Euroleague: H «Βασίλισσα» στον θρόνο της με την λάμψη του μικρού πρίγκιπα! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Euroleague: H «Βασίλισσα» στον θρόνο της με την λάμψη του μικρού πρίγκιπα! (pics & vids)
H Ρεάλ Μαδρίτης «κάθισε» στον θρόνο της Ευρώπης για το 2018, ο Λούκα Ντόντσιτς σάρωσε τα πάντα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήραν πλεονέκτημα, αλλά έμειναν μέχρι εκεί και για ακόμα έναν χρόνο όσα ζήσαμε στην Euroleague ήταν μοναδικά.

Το 2018 μας αποχαιρετά για άλλους με καλύτερες αναμνήσεις, για άλλους το μέλλον είναι μπροστά για να χτίσουν καινούργιες και μοναδικές, αλλά συνολικά συντροφιά σε όλα όσα έγιναν είχαμε μια γεμάτη και απολαυστική Euroleague.

Η ανασκόπηση αυτής της σεζόν έχει πολλές αναμνήσεις, καλές και κακές, γεμάτες δράση και μοναδικά συναισθήματα που για όλους τους πρωταγωνιστές αλλά και τους φιλάθλους θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες.

Μπορεί οι ελληνικές ομάδες να μην έφτασαν μέχρι το τέλος, τα όσα έγιναν όμως μόνο ευχαριστημένους μπορούν να αφήνουν τους φιλάθλους του μπάσκετ και με προσδοκίες για ακόμα περισσότερη δράση και ακόμα πιο μοναδικές στιγμές.

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω λοιπόν και ξεχωρίζουμε όσα έγιναν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

WE FELT DEVOTION

Η «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ

Αυτά που κατάφερε η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μοναδικά. Πάλεψε με «θεούς και δαίμονες», ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και άξια έφτασε μέχρι την κορυφή ενός δύσκολου «Μαραθωνίου», όπως είναι η Euroleague.

Οι ατυχίες είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, ο Γιουλ τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε εκτός, ενώ οι ατυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, ο Ντόντσιτς βγήκε μπροστά για την ομάδα του και στα playoffs βρέθηκε αντίπαλος του Παναθηναϊκού χωρίς να έχει το πλεονέκτημα έδρας.

Η «Βασίλισσα» κατάφερε και έκανε την μία υπερπολύτιμη νίκη που χρειάζονταν στο δεύτερο ματς του ΟΑΚΑ, πήρε την σειρά... σπίτι της και με δύο νικηφόρα ματς εκεί πέρασε πανηγυρικά στο Final 4 του Βελιγραδίου. Εκεί κατάφερε και έδειξε την δύναμη της και κερδίζοντας στον τελικό την Φενέρμπαχτσε έφτασε μέχρι την κορυφή, για να σηκώσει το πολύτιμο τρόπαιο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έζησε όλα τα συναισθήματα μέσα στην χρονιά, τελικά αποχαιρέτησε τον MVP της, Λούκα Ντόντσιτς και ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για το φετινό της ξεκίνημα δείχνει πανέτοιμη και δυνατή για να υπερασπιστεί το στέμμα της.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ 8ΑΔΑΣ

ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ Μαδρίτης, Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπασκόνια και Χίμκι ήταν οι 8 ομάδες που μετά από έναν «Μαραθώνιο» 30 αγώνων κατάφεραν και πήραν το εισιτήριο για τα playoffs.

Με τις διαφορές να είναι μικρές μεταξύ των ομάδων και μόνο με τις δύο πρώτες να ξεχωρίζουν, οι «μάχες» στα playoffs ήταν σκληρές και δύο ομάδες με πλεονέκτημα να περνούν στο Final 4 και δύο χωρίς να σπάνε τις έδρες των ελληνικών ομάδων.

Ξεχωριστή αναφορά οφείλει να γίνει στην Ζαλγκίρις Κάουνας, που μετά από 19 χρόνια επέστρεψε στο Final 4 και η προσπάθεια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απέδωσε καρπούς σε μια ομάδα που χάρηκε όλη η μπασκετική Ευρώπη την προσπάθεια της.

ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ

Μάλαγα, Μακάμπι, Βαλένθια, Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα, Ερυθρός Αστέρας, Αρμάνι Μιλάνο, Εφές ήταν εκείνες που αποκλείστηκαν από την συνέχεια, με Εφές και Μπαρτσελόνα να είναι εκείνες που ξεκίνησαν για ακόμα μια φορά από άλλη αφετηρία και κατέληξαν και πάλι στον πάτο της βαθμολογίας.

Μαζί και η Μακάμπι που για ακόμα μια σεζόν έμεινε μακρυά από τους αρχικούς στόχους της. Όλοι προσπάθησαν μέχρι τέλους, αλλά τα εισιτήρια είναι μόνο 8 και τα περιθώρια στην Euroleague είναι στενά για εκείνους που δεν αντέχουν μέχρι το τέλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΥΝΑΤΑ, ΤΟΝ ΣΟΚΑΡΕ Η ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Η πορεία του Ολυμπιακού στην περσινή διοργάνωση ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ξεκίνησε δυνατά και κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση και μαζί και το πλεονέκτημα που τον έφερε αντιμέτωπο με την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στα playoffs οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και τραυματισμών και ενέργειας με τις δυσκολίες να μην δίνουν ελπίδα πρόκρισης στον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους πήρε το πρώτο παιχνίδι στο ΣΕΦ, με τον Σπανούλη και τον ΜακΛιν ο Ολυμπιακός αντέδρασε, αλλά κάπου εκεί άδειασε εντελώς. Στην Λιθουανία δεν κατάφερε να πάρει καμία νίκη, οι τραυματίες ήταν πολλοί και κάπως έτσι τέλειωσε η πορεία του Ολυμπιακού στην περσινή Euroleague.

Το καλοκαίρι οι αλλαγές ήταν αρκετές, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσε την θέση του στον Ντέιβιντ Μπλατ, σε μια κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα στο «Λιμάνι» και ήδη η ομάδα του Πειραιά προσπαθεί να προσαρμοστεί στην νέα εποχή.

Ο πρώτος γύρος έκλεισε με τον Ολυμπιακό στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με την Εφές και ρεκόρ 9-6.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Πολλά και διάφορα έγιναν την περσινή σεζόν στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού. Η πορεία του είχε σκαμπανεβάσματα, η διαφωνία της διοίκησης του με την Euroleague έφερε αρκετά θέματα στο προσκήνιο και τελικά στο αγωνιστικό κατάφερε με ένα σερί νικών από την 26η αγωνιστική και μέχρι τέλους να μπει στις θέσεις πλεονεκτήματος και να βγει 4ος. Αντίπαλος η Ρεάλ Μαδρίτης και δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα η σειρά από μια νίκη.

Η συνέχεια δεν ήταν ίδια, ο Παναθηναϊκός έχασε το δεύτερο ματς και στην Μαδρίτη δεν κατάφερε να πάρει την πολύτιμη νίκη που χρειαζόταν. Κάπως έτσι ήρθε το τέλος της πορείας και του Παναθηναϊκού στην διοργάνωση με το καλοκαίρι να φέρνει αλλαγές και στους «πράσινους». Ο Πασκουάλ παρέμεινε στο «τιμόνι» της ομάδας, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έβγαλε τα κόκκινα και έβαλε τα πράσινα και η έναρξη της σεζόν βρήκε τον ΠΑΟ να έχει λύσει τα όποια θέματα υπήρχαν με την Euroleague.

Τελικά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν ήταν τα αναμενόμενα, ο Ρικ Πιτίνο είναι ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού» και η νέα χρονιά θα τον βρει να προέρχεται από μια μεγάλη νίκη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΛ

Ήταν 25 Απριλίου του 2018 όταν ο Σέρχιο Γιουλ πάτησε και πάλι παρκέ μετά από 8 μήνες. Στο Game 3 της σειράς με τον Παναθηναϊκό φόρεσε και πάλι τα... επίσημα του, αποθεώθηκε από τον κόσμο και έκανε την ζημιά του σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Έβαλε δύο τρίποντα που έκαναν την «ζημιά» στους πράσινους και στο Game 4 της σειράς πέτυχε άλλα τρία φέρνοντας έναν αέρα από τα παλιά και βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει μέχρι το Final 4. Ο ηγέτης των Ισπανών ήταν υγιής στο παρκέ και όλα τα υπόλοιπα είχαν μικρότερη σημασία.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟΥ «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ»

Τα βραβεία μοιράστηκαν στον τέλος της κανονικής περιόδου και αυτός που ξεχώρισε δεν είναι άλλος από τον Λούκα Ντόντσις. MVP κανονικής διάρκειας και Final 4, όπως και Rising Star, αφού είναι μόλις 19 ετών, με τον νεαρό Σλοβένο να μην αφήνει τίτλο για τίτλο.

Η «Magic Moment» της σεζόν ήταν από τον Βέσελι, το βραβείο «Alphonso Award» πήγε στον Σβεντ, ενώ καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης βγήκε ο Κάιλ Χάινς.

Καλύτερη πεντάδα για την σεζόν 2017/18 ήταν οι Νικ Καλάθης, Νάντο Ντε Κολό, Λούκα Ντόντσιτς, Τόρνικε Σενγκέλια και Γιαν Βέσελι.

ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Το Βελιγράδι υποδέχτηκε το Final 4 και η διοργάνωση έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Οι Σέρβοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την διοργάνωση, δούλεψαν γι' αυτήν και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Η Fan Zone έκλεψε τις εντυπώσεις για τους επισκέπτες, όσοι βρέθηκαν εκεί είχαν μόνο τα καλύτερα να πουν και το αποτέλεσμα δικαίωσε την δουλειά όλων.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Βελιγράδι και η «Stark Arena» φιλοξένησαν την διοργάνωση, τα παιχνίδια που ήταν εξαιρετικά έκαναν όλους όσους ταξίδεψαν εκεί να το απολαύσουν και οι κριτικές ήταν μoναδικές.

ΤΡΟΜΕΡΑ ΜΑΤΣ, ΑΞΙΑ ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Μετά από έναν τρομερό «Μαραθώνιο» και απίστευτα ματς οι αγώνα του Final 4 δεν απογοήτευσαν κανέναν. Οι «μάχες» ήταν τεράστιες και οι 4 μονομάχοι έβαλαν τα δυνατά τους για να αποδείξουν ότι άξιζαν να βρεθούν εκεί.

Η ΤΣΣΚΑ αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης στον ένα από τους δύο ημιτελικούς, με τους Ισπανούς να είναι οι μεγάλοι νικητές με 92-83, ενώ η Φενέρμπαχτσε κοντραρίστηκε με την έκπληξη της τελικής φάσης της διοργάνωσης, την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Το ματς ήταν εξαιρετικό, όλοι υποκλίθηκαν στην μαχητικότητα των Λιθουανών, αλλά το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό το πήρε η ομάδα του Ομπράντοβιτς με τελικό σκορ 76-67. Το ζευγάρι του μεγάλου τελικού ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης με την Φενέρμπαχτσε, οι δύο ομάδες αποζημίωσαν τους θεατές και το τελικό σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Ισπανούς θριαμβευτές με 85 – 80.

ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ!

Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει για τον Λούκα Ντόντσιτς...

Τα λόγια στερεύουν μπροστά στο ταλέντο του Λούκα που κατάφερε πλέον και έχει κάνει όλο τον μπασκετικό πλανήτη να παραμιλά με το ταλέντο του. Ο νεαρός Σλοβένος με τον Σέρχιο Γιουλ παροπλισμένο ήταν εκείνος που ηγήθηκε της προσπάθειας της ομάδας του Λάσο.

Μπορεί και οι συγκυρίες να ήρθαν έτσι, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού ο Ντόντσιτς βρήκε την ευκαιρία και έλαμψε στα μπασκετικά ευρωπαϊκά παρκέ. Όλα όσα κατάφερε χάνουν την λάμψη τους στο... χαρτί και οι παραστάσεις του, μετά από μερικά χρόνια θα φαντάζουν συλλεκτικές για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον παρακολουθήσουμε από κοντά.

Η δήλωση για τον Βασίλη Σπανούλη και ότι είναι το μπασκετικό του πρότυπο γι' αυτό και φορά το 7 στην καριέρα του, είναι ιστορική, ενώ οι εμφανίσεις του τον έβγαλαν στην καλύτερη πεντάδα της κανονικής διάρκειας και MVP του Final 4. Στα 19 του έφυγε από την Ευρώπη όντας πρωταθλητής και καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης και πλέον έχουμε την τύχη να τον θαυμάζουμε με την φανέλα των Μάβερικς στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Λούκα φαντάζει ευλογημένος με μπασκετικό ταλέντο και χαρακτήρα ικανό να το στηρίξει και το μέλλον μόνο λαμπρό μπορεί να είναι για εκείνον.

ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ, ΝΕΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Το καλοκαίρι πέρασε, η πρωταθλήτρια φόρεσε το χρυσό σήμα στην φανέλα της, οι καλοκαιρινές αλλαγές ήταν αρκετές για όλους, αλλά το μόνο που παρέμεινε ίδιο είναι η ποιότητα και όρεξη για περισσότερο μπάσκετ και διακρίσεις. Οι δύο «αιώνιοι» άλλαξαν αρκετά πράγματα με στόχο να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ των κορυφαίων.

Ο Ολυμπιακός έχει πλέον στο... τιμόνι του τον Ντέιβιντ Μπλατ, ο Βασίλης Σπανούλης ανανέωσε την συνεργασία του, όπως και ο Κώστας Παπανικολάου με τους «ερυθρόλευκους» το φετινό καλοκαίρι και με τις αλλαγές στου ξένους και πέντε νεοφερμένους ο ισραηλινοαμερικανός προπονητής έφτιαξε την ομάδα που είχε σχεδιάσει και μπήκε στην διοργάνωση ξέροντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για την νέα αυτή προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός τα πήγε ιδιαίτερα καλά στο πρώτο μισό της διοργάνωσης, φιγουράρει στην 5η θέση της βαθμολογίας μαζί με την Εφές και θα ήθελε ο δεύτερο μισό να τον φέρει σε θέση πλεονεκτήματος.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ από την πλευρά του ανανέωσε την συνεργασία του με τον Νικ Καλάθη, σε μια τεράστια επιτυχία της διοίκησης του, έφερε πίσω τους Λάσμε και Παπαγιάννη, έκανε δικό του τον Κιθ Λάνγκφορντ και ο Τσάβι Πασκουάλ «έχτισε» την ομάδα του.

Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν όσα ήθελαν στις 15 πρώτες αγωνιστικές, ο Πασκουάλ απολύθηκε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και ο Ρικ Πιτίνο είναι ο νέος κόουτς της ομάδας, ξεκινώντας την ευρωπαϊκή του καριέρα με μια μεγάλη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ. Η νέα εποχή για για τους πρωταθλητές Ελλάδας ευελπιστούν να τους φέρει στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας της Euroleague.

Η κορυφή πάντως μέχρι τώρα ανήκει σε Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ, που για ακόμα μια φορά δείχνουν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, ενώ η Εφές με τον Αταμάν στο τιμόνι της έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει στο πρώτο μισό.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Μπάγερν Μονάχου, που είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ και η Μπαρτσελόνα δείχνει διαφορετική από τις περασμένες σεζόν. Ήδη τις εντυπώσεις έχει «κλέψει» και ο Μάικ Τζέιμς που έβγαλε τα πράσινα για την φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο, η οποία ξεκίνησε δυνατά, αλλά δείχνει στις τελευταίες αγωνιστικές να χάνει λίγο την δυναμική της. Η Ζαλγκίρις παλεύει να ανταποκριθεί στις περσινές προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε, ενώ Μακάμπι και Χίμκι με δύο Έλληνες στο τιμόνι της παλεύουν να πάρουν νίκες και να βρεθούν πιο ψηλά στην βαθμολογία.

Η περσινή κάτοχος του Eurocup, Νταρουσάφακα, είναι εκείνη που έχει ξεκινήσει χειρότερα απ΄όλους και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας για την φετινή Euroleague...