Προμηθέας: Από το κλάμα στο ΣΕΦ, στο Top-16 του EuroCup (pic & vids)

Προμηθέας: Από το κλάμα στο ΣΕΦ, στο Top-16 του EuroCup (pic & vids)

Προμηθέας: Από το κλάμα στο ΣΕΦ, στο Top-16 του EuroCup (pic & vids)
Το «Τrust the Process» του Προμηθέα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η EuroLeague Greece καταγράφει τα βήματα προόδου των Πατρινών που θα παίζουν στο EuroCup τουλάχιστον ως τις 4 Μαρτίου.

Η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά τον Προμηθέα και τα συνεχή limit ups που μετρά η ομάδα του Μάκη Γιατρά τα τελευταία χρόνια ήταν η πρόκριση στο Top-16 του EuroCup και μάλιστα στην παρθενική συμμετοχή των Πατρινών στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague Basketball. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη και μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Βαγγέλης Λιόλιος βλέπει τον Προμηθέα Πατρών να κάνει άλματα προόδου χρόνο με τον χρόνο με ορίζοντα τη συμμετοχή στην EuroLeague κι έχει κάθε λόγο να κομπάζει με την αγωνιστική πρόοδο που αποτυπώνεται πλέον με την επικείμενη συμμετοχή στη β' φάση του EuroCup! Για να γίνει αντιληπτό το επίπεδο της διοργάνωσης, φέτος συμμετέχουν τέσσερις πρώην νικητές της EuroLeague (Παρτίζαν 1992, Λιμόζ 1993, Βίρτους Μπολόνια 2001, Μπανταλόνα 1994) κι επτά πρώην νικητές του EuroCup, οι Ρίτας (2005, 2009), Μάλαγα (2017), Μπανταλόνα (2008), Γαλατάσαραϊ (2016), Ούνικς Καζάν (2011), Νταρουσάφακα (2018) και Λοκομοτίβ Κουμπάν (2013)! Έστω κι έτσι, λοιπόν οι Πατρινοί «σφράγισαν» εισιτήριο για το Top-16 μαζί με τη Βίρτους Μπολόνια και τη Μάλαγα ενώ εκκρεμούν τρεις αγωνιστικές για το τέλος της regular season και η EuroLeague Greece καταγράφει το «trust the process» της τελευταίας διετίας βήμα προς βήμα.

Το κλάμα στο ΣΕΦ

Στις 26 Μαϊου 2018 ο Προμηθέας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την τεράστια ανατροπή στο Φάληρο όπου βρέθηκε πίσω στο σκορ με 60-38 στο 21' και προηγήθηκε με 86-88 στα 20" για το φινάλε. Οι Πατρινοί πάλεψαν για την υπέρβαση όμως το τρίποντο του Παπανικολάου έδωσε τη νίκη στους Πειραιώτες και οι Μοχάμεντ Φαγιέ, Ολεξάντερ Λίποβι ξέσπασαν σε κλάματα αφού δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε η τεράστια ευκαιρία για μια ιστορική νίκη στο ΣΕΦ. Το αρνητικό αποτέλεσμα, το πόσο κοντά βρέθηκαν οι Πατρινοί στην ισοφάριση της ημιτελικής σειράς των playoffs της Basket League εκείνης της σεζόν και η αγωνιστική υπερπροσπάθειά τους, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν το κλάμα τους λίγα δευτερόλεπτα μετά το τέλος του συναρπαστικού ματς με τον Ολυμπιακό.

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα στους τελικούς της Basket League

Στην τρίτη σεζόν του στην ΕΚΟ Basket League, ο Προμηθέας Πατρών έγινε η πρώτη ομάδα της περιφέρειας (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και συνολικά η έκτη στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος (μετά τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Μαρούσι) που εξασφάλισε την παρουσία του στους τελικούς των playoffs. Όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Βαγγέλης Λιόλιος, «πάντα μας αρέσει να σχεδιάζουμε. Να βάζουμε στόχους. Και ποτέ για έναν χρόνο αλλά για μια τριετία... Δεν πηγαίνουμε στην τύχη. Για κάποιο περίεργο λόγο όλα γίνονται νωρίτερα και κάθε χρόνο βάζουμε υψηλότερους στόχους και όλο αυτό μας προβληματίζει και λέμε: Καλά πού θα φτάσουμε… Όταν το σκεφτόμαστε αυτό κοιτάμε λίγο πίσω μας, από πού ξεκινήσαμε. Αυτό που μας κρατάει και δεν μας αγχώνει είναι ότι δεν ξεχνάμε τις αξίες μας, τις αρχές μας, από πού προερχόμαστε». Οι Πατρινοί απέκλεισαν την ΑΕΚ με 3-2 νίκες έχοντας μειονέκτημα έδρας κι εν συνεχεία απόλαυσαν τη συμμετοχή τους στους τελικούς απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Η ιστορική νίκη επί της Βίρτους στην Πάτρα

Στις 22 Οκτωβρίου ο Προμηθέας υποδέχτηκε τη Βίρτους Μπολόνια του Σάσα Τζόρτζεβιτς, του Μίλος Τεόντοσιτς των δυο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, του πρώην Ευρωλιγκάτου Στέφαν Μάρκοβιτς και του Βινς Χάντερ που κατέκτησε τρεις τίτλους με την ΑΕΚ πριν μετακομίσει στην Ιταλία με ηγεμονικό συμβόλαιο. Η Βίρτους που οδηγεί την κούρσα στην ιταλική Serie A με ρεκόρ 8-0, ηττήθηκε στο κατάμεστο «Δ. Τόφαλος» από τον ψυχωμένο Προμηθέα Πατρών που πανηγύρισε την πιο μεγάλη νίκη της ιστορίας του απέναντι σε μια ομάδα που έχει κατακτήσει δυο Πρωταθλήματα Ευρώπης και, συνολικά πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους, 15 πρωταθλήματα και οκτώ κύπελλα Ιταλίας! Η ομάδα του Μάκη Γιατρά έδειξε ότι είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα, ρίχνοντας στο καναβάτσο ένα κλαμπ με μπάτζετ EuroLeague, μολονότι ο Έλληνας προπονητής δεν είχε στη διάθεση του τον τραυματία Οκτάβιους Έλις και τον Ρομπ Λάουερι, ο οποίος προοριζόταν για βασικός στις αρχές της σεζόν όμως δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στην Πάτρα. O Προμηθέας ήταν ισοπεδωτικός και το τελικό 78-69 αποτυπώνει απόλυτα την εικόνα εκείνου του αγώνα.

Η πρόκριση στο Top-16 του EuroCup

Έπειτα από την πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή του στο Basketball Champions League της FIBA φτάνοντας ως τους «16» όπου αποκλείστηκε από την Τενερίφη, ο Προμηθέας μετακόμισε φέτος στο EuroCup έχοντας τη δυνατότητα να μετρήσει τις δυνάμεις του σε μια διοργάνωση υψηλότερου επιπέδου και παράλληλα, διεκδικώντας τη συμμετοχή στην EuroLeague 2020/21 εφόσον προκριθεί στους τελικούς. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά, λοιπόν μέτρησε πέντε νίκες στις πρώτες έξι αγωνιστικές πριν από την πρόσφατη ήττα από τη Μονακό, πανηγύρισε τρία «διπλά» στις έδρες της Ουλμ, της Μακάμπι Ρισόν και της Ανδόρας κι εν τέλει προκρίθηκε στο Top-16 σε συνδυασμό με τη νίκη της Βίρτους στο Ισραήλ. Πλέον οι Πατρινοί έχουν μπροστά τους τις αναμετρήσεις με τις Ουλμ (20/11, εντός), Βίρτους Μπολόνια (11/12, εκτός) και Ανδόρα (17/12, εντός) με στόχο το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στον Α' όμιλο της διοργάνωσης. Θυμίζουμε πως στη β' φάση του EuroCup σχηματίζονται τέσσερα νέα γκρουπ (8 Ιανουαρίου - 4 Μαρτίου) από τα οποία προκρίνονται στα προημιτελικά οι δυο πρώτοι που θα δώσουν αγώνες best-of-three.

Bonus - Το υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Προμηθέας εγκαινίασε το νέο προπονητικό κέντρο στον Καστελλόκαμπο, παρουσιάζοντας την ομάδα της εφετινής αγωνιστικής σεζόν. Το gazzetta.gr βρέθηκε στο Promitheas Park και παρουσίασε ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα στην Ευρώπη σε επίπεδο ακαδημιών μπάσκετ που παρέχει κυριολεκτικά τα πάντα! Σε μία έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων, με τρία γήπεδα μπάσκετ, υπερσύγχρονο γυμναστήριο και εργαστήριο εργομετρικών (Promitheas Lab), οι Πατρινοί σχεδιάζουν το αύριο του Προμηθέα και του ελληνικού μπάσκετ, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός αθλητή.