Ιστορική συμφωνία EuroLeague - FIBA: Χωρίς ματς EuroLeague τα «παράθυρα» του Φεβρουαρίου

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Γιώργος Παπαγιάννης με τη φανέλα της Εθνικής.
Η συμφωνία ανάμεσα στη EuroLeague και τη FIBA μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ιστορική! Η σύσκεψη των μετόχων της EuroLeague αποφάσισε ότι στο «παράθυρο» του Φεβρουαρίου για τα προκριματικά του EuroBasket 2025 δεν θα διεξαχθούν αναμετρήσεις για τη EuroLeague.

Το μπάσκετ αλλάζει. Και ακόμη ένα βήμα μπορεί να μοιάζει κομβικό. Σημαντικό. Η EuroLeague αποφάσισε, στη σύσκεψη των 13 μετόχων της, πως στα «παράθυρα» της FIBA τον Φεβρουάριο του 2024 δεν πρόκειται να ορίσει αναμετρήσεις, προκειμένου οι Εθνικές ομάδες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους διεθνείς της EuroLeague.

Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά από... ζυμώσεις που είχαν διάρκεια ετών και αναμένεται να επαναφέρει, έστω και σε ένα βαθμό, το μπάσκετ σε κανονικούς ρυθμούς.

Θυμίζουμε ότι τα «παράθυρα» για την πρόκριση στο EuroBasket 2025 θα είναι τρία: Φεβρουάριος 2024, Νοέμβριος 2024 και Φεβρουάριος 2025. Με αυτά του Φεβρουαρίου του 2024 να είναι τα πρώτα, αφού η FIBA δεν μπορούσε να ορίσει νωρίτερα άλλα, καθώς οι ομάδες θα προέρχονται από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για 12 μήνες»

Αυτή η αλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει το καλαντάρι της EuroLeague. Στην περσινή έκδοση υπήρχαν επτά διπλές εβδομάδες, ωστόσο με τη μη διεξαγωγή αγώνων την εβδομάδα των «παραθύρων» τον Φεβρουάριο, σημαίνει ότι οι «διαβολοβδομάδες» θα γίνουν οκτώ.

Η επίσημη ανακοίνωση της EuroLeague και της FIBA αναφέρει: «Η EuroLeague και της FIBA συμφώνησαν να αποφύγουν τη... σύγκρουση των διοργανώσεων των Εθνικών ομάδων και των συλλόγων για τη σεζόν 2023-2024. Επίσης, επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τους επόμενους 12 μήνες για να φτάσουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις για το καλό του μπάσκετ στην Ευρώπη και παγκόσμια. Δεν θα γίνουν περαιτέρω σχόλια γι' αυτό το θέμα».

Δύο εβδομάδες διακοπή και... καυτός Γενάρης

Κάπως έτσι το Φεβρουάριο θα υπάρχει διακοπή δύο εβδομάδων, η πρώτη για τη διεξαγωγή των αγώνων Κυπέλλου και η δεύτερη για τις Εθνικές ομάδες. Ενώ ο Ιανουάριος είναι ο επικρατέστερος μήνας για να... χωρέσει δύο «διαβολοβδομάδες», στις 2-5/1 και στις 9-12/1!

@Photo credits: INTIME