Μπορεί η Χίμκι χωρίς τον Σβεντ;

Μπορεί η Χίμκι χωρίς τον Σβεντ;

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπορεί η Χίμκι χωρίς τον Σβεντ;
Η Χίμκι ετοιμάζεται για ένα ταξίδι με βάρκα την ελπίδα, καθώς η απουσία του Αλεξέι Σβεντ την υποχρεώνει να πορευτεί σε αχαρτογράφητα νερά. Η Euroleague Greece στέκεται στο τεράστιο κενό του Ρώσου παίκτη και στην επίδραση που θα έχει στο παιχνίδι της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η στατιστική δεν είναι αρκετή για την αξιολόγηση του μεγέθους της απώλειας του 30χρονου γκαρντ. Γιατί πολύ απλά, ο Αλεξέι Σβεντ είναι η Χίμκι και η Χίμκι ζει και πεθαίνει αναλόγως των εμπνεύσεων αλλά και της αποτελεσματικότητας του Ρώσου super star. Πέρα από τη δύναμη της στατιστικής και την αριθμητική ανάδειξη της αξίας της απουσίας του, μεγαλύτερη σημασία έχει μια δήλωση που είχε κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας πριν από ακριβώς έναν χρόνο. «Όταν από τις 80 επιθετικές αποφάσεις, παίρνει ένας παίκτης τις 50-60, αν ξυπνήσει ένα πρωί άρρωστος έχεις πρόβλημα. Είναι αδύνατο, βέβαια, ένας τέτοιος παίκτης να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο ως ρόλο, με λιγότερες αρμοδιότητες».

Αυτό είχε πει ο Έλληνας τεχνικός και πριν από δύο εβδομάδες αποδείχθηκε προφήτης κακών εξελίξεων. Γιατί ο Σβεντ ξύπνησε άρρωστος τις παραμονές του εκτός έδρας αγώνα στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ. Μάλιστα, εκείνο το παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής στην Euroleague είναι το μοναδικό που έχασε ο έμπειρος γκαρντ. Η απουσία του, προφανώς αφαίρεσε πιθανότητες νίκης από την Χίμκι, όχι όμως το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της. Για την ακρίβεια, ηττήθηκε με 79-74 και τότε ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε πει ότι… «είναι σημαντικό να περιορίζεις μια ομάδα με τρομερό ταλέντο, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, κάτω από τους 80 πόντους. Το πρόβλημά μας ήταν ότι σουτάραμε με ποσοστό 28% έξω από την περίμετρο». Σ’ εκείνο το παιχνίδι είχαν υψώσει ανάστημα οι Αμερικανοί καθώς οι Γκιλ, Κρόκερ, Τόμας και Μίκεϊ είχαν σημειώσει τους 57 από τους 74 πόντους της ομάδας. Οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν πάρει τα 47 από τα 66 σουτ της ομάδας. Όπως ήταν λογικό επίσης, ο Ντι Μποστ πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής αγγίζοντας τα 30 λεπτά καλύπτοντας κυρίως τη δημιουργία του Σβεντ με τις έξι τελικές πάσες που έδωσε.

Ο Σβεντ καλύπτει το 31.4% των συνολικών πόντων της Χίμκι

Η σύγκριση της επιθετικής παραγωγικότητας του Αλεξέι Σβεντ με την αντίστοιχη συνολική της Χίμκι, είναι απλά ένας τρόπος προσέγγισης της απουσίας του. Η αλήθεια είναι όμως ότι, άλλες αμυντικές προσαρμογές έχουν οι ομάδες όταν ο Ρώσος είναι στο παρκέ σε σχέση με την φιλοσοφία που έχουν όταν δεν πατάει σ’ αυτό. Άλλο είναι επίσης το επίπεδο αποτελεσματικότητας των συμπαικτών του, όταν η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Σβεντ. Βάσει αριθμών, ο τελευταίος πετυχαίνει το 31.4% των πόντων της Χίμκι αναλαμβάνοντας το 25% των επιθετικών προσπαθειών. Μεγάλη αξία έχει όμως και το ότι, μοιράζει το 35% των τελικών πασών της ομάδας του.

Ραντεβού με το άγνωστο

Ενδεχομένως και ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας να μην είναι σίγουρος γι’ αυτό που θα συναντήσει στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Διότι σε βάθος διετίας στην Euroleague, ο Σβεντ απουσίασε μόλις σ’ έναν αγώνα. Πέρυσι δήλωσε «παρών» και στα 34 παιχνίδια της Χίμκι στη διοργάνωση και απουσίασε μόνο στον φετινό αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Προφανώς θα πρέπει να επαναληφθεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες στη Μαδρίτη, όπου ανέλαβαν περισσότερες πρωτοβουλίες οι υπόλοιποι παίκτες και ταυτόχρονα η Χίμκι ήταν πιο αποτελεσματική στην άμυνα.