Παρτιζάν-Φενέρμπαχτσε 94-97: Νίκη τετράδας με σούπερ Γκούντουριτς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Παρτιζάν-Φενέρμπαχτσε 94-97: Νίκη τετράδας με σούπερ Γκούντουριτς
Η Φενέρμπαχτσε πέρασε (94-97) από την έδρα της Παρτίζαν αλλά κανείς από την τουρκική ομάδα δεν πανηγύρισε αυτή τη σπουδαία νίκη η οποία την διατηρεί στο παιχνίδι της τετράδας.

Η τουρκική ομάδα εμφανίστηκε στο παρκέ του γηπέδου ντυμένη στα μαύρα σε ένδειξη πένθους για την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στους θανατηφόρους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία. Στο παιχνίδι, ο μαθητής (Δημήτρης Ιτούδης) νίκη τον δάσκαλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χάρη στο πληρέστερο ρόστερ αλλά και την ηγετική εμφάνιση του Μάρκο Γκούντουριτς. Παράλληλα, απέκτησε το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Ο αγώνας

Τα πρώτα λεπτά εξελίχθηκαν σε προσωπική μονομαχία μεταξύ Μάνταρ (9π.) και Μότλεϊ (10π.). Η Παρτίζαν έδειξε να είχε τον έλεγχο του ρυθμού (16-11, 5’) αλλά η Φενέρμπαχτσε βρήκε τρόπο να ανακάμψει καθώς στην εξίσωση του αγώνα μπήκε και ο Νταϊσόν Πιέρ δίνοντάς της μάλιστα και το προβάδισμα (18-20, 8’). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 22-22.

Με αξιοζήλευτο ρυθμό στην επίθεση κι έχοντας πολυφωνία, η Φενέρμπαχτσε έκανε 5-15 επιμέρους σκορ (27-37, 14’) αλλά η… χαρά της δεν κράτησε πολύ. Γιατί ύψωσε ξανά ανάστημα ο βραχύσωμος Μάνταρ, χρειάστηκε και η βοήθεια του Κέβιν Πάντερ, στην επιστροφή της Παρτίζαν στο παιχνίδι (42-43, 18’). Με αυτή τη διαφορά έκλεισε το πρώτο ημίχρονο (46-47).

Η πρόθεση της Παρτίζαν να χτυπήσει στην transition επίθεση απέδωσε καρπούς καθώς της πρόσφερε σκορ και μια μικρή διαφορά (62-57) σχεδόν στα μισά της 3ης περιόδου, παρέμεινε όμως ευάλωτη στην άμυνα. Ο Μάρκο Γκούντουριτς έπαιξε τον δικό του ρόλο σε δημιουργία και εκτέλεση για τη Φενέρμπαχτσε η οποία πλησίασε στον πόντο (69-68) στο τέλος της 3ης περιόδου.

Ο Κέβιν Πάντερ πήρε την κατάσταση στα χέρια του στην τελευταία περίοδο πετυχαίνοντας άμεσα κι έμμεσα τρίποντα, αλλά και η Φενέρμπαχτσε συνέχισε να σουτάρει με εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ (78-84, 34') καθώς σ' εκείνο το σημείο είχε 14/24 προσπάθειες! Βάσει της εικόνας του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν τίποτε περισσότερο να κάνουν από τον έλεγχο του Πάντερ. Δεν το κατάφερε, αλλά ο Γκούντουριτς συνέχισε τη δουλειά του (82-88, 36').

Η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο για την Παρτίζαν 3:30 λεπτά πριν το τέλος (84-89) καθώς αποβλήθηκε ο Κέβιν Πάντερ, κυρίως όμως απέτυχε να σταματήσει τον Γκούντουριτς (86-92). Η Φενέρμπαχτσε δεν έβγαλε άμυνες για να κλειδώσει τη νίκη της, αλλά στην επίθεση είχε... χίλιους τρόπους εκτέλεσης. Έτσι άντεξε την αντεπίθεση της Παρτίζαν (92-95). Προφανώς έπαιξε ρόλο και το ότι ο ΛεΝτέι δεν μάζεψε ένα ριμπάουντ έπειτα από χαμένο σουτ του Ουίλμπεκιν, 9'' πριν το τέλος, διατηρώντας την κατοχή για τη Φενέρ.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 46-47, 69-68, 94-97

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Φενέρμπαχτσε σούταρε με τρομερά ποσοστά ευστοχίας για εκτός έδρας παιχνίδι και κυρίως για τόσο κλειστό αγώνα. Πέραν τούτου, διάβασε σωστά τις φάσεις στο τελευταίο πεντάλεπτο όπου κρίθηκαν όλα έχοντας παράλληλα πολυφωνία στην επίθεση.

Ο MVP: Ο Μάρκο Γκούντουριτς έκανε καταπληκτικό παιχνίδι με 23 πόντους και επτά ασίστ αλλά και ατομικό ρεκόρ στο ranking Κυρίως όμως πήρε την ευθύνη των κρίσιμων επιθέσεων και τις έκανε καλάθι.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νταϊσόν Πιέρ έχασε το πρώτο σουτ του περίπου 40'' πριν το τέλος του αγώνα. Έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Η Παρτίζαν δεν πήρε τίποτε από Νάναλι και ΛεΝτέι. Ο τελευταίος έχασε το κρισιμότερο ριμπάουντ του αγώνα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Φενέρμπαχτσε εμφανίστηκε στο παρκέ με ολόμαυρη στολή σε ένδειξη πένθους για την απώλεια δεκάδων χιλιάδων Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους στους θανατηφόρους σεισμούς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τι άλλο από το εκπληκτικό ποσοστό ευστοχίας με το οποίο πορεύτηκε η Φενέρμπαχτσε στο παιχνίδι.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Ενδεχόμενο ισοβαθμίας υπάρχει και σε περίπτωση που προκύψει, η Φενέρμπαχτσε έχει το πλεονέκτημα γιατί κάλυψε τη διαφορά της ήττας (72-73) στον πρώτο αγώνα από την Παρτίζαν.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Παρτίζαν είχε ορμή αλλά η Φενέρμπαχτσε παρέταξε την προσωπικότητα των παικτών της και την τρομερή ακρίβεια στην εκτέλεση. Στην τελευταία περίοδο ήλεγξε σε απόλυτο βαθμό τον αγώνα αν και δεν κατάφερε να βγάλει (έστω) μια σημαντική άμυνα.