Ολυμπιακός: Ούτε παραγγελιά τέτοιο φιλικό

Ολυμπιακός: Ούτε παραγγελιά τέτοιο φιλικό

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Ούτε παραγγελιά τέτοιο φιλικό
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την επιστροφή στις ανατροπές, για τα λάθη των πρώτων 25' και την βελτιωμένη ψυχολογία των Γκος, Μάντζαρη και Βεζένκοβ.

Ο αθλητισμός είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας. Με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα σοβαρά θέματα της ζωής μας, αντιμετωπίζουμε και τα μπασκετικά εν προκειμένω, δρώμενα.

Στην ανάγνωση των πάντων υπάρχουν δύο πλευρές. «Μισοάδειο η μισογεμάτο ποτήρι» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Προσωπικά σε ότι αφορά το μπάσκετ του Ολυμπιακού στο «Gomelsky Cup» και χωρίς να έχει μπει καν ο Οκτώβριος, προτιμώ να το δω μισογεμάτο. Είμαι αισιόδοξος.

Αν είχαμε Ιανουάριο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα με αυτή την εικόνα...

Παραγγελιά να είχε κάνει ο Μπλατ την εξέλιξη στο φιλικό με την Ούνικς, δε θα το είχε καταφέρει τόσο καλά. Πήρε τη νίκη, έχει δεκάδες λόγους να φωνάξει στους παίκτες του και να τους πιέσει ακόμη περισσότερο στις επόμενες προπονήσεις, τους είδε να έχουν copy paste απόδοση σαν αυτή με την Εφές και στο ίδιο ακριβώς σημείο, άλλαξαν το «τσιπάκι» και κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ανατροπή.

Το έγραψα και μετά την Εφές. Πέρυσι το -15 γινόταν -25.

Για δεύτερη σερί φορά ο Ολυμπιακός γύρισε παιχνίδι από το -15 και μάλιστα το πήρε κιόλας.

Η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη στο μπάσκετ. Χάρηκα με την ανατροπή γιατί δεν τη θεωρώ τυχαίο γεγονός. Δε θα συμβαίνει πάντα, αλλά είχαμε καιρό να αισθανθούμε πως... «έχει χρόνο ακόμη να το γυρίσουν, το έχουν ξανακάνει».

Θα πρέπει να χαρούν διότι η ομάδα με την ταχύτητα που παίζει μπορεί μέσα σε ένα πεντάλεπτο να αλλάξει την εικόνα ενός αγώνα. Για την αντίδραση κόντρα στην Ούνικς χρειάστηκε ο Πρίντεζης να διατηρήσει την καλή του απόδοση σε όλη τη διάρκεια και να κάνουν ένα «face off» οι Ουίλιαμς Γκος, ΛεΝτέι, Βεζένκοβ και Μάντζαρης.

Έτσι κάπως έκανε κι ο Νίκολας Κέιτζ στην ομώνυμη ταινία.

Και οι τέσσερις που ανέφερα στην πρώτη τους παρουσία στο παρκέ δεν ήξεραν που πάν' τα τέσσερα. Ειδικά ο Αμερικανός γκαρντ έκανε τα πάντα λάθος.

Από το 25΄κι έπειτα αρχικά Μάντζαρης και Βεζένκοβ και ακολούθως οι Αμερικανοί έπαιξαν μπασκετάρα. Μεγάλο κέρδος και για τους τέσσερις αφού έχουν ανάγκη την καλή ψυχολογία.

Ο Ουίλιαμς Γκος τελείωσε με 22 πόντους σε 41' και πέτυχε το καλάθι της ισοφάρισης στην κανονική διάρκεια.

Ο Βεζένκοβ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και χάρισε τη νίκη.

Ο Μάντζαρης δεν είναι ο «αόρατος» παίκτης που βλέπαμε πέρυσι, αλλά βγάζει ουσία στην επίθεση, παίζει καλή άμυνα στη μπάλα (δυνάμωσε τα πόδια).

Ο ΛεΝτέι δεν αφήνει φάση για φάση χωρίς να διεκδικήσει τη μπάλα και θυμάμαι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που επέμεινε και κέρδισε τη μπάλα για την ομάδα του.

Για αυτό ανέφερα νωρίτερα τη λέξη «παραγγελιά» για το φιλικό. Χρειαζόταν ένα τέτοιο παιχνίδι με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Κι αν δε σας πείθω εγώ διαβάστε τι δήλωσε ο Μπλατ για τον Γκος, «Με την εμπειρία μου ως προπονητής έχω να πω πως δεν πρέπει να υπερβάλλεις μετά από ένα κακό παιχνίδι. Είναι πολύ σπουδαίος παίκτης για εμάς και αν εκείνος ή κάποιος άλλος παίκτης κάνει ένα άσχημο παιχνίδι δεν πρέπει να αντιδράς άσχημα. Αυτό δείχνει πως δεν πιστεύεις τον παίκτη ή ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνεις μαζί του. Τέτοιος προπονητής είμαι. Και πιστεύω πάρα πολύ στον Νάιτζελ (Γουίλιαμς Γκος) και προφανώς με τον τρόπο που έπαιξε στα περισσότερα pre-season παιχνίδια και με τον τρόπο που έπαιξε σήμερα, το απέδειξε».

Αυτό ας το εμπεδώσουν κι αρκετοί οπαδοί που γκρινιάζουν ήδη...

ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΓΙΑ 25'

Στον Ολυμπιακό θα πρέπει να προβληματιστούν για την αγωνιστική δυσλειτουργία στα πρώτα 25΄(πάλι). Στην Euroleague θα συναντήσουν πολύ καλύτερες ομάδες από Εφές και Ούνικς, οπότε θα δυσκολευτούν να επιστρέψουν αν ξεκινήσουν τόσο άσχημα

Δεν ξέρω για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει, αλλά αυτή είναι δουλειά των προπονητών να τη βρουν.

Πολλά λάθη τα περισσότερα εκ των οποίων σε πάσα που σημαίνει η μπάλα στα χέρια του αντιπάλου και δικαίωμα για αιφνιδιασμό.

Πολλά χαμένα ριμπάουντ με τους παίκτες να βγάζουν μία βιασύνη να φύγουν στην επίθεση, αλλά χωρίς τη μπάλα δε γίνεται να τρέξεις. Για αυτό πρώτα το ριμπάουντ και μετά το μυαλό στον αιφνιδιασμό.

Ο ΧΕΝΡΙ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΟ

Ότι ο Αμερικανός είναι παικταράς σας το είπα το περασμένο Σάββατο που τον είδα από κοντά κόντρα στη Γαλατάσαραϊ. Κόντρα στον Μπλατ είχε επιπλέον κίνητρο και επιβεβαίωσε την ποιότητά του.

Ο Χένρι ήταν παντού στην άμυνα και στην επίθεση διαθέτει εκπληκτικό «1on1».

Να θυμίσω πως ο Ολυμπιακός δεν τον υπέγραψε όταν ζήτησε επιπλέον μία εβδομάδα μήπως και έβρισκε συμβόλαιο στους Σέλτικς με τους οποίους έκανε καταπληκτικό summer league. Ο Μπλατ ήθελε να κλείσει το ρόστερ, δεν του έδωσε τη διορία (ούτε το buy out το επόμενο καλοκαίρι) και υπέγραψε τον Τουπάν.

Εντελώς διαφορετικοί παίκτες, εντελώς διαφορετικές θέσεις, αλλά ξέρει πολύ καλύτερα ο κόουτς.

ΥΓ: Αξίζει να διαβάσετε τις δηλώσεις του Μπλατ μετά το ματς.

ΥΓ 2: Πάλι λάθος σε επαναφορά (παράβαση 5΄΄).

ΥΓ 3: Επιστρέφει η σκέψη «θα το γυρίσουν, μπορούν». Είχε βγει από το μυαλό μας τελείως.

ΥΓ 4: Πριντέζαρος από τα παλιά. Άλματα, τρεξίματα, δύναμη, προσποιήσεις, βολές, τρίποντα...

ΥΓ 5: Ο Ζακ ΛεΝτέι στα τρία τελευταία φιλικά έχει 16/16 βολές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.