Βίρτους: Το... dark horse της Euroleague που τρελαίνει κόσμο

Βίρτους: Το... dark horse της Euroleague που τρελαίνει κόσμο

Νίκος Καρφής
Ο Σενγκέλια
Η Βίρτους Μπολόνια εντυπωσιάζει στη Euroleague και το Gazzetta γράφει για την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν που έχει ρίξει αρκετούς στο... καναβάτσο.

Ελάχιστοι θα πίστευαν στο ξεκίνημα της σεζόν πως η Βίρτους θα φιγουράρει στην 3η θέση της βαθμολογίας μετά από 13 αγωνιστικές. Κι όμως η ομάδα του Μπάνκι δίνει απαντήσεις σε όλους και απολαμβάνει μια εξαιρετική σεζόν μέχρι τώρα. Το Gazzetta στέκεται στην ευχάριστη έκπληξη της Euroleague που έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο με τα όσα κάνει στο παρκέ.

Εξαιρετική εντός έδρας

Η Βίρτους πραγματοποιεί εντυπωσιακή σεζόν και βρίσκεται στην 3η θέση. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και οι επιδόσεις της εντός έδρας. Έχει φτιάξει ένα... κάστρο μέσα στη Μπολόνια που πολύ δύσκολα μπορείς να δραπετεύσεις με το διπλό. Μέχρι στιγμής έχει δώσει 8 ματς στο γήπεδο της και μετρά 7 νίκες και μόλις μια ήττα.

Οι φίλαθλοι της σπρώχνουν πολλές φορές την ομάδα στη νίκη, η οποία φυσικά κάνει σωστά τα πράγματα μέσα στο παρκέ και ευχαριστεί τον κόσμο στις κερκίδες. Έχει νικήσει τις Μακάμπι, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Αρμάνι, Εφές, Ερυθρό Αστέρα και Άλμπα. Ηττήθηκε μόνο από τη Ζάλγκιρις την πρώτη αγωνιστική. Έκτοτε έχει 7 σερί νίκες στην έδρα της. Το... όπλο της για την φοβερή πορεια της μέχρι στιγμής κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Ψηλά σε ασίστ, όμορφα πράγματα στην επίθεση

Η Βίρτους παρουσιάζει όμορφα πράγματα στην επιθετική της λειτουργία. Η μπάλα γυρνάει στην επίθεση για να βρεθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι Ιταλοί είναι τρίτοι σε ασίστ σε όλη τη διοργάνωση με 19.8 ανά ματς πίσω από Ρεάλ και Μακάμπι. Επιπλέον είναι η πέμπτη κορυφαία ομάδα στο ranking με 92.6 ανά παιχνίδι, κάτι που δείχνει την καλή δουλειά των παικτών της πάνω στο παρκέ στα ματς.

Είναι πέμπτη σε εύστοχα δίποντα ανά παιχνίδι με 21.1 ανά ματς και παίρνει αρκετούς πόντους στις αναμετρήσεις της από την συγκεκριμένη ικανότητα της. Επίσης η Βίρτους δείχνει να ξέρει τον τρόπο να βάλει τη μπάλα στο καλάθι, αφού φιγουράρει στην πέμπτη θέση της λίστας με τις κορυφαίες επιθέσεις στη Euroleague. Πετυχαίνει 84.1 πόντους ανά ματς, κάτι που τη βοηθά να φτάνει σε αρκετά ροζ φύλλα αγώνα.

Ακόμα είναι η πέμπτη πιο εύστοχη ομάδα στη Euroleague στα σουτ τριών πόντων με 37.8% ποσοστό. Τέλος βρίσκεται στην πρώτη τριάδα στην ευστοχία της και στα δίποντα με ποσοστό 57%. Η ευστοχία της σε αυτές τις δύο κατηγορίες τις δίνει ψυχολογία και την απαραίτητη ώθηση μέσα στα ματς της.

Ο Σενγκέλια, οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές και ο αλύγιστος Πολονάρα

γη

Κορυφαίος παίκτης στη σεζόν για τη Βίρτους είναι αναμφίβολα ο φοβερός και τρομερός Σενγκέλια. Ο Γεωργιανός είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας με 17.3 πόντους ανά ματς, πρώτος στο ranking με 22.3 ανά ματς, αλλά και στην κορυφή των ριμπάουντ με 6.3 κατά μέσο όρο. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση των ασίστ με 3.7 πίσω μόνο από τον Χάκετ. Τα κάνει όλα και συμφέρει ο Σενγκέλια.

Σημαντικές λύσεις δίνει και ο Μάρκο Μπελινέλι που παιρνά τη δεύτερη νιότη του και έχει 14.1 πόντους ανά ματς. Η εμπειρία του βοηθά πολύ την ομάδα του Μπάνκι. Εξαιρετικός σουτέρ που πετυχαίνει τρελά τρίπονταο φέτος. Σουτάρει με το εντυπωσιακό 45.2% στα τρίποντα, ενώ έχει και 51% δίποντα. Σαν το παλιό καλό κρασί ο Μάρκο και η εμπειρία του από το ΝΒΑ φαίνεται.

Τρίτος σκόρερ της ομάδας, αλλά και δεύτερος ριμπάουντερ ο Μίκι. Έχει 9.8 πόντους, αλλά και 4.9 ριμπάουντ στα ματς που έχει αγωνιστεί. Σημαντική μονάδα μέσα στη ρακέτα που παλεύει με θηρία και προσπαθεί να γίνει θετικός παράγοντας σε κάθε ματς των Ιταλών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον πολύπειρο Ντάνιελ Χακετ που προσφέρει πολλά σε άμυνα και επίθεση. Είναι πρώτος πασέρ της ομάδας με 4.2 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ έχει και 8.5 πόντους ανά ματς. Το τρίποντο του μόνο θα πρέπει να φτιάξει, αφού σουτάρει με 29%.

Το... λιθαράκι τους βάζουν οι Κορντινιέ, Λούντμπεργκ, Ντάνστον, Ντόμπριτς και Σμιθ, ενώ σίγουρα αξίζει την υπόκλιση όλων μας ο Πολονάρα που επέστρεψε μετά την περιπέτεια της υγείας του και αποτελεί παράδειγμα. Ποτέ δεν θα πρέπει να τα παρατάς. Ο Ιταλός φόργουορντ πάλεψε με τον καρκίνο. Και νίκησε.

θι

H περσινή προειδοποίηση

Η αλήθεια είναι πως η Βίρτους είχε στείλει το μήνυμα από πέρυσι. Το πάλεψε αρκετά, παρόλο που δεν είχε τις φετινές εμφανίσεις ούτε τη σταθερότητα που επιδεικνύει στην έδρα της τη σεζόν που διανύουμε.

Μέχρι ένα σημείο της σεζόν διεκδικούσε την είσοδο στα play-offs όμως στο τέλος λύγισε και δεν τα κατάφερε. Κάτι της έλειπε, όμως φέτος δείχνει να το έχει βρει. Ο Μπάνκι έχει πάρει το 100% από την ομάδα του, η οποία προσφέρει στο κοινό όμορφες παραστάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν συνεχίσει έτσι, θα βρίσκεται στα play-offs, ένας μεγάλος στόχος σε μια πολύ απαιτητική διοργάνωση όπως η Euroleague που το κάθε ματς μετρά.

Η ομάδα της Μπολόνια είναι το dark horse της Euroleague που δεν σταματά να τρελαίνει κόσμο και να ονειρεύεται μια σπουδαία πορεία, κοιτώντας κιόλας στα μεγαλεία του παρελθόντος.