Ολυμπιακός, Κάνααν: Ο «καυτός» Νοέμβριος και το απίστευτο 60.5% από το τρίποντο

Ολυμπιακός, Κάνααν: Ο «καυτός» Νοέμβριος και το απίστευτο 60.5% από το τρίποντο

Δημήτρης Οικονόμου
Αιζάια Κάνααν
Ο Αϊζάια Κάνααν είναι από τους πιο «καυτούς» παίκτες στην EuroLeague και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat στέκεται στον τρομερό Νοέμβριο που πραγματοποίησε στην EuroLeague.

Το παιχνίδι με τη Μονακό αποδείχθηκε μια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Ευκαιρία να μεγαλώσει το νικηφόρο σερί του αλλά και να περάσει από μια έδρα που σχεδόν άπαντες θα έχουν απώλειες. Κάτι τέτοιο τελικά δε συνέβη, με τον ίδιο τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παραδέχεται πως έγιναν μερικά λάθη που κόστισαν στο φινάλε.

Και μέσα σε όλα αυτά, τα λάθη που ανέφερε ο προπονητής του Ολυμπιακού επισκίασαν άλλη μια μεγάλη εμφάνιση του Αϊζάια Κάνααν. Ο Αμερικανός δεν είναι υπερβολή να πει πως μπαίνει στα παρκέ της EuroLeague ως ένας εκ των κορυφαίων SG της Ευρώπης. Κάτι που άλλωστε φανερώνουν και τα νούμερά του, ειδικότερα ο τρομακτικός Νοέμβριος που έχει πραγματοποιήσει.

Αρχής γενομένης από την αναμέτρηση κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, ο Κάνααν περνάει διαρκώς πάνω από τον πήχη των απαιτήσεων και αποτελεί σημείο αναφοράς στην επίθεση του Ολυμπιακού, όντας διαρκώς διψήφιος. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτόν τον μήνα έχει σπάσει, όχι μία, αλλά δύο φορές το ρεκόρ καριέρας του σε πόντους.

Η πρώτη ήρθε απέναντι στην Μπασκόνια, όπου όμως οι «ερυθρόλευκοι» δε γεύτηκαν τη νίκη. Τότε ο Κάνααν πέτυχε 23, για να έρθει η Ζάλγκιρις τη 10η αγωνιστική στο ΣΕΦ, με τον Αμερικανό να τη φιλοδωρεί με 25άρα. Απέναντι στη Μονακό σταμάτησε στους 20, συνεχίζοντας να αποδεικνύει πως μόνο μία διάσταση δεν έχει το παιχνίδι του.

Σκοράρει πλέον με κάθε τρόπο, όχι μόνο από το τρίποντο όπου δε μένει στο απλό catch n' shoot, αλλά δημιουργεί φάσεις για εκείνον και την ομάδα. Με τους Μονεγάσκους μοίρασε 4 ασίστ, τις περισσότερες σε ένα παιχνίδι του για φέτος και τις έβαλε δίπλα στα 5/8 τρίποντά του.

Όπως φαίνεται και από το shot chart του στα 6 παιχνίδια του Νοεμβρίου, ο Κάνααν δεν κρύβει τη διάθεσή του να πάει προς το καλάθι, φτιάχνοντας έτσι διπλή απειλή μιας και από το τρίποντο σουτάρει με πάνω από 50% σε τέσσερις από τις πέντε θέσεις. Μόνο στην αριστερή γωνία... πέφτει στο 40%.

Τα νούμερα του Κάνααν τον Νοέμβριο

  • Vs Φενέρμπαχτσε: 15 πόντοι (3/6 3π.), 3 ασίστ
  • Vs Μπασκόνια: 23 πόντοι (5/8 3π.), 1 ασίστ
  • Vs Μακάμπι: 10 πόντοι (2/3 3π.), 0 ασίστ
  • Vs Ερυθρός Αστέρας: 15 πόντοι (4/7 3π.), 2 ασίστ
  • Vs Ζάλγκιρις: 25 πόντοι (4/6 3π.), 1 ασίστ
  • Vs Μονακό: 20 πόντοι (5/8 3π.), 4 ασίστ
shot chart
Το shot chart του Κάνααν τον Νοέμβριο στην EuroLeague

Και πώς να μην είναι δηλαδή τόσο υψηλά τα ποσοστά του, όταν μέσα στον Νοέμβριο σουτάρει 23/38 τρίποντα, δηλαδή 60.5%. Ποσοστό αδιανόητο ακόμα και για έναν σουτέρ του δικού του βεληνεκούς.

Όπως βλέπουμε και από το Hudlinstat τα νούμερα που δίνει ο Κάνααν είναι απίστευτα. Στο αγαπημένο του catch n' shoot μετράει 1.76 πόντους ανά κατοχή, ένα νούμερο πραγματικά τεράστιο αλλά και συνάμα δείγμα του πόσο «καυτός» νιώθει τον μήνα αυτόν. Όπως και οι 1.27 πόντοι στο pick n' roll. Σε κάθε κατάσταση έχει τη δική του απάντηση και πλέον πατάει παρκέ με άλλη ψυχολογία και αέρα σε σχέση με το περσινό του ξεκίνημα, δικαιώνοντας και την εμπιστοσύνη που λαμβάνει στο παρκέ.

Το σκοράρισμα του Κάνααν τον Νοέμβριο

  • Catch n' shoot: 30 πόντοι/17 κατοχές
  • Pick n' roll: 19 πόντοι/15 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 18 πόντοι/9 κατοχές
  • Hand off: 6 πόντοι/7 κατοχές
  • Transition: 13 πόντοι/7 κατοχές
  • Iso: 8 πόντοι/6 κατοχές
  • Drive: 4 πόντοι/5 κατοχές
  • Κοψίματα: 4 πόντοι/3 κατοχές
@Photo credits: eurokinissi