Σίκμα στο Gazzetta: «Την αίσθηση του παιχνιδιού την πήρα από τον πατέρα μου»

Σίκμα στο Gazzetta: «Την αίσθηση του παιχνιδιού την πήρα από τον πατέρα μου»

Σίκμα
Ο Λουκ Σίκμα μίλησε στο Gazzetta για τους λόγους της απόφασής του να υπογράψει στον Ολυμπιακό, για την μπασκετική του ευφυΐα και για τη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε πέντε παίκτες στο φετινό του ρόστερ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τη θέση «4» το κενό που άφησε πίσω του ο Σάσα Βεζένκοβ επέλεξε έναν διαφορετικού τύπου παίκτη. Ουσιαστικά ο Λουκ Σίκμα δεν ήρθε για να μπει στα παπούτσια του φόργουορντ των Κινγκς και MVP της Euroleague, αλλά για να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο τους «ερυθρόλευκους».

Ο 34άχρονος Αμερικανός φημίζεται για την οξυδέρκειά του, για το υψηλό μπασκετικό IQ ου κουβαλάει στο παρκέ και μιλώντας στο Gazzetta εξήγησε τους λόγους για τους οποίους υπέγραψε στον Ολυμπιακό και πόσο του αρέσει η φιλοσοφία του προπονητή του.

Λουκ είσαι περίπου ένα μήνα στην Ελλάδα. Πώς κύλησε αυτό το διάστημα; Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις;

Σπουδαία. Όσα είχα ακούσει, όσα φανταζόμουν, όσα περίμενα τα έχω συναντήσει. Όπου κι αν πηγαίνω καταλαβαίνω από τον κόσμο πόσο πολύ αγαπούν την ομάδα. Περπατάω στο δρόμο κι αισθάνομαι την ιστορία και του τόπου και του Ολυμπιακού.

Τι σου λένε στον δρόμο;

(γελάει). Εκτός από το να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό; Με αναγνωρίζουν, μου δείχνουν πόσο με σέβονται. Υπήρχαν και ορισμένοι που μου ζήτησαν φανέλες και μπλούζες, αλλά δεν κουβαλάω μαζί μου οπότε δεν τους εξυπηρέτησα.

Η Αλμπα είναι μόνιμη στην Euroleague, αλλά αισθάνεσαι πως ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερη προοπτική;

Είναι σα να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Κάθε οργανισμός, κάθε ομάδα είναι διαφορετική. Δεν μπορώ να πω πως στην Αλμπα ήταν χειρότερα και εδώ καλύτερα ή το αντίθετο. Σίγουρα στον Ολυμπιακό λειτουργούν όλα άκρως επαγγελματικά. Οι άνθρωποι της ομάδας φροντίζουν την παραμικρή λεπτομέρεια προκειμένου να σκεφτόμαστε μόνο το μπάσκετ και τίποτα άλλο.

Σίγουρα οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες ως προς το αποτέλεσμα, αλλά για αυτό παίζουμε. Κι επίσης καταλαβαίνεις με αυτόν τον τρόπο πως οι επιτυχίες δεν είναι τυχαίες.

Ακόμη δεν έχετε κάνει προπόνηση όλοι μαζί, ωστόσο σου αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού του coach Μπαρτζώκα;

Ναι, σίγουρα. Πιστεύω ταιριάζει απίστευτα και στο δικό μου στυλ παιχνιδιού σε όσα αφορούν για παράδειγμα την ομαδικότητα και την κυκλοφορία της μπάλας. Ο coach μας ζητάει πολλές πάσες, να κινούμαστε μακριά από τη μπάλα και να παίζουμε άμυνα. Οι Αρχές του τρόπου παιχνιδιού είναι σημαντικές. Νομίζω θα καταφέρω να «κολλήσω» στη φιλοσοφία του coach.

Αισθάνεσαι την πίεση του «πρέπει πάντα να νικάω»; Να νικάτε τον Παναθηναϊκό; Να κατακτήσετε τίτλους;

Γνωρίζω από τέτοια πίεση. Μπορεί η κόντρα μεταξύ της Αλμπα και της Μπάγερν να είναι σε μικρότερο βαθμό από αυτή μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αλλά την ξέρω. Κάθε ομάδα έχει πίεση. Προσωπικά τη λατρεύω, μου δίνει κίνητρο και με κάνει περισσότερο ανταγωνιστικό. Είναι φυσικό. Για αυτό υπέγραψα στον Ολυμπιακό, για να έχω την ευκαιρία να πανηγυρίσω τίτλους.

«Ο,τι λέμε στα αποδυτήρια, μένει στα αποδυτήρια»

Στην Κύπρο η απουσία του Φαλ σου έδωσε χρόνο συμμετοχής και στη θέση «5»; Πως σου φάνηκε;

Για την ακρίβεια ξεκίνησα την καριέρα μου ως σέντερ οπότε δεν μου είναι τόσο άβολο. Εχω μία οικειότητα με τη θέση «5» αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που αγωνίστηκα ως σέντερ. Κοίτα, σε ορισμένες περιπτώσεις που ο coach θα επιλέξει small ball με κοντή πεντάδα θα είμαι έτοιμος να παίξω και πεντάρι. Θα κάνω ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο χρόνος για το πρώτο επίσημο ματς πλησιάζει. Πιθανότατα και για το πρώτο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Έχεις κάποιες ξεχωριστές σκέψεις για αυτό;

Είμαι ενθουσιασμένος, αλλά δεν έχω το παραμικρό άγχος. Έχουμε μπροστά μας 2-3 μέρες να προπονηθούμε και να προετοιμαστούμε καλύτερα, αλλά υπάρχει κι ο αγώνας με το Περιστέρι που προηγείται. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι. Αν νικήσουμε τότε σίγουρα θα αισθανθώ.... πεταλούδες στο στομάχι, αλλά για αυτό αγαπώ να παίζω μπάσκετ.

Αν συμβεί αυτό θα είναι και το πρώτο ντέρμπι που θα αντιμετωπίσετε τον Κώστα Σλούκα. Γίνονται σχετικές αναφορές στα αποδυτήρια;

Ό,τι λέγεται στα αποδυτήρια, μένει στα αποδυτήρια. Εγώ είμαι εδώ για να νικάει ο Ολυμπιακός χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι ο αντίπαλος και θα κάνω τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πατέρας σου ήταν ένας από τους σημαντικότερους σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Πόσο σε βοήθησε στο μπάσκετ; Σε πίεζε όταν ήσουν μικρός;

Αυτό που κατάφερε να μου μεταδώσει είναι την αίσθηση του παιχνιδιού. Να μάθω να διαβάζω τι γίνεται στο παρκέ και να αισθάνομαι τι μπορεί αν συμβεί στο επόμενο δευτερόλεπτο. Να βλέπω τις επιλογές μέσα στο γήπεδο. Μου έμαθε τον τρόπο να αντιλαμβάνομαι το παιχνίδι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που μου πρόσφερε, αλλά υπήρχαν κι άλλα πολλά. Πολλοί ισχυρίζονται πως σουτάρουμε με τον ίδιο τρόπο.

Δεν με πίεσε να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Ουσιαστικά ήταν μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων να παίξω μπάσκετ.

*** Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1955 ο Τζακ Γουέιν Σίκμα έγραψε τη δική του ιστορία στα παρκέ του NBA. Οι Σιάτλ Σουπερσόνικς ήταν η ομάδα που πόνταρε στο ταλέντο του, επιλέγοντάς τον στο Νο8 του Draft της κλάσης του 1977. Δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό του τίτλο στο NBA. Από το 1979 έως το 1985 ανακηρύχθηκε επτά φορές All Star, ενώ το Νο43 που φορούσε στους Σόνικς αποσύρθηκε σε ένδειξη σεβασμού για τα όσα προσέφερε στην ομάδα. Φυσικά η καριέρα του είχε και το πέρασμα από τους Μπακς, αφού τα «ελάφια» τον έκαναν δικό τους από το 1986 έως το 1991, τους οποίους και οδηγούσε επί πέντε συναπτά έτη στα play-offs, μέχρι να κλείσει την καριέρα του και να αναφέρεται μέχρι και σήμερα ένας από τους σημαντικότερους σέντερ της γενιάς του.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.