Άλεξ Πέρεθ: Tο νέο project του Γιασικεβίτσιους

Άλεξ Πέρεθ: Tο νέο project του Γιασικεβίτσιους

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άλεξ Πέρεθ: Tο νέο project του Γιασικεβίτσιους
Με μόλις 13 αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής, δίχως πόντο και αρνητικό βαθμό στο σύστημα αξιολόγησης, ο Άλεξ Πέρεθ προφανώς δεν πραγματοποίησε την αρχή που φανταζόταν, αλλά η Euroleague Greece ανοίγει τον φάκελό του και εξηγεί γιατί αποτελεί το βασικό project του Σαρύνας Γιασικεβίτσιους και της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Η δημιουργία παικτών με αντοχές για το επίπεδο της Euroleague είναι μία από τις αγαπημένες συνήθειες της Ζαλγκίρις και ουσιαστικά συμπεριλαμβάνεται στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Κυρίως στην αγαπημένη θέση του, αυτή του πλέι μέικερ, έχτισε τη δική του παράδοση καθώς, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και στην προκειμένη περίπτωση τα παραδείγματα είναι πολλά ξεκινώντας από τον Λέο Βέστερμαν, συνεχίζοντας στον Κέβιν Πάνγκος, μετά ήρθε ο Βασίλιε Μίτσιτς και φέτος είναι η χρονιά ανάδειξης του Τόμας Γουόκαπ. Με τη διαφορά ότι, όταν ο τελευταίος αποκτήθηκε από τη Ζαλγκίρις ήταν ένας από τους καλύτερους σούτινγκ γκαρντ του Eurocup, αλλά στα χέρια του «Σάρας» έμαθε και τη θέση του πλέι μέικερ.

Θεωρητικά, ο Άλεξ Πέρεθ καλείται να υπερπηδήσει τα μειονεκτήματα που έχει έναντι των παραπάνω. Γιατί το διάστημα της παρουσίας του στα ευρωπαϊκά γήπεδα δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια, κυρίως όμως δεν είχε την υπομονή ίσως και την ικανότητα αποφοίτησης από το πανεπιστήμιο, αφού στα 19 του χρόνια κοίταξε μόνο την προοπτική του επαγγελματικού μπάσκετ και όχι τη μόρφωση.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει έλλειψη προσπάθειας αφού από τα χρόνια του στο λύκειο έως και στο κολέγιο, επένδυσε ώρες στο διάβασμα, ασχέτως της (σχεδόν) μηδενικής απόσβεσης. Ο Μεξικάνος (λόγω καταγωγής των γονιών του καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια) «έφτιαξε» το όνομά του μέσα από το μπάσκετ με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Περιφέρειας. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κάθε μέρα – όπως γράφει κι ένα μεγάλο τατουάζ που έχει στο δεξί μπράτσο του – για τη μπασκετική βελτίωσή του, αλλά στα μαθήματα είχε τεράστιο πρόβλημα. «Είχα πρόβλημα με τους βαθμούς και ουσιαστικά έχασα 25 αγώνες, στην προσπάθειά μου να τους ανεβάσω. Ήταν μια κρίσιμη καμπή στη ζωή μου γιατί είχα απογοητεύσει τους δικούς μου ανθρώπους. Εκείνη την περίοδο συγκεντρώθηκα στο να κάνω τη δουλειά μου και ουσιαστικά διαχώρισα τη θέση μου από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι κακώς ήταν στον κύκλο μου», είχε πει σε συνέντευξή του το 2013.

Παρά το διάβασμα, οι βαθμοί δεν βελτιώθηκαν κι έτσι πήγε σε Junior College (Fresno City), παρότι το πανεπιστημιακό συγκρότημα απείχε έξι ώρες από το σπίτι του. «Οι βαθμοί δεν ήταν καλοί, παρ’ όλα αυτά είχα προσφορές από το UCLA, τη Utah αλλά και διάφορα άλλα πανεπιστήμια από τη δυτική όχθη. Είχα την ευκαιρία να πάω και στο Southern Mississippi, ήθελα όμως να γίνω επαγγελματίας. Αυτό έκανα στα 19 κι έτσι απέκτησα τη δυνατότητα να βοηθήσω τη μητέρα μου οικονομικά», εξήγησε για το τέλος της πανεπιστημιακής καριέρας και την έναρξη της αντίστοιχης επαγγελματικής.

Οι πρώτες επαγγελματικές δουλειές ήταν στο Μεξικό και στη Βενεζουέλα, ο καλύτερος τρόπος αυτοπροβολής του ήταν η εθνική ομάδα κι έτσι προέκυψε η Μακάμπι Χάϊφα. Στην πραγματικότητα όμως, ο Πέρεθ άρχισε να «χτίζει» όνομα την περίοδο 2017-18 με τη φανέλα της Ρίγα και από τις 16 ασίστ που είχε μοιράσει σ’ έναν αγώνα με την Ενισέι. Χρονιά-εκτόξευσης ήταν η περσινή στην Μπάνβιτ όπου κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου «κλέφτη» του BCL και συνδυάστηκε με 14.7 πόντους και 5.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Δεν ήξερε τον Γιασικεβίτσιους

Ο Πέρεθ δεν είχε ιδιαίτερη γνώση για το βαρύ βιογραφικό του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κι άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όταν ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον της Ζαλγκίρις αλλά και το τηλεφώνημα που θα δεχόταν από τον προπονητή της. Μπήκε σε διαδικασία να δει τα κατορθώματα του Λιθουανού την εποχή που ήταν παίκτης, συνεκτίμησε το μέλλον που είχαν οι άλλοι πλέι μέικερ που διαχειρίστηκε, ενώ η συζήτηση μαζί του δεν αφορούσε τόσο το μπάσκετ, όσο την κατάθεση της φιλοσοφίας του καθενός. Στο πρόσωπο του Πέρεθ, ο «Σάρας» βλέπει έναν νέο Βέστερμαν καθώς (έστω κι αν ο τελευταίος υπερτερεί 5-6 πόντους στο ύψος), διέκρινε την ικανότητά του στη δημιουργία και στην τελική πάσα κι έτσι αποφάσισε να επενδύσει σ’ αυτόν. Μπορεί η περίπτωση του Πέρεθ να έχει εξέλιξη ανάλογη μ’ αυτή που παρουσίασαν αυτές των Πάνγκος, Μίτσιτς και Βέστερμαν, μπορεί όμως και να μην αποδώσει όπως αυτή του Ολιβιέρ Χάνλαν, του νυν παίκτη του Ηρακλή.

Το t-shirt που «πρόδωσε» το πρόβλημα

Πριν από περίπου 20 ημέρες, υπήρξε αμφιβολία για το μέλλον του Πέρεθ στη Ζαλγκίρις. Αιτία δεν ήταν οι αγωνιστικές επιδόσεις του, αλλά η κακή ψυχολογική κατάσταση του παίκτη, όταν έμαθε ότι τόσο ο πατέρας του όσο και η γιαγιά του έχουν καρκίνο. Φόρεσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «f..ck cancer». Ο Γιασικεβίτσιους στάθηκε στο πλευρό του αθλητή και αφού ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησής του, άκουσε τον προπονητή του να λέει… «είναι επαγγελματίας, προσπαθεί πάρα πολύ, παρά τις σκέψεις που έχει στο μυαλό του. Αυτό δεν τον βοηθάει, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να τον στηρίξουμε. Το κλαμπ θα κάνει ότι είναι δυνατό για να τον κάνει να νιώσει καλύτερα».

Η αρχή που δεν φανταζόταν

Μέχρι στιγμής ο Πέρεθ δεν είναι σημείο αναφοράς της Ζαλγκίρις στους δύο αγώνες στην Euroleague. Με συνολικό χρόνο συμμετοχής 12:58 λεπτά, δίχως πόντο, μόλις μία ασίστ και -3 στο σύστημα αξιολόγησης. Αντικειμενικά, δεν έδωσε τη δυνατότητα στον Γιασικεβίτσιους να του δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Το κάνει όμως στο λιθουανικό Πρωτάθλημα όπου είναι στο παρκέ περί των 20 λεπτών και προσφέρει 8.3 πόντους και τρεις ασίστ ανά αγώνα.