Ολυμπιακός vs Xίμκι: «Eρυθρόλευκη» κυριαρχία και... 28άρα του Μπαρτζώκα! (vids)

Νίκος Καρφής
Ολυμπιακός vs Xίμκι: «Eρυθρόλευκη» κυριαρχία και... 28άρα του Μπαρτζώκα! (vids)
Η Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα θα κοντραριστεί με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (17/1, 21:00) και η Euroleague Greece καταγράφει την προϊστορία της μάχης, δίνοντας έμφαση στον Έλληνα προπονητή που σήκωσε την κούπα το 2013 με τους Πειραιώτες.

Ένα ιδιαίτερο ματς για τον Γιώργο Μπαρτζώκα θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ (17/1, 21:00) για την 19η αγωνιστική της Euroleague. Η Χίμκι φιλοξενείται από τον Ολυμπιακό και ο Έλληνας head coach θα διασταυρώσει για 4η φορά στην καριέρα του με τους ερυθρολεύκους στη Euroleague. Mε μια ομάδα που μαζί της έγραψε ιστορία το 2013, αφού έγινε ο πρώτος προπονητής από τη χώρα μας που κατακτά τον τίτλο της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης.

Οι δύο ομάδες έδιναν μάχες στη Euroleague πολύ πριν πάει ο Μπαρτζώκας στη Ρωσία και έτσι η Euroleague Greece κατέγραψε τα όσα έχουν γίνει στα 9 ματς που έχουν έρθει αντιμέτωποι οι δύο αυριανοί μονομάχοι.

Την πρώτη σεζόν μίλησαν οι έδρες.

Την σεζόν 2009-2010 οι δύο ομάδες είχαν συναπάντημα στο TOP 16, εκεί όπου η έδρα έκανε τη διαφορά και στις δύο περιπτώσεις. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 87-69 στο ΣΕΦ, με τον Χαλπερίν να μετρά 15 πόντους και τον Σχορτσανίτη να προσθέτει 14. Στο ματς της Ρωσίας η Χίμκι πήρε εκδίκηση, καθώς επικράτησε με 96-83, αφού ο Κιθ Λάνγκφορντ είχε κέφια (23 πόντοι)

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός το «χρυσό» 2013

Οι Πειραιώτες με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο τους κατάφεραν να κάνουν το 2/2 απέναντι στην Χίμκι την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Μια σεζόν που στο τέλος έφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης μετά τη νίκη κόντρα στη Ρεάλ στον μεγάλο τελικό. Στη Μόσχα οι ερυθρόλευκοι δυσκολεύτηκαν, αλλά τελικά νίκησαν με 87-82. Μεγάλο ματς έκαναν οι Σπανούλης και Χάινς, οι οποίοι είχαν από 19, οδηγώντας την ομάδα τους στη νίκη. Mάλιστα ο Kill Bill πέτυχε καθοριστικό δίποντο, 26 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, κάνοντας το σκορ 78-82. Πρώτος σκόρερ για τους ηττημένους ο Ντέιβις με 20 πόντους, ενώ βοήθησε και ο Λόντσαρ με 19.

Δεύτερη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του Ολυμπιακού

Την σεζόν 2015-16, ο Ολυμπιακός γνώρισε… διασυρμό από την Χίμκι, αφού έχασε με 98-66 και έκανε την 2η μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας του στη διοργάνωση. Εκείνο το εφιαλτικό βράδυ για την ομάδα από την Πειραιά, ο Πέτερι Κοπόνεν είχε σταματήσει στους 21 με 5/7 τρίποντα, ενώ ο Σβεντ είχε 19 με 5/10 τρίποντα. Για τους ερυθρόλευκους διασώθηκε ο Χάντερ με 14 πόντους (6/7 σουτ). Στο ματς του πρώτου γύρου του TOP 16, ο ελληνικό σύλλογος είχε επικρατήσει με 89-77 σε ένα απίστευτο show του Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος είχε σταματήσει στους 30 πόντους μέσα στο ΣΕΦ, με το κοντέρ να γράφει 37 στην αξιολόγηση.

Εποχή Μπαρτζώκα στην Χίμκι

Το πρώτο ματς που ο Μπαρτζώκας αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, όντα στον πάγκο της Χίμκι ήταν στις 26 Οκτωβρίου του 2017. Οι Ρώσοι ήθελαν να κάνουν ζημιά στους Πειραιώτες μέσα στο ΣΕΦ, όμως η ομάδα του Σφαιρόπουλου είχε άλλη άποψη. Επικράτησαν με το άνετο 92-75, με τον Μιλουτίνοφ να έχει 17 πόντους και τον Πρίντεζη να προσθέτει 15. Οι 23 του Σβεντ δεν είχαν αντίκρισμα για τους Ρώσους. Στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός βίωσε ένα από τα πιο δύσκολα βράδια της ιστορίας του στη διοργάνωση, καθώς ηττήθηκε με 28 πόντους διαφορά. Το 82-54 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ήττες του στην Euroleague και σίγουρα μία από τις πιο εντυπωσιακές νίκες των Ρώσων στη διοργάνωση. Για άλλη μια φορά πρώτος σκόρερ της Χίμκι ήταν ο Σβεντ με 19 πόντους, ενώ σημαντική βοήθεια έδωσε και ο Τζένκινς με 16. Για τον Ολυμπιακο πρώτος σκόρερ ήταν ο Κάιλ Ουίλτζερ.

Πέρασε σαν… σίφουνας με Μπλατ

Φέτος τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα για τους Πειραιώτες. Με τον Μπλατ στον πάγκο πήγαν στη Μόσχα και… καθάρισαν άνετα την Χίμκι. Το τελικό 66-87 τα λέει όλα για την εικόνα του ματς και κατά κάποιο τρόπο ο Ολυμπιακός πήρε εκδίκηση για την περσινή του βαριά ήττα του. Για τους νικητές ο ΛεΝτέι μέτρησε 14, ενώ για τους ηττημένους οι 34 πόντοι που σημείωσε ο Σβεντ δεν ήταν αρκετοί.

Το 6-3 του Ολυμπιακού και το 4-0 στο ΣΕΦ

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν… διασταυρώσει τα ξίφη τους 9 φορές στη Euroleague. Ο Ολυμπιακός έχει πανηγυρίσει στις 6 εξ αυτών και η Χίμκι σε 3 περιπτώσεις. Όσον αφορά τα ματς που έχουν γίνει στο ΣΕΦ, όπως θα είναι και το αυριανό, οι Πειραιώτες έχουν το απόλυτο με 4/4. Μάλιστα όλα τα παιχνίδια τα έχουν πάρει εύκολα, κάτι που σημαίνει πως οι Ρώσοι θα δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να κοντράρουν μέχρι τέλους τον Ολυμπιακό επί ελληνικού εδάφους.

Θέλει να κάνει το 2-2 ο Μπαρτζώκας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ηττηθεί 2 φορές από την ομάδα που κατέκτησε μαζί της τη Εuroleague το 2013 και θέλει να φέρει την κόντρα σε μια ισορροπία. Σίγουρα παράσημο για αυτόν είναι η μεγάλη νίκη με 82-54 της περσινής σεζόν, όμως σίγουρα θα θέλει να κάνει ένα τεράστιο διπλό στο ΣΕΦ (16/1) για να ισοφαρίσει σε 2-2 σε αυτή την άτυπη μάχη. Βέβαια αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Ρώσους είναι η άνοδος τους στην βαθμολογία. Αυτή τη στιγμή η Χίμκι βρίσκεται στο 7-11 μαζί με Μακάμπι και Ζαλγκίρις και αναζητά τρόπο να πλησιάσει ακόμα περισσότερο στην 8άδα, εκεί όπου από την 6η ως την 8η θέση έχουμε 3 ομάδες με ρεκόρ 8-10.

Πάντα οι μάχες του Ολυμπιακού απέναντι στον Μπαρτζώκα παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον και μένει να δούμε ποιος θα χαμογελάει μετά το τέλος του ματς στο ΣΕΦ. Θα καταφέρει να… πληγώσει ο Μπαρτώζώκας την ομάδα που του χάρισε την σπουδαιότερη στιγμή στην προπονητική του καριέρα;