Αντριέν Μοερμάν: Η δικαίωση του Super Momo

Αντριέν Μοερμάν: Η δικαίωση του Super Momo

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αντριέν Μοερμάν: Η δικαίωση του Super Momo
Ο Αντριέν Μοερμάν ή αλλιώς Super Momo πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της επαγγελματικής καριέρας του και η Euroleague Greece καταγράφει την πορεία του Γάλλου φόργουορντ ο οποίος έχει και τον ρόλο του… ταξιδιωτικού πράκτορα για τους συμπαίκτες του στην Αναντολού Εφές.

Αν η Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε ιδανικός τόπος έμπνευσης αλλά και ανάδειξης του ταλέντου του και η Βαρκελώνη αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, η Αθήνα είναι η πόλη της δόξας. Εκεί έζησε τις πρώτες σπουδαίες στιγμές στην καριέρα του, ως μέλος της εξαιρετικής γαλλικής φουρνιάς των γεννηθέντων του ’88 και ’89, με τα διαδοχικά χρυσά μετάλλια στα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματος των U16 και U18. Σύμφωνα με τον ίδιο, το περασμένο καλοκαίρι θα μπορούσε να είχε μετακομίσει στην ελληνική πρωτεύουσα διότι βρέθηκε σε συζητήσεις με τον Ολυμπιακό, αλλά οι Πειραιώτες άργησαν χαρακτηριστικά κι έτσι κατέληξε στην Αναντολού Εφές.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μοερμάν λατρεύει την Κωνσταντινούπολη. Απολαμβάνει τη θέα του Βοσπόρου από το σπίτι του και συνηθίζει να χάνεται στις απέραντες αγορές της Πόλης παρέα με τη σύζυγό του Βανίντα. Στον ελεύθερο χρόνο του, δε διστάζει να νοικιάζει σκάφος χάριν εξερεύνησης του κόλπου της Κωνσταντινούπολης, αρέσκεται σε ιστορικές περιηγήσεις στα αμέτρητα μνημεία της πόλης και δεν έκρυψε επίσης την προτίμησή του στο τουρκικό φαγητό, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στους κεφτέδες. Έχει μάλιστα ρόλο ταξιδιωτικού πράκτορα για τον συμπατριώτη του Μπομπουά.

Τα παραπάνω έχουν την αξία τους διότι, όταν ένας αθλητής νιώθει άνετα στο περιβάλλον λειτουργίας του, αυτό βγαίνει και στο παρκέ. Στην περίπτωση του Μοερμάν, αυτό ισχύει και με το παραπάνω καθώς πραγματοποιεί την καλύτερη, την πιο πειστική ίσως, αγωνιστική περίοδο στην επαγγελματική καριέρα του. Κι αυτή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε διάστημα 13 χρόνων αγωνίστηκε σε δέκα διαφορετικές ομάδες. «Το συμβόλαιό μου με την Εφές είναι για 1+1 χρόνια αλλά εγώ θέλω να μείνω ακόμη δύο», είπε πρόσφατα, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι επιθυμεί τη μονιμότητα.

Τα περιττά κιλά και ο Super Momo

Ο Γάλλος μεγάλωσε σ’ ένα προάστιο του Παρισιού (σ. σ. Fontenay-aux-Roses) από το οποίο αναδείχθηκαν πολλοί συγγραφείς και άνθρωποι της τέχνης. Σε ηλικία 15 ετών «γράφτηκε» στη Ροάν, τότε ο σωματότυπός του ήταν διαφορετικός, ολίγον πλαδαρός με μπόλικα περιττά κιλά. Εκείνη την εποχή (σ. σ. 2005) η Ροάν διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στο γαλλικό Πρωτάθλημα, έπαιξε στην Euroleague και ήταν αδύνατο για τον Μοερμάν να βρει πεδίο δράσης, τουλάχιστον όμως διδάχθηκε πολλά από τον Μαρκ Σαλίερς, έναν φόργουορντ με τρομερή έφεση στο σκοράρισμα. Γι’ αυτό έκανε και το αγροτικό του στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού Πρωταθλήματος με τη φανέλα της Ναντέρ (2007-08) όπου αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης.

Το… νερό κύλησε στο αυλάκι στην τριετία του (2008-11) στην Ορλεάν αλλά και με τη φανέλα της Νανσί (2011-12). Η χρονιά που ακολούθησε στην Μπιλμπάο ήταν εξαιρετική από αγωνιστικής άποψης, αλλά και διδακτική από οικονομικής, καθώς λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η ισπανική ομάδα, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γαλλία. Εκεί ήρθε και η εκτόξευσή του. Κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα με τη Λιμόζ, ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του γαλλικού Πρωταθλήματος το 2015, απέκτησε το παρατσούκλι «Super Momo» για να ακολουθήσει η εξασφάλιση μεγαλύτερου συμβολαίου στην Μπάνβιτ. Ο Μοερμάν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρκικού Πρωταθλήματος τη σεζόν 2015-16 και το καλοκαίρι προχώρησε σε opt out του συμβολαίου του (σ. σ. ύψος 600.000 δολαρίων!), βρίσκοντας καλύτερο στην Νταρουσάφακα.

Η πραγματοποίηση ενός ονείρου

Αυτή έγινε το καλοκαίρι του 2017 όταν συμφώνησε με την Μπαρτσελόνα. Για έναν αθεράπευτα ποδοσφαιρόφιλο – και οπαδό της Παρί Σεν Ζερμέν – που μεγάλωσε με τα πόστερ των Ανρί, Ιμπραίμοβιτς και Μέσι, η μεταγραφή στην ομάδα της Βαρκελώνης ήταν πραγματικό όνειρο. Μάλιστα, γιόρτασε αυτή τη μεταγραφή πραγματοποιώντας τον γάμο του με την Βανίντα όπου τόσο το μυστήριο όσο και η δεξίωση έγιναν σε beach club της Βαρκελώνης. Στο παρκέ, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως τα περίμενε καθώς η Μπαρτσελόνα ήταν και παραμένει σε μεταβατικό στάδιο. Η δική του (μη) μακροημέρευση δεν ήταν αποτέλεσμα της αγωνιστικής προσφοράς του, όσο της απόφασης του Σβέτισλαβ Πέσιτς να χτίσει κάτι δικό του, αφαιρώντας από το ρόστερ παίκτες οι οποίοι δεν είχαν μεγάλα συμβόλαια.

Η επιστροφή στην Πόλη

Το περασμένο καλοκαίρι, 4+1 ομάδες χτύπησαν την πόρτα του Μοερμάν. Είχε να επιλέξει μεταξύ των Μόσχα (σ. σ. Χίμκι), Κωνσταντινούπολη (σ. σ. Εφές, Μπεσικτάς), Αγία Πετρούπολη (σ. σ. Ζενίτ). Η διατήρηση στην Euroleague ήταν το βασικό κριτήριο, η Κωνσταντινούπολη ούτως ή άλλως είναι στην καρδιά του κι έτσι επέλεξε την Αναντολού Εφές. Ο Γάλλος αποκτήθηκε με σκοπό να είναι ένας τίμιος ρολίστας πίσω από παίκτες οι οποίοι διακρίνονται για την επιθετική ικανότητά τους. Κι όμως, στην εξέλιξη της χρονιάς αποδεικνύεται από τους πιο συνεπείς παίκτες της Εφές. Είναι ο δεύτερος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ αλλά και πολυτιμότερος βάσει του συστήματος αξιολόγησης. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η τρομερή βελτίωση που παρουσιάζει συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες σεζόν του στην Euroleague με τις Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα.

ΣεζόνΟμάδαΑγώνεςΠον. (μ.ο.)2π.%3π.%Ριμπ. (μ.ο.)Ασ. (μ.ο.)Κλεψ. (μ.ο.)
2018-19Εφές1812.259.8%43.9%6.41.51.4
2017-18Μπαρτσελόνα307.657.6%32.4%5.40.90.6
2016-17Νταρουσάφακα338.145%33.3%50.80.9