Η επιρροή της παρθενικής συμμετοχής ομάδων στην Euroleague

Η επιρροή της παρθενικής συμμετοχής ομάδων στην Euroleague
Με αφορμή την κακή σεζόν της Γκραν Κανάρια σε Euroleague και ισπανική Λίγκα, το gazzetta.gr αναφέρει περιπτώσεις ομάδων που επηρεάστηκαν μετά την παρθενική τους συμμετοχή.

Η Γκραν Κανάρια βιώνει μία πολύ ιδιαίτερη σεζόν. Η παρθενική της παρουσία στην Euroleague πανηγυρίστηκε έντονα πέρυσι τον Ιούνιο όταν και μέσω του ισπανικού πρωταθλήματος κέρδισε επάξια την παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η διαχείριση αυτής της επιτυχίας πάντως δεν αποδείχθηκε σωστή αφού οι «νησιώτες» εκτός ότι παραπαίουν στην Euroleague, κινδυνεύουν με υποβιβασμό στην ACB.

Η Γκραν Κανάρια έχει ρεκόρ 8-15 και βρίσκεται μόλις μία νίκη πάνω από τη διακεκαυμένη ζώνη.

Με αφορμή την πορεία της ισπανικής ομάδας η Euroleague Greece θυμήθηκε περιπτώσεις ομάδων που είτε αξιοποίησαν είτε όχι την πρώτη τους παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση καθώς επίσης και τον τρόπο που τη διαχειρίστηκαν μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα στην εγχώρια Λίγκα τους.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ (2013-14)

Η πρώτη παρουσία της ρωσικής ομάδας συνοδεύτηκε από αξιοσέβαστη πορεία στην Euroleague αφού με ρεκόρ 7-7 στο Top 16 έμεινε εκτός playoffs λόγω ισοβαθμίας με τη Γαλατάσαραϊ. Παράλληλα στην VTB δεν έχασε τη συγκέντρωσή της και μετά από μία διετία ακολούθησε η χρονιά της απογείωσης χάρη στον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Οι επιλογές των ξένων του Έλληνα προπονητή και φυσικά οι ικανότητές του έστειλαν την «Λόκο» στο Final 4 του Βερολίνου το 2016.

ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ (2015-16)

Η τουρκική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ουφούκ Σάριτσα κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας και πήρε το εισιτήριο για την Euroleague την επόμενη σεζόν.

Παρά τη νίκη της πρεμιέρας επί της Μπαρτσελόνα δεν πέρασε καν την πρώτη φάση ενώ στο τουρκικό πρωτάθλημα τερμάτισε στην 7η θέση και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των playoffs. Έκτοτε κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στην εγχώρια Λίγκα της.

ΜΑΡΟΥΣΙ (2009-10)

Στη μοναδική της παρουσία στη διοργάνωση, η ελληνική ομάδα είχε αξιοπρόσεκτη πορεία. Μπορεί να προκρίθηκε δύσκολα στο Top 16 με ρεκόρ 4-6, αλλά στη δεύτερη φάση νίκησε τον Παναθηναϊκό κι έχασε με buzzer beater από την ΤΣΣΚΑ διεκδικώντας την πρόκριση μέχρι τέλους.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα στην ίδια σεζόν τα κατάφερε εξίσου καλά τερματίζοντας στην τρίτη θέση πίσω από «πράσινους» και «κόκκινους».

ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ (2014-15)

Η λιθουανική ομάδα έζησε το όνειρό της και μάλιστα το έκανε με αξιοσέβαστο τρόπο. Η Νεπτούνας πέτυχε 4 νίκες στην πρώτη φάση κι έχασε οριακά την πρόκρισή της στο Top 16. Μάλιστα στην εγχώρια Λίγκα της παρουσίασε εξίσου ανταγωνιστικό πρόσωπο τερματίζοντας στην τρίτη θέση πίσω από το «δίπολο» Ζαλγκίρις και Λιέτουβος. Έκτοτε αγωνίζεται μόνιμα σχεδόν στο Eurocup.

ΤΟΥΡΟΦ (2014-15)

Οι Πολωνοί δεν διασκέδασαν ιδιαίτερα την μοναδική τους παρουσία στην Euroleague αφού ολοκλήρωσαν με ρεκόρ 1-9. Η μοναδική τους νίκη ήταν επί της Μπάγερν Μονάχου.

Προς τιμή τους παρέμειναν στην κορυφή της Λίγκας τους στην regular season, ωστόσο ηττήθηκαν στους τελικούς από την Ζιελόνα Γκόρα και δεν εμφανίστηκαν ξανά σε ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό επίπεδο.