίκτη του Ολυμπιακού. Βαριά όμως και τα πόδια από την προετοιμασία.

Δεύτερο. Σε πολλές περιπτώσεις η κακή περιφερειακή άμυνα έδινε ντράιβ στον αντίπαλο. Πολύ σωστά ο Μάρτιν ή ο Έλις έβγαιναν και πηδούσαν για να κόψουν ή να αλλοιώσουν το σουτ του αντιπάλου. Αυτός αστοχούσε.

Μέχρι εδώ όλα ωραία. Αφού όμως αστοχούσε οι υπόλοιποι παίκτες βρίσκονταν εκτός θέσης, έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι υστερούσαν σε αθλητικότητα και χανόταν το ριμπάουντ προσφέροντας δεύτερη ευκαιρία στην γαλλική ομάδα να σκοράρει.

Για τα χαμένα ριμπάουντ οι μόνοι που δεν φταίνε είναι τα δυο «πεντάρια».

Τρίτο. Σε αρκετές περιπτώσεις όταν η μπάλα πήγαινε στα χέρια του Φολ ή του Γιαμπουσέλε, έπεφταν πάνω του παίκτες του Ολυμπιακού σαν τις μέλισσες. Δεν το έκαναν όμως με αποφασιστικότητα, αλλά με δισταγμό κι έτσι ο ψηλός έβρισκε πάσα έξω και εν συνεχεία οι Γάλλοι είχαν καλό σουτ.

Γενικά και η αναποφασιστικότητα την οποία ανέφερα κι η close out άμυνα δεν λειτούργησαν.

Τέταρτο. Δεν είδα επιθετική άμυνα. Βασικά, λάθος μου. Την είδα μόνο στην τελευταία περίοδο, αλλά ακόμη και τότε ήταν λάθος. Πολλά εύκολα φάουλ που έστειλαν γρήγορα τον αντίπαλο στο μπόνους.

Λες και τους είχε πει ο Μπαρτζώκας παίξτε επιθετικά και απλά ορμούσαν όπου έβρισκαν με χέρια και πόδια.

Βέβαια από την περσινή παρωδία που περνούσε μία ολόκληρη περίοδος κι είχαν 1-2 ομαδικά φάουλ, καλύτερα αυτό που είδαμε τώρα.

Όλα τα παραπάνω έγιναν απλά σε ένα 40άλεπτο φιλικής αναμέτρησης και τίποτα περισσότερο

ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά.

Πρώτο. Δεν έτρεξε. Ο Ολυμπιακός που θέλει να τρέξει φέτος βρήκε δύο μόνο αιφνιδιασμούς στο πρώτο ημίχρονο. Στον έναν έκανε επιθετικό φάουλ ο ΜακΚίσικ και στον άλλον (3vs1) σούταρε τρίποντο ο Σλούκας.

Προσωπικά λατρεύω το τρίποντο στον αιφνιδιασμό και δεν το θεωρώ λάθος επιλογή αφού αν αστοχήσεις υπάρχει πλεονέκτημα στο επιθετικό ριμπάουντ.

Δεύτερο. Κακή κυκλοφορία της μπάλας. Πάσες στο ένα μέτρο. Πάσες στα πόδια του συμπαίκτη τους. Πάσες με αργοπορία. Κακά σκριν.

Για αυτά έπαιξε ρόλο κι η καλή άμυνα της Βιλερμπάν, αλλά η αλήθεια είναι πως λίγα σουτ ήταν ωραία κι ελεύθερα.

Τρίτο. Παρατήρησα διστακτικούς αρκετούς παίκτες. Ειδικά τους καινούριους.

Σε αρκετές επιθέσεις ο Έλις έπαιρνε την μπάλα και δεν κοίταζε καν το καλάθι. Ο Μάρτιν ήταν «ψαρωμένος», αλλά στη συνέχεια βρήκε ρυθμό από τα επιθετικά ριμπάουντ που πήρε.

Ο Χάρισον πήρε δύο προσπάθειες, ο Τζένκινς καμία. Δεν μπορεί να τα περιμένουν όλα από τον Σλούκα και τον Σπανούλη.

Τέταρτο. Λάθη που έδιναν lay up. Το έχω γράψει πολλές φορές. Άλλο λάθος είναι να πετάξεις την μπάλα στην εξέδρα ή να κάνεις βήματα κι άλλο να στην κλέψει ο αμυντικός.

Στις πρώτες περιπτώσεις γυρνάς πίσω και προσπαθείς να το διορθώσεις από την άμυνά σου. Στην δεύτερη περίπτωση δέχεσαι κάρφωμα ή lay up.

Η Βιλερμπάν βρήκε 3-4 καλάθια χωρίς αντίπαλο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για φιλικό παιχνίδι.

Σε ματς που ο Μπαρτζώκας άφηνε για μεγάλο διάστημα ίδια πεντάδα με σκοπό να δει πως λειτουργούν (και αν λειτουργούν). Δεν έκανε αλλαγή για να αλλάξει τον ρυθμό του ματς.

Δεν υπάρχει ανώμαλη προσγείωση. Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια. Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγραφή.

Ένα φιλικό ήταν μόνο. Δεν ήταν η καταστροφή του κόσμου.

ΥΓ: Ατομικά για κάθε παίκτη θα ήταν άδικο να μιλήσω μετά από μόλις ένα ματς. Αφήνω στους γκρινιάρηδες την αποδόμηση τύπου «άχρηστος ο Τζένκινς», «δεν έχουμε ψηλό» κλπ.

Ας αφήσουμε το χρόνο να μας δείξει αν είναι άχρηστος ο Τζένκινς ή αν δεν έχουμε ψηλό.

Παρεμπιπτόντως αν την βραδιά που μας «χάλασε» ο Μάρτιν φρόντισε κι έκανε double double... ας ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες.

ΥΓ 2: Φρίμαν, παικτούρι καλό.

ΥΓ 3: Πώς το λέει ο CR7... Calma, calma. Όλα καλά θα πάνε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.