Μονακό-Μακάμπι 86-67: Ο εφιάλτης που έγινε θρίαμβος!

Μονακό-Μακάμπι 86-67: Ο εφιάλτης που έγινε θρίαμβος!
Ο Μονακό έκανε απίστευτα πράγματα απέναντι στη Μακάμπι στην τελευταία περίοδο κι εκεί που ανησύχησε για το ενδεχόμενο μιας απρόσμενης ήττας, έφτασε στον θρίαμβο με 86-67 κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την 4αδα της Euroleague.

Στο τέλος της 3ης περιόδου η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν σε θέση οδηγού χάρη σ' εύστοχο τρίποντο από τον Λορέντζο Μπράουν, κυρίως όμως έδειχνε ότι είχε την ψυχολογία του αγώνα. Κανείς δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί αυτό που συνέβη στην τελευταία περίοδο καθώς η Μονακό έκανε επιμέρους σκορ 28-8 κι εκεί που υπήρχε ο φόβος μιας ήττας έφτασε σ' έναν απρόσμενο θρίαμβο γιατί κάλυψε και τη διαφοράς της ήττας στον πρώτο γύρο στο Τελ Αβίβ.

Ο αγώνας

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν κομμένο και ραμμένο στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της Μονακό με το run n’ gun παιχνίδι, συνέβαλαν σ’ αυτό και τα έξι λάθη της Μακάμπι αλλά πολύ περισσότερο το παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς (10π.). Έτσι οι Μονεγάσκοι πάτησαν σε διψήφια διαφορά (21-7, 7’) και την κράτησαν μέχρι το τέλος της περιόδου (30-17).

Κι εκεί που όλα ήταν φωτεινά γι’ αυτούς, ξαφνικά έπεσε μια μαύρη εικόνα γιατί εξαφανίστηκαν στο γήπεδο. Ο Όντεντ Κάτας (ξανά) έριξε μια ματιά στον πάγκο του και ο Ρομάν Σόρκιν (9π.) άλλαξε τη ροή του αγώνα σχηματίζοντας δίδυμο ρακέτας με τον Κόλσον (9π.). Ίσως και ο ίδιος ο προπονητής της Μακάμπι να μην περίμενε αυτό το 6-19 επιμέρους σκορ της ομάδας του (36-36, 18:30) αλλά με την αστοχία της Μονακό στην επίθεση, ως ένα βαθμό, ήταν φυσιολογικό. Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 39-36 για τη Μονακό έπειτα από το μόλις δεύτερο εύστοχο τρίποντό της από τον Τζόρνταν Λόιντ.

Η Μονακό προσπάθησε να επαναφέρει το παιχνίδι στα μέτρα της αλλά δεν είχε ρυθμό στην επίθεση ενώ στην άμυνα ο Ουέιντ Μπόλντουιν την τιμώρησε για τις αργές επιστροφές της (50-52, 27:30). Στο τέλος της 3ης περιόδου ο Αμερικανός είχε 17 πόντους με 6/9 σουτ αλλά η ομάδα του δεν κεφαλαιοποίησε την απόδοσή του (58-59,30').

Οι γηπεδούχοι δεν αποκατέστησαν την επαφή τους με το αντίπαλο καλάθι αλλά κράτησαν τη Μακάμπι χωρίς πόντο για πέντε λεπτά ενώ επιθετικά ο Οκόμπο έβαλε μεγάλα σουτ κι έτσι προηγήθηκαν με +11 (70-59, 35'). Δευτερόλεπτα αργότερα ο Όντεντ Κάτας αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή και η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της (73-59) για να ακολουθήσει το πρώτο καλάθι της Μακάμπι στην τελευταία περίοδο έπειτα από περίπου 5:30 αγωνιστικά λεπτά.

Δύο τρίποντα της Μακάμπι στοιχειοθέτησαν την αντίδρασή της αλλά και πάλι ο Οκόμπο έφραξε κάθε μονοπάτι επιστροφής της στο παιχνίδι (77-65, 37').

Τα δεκάλεπτα: 30-17, 39-36, 58-59, 86-67

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Μονακό έκανε 15-0 σερί στα πρώτα 5:30 αγωνιστικά λεπτά της τελευταίας περιόδου και από τη στιγμή που προηγήθηκε με 73-59 έριξε και τους τίτλους τέλους στο παιχνίδι γιατί στη συνέχεια η Μακάμπι κατέρρευσε.

Ο MVP: Ο Τζόρνταν Λόιντ είχε ακρίβεια στην εκτέλεση και συμμετείχε στο χτίσιμο της διαφοράς στην τελευταία περίοδο.

ΟΙ «ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ»: Οκόμπο και Μονίκε ήταν καταλυτικοί στην τελευταία περίοδο για τη Μονακό.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Λορέντζο Μπράουν δεν ανταποκρίθηκε στο βάρος των ευθυνών του ενώ ερχόμενος από τον πάγκο δεν βοήθησε ούτε ο Άνταμς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Όντεντ Κάτας αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές 4.54'' πριν το τέλος του αγώνα. Η δε Μακάμπι παρέμεινε στις 3 νίκες σε 14 εκτός έδρας παιχνίδια οπότε, σε περίπτωση αποκλεισμού από τα Playoffs, αντιλαμβάνεται και τον λόγο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το πρόσημο για τη Μακάμπι στην αναλογία ασίστ λαθών (10-15) ήταν αρνητικό και παράλληλα με τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας της σε δίποντα (44%) και τρίποντα (32%) προφανώς ήταν αδύνατο να διεκδικήσει κάτι.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μονακό δε νίκησε απλά αλλά εξασφάλισε και το πλεονέκτημα στο (μάλλον ακραίο) σενάριο ισοβαθμίας με τη Μακάμπι καθώς κάλυψε και της διαφοράς της ήττας (78-70) του πρώτου αγώνα στο Τελ Αβίβ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Δεν αποτέλεσε έκπληξη η νίκη της Μονακό, όσο το γεγονός ότι ανησύχησε και χρειάστηκε ένα εξαιρετικό πρώτο πεντάλεπτο στην τελευταία περίοδο για να την εξασφαλίσει. Οι δύο ομάδες απέχουν ποιοτικά και η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η Μονακό μπορεί να αναδείξει διαφορετικούς πρωταγωνιστές, όπως έκανε με τους Λοίντ-Οκόμπο, σε αντίθεση με τη Μακάμπι.

86

67