«Κάνουν πλάκα αν η Λίβερπουλ θα πάρει το πρωτάθλημα»!

«Κάνουν πλάκα αν η Λίβερπουλ θα πάρει το πρωτάθλημα»!
Ο Ανδρέας Καπούλας, ο Έλληνας προπονητής που πήγε στην Αγγλία για σπουδές κι έφτασε να προπονεί την Εθνική Νέων της Μεγάλης Βρετανίας μίλησε στο gazzetta.gr από το Μπρίστολ για την κατάσταση στο Νησί με τον κορονοϊό, την απουσία της χώρας από την EuroLeague και τη… Λίβερπουλ.

Οι τεράστιες τοιχογραφίες που καλύπτουν τις όψεις των κτιρίων στο Μπρίστολ δίνουν το στίγμα μιας πόλης που βάζει στα χέρια των ανθρώπων της τα εργαλεία για να εκφραστούν και να την εκφράσουν. Όχι τυχαία ένας από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς σύγχρονους street artists, ο Banksy, ξεκίνησε από το Μπρίστολ όπου και δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του. Μια πόλη που μέχρι πρότινος την χαρακτήριζε η ακατανίκητη ζωντάνια, μια πνοή που σε λίγα μέρη στην Αγγλία συναντά κανείς, ένα πνεύμα συνεχούς δημιουργίας και κίνησης που μπορούσε κανείς να νιώσει από τις πρώτες βόλτες του εκεί…

Στη ψυχαγωγία των κατοίκων μπήκε τα τελευταία χρόνια και το μπάσκετ, διεκδικώντας το δικό του μερίδιο από το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι που έχουν την πρωτοκαθεδρία. Οι Bristol Flyers είναι το μπασκετικό καμάρι της πόλης, η SGS College Arena είναι sold out σε κάθε παιχνίδι ενώ στην άκρη του πάγκου της ομάδας βρίσκεται ένας Έλληνας! Και μάλιστα από το 2005!!!

Ο Ανδρέας Καπούλας έφυγε για σπουδές στο Νησί στα 18 του και πλέον έχει… ριζώσει εκεί, έχοντας διατελέσει ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας U16 και της Μεγάλης Βρετανίας U20. Ο Έλληνας κόουτς μίλησε στο gazzetta.gr για την μπασκετική ζωή των Άγγλων, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και την…. αγωνία για το αν η Λίβερπουλ θα κατακτήσει εν τέλει το πρωτάθλημα!

«Ήλθα για σπουδές και βρέθηκα προπονητής»

Αρχικώς, πώς βρέθηκες να κοουτσάρεις στην Αγγλία; Τι δουλειά έχει ένας Έλληνας προπονητής μπάσκετ στο Νησί;
«Βρίσκομαι στους Bristol Flyers από το 2005, έχουμε ανέβει όλες τις κατηγορίες από την χαμηλότερη, την Division ΙΙΙ ενώ η εφετινή είναι η έκτη χρονιά μας στην BBL (British Basketball League). Πρέπει να σου πω ότι ήλθα στην Αγγλία για σπουδές και όχι για μπάσκετ (γέλια)! Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να σπουδάσω οικονομικά στο Μπαθ όμως το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκα να κοουτσάρω την ομάδα του Πανεπιστημίου! Ακολούθως, ανέλαβα την ομάδα της πόλης όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία του Μπρίστολ και οι Ακαδημίες των Bristol Flyers. Την επόμενη σεζόν βρέθηκα στην ανδρική ομάδα όπου συνεχίζω μέχρι σήμερα. Τι να πω, ήλθα για σπουδές και… βρέθηκα προπονητής»!

Οι μοναδικές εικόνες που έχουμε στην Ελλάδα για τα γήπεδα μπάσκετ στην Αγγλία είναι, ενδεχομένως η O2 Arena στο Λονδίνο και η έδρα της Λέστερ όπου αγωνίστηκε η Εθνική στο «παράθυρο» της FIBA. Πως είναι το δικό σας;
«Είναι πολύ σημαντικό ότι σε δυο χρόνια θα έχουμε νέο γήπεδο δίπλα σε αυτό της ποδοσφαιρικής Μπρίστολ που, παρεμπιπτόντως παίζει στην Championship και πριν από τη διακοπή διεκδικούσε τη συμμετοχή της στα playoffs ανόδου. Θα είναι χωρητικότητας 4.000 θεατών που για τα αγγλικά δεδομένα, είναι πολύ μεγάλο νούμερο! Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα από τα μικρότερα γήπεδα στη λίγκα, χωράει γύρω στα 800 άτομα όμως είναι γεμάτο σε κάθε παιχνίδι. Αν όλα πάνε καλά, το 2022-23 θα παίζουμε στη νέα έδρα μας».

Γιατί κατά τη γνώμη σου, η αγορά της Αγγλίας δεν έχει αποδεχτεί το μπάσκετ; Πως εξηγείς, για παράδειγμα το ότι η τελευταία συμμετοχή στην EuroLeague ήταν αυτή των London Towers, το 2002;
«Το σημαντικότερο πρόβλημα είχε να κάνει με την τηλεόραση και τις κακές αποφάσεις που πάρθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90. Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky είχε τα δικαιώματα της λίγκας όμως οι ομάδες αποφάσισαν να πάνε σε άλλη εταιρεία η οποία κατέρρευσε οικονομικά. Όταν, λοιπόν ξαναγύρισαν στο Sky βρήκαν κλειστές πόρτες! Το επίπεδο έπεσε όμως εσχάτως παρατηρείται άνοδος σε ό,τι αφορά την απήχηση. Το μπάσκετ είναι πίσω από το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το κρίκετ καθώς οι Βρετανοί είχαν τη νοοτροπία ότι είναι non-contact σπορ και δεν τους συγκινούσε ιδιαίτερα, πλέον όμως αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει επαφή. Τα γήπεδα γεμίζουν στον τελικό κυπέλλου βρέθηκαν 9.000 φίλαθλοι, ο τελικός των playoffs διεξήχθη στην Ο2 Arena με 16.000 κόσμο ενώ η εθνική ομάδα νίκησε τη Γερμανία στα προκριματικά. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση, παρά μόνο στους τελικούς που τους δείχνει το BBC».

«Η έξαρση μπορεί να είναι παρόμοια ή μεγαλύτερη από την Ιταλία»

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, πως έχει η κατάσταση στο Νησί;
«Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, έχει αναβληθεί μέχρι νεοτέρας. Περιμένουν ότι το peak του ιού θα έλθει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και φυσικά υπάρχει ανησυχία ότι η έξαρση μπορεί να είναι παρόμοια κι ενδεχομένως μεγαλύτερη από την Ιταλία! Είναι δύσκολη η κατάσταση, πραγματικά όλοι θέλουν να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα όμως ο ιός είναι πολύ μεγαλύτερος από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ».

Σαν να φαίνεται όμως πως άργησαν να πάρουν μέτρα, έτσι;
«Η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική πάνω σε αυτό. Τώρα τηρούμε αυστηρά μέτρα παραμονής στο σπίτι, παρόμοια με την Ελλάδα. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός όμως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Αυτές τις μέρες έκανε καλό καιρό, είχε ήλιο που δεν τον βλέπουν συχνά εδώ κι έτσι όλοι βγήκαν έξω το σαββατοκύριακο! Αυτό έκανε τον πρωθυπουργό να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με τον αριθμό των νεκρών που αυξάνεται μέρα με τη μέρα! Περιμένουν μάλιστα περισσότερα κρούσματα… Να σου πω την αλήθεια, ακούγαμε τι γίνεται στην Κίνα με τον ιό ωστόσο κανείς δεν περίμενε να έλθει στην Αγγλία! Η νοοτροπία έχει αλλάξει. Σίγουρα, πάντως υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες».

«Όπως τότε που ο κόσμος κρυβόταν στα καταφύγια»

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο;
«Ο νέος τρόπος ζωής στους τέσσερις τοίχους δεν είναι κάτι με προβληματίζει ή με αγχώνει, θα τον συνηθίσουμε… Αυτό που με φοβίζει πραγματικά είναι ότι το αποκορύφωμα του κορονοϊού δεν έχει έλθει ακόμα στην Αγγλία. Και φυσικά η ανησυχία για τους δικούς μου ανθρώπους, τους γονείς μου που είναι πίσω στην Ελλάδα και για όλους εκείνους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Σε αγχώνει και σε ρίχνει όλο αυτό, ακούς ιστορίες στην τηλεόραση και πραγματικά μελαγχολείς. Είναι κάτι πρωτόγνωρο εν καιρώ ειρήνης, δεν το έχουμε ξαναδεί, θυμίζει τις εποχές που ο κόσμος… κρυβόταν στα καταφύγια από τους βομβαρδισμούς! Πόσο θα κρατήσει όλο αυτό; Κανείς δεν ξέρει την απάντηση».

Ο Άγγλος δέχτηκε εύκολα τα μέτρα περιορισμού με βάση την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία του;
«Ήταν δύσκολο. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση κάποιοι έκαναν ερωτήσεις που ήταν πραγματικά αστείες! Κάποιος, για παράδειγμα ρώτησε αν μπορεί να πάει για γκολφ (γέλια)! Από κει και πέρα, τα σχολεία έκλεισαν αλλά με κάποιες εξαιρέσεις. Πηγαίνουν, δηλαδή τα παιδιά που ο πατέρας ή η μητέρα δουλεύει για το NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, ακόμα κι εκείνα που έχουν οικογενειακά προβλήματα και δεν μπορούν να μείνουν σπίτι για άλλους λόγους».

«Εξαφανίστηκαν τα χαρτιά υγείας και τα… αυγά»!

Έγιναν κι εκεί έφοδοι στα σούπερ μάρκετ;
«Παρόμοια πράγματα, τις πρώτες μέρες εξαντλήθηκαν τα χαρτιά τουαλέτας, τα αντισηπτικά και τα… αυγά! Είχε γίνει χαλασμός, πλέον όμως έχουν χαλαρώσει λίγο. Πλέον μπορείς να βρεις τα πάντα, ακόμα και… χαρτί τουαλέτας»

Φαντάζομαι, επίσης ότι η αγωνία έχει να κάνει με το αν η Λίβερπουλ θα πάρει το πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια!
«(γέλια) Ακριβώς! Σκέψου πως έχουμε και εμείς παρόμοια κατάσταση στο μπάσκετ. Πριν από τη διακοπή η Γλασκόβη ήταν στην πρώτη θέση και ήθελε να πάρει τον τίτλο χωρίς να τελειώσει η χρονιά. Πλέον κάνουν πλάκα και με τους δυο αν τελικά θα πάρουν το πρωτάθλημα ή όχι! Φυσικά με τη Λίβερπουλ στην Premier πολύ περισσότερο».

PHOTO CREDITS: Bristol Flyers FB page