Η Νταρουσάφακα χρωστάει πολλά στον Μπλατ

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η Νταρουσάφακα χρωστάει πολλά στον Μπλατ
Η Euroleague Greece γράφει για όσα πρόσφερε ο Ντέιβιντ Μπλατ την διετία που καθοδήγησε την Νταρουσάφακα (2016-18).

Η Euroleague χαρακτήρισε την παρουσία του Ντέιβιντ Μπλατ στην αυριανή αναμέτρηση της Νταρουσάφακα με τον Ολυμπιακό ως «ηρωική».

Δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής αφού ο 59άχρονος τεχνικός είναι ήρωας για την τουρκική ομάδα αφού στη διετία που την καθοδήγησε αγωνίστηκε μία σεζόν στην Euroleague και την επόμενη κατέκτησε το Eurocup παίρνοντας αυτομάτως και το εισιτήριο για τη φετινή κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως για τις επιτυχίες της διετίας το μεγαλύτερο μερίδιο το έχουν τα χρήματα του κ. Ντόγκους που ήταν ο βασικός χορηγός, αλλά πόσες φορές έχουμε δει ομάδες με τεράστιους προϋπολογισμούς να αποτυγχάνουν;

Πολλές...

Οι άνθρωποι της Νταρουσάφακα γνωρίζουν καλά πως ο Ντέιβιντ Μπλατ χρεώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας.

Στην διετία 2016-18 δεν ήταν μόνο η κατάκτηση του Eurocup ή η συμμετοχή στα playoffs της Euroleague.

Στην παρακαταθήκη που άφησε ο Μπλατ στον σύλλογο προσθέστε την αλλαγή νοοτροπίας, τον τρόπο δουλειάς, τον τρόπο σκέψης και φυσικά πόσους παίκτες ανέδειξε βοηθώντας τους να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους.

ΣΕΖΟΝ 2016-17

Ο Μπραντ Ουοναμέικερ είχε δείξει το ταλέντο του στη Μπάμπεργκ, αλλά σίγουρα ο Μπλατ τον βελτίωσε ακόμη περισσότερο διπλασιάζοντας τις απολαβές του τον επόμενο χρόνο στη Φενέρμπαχτσε.

Ο Ουίλ Κλάιμεπρν αποτελεί δική του ανακάλυψη. Ο Αμερικανός φόργουορντ ο οποίος αγωνιζόταν σε μικρομεσαία ομάδα του Ισραήλ, έδειξε αμέσως τις ικανότητες του και μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες τον άρπαξε η πάμπλουτη ΤΣΣΚΑ Μόσχας με το ανάλογο αντίτιμο.

Ο Αντριέν Μοερμάν από τα 10 ματς με τη φανέλα τη Λιμόζ πήγε στα 33 με αυτή της Νταρουσάφακα και έκτοτε αμοίφθηκε πλουσιοπάροχα από Μπαρτσελόνα και Αναντολού Εφές.

Ακόμη και για τα πρώτα (και μοναδικά) βήματα του Αντε Ζίζιτς στην Euroleague, ο Μπλατ είναι υπεύθυνος.

ΣΕΖΟΝ 2017-18

Το πρώτο κέρδος του Μπλατ την περασμένη σεζόν ήταν πως παρά την απουσία της ομάδας από τη λάμψη της Euroleague, κατάφερε να πείσει παίκτες όπως ο Σκότι Ουίλμπεκιν να μείνουν στην ομάδα και να αρνηθούν τα εκατομμύρια της Φενέρμπαχτσε.

Ο Στάντον Κιντ και ο Τζαζουά Τζόνσον υπήρξαν δικές του ανακαλύψεις και ο μεν πρώτος πρωταγωνιστεί στη φετινή ομάδα, ο δε δεύτερος έχει απολαβές μεγαλύτερες του εκατομμυρίου στην Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Η ομάδα στηρίχτηκε και σε νεαρούς γηγενείς παίκτες όπως οι Οζμιζράκ, Ουλουμπάι ενώ ανέδειξε τον φόργουορντ πλέον της ΑΕΚ, Χάουαρντ Σαντ Ρος και τον Μάικλ Έρικ που κάποτε είχε φορέσει για μία αναμέτρηση τη φανέλα του Πανελευσινιακού και την ΑΕΚ (9 ματς).

Η Νταρουσάφακα χρωστάει στον Ντέιβιντ Μπλατ και ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός θα δεχτεί ένα ζεστό καλωσόρισμα αύριο το απόγευμα.