Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην Euroleague: Τι δείχνει το 1/4 της κανονικής περιόδου!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην Euroleague: Τι δείχνει το 1/4 της κανονικής περιόδου!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα πεπραγμένα Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Ολυμπιακού σε Κάουνας και Μόναχο αντίστοιχα και με βάση τις μέχρι τώρα «ισορροπίες» της διοργάνωσης, επιχειρεί να υπολογίσει σε τι τροχιά βρίσκονται ενόψει του στόχου των playoffs.

Με τις ομάδες να αυξάνονται κατά δύο και την regular-season να μεγαλώνει κατά τέσσερις αγωνιστικές, τώρα που συμπληρώθηκε το πρώτο μισό στον 1ο γύρο (έχουν παιχτεί οι 9 από τους 17 αγώνες) και έχουμε μία αρκετά πλήρη εικόνα για το «τι καπνό φουμάρουν» οι 18 μονομάχοι, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία μίνι πρώτη ανάλυση σχετικά με το τι έχουμε δει μέχρι τώρα, ποιοι σύλλογοι ξεχωρίζουν, καθώς επίσης και ποιες είναι πιθανότητες των δύο ελληνικών ομάδων για την είσοδο στην οκτάδα.

Ν' αρχίσουμε από τον Παναθηναϊκό, που μετά την 2η εφετινή γκέλα στο ΟΑΚΑ, που προκάλεσε και το διαζύγιο με τον Αργύρη Πεδουλάκη, πήγε στο Κάουνας και «ρέφαρε» την ήττα από την Άλμπα, κερδίζοντας (86-85) έναν αντίπαλο, που παραδοσιακά δεν ξεκινάει καλά τις υποχρεώσεις του, αλλά προϊόντος του χρόνου βρίσκει ρυθμό και παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένος στο 2ο μισό της κανονικής περιόδου.

Απ' αυτή, λοιπόν, την άποψη, το ότι σε 9 αγωνιστικές οι «πράσινοι» έχουν χάσει τρία ματς εκτός προγράμματος και παρ' αυτά, ισοβαθμούν με την Βιλερμπάν στην 8η θέση της κατάταξης, απέχοντας μόλις δύο νίκες από την κορυφή, είναι αναμφίβολα θετικό σημάδι. Σκεφτείτε που θα βρίσκονταν αν είχαν νικήσει απλά τους Γάλλους στο "Astroballe" και τους Γερμανούς μέσα στο σπίτι τους...

Με το αν, όμως, δεν πέτυχε ποτέ καμία ομάδα κάτι χειροπιαστό και στην περίπτωση του «τριφυλλιού», η νίκη επί της Ζάλγκιρις μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι» αν ο υπηρεσιακός προπονητής, Γιώργος Βόβορας και οι παίκτες του, την διαχειριστούν με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

Ποιος είναι αυτός; Με back to back "διπλό" στο Μόναχο, στόχος που δεν είναι σε καμία περίπτωση ανέφικτος, καθώς όλοι είδαμε πόσο τζάμπα έχασε ο Ολυμπιακός από την Μπάγερν!

Αν ο Παναθηναϊκός κάνει το 2/2 στην δεύτερη διπλή εβδομάδα της σεζόν κι επιστρέψει στην Αθήνα με την 3η εφετινή νίκη εκτός των συνόρων, τότε πέραν της ένεσης ηθικού, υπερασπίζοντας απλά την έδρα του στα επόμενα δύο παιχνίδια που ακολουθούν (με Μπασκόνια και Ολυμπιακό), θα πάει σε θετικό συντελεστή* (+1) σε μία πολύ σημαντική αναλογία που συγκρίνει τις επιτυχίες στον... δρόμο (3) σε σχέση με τις αποτυχίες (2) στο γήπεδο της εκάστοτε ομάδας.

Επί του πρακτέου, όμως, θα έχει φτάσει σε ρεκόρ 8-4 και θεωρητικά πάντα, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα έξι διαδοχικά ντέρμπι (Μπαρτσελόνα εκτός, Φενέρ εντός, Μακάμπι εκτός, Ρεάλ εντός, ΤΣΣΚΑ και Αρμάνι εκτός), που θα κληθεί να παίξει μέσα σε σχεδόν 25 μέρες: από τις 13 του Δεκέμβρη μέχρι και τις 9 Γενάρη!

Με απλά δύο νίκες στην Αθήνα, ο εξάστερος θα μπει στον 2ο γύρο με θετικό ρεκόρ και θα έχει μπροστά του ένα 20ήμερο με έξι πολύ βατά παιχνίδια (Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Βιλερμπάν εντός, Βαλένθια κι Ερυθρό Αστέρα εκτός και Ζενίτ εντός) για να δημιουργήσει την «μαγιά» της πρόκρισης. Με 4-5 νίκες πάνω από το 50% στην 23η αγωνιστική, οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης, θα μπουν στην τελική ευθεία της regular-season, έχοντας αποκτήσει αυτοματισμούς και ρυθμό και κρατώντας την τύχη στα χέρια τους.

Το δείγμα στην "Zalgirio Arena" ήταν θετικό από πολλές απόψεις. Κατ' αρχήν, ανεξάρτητα με το παθητικό των 85 πόντων, οι πρωταθλητές ήταν πολύ βελτιωμένοι στην άμυνα (πολύ καλός ο Παπαγιάννης), υπέπεσαν για μία ακόμη φορά σε μονοψήφιο αριθμό λαθών (8 έναντι 19 τελικών πασών), ενώ είχαν ορθολογιστικές επιλογές στην επίθεση και υψηλά ποσοστά ευστοχίας (52,8% διπ. & 44% τριπ.).

Ο Βόβορας «ξεχείλωσε» το roatation (έπαιξαν και οι 12 παίκτες), αλλά η επιλογή του τον δικαίωσε, υπό την έννοια ότι πήρε πράγματα απ' όλους τους παίκτες και είδε τον Φριντέτ, να ξαναμπαίνει στον πόλεμο, έχοντας καλές και κακές στιγμές. Ως σημαντικό κέρδος κρίνεται η σταθερότητα των Τόμας και Παπαπέτρου, ενώ όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Saras, όταν ο Καλάθης (19π.) «στάζει» με τόση ευκολία τα τρίποντα (5/7), τότε η ομάδα του αλλάζει επίπεδο.

Εγώ θα έβαζα στην εξίσωση και τα λάθη του Νικ, που από τα 9 του ΟΑΚΑ κόντρα στην Άλμπα, κατέβηκαν στο μόλις ένα σε αναλογία με τις 12 ασίστ που μοίρασε! Δεν θα βγει τυχαία MVP της αγωνιστικής μαζί με τον Σίκμα άλλωστε. .. Αν ανέβει και σταθεροποιηθεί η απόδοση του Ουέσλι Τζόνσον (μ.ο. 41,π. & 2,8ρ. με 5/18 τριπ.), τότε η είσοδος στην 8άδα, θα εξαρτηθεί από «πράσινα» χέρια.

Ο μοναδικός αστερίσκος μπαίνει για την απώλεια της διψήφια διαφορά (το +16 στο 24' έγινε +1), αλλά όποιος έχει πάει στο γήπεδο της Ζάλγκιρις, καταλαβαίνει για τι έδρα μιλάμε.

Τζάμπα ήττα και μεγάλη χαμένη ευκαιρία!

Στο "Audi Dome" της βαυαρικής πρωτεύουσας, ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι έκανε μία μεγάλη οπισθοδρόμηση, που ίσως να του στοιχίσει ακριβά στην προσπάθειά του να κυνηγήσει την διαφαινόμενα (βάσει εικόνας και αποτελεσμάτων) δύσκολη διεκδίκηση της 8ης θέσης. Σε αντίθεση με τον «αιώνιο αντίπαλό» τους, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αυτή τη στιγμή αρνητικό συντελεστή (-2) στην αναλογία των εκτός έδρας νικών (1) με τις εντός έδρας ήττες (3) κι απέχουν δύο βαθμούς από την 8η θέση.

Με δεδομένο ότι δεν έχουν την ποιότητα των προηγούμενων χρόνων, που τους έδινε την ευκαιρία να νικήσουν σε οποιοδήποτε γήπεδο αν πιάσουν καλή απόδοση (αν και στην Μόσχα αυτό δεν φάνηκε), νομίζω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό τι ευκαιρία χάθηκε (85-82) στο Μόναχο. Ειδικότερα απέναντι σε μία ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους μαζί τους και στην περίπτωση που την κέρδιζαν μέσα στο γήπεδό της, θα την είχαν τώρα από κάτω τους και δεν θα είχαν αρνητικό συντελεστή.

Το χειρότερο με τους Πειραιώτες, όμως, έχει να κάνει με μία τζάμπα ήττα, σε ένα ματς που ήλεγχαν ολοκληρωτικά (ξέφυγαν με +12 στο 31'), αλλά μέσα σε 6 λεπτά (από το 32' μέχρι το 38'), δέχτηκαν ένα σερί 3-17 και ουσιαστικά κατέρρευσαν, απέναντι σε έναν αντίπαλο που όπως παραδέχτηκε και ο προπονητής του δεν ήταν καλύτερος!

Τέτοια φαινόμενα, δεν πρέπει να ξαναεμφανιστούν στον εφετινό Ολυμπιακό, που δεν έχει την πολυτέλεια να πετάει στα... σκουπίδια παιχνίδια απέναντι σε υποδεέστερες ομάδες (Ζενίτ, Βιλερμπάν και Μπάγερν). Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, λοιπόν, ο Κεστούτις Κεμζούρα (σε πολύ κακή βραδιά χθες) και οι συνεργάτες του, καλούνται να ανορθώσουν την ομάδα και να την οδηγήσουν σε αντίδραση νίκης στην έδρα της Άλμπα, που κατά τα ψέματα, αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλύτερο momentum από την Μπάγερν...

Στην Βαυαρία, λοιπόν, ο Ολυμπιακός δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα για το πρώτο νικηφόρο σερί του στην εφετινή διοργάνωση, που θα τον κρατούσε στο «κόλπο» για ένα 3/3 με νίκη στο Βερολίνο. Αυτή θα ήταν η καλύτερη δυνατή «προίκα» για τον «Γολγοθά» που ακολουθεί στις επόμενες 42 ημέρες!

Από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, οι τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν κατά σειρά την Αρμάνι στο Φάληρο, τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και την Ρεάλ στην Μαδρίτη, την Χίμκι στο ΣΕΦ, τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και την Μπαρτσελόνα στην Καταλονία, ενώ θα ανοίξουν το 2020, κόντρα στη Φενέρμπαχτσέ στον Πειραιά.

Αν υποθέσουμε ότι κερδίζουν αύριο στην πρώην "O2 Arena" του ανατολικού Βερολίνου και πάνε σε ρεκόρ 4-6, θα χρειαστούν μία τεράστια υπέρβαση για να «βγάλουν» με θετικό πρόσημο (ιδανικά ένα 4-3) αυτή την «εφιαλτική» επτάδα αγώνων που βρίσκεται μπροστά τους. Με αυτά τα άκρως αισιόδοξα δεδομένα, ο Ολυμπιακός θα ολοκληρώσει τον 1ο γύρο με ρεκόρ 8-9 και θεωρητικά θα έχει πιθανότητες για να το παλέψει μέχρι το τέλος.

Μέχρι τότε ο coach Κεμζούρα θα πρέπει να ξανακερδίσει τους παίκτες του. Γιατί με τον τρόπο που τους διαχειρίστηκε χθες, τολμώ να πω ότι οι αλλαγές και τα σχήματα που χρησιμοποίησε ήταν βλαβερά για την ομάδα του και της κόστισαν μία επώδυνη ήττα. Κρίμα γιατί μέρα με την μέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Ρότσεστι και ο Ριντ (δεν το έδειξε χθες) θα παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερο χρήσιμοι και οι παίκτες που αποτελούν τον βασικό κορμό (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ) έχουν μεγάλη όρεξη να παίξουν και να δώσουν απαντήσεις, από την στιγμή που δεν παίζουν στην Ελλάδα.

Αρκεί βέβαια να χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει και όχι στο πλαίσιο δοκιμών την ώρα που η μπάλα «καίει». Το ίδιο ισχύει και για τον Μπράντον Πολ, που είναι ο πιο σταθερός παίκτης του Ολυμπιακού από την αρχή της σεζόν και ήταν διψήφιος στα πέντε τελευταία ματς (μ.ο. 15,2π. με 15/33 τριπ.), αλλά στο Μόναχο χρησιμοποιήθηκε μόνο 16 λεπτά! Κάτι πρέπει να γίνει επίσης και με την δημιουργία, που είναι η χαμηλότερη εκ των 18 ομάδων (μ.ο. 13,2ασ.) και μετά βίας ξεπερνάει τα λάθη (μ.ο. 12,8)

Υγ.1: Μοναδικό κέρδος του Ολυμπιακού στην Βαυαρία ο Ουέϊντ Μπόλντουιν (19π.), ο οποίος δικαίωσε τον Κεμζούρα για την δεύτερη ευκαιρία και σε ένα ματς, σχεδόν τριπλασίασε τους πόντους που είχε πετύχει στα πέντε παιχνίδια (7π.), στα οποία νωρίτερα είχε πάρει χρόνο συμμετοχής. Μακάρι αυτό το κέρδος, να έχει εν ευθέτω χρόνω μεγαλύτερη αξία από την ζημιά που υπέστησαν χθες οι Πειραιώτες.

Υγ.2: Βάσει ποιότητας στο ρόστερ τους, έως τώρα πορείας κι εμπειρίας, θεωρώ ήδη κλειδωμένες για την οκτάδα τις Αρμάνι, Εφές, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, που θα βρεθούν στις πρώτες έξι θέσεις (η σειρά που αναφέρονται έχει να κάνει με την τωρινή βαθμολογία). Από 'κει και πέρα, με βάση το τι έχουμε δει μέχρι τώρα, δίνω ελαφρύ προβάδισμα στην Χίμκι για την 7η θέση κι από 'κει και πέρα, θα γίνει «η σφαγή του Δράμαλη», με τον Παναθηναϊκό να έχει τον πρώτο λόγο και την Φενέρ να βρίσκεται σε κίνδυνο, ειδικότερα αν χάσει κι απόψε στο "Palau Blaugrana" και πέσει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 2-7.

* Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το συγκεκριμένο format ο συντελεστής αυτός καθορίζει εν πολλοίς την συνθήκη πρόκρισης στην 8άδα. Αν είναι οριακά θετικός τότε η εκάστοτε ομάδα βρίσκεται σε τροχιά playoffs και όσο μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εισόδου στην post-season και αντίστροφα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!