Μιγιάτοβιτς στο Gazzetta: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κοουτσάρω την Εφές, ο Ράιτ δεν είχε στην Τουρκία την επιρροή που έχει στον Ολυμπιακό!»

O προπονητής της Εφές, Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς
Λίγες ώρες πριν το αποψινό (19.30) παιχνίδι της Εφές Αναντολού με τον Ολυμπιακό, ο 44χρονος Κροάτης υπηρεσιακός τεχνικός της τουρκικής ομάδας μοιράζεται με το Gazzetta την ιστορία του, καταθέτει τον σεβασμό του για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και σχολιάζει τον Μόουζες Ράιτ.

Γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις αρχές της δεκαετίας του '80 και όπως ήταν φυσικό μεγάλωσε με πρότυπο τον Ντράζεν Πέτροβιτς και την φιλοδοξία να γίνει μπασκετμπολίστας.

Πολύ γρήγορα, βέβαια, κατάλαβε ότι μέλλον του στο άθλημα θα ήταν πολύ πιο ελπιδοφόρο και ασφαλές έξω από τις τέσσερις γραμμές και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε τον δρόμο των σπουδών στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, αξιοποιώντας την γνωριμία της οικογένειάς του με τον Γκρέγκ Πόποβιτς.

Η επιστροφή του στην πατρίδα τον βρήκε να εργάζεται στο πλευρό καταξιωμένων προπονητών στην Τσιμπόνα (Ρέπεσα, Σπάχια, Αντζούλοβιτς και Περάσοβιτς) και την Εθνική Κροατίας (Ρέπεσα, Σπάχια και Γ.Βράνκοβιτς) και φυσικά ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί ότι, όταν ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς τον πήρε μαζί του στην Εφες (2010), η Κωνσταντινούπολη και ο τουρκικός σύλλογος θα γίνονταν το δεύτερό του σπίτι!

Ο λόγος για τον Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς, που από την 1η Φεβρουαρίου είναι ο υπηρεσιακός τεχνικός της αποψινής αντιπάλου του Ολυμπιακού και υπό τις οδηγίες του οποίου, η τουρκική ομάδα έχει νικηφόρο ρεκόρ (3-2) στην Euroleague, όντας αήττητη (3/3) στην έδρα της και σκοράροντας κατά μ.ο. 97,6 πόντους!

Παραμονές του κρίσιμου – για αμφότερες τις ομάδες – αποψινού (19.30) αγώνα στο “Sinan Erdem” για την 30η αγωνιστική της Euroleague, το Gazzetta επικοινώνησε μαζί του και ο ίδιος δεν αρνήθηκε να μοιραστεί μαζί μας την πρωτόγνωρη ιστορία του και να μιλήσει για τον Ολυμπιακό, τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον, εκ της τουρκικής λίγκας ορμώμενο, Μόουζες Ράιτ.

«Οι εννέα προπονητές που πέρασαν από την Εφές, ήταν το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου!»

Τον ρωτάμε αρχικά για την ευκαιρία που προέκυψε μετά την βαριά ήττα (96-70) στο Κάουνας από την Ζάλγκιρις και η οποία προκάλεσε την απομάκρυνση του Ερντέμ Τσαν και από τον ήχο της φωνής του και την στιβαρότητα των λέξεων που χρησιμοποίησε, δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι ήταν τυχαίος assistant coach!

«Ήταν μία ευκαιρία που δεν είχα φανταστεί ότι θα έρθει, όντας 14 χρόνια στην ομάδα, αλλά με την σχέση εμπιστοσύνης και οικογενειακών δεσμών που είχα αναπτύξει με τον σύλλογο, δεν μπορούσα με τίποτε να αρνηθώ! Πολύ απλά γιατί η ομάδα χρειαζόταν άμεσα μία φωνή που υπήρχε ήδη, ήξερε πράγματα και καταστάσεις στο εσωτερικό της και ήταν η πιο ασφαλής λύση που μπορούσε να δοθεί άμεσα, μετά το ζήτημα που προέκυψε. Η αλήθεια είναι παρ' ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα, αισθάνθηκα ότι είχα ωριμάσει αρκετά για να ανταποκριθώ σε αυτή την πρόκληση ανάγκης που προέκυψε και ταυτόχρονα ένιωσα ότι ήταν η στιγμή για να κάνω πραγματικότητα τον στόχο, για τον οποίο εργάζομαι κάτι περισσότερο από 20 χρόνια!», μας είπε αρχικά ο πιο δημοφιλής assistant της ομάδας, που επί 14 χρόνια ήταν η «γέφυρα» ανάμεσα στον head coach και τους παίκτες.

«Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον, ότι εντελώς ξαφνικά και για όσο διαρκέσει αυτή η θητεία, μία ολόκληρη εποχή ανήκει στο παρελθόν. Από 'κει που είχα συμβουλευτικό ρόλο και είχα αναλάβει την προετοιμασία της ομάδας σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της τακτικής, ο ρόλος μου είναι τελείως διαφορετικός! Γιατί εκτός του ότι πάνω μου βρίσκονται πλέον οι ευθύνες της αγωνιστικής λειτουργίας ενός συνόλου 25 ατόμων, έχω και τον τελευταίο λόγο για την κάθε απόφαση. Ωστόσο, όταν βρίσκεσαι 14 χρόνια σε έναν οργανισμό και έχεις θητεύσει με συνολικά εννέα προπονητές, εκ των οποίων ο καθένας είχε διαφορετικό χαρακτήρα, φιλοσοφία και προσωπικότητα, νιώθεις ότι αν δεν είσαι έτοιμος τώρα, που έχεις κάνει μεταπυχιακό και διδακτορικό, τότε δεν θα είσαι ποτέ!», συνέχισε ο 18ος coach στην ιστορία της τουρκικής ομάδας, ο οποίος ήταν στο staff όλων των προπονητών που πέρασαν από τον πάγκο της Εφές από το 2010 έως το 2024 (2 φορές με τον Περάσοβιτς, Σαρίτσα, Ζούρος, Μαχμούτι, Αγγέλου, Ίβκοβιτς, Αταμάν και Τσαν).

Εκτός από τον Αχμέτ Τσάκι, o οποίος δεν τον ήθελε στο επιτελείο του και για όσο διάστημα έμεινε στην ομάδα (2016) και τότε ήταν που ο Μιγιάτοβιτς ανέλαβε την ευθύνη των τμημάτων υποδομής της Εφές.

«Δεν μπορείς να αντιγράψεις κανέναν προπονητή, μόνο να υιοθετήσεις στοιχεία που σου ταιριάζουν!»

Του ζητάμε να μας πει ποιος εκ των προπονητών με τους οποίους συνεργάστηκε, είχε την μεγαλύτερη επιρροή στην φιλοσοφία του και ο ίδιος είναι κατηγορηματικός αλλά και άκρως πειστικός.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένας, από την άποψη η καθεμία από τις προσωπικότητες με τις οποίες συνεργάζεται κάποιος, έχει τις δικές της συνήθειες και αρχές. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι νιώθω τυχερός και ευλογημένος που ήμουν δίπλα στον Ίβκοβιτς, τον Αταμάν, τον “Πέρας”, τον Ζούρο και όλους τους υπόλοιπους προπονητές, όταν έπαιρναν μεγάλες αποφάσεις και διαχειρίζονταν κρίσεις. Από όλες αυτές τις παραστάσεις αποκτά κάποιος τεράστιες προσλαμβάνουσες και έχει την ευχέρεια να κρίνει ποιες ταιριάζουν στον εαυτό του και στους χαρακτήρες που βρίσκονται στην εκάστοτε ομάδα.

Το ίδιο ισχύει και με τις πολυάριθμες συζητήσεις που έχω κάνει για μπάσκετ και με τον Γρεγκ Πόποβιτς. Όταν ακούς αυτόν τον άνθρωπο να σου ανοίγεται και να σου μιλάει για την φιλοσοφία του, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι μπασκετικά πλούσιος. Και αυτός ο πλούτος κάπου θα σου χρησιμεύσει!», υπερθεμάτισε ο Κροάτης coach της Εφές Αναντολού, που εδώ και τέσσερα χρόνια (2019-2023) είναι μέλος του staff των Σαν Αντόνιο Σπερς στο summer league του Λας Βέγκας.

«Η αξιοποίηση του Ράιτ, αποδεικνύει γιατί ο Μπαρτζώκας είναι ο “μετρ” της δημιουργίας!»

Η κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να αναφερθούμε στο αποψινό (19.30) παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. «Για μας είναι πολύ σημαντικό ματς γιατί θέλουμε να μείνουμε ζωντανοί στην μάχη της πρόκρισης στα play off της Euroleague και πιστεύουμε ότι η εικόνα μας θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην Γαλλία. Στο ρόστερ μας, άλλωστε, βρίσκονται παίκτες που έχουν πάει σε Final 4, έχουν κατακτήσει τον τίτλο και ξέρουν πως να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός πολύ απαιτητικού αγώνα, ενώ στα συν μας είναι το ότι θα έχουμε μεγάλη ώθηση από τον κόσμο που αναμένεται να γεμίσει το γήπεδο!

Από 'κει και πέρα, η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη γιατί ο αντίπαλός μας βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της εφετινής σεζόν, έχει βρει ρυθμό και το γεγονός ότι ο Μπαρτζώκας κατάφερε να παρουσιάσει τέτοιους αυτοματισμούς στο παιχνίδι της ομάδας του, ενώ έχει είχε τόσες προσθήκες και αντιμετώπισε τόσα προβλήματα στην διάρκεια της σεζόν, δείχνει γιατί βρίσκεται στην ελίτ των προπονητών. Ίσως είναι ο κορυφαίος στο να δημιουργεί το ιδανικό σύστημα μπάσκετ που ταιριάζει για τους εκάστοτε παίκτες που έχει στην διάθεσή του και αυτό φαίνεται από το πόσο γρήγορα έχει αξιοποιήσει τον Μόουζες Ράιτ.

Όσο τον είχα δει στην Μερκεζεφέντι, ήταν ένας ενδιαφέρων παίκτης, ο οποίος όμως, δεν είχε την επιρροή που έχει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και σκεφτείτε, ότι μιλάμε για μία ομάδα με πολύ λιγότερο ποιοτικό ρόστερ και πολύ μικρότερες δυνατότητες. Γενικά η σταθερή παρουσία της ελληνικής ομάδας στην “ελίτ” της Ευρώπης, τα τελευταία 3 χρόνια, έχει την απόλυτη σφραγίδα του coach και αντίστοιχα η συνολική ευρωπαϊκή πορεία της την τελευταία 15ετία, αντανακλά στην καταξίωσή της ως οργανισμού!», κατέληξε ο 44χρονος Κροάτης coach μιλώντας στο Gazzetta.

@Photo credits: eurokinissi, Euroleague