Σλούκας: Τι σημαίνει στο παρκέ για τον Ολυμπιακό η αποχώρησή του

Σλούκας: Τι σημαίνει στο παρκέ για τον Ολυμπιακό η αποχώρησή του

Κώστας Σλούκας
Οι δρόμοι του Ολυμπιακού με τον Κώστα Σλούκα χώρισαν επίσημα και το Gazzetta ρίχνει αναλυτική ματιά με τη βοήθεια του Hudl InStat, στα όσα έκανε ο 33χρονος την περσινή σεζόν στο παρκέ.

Η δεύτερη θητεία του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό είχε ημερομηνία λήξης. Ο 33χρονος γκαρντ μετά από τρία χρόνια από την επιστροφή του, το καλοκαίρι του 2020, δε θα συνεχίσει στον Πειραιά και οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια.

Η απώλεια ενός παίκτη σαν τον Σλούκα είναι πολυεπίπεδη, αφού ο Ολυμπιακός μετά τον Βεζένκοβ, έχασε έναν ακόμα από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της περασμένης σεζόν, μαζί με το ελληνικό του διαβατήριο για την Basket League. Ένας οργανισμός όπως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τη δυνατότητα μέσω του ομαδικού τους πλάνου να απορροφήσουν τέτοιες αποχωρήσεις, ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει χωρίς να υπογραμμιστεί.

Όπως ο Βεζένκοβ, έτσι και ο Σλούκας, είχαν τεράστια ευθύνη για τα όσα κατέθεσε η βερσιόν του Ολυμπιακού τη σεζόν 2022-23, όπου και έφτασε τρία δευτερόλεπτα μακριά από το 4/4 των τίτλων.

Ο Σλούκας είχε τις αποφάσεις στα χέρια του

Δεν αποτελούσε κοινό μυστικό πως ο Σλούκας είχε τη μεγαλύτερη ελευθερία να τρέχει τα plays από τη στιγμή που θα βρισκόταν στο παρκέ. Ερχόμενος από τον πάγκο, προς το τέλος της πρώτης περιόδου, έπαιρνε την μπάλα στα χέρια και αναλάμβανε τις αποφάσεις. Ο παίκτης με το δεύτερο υψηλότερο USG% στον Ολυμπιακό τη σεζόν που μας πέρασε, έχοντας πολύ μικρή διαφορά σε σχέση με τον Βεζένκοβ.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ είχε 24.8% σε αντίθεση με το 24.4% του Σλούκα, που έβγαινε βέβαια με μία διαφορά περίπου έξι λεπτών στο παρκέ. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό που φαινόταν με γυμνό μάτι, ότι ο Σλούκας είχε την μπαγκέτα του μαέστρου όσο βρισκόταν στην πεντάδα, κάτι που ισχυροποιήθηκε μετά και την απόσυρση του Σπανούλη από την ενεργό δράση.

Το USG% της τριετίας του Σλούκα στον Ολυμπιακό

  • 2020-21: 22.4%
  • 2021-22: 24.7%
  • 2022-23: 24.5%

Εκεί πλέον έγκειται και το ενδιαφέρον στο χτίσιμο του νέου Ολυμπιακού. Αν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν ακριβώς τα ίδια πράγματα στο παρκέ, με τους δύο παίκτες που μέτρησαν τη μεγαλύτερη χρησιμότητα στις κατοχές ή θα αλλάξει εντελώς μοντέλο.

Ο ερχομός του Μιλουτίνοφ, από μόνος του, μετατοπίζει το κέντρο βάρους προς το βάθος της ρακέτας, όμως το ρόστερ θα κριθεί συνολικά, όταν συμπληρωθούν και όλα τα κομμάτια του παζλ.

Ο «άρχοντας» του pick n’ roll στον Ολυμπιακό

Το παιχνίδι του Σλούκα στην Ευρώπη έχει τη δική του… στάμπα. Άλλωστε τόσα χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, έχει πιστωθεί τον ρόλο ενός εκ των ελίτ γκαρντ, ειδικότερα σε pick n’ roll. Το 43.9% των επιλογών του στην EuroLeague ήρθαν στήνοντας τέτοιες καταστάσεις. Στις 150 κατοχές που τελείωσε αυτός τη φάση ως χειριστής, έφερε με τις εκτελέσεις του 1.01 πόντο.

Οι πόντοι ανά κατοχή του Σλούκα στην EuroLeague τη σεζόν 2022-23

  • Pick n’ roll: 4.2 πόντοι/4.2 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 1.2 πόντοι/1.2 κατοχές
  • Iso: 1 πόντος/0.9 κατοχές
  • Hand off: 0.8 πόντοι/0.7 κατοχές
  • Drive: 0.5 πόντοι/0.6 κατοχές
  • Κοψίματα: 0.2 πόντοι/0.4 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 0.3 πόντοι/0.4 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 0.5 πόντοι/0.4 κατοχές

Λατρεύοντας φυσικά να πηγαίνει από την αριστερή πλευρά, όπου και εκτελεί το αγαπημένο του pull-up. Κάτι που κάνει σε όλη του την καριέρα και συνέχισε να κάνει με απόλυτη επιτυχία και στον Ολυμπιακό, παρότι τα ποσοστά του ήταν ελαφρώς πεσμένα από το αριστερό elbow, όπως μαρτυρά και το γράφημα του Hudi InStat.

Κώστας Σλούκας
Το shot chart του Σλούκα στη φετινή EuroLeague

Πίσω από το pick n’ roll, οι αντίπαλοί του διάβασαν καλύτερα την ικανότητά του να πηγαίνει προς τα αριστερά και προσπάθησαν να του το απαγορεύσουν. Η απουσία ενός καλού roller, σε σχέση με τα όσα έφερνε ο Χασάν Μάρτιν, έφερε την προσοχή πάνω του και τα 16/33 σουτ από τις θέσεις του αριστερού «αγκώνα» έφτασαν στο «φτωχό» για εκείνον 6/19. Παρόλα αυτά το True Shooting % διατηρήθηκε στο 60.8%, ένα ποσοστό αρκετά καλό για το εύρος των προσπαθειών του.

Κώστας Σλούκας
Οι εκτελέσεις του Σλούκα πίσω από το pick n' roll στη φετινή EuroLeague

Η δημιουργία του παρόλα αυτά, παρέμενε σε υψηλότατο επίπεδο. Ο Σλούκας ξεκίνησε τρέχοντας με… χίλια τη σεζόν και φυσιολογικά οι μέσοι του όροι μειώθηκαν, αλλά η επίδρασή του παρέμεινε στο μέγιστο. Η τελική ισορροπία κάθισε στις 5.8 ασίστ μέσο όρο, μαζί με τους 11 πόντους του στην EuroLeague. Αν αθροίσουμε τους πόντους από ασίστ, σκριν ασίστ και δευτερεύουσες, το νούμερο φτάνει στο εντυπωσιακό 15.4.

Από τα χέρια του Σλούκα, λοιπόν, ερχόταν ανά παιχνίδι στην EuroLeague 26.4 πόντοι από τους 82.8, ήτοι κάτι λιγότερο από έναν στους τρεις. Αυτά τα νούμερα καλείται να αντικαταστήσει ο Ολυμπιακός στην αγορά, με την προσθήκη του Γκος να εγγυάται μέρος της δημιουργίας για τη δεύτερη πεντάδα και τους «ερυθρολεύκους» να ψάχνουν πλέον τον νέο ηγέτη της περιφέρειάς τους στην αγορά.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.