Φενέρμπαχτσε - Μονακό 98-94: Την λύγισε στην παράταση με υπογραφή Χέιζ-Ντέιβις και Γκούντουριτς (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Η Φενέρμπαχτσε άφησε διαφορά οκτώ πόντων να γλιστρήσει από τα χέρια της στα τελευταία δευτερόλεπτα, η Μονακό... προκάλεσε την παράταση, όμως οι Τούρκοι είχαν τους Χέιζ-Ντέιβις και Γκούντουριτς και επικράτησαν με 98-94.

Λίγο πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης, αμφότερες οι δύο ομάδες βρίσκονταν στο 12-7 και ο σκοπός ήταν κοινός! Να... σκαρφαλώσουν ακόμη περισσότερο και να «συγκατοικήσουν» με τη Ρεάλ στην κορυφή των 13 επικρατήσεων.

Εκείνος που το κατάφερε ανάμεσα στη Φενέρμπαχτσε και τη Μονακό να το κάνει έπειτα από 45' συναρπαστικού αγώνα και παράτασης, ήταν οι Τούρκοι. Οι παίκτες του Ιτούδη βρήκαν τους κατάλληλους... ηγέτες στα διάφορα σημεία του αγώνα, ενώ η παράσταση του Χέιζ-Ντέιβις στον έξτρα χρόνο είχε τη σημασία της για το τελικό 98-94 της 20ης αγωνιστικής της EuroLeague.

Ο αγώνας

Το ξεκίνημα βρήκε την Φενέρμπαχτσε να ηγείται στο σκοράρισμα και τη Μονακό να ακολουθεί, όταν ο Μπούκερ με δύο συνεχόμενα τρίποντα και ο Μότλεϊ ανέβασαν στο 10-4. Ο Χέιζ-Ντέιβις που είχε σημαντική παρουσία και στο αμυντικό μισό έγραψε το 14-8 και άνοιξε τον δρόμο για το μακρινό σουτ του Γουίλμπεκιν (17-8) στο 5', με τον Μοτιεγιούνας να κρατά την άλλη πλευρά που έκανε το δικό της ξέσπασμα και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο 20-20.

Το κλέψιμο του Ντιαλό με το «καλημέρα» στη δεύτερη περίοδο, έδωσε την ευκαιρία στον Οκόμπο να δώσει το πρώτο προβάδισμα των Μονεγάσκων στον αγώνα (20-22), όμως ακολούθησε ένα αντιαθλητικό φάουλ από τον ίδιο στον Κώστα Αντετοκούνμπο και 7-0 της Φενέρ για να πάρει ξανά τα ηνία. Η απάντηση ήταν άμεση από τους παίκτες του Ομπράντοβιτς με 10 αναπάντητους πόντους και τις εμπνεύσεις Ουαταρά και Μπλόσομγκεϊμ να φέρνουν το +5 (27-32). Η αποδοτικότητα του Γάλλου από μακριά και ένα τρελό...τετράποντο του Τζέιμς έστειλαν στο 30-43 με 21-3 επιμέρους σε εκείνο το σημείο. Οι συνεργασίες και η διορατικότητα του Νικ Καλάθη διόρθωσαν την εικόνα όσο οι Τούρκοι κυνηγούσαν το 39-47 στο 20'.

Και ενώ η επιστροφή έδειχνε πως θα έχει δυνατή εκκίνηση μετά το τρίποντο του Οκόμπο, ένα κενό σημείο στο ματς διεκόπη από την προσπάθεια του Μοτιεγιούνας που διατηρούσε τη διαφορά στο όριο του διψήφιου. Πέντε πόντοι από τον Γουίλμπεκιν έδωσαν την αφορμή στη Φενέρ να πλησιάσει ξανά στα μισά (47-52) στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Μότλεϊ να αναλαμβάνει δράση και με επτά προσωπικούς και διαδοχικούς πόντους να δίνει νέα αφετηρία (55-55). Έχοντας ξεπεράσει τις αμφιβολίες των φάουλ που φορτώθηκε στην αρχή, ο Αμερικανός σέντερ κυριαρχούσε στη ρακέτα. Η εικόνα βρήκε ισορροπία και η καθοριστική περίοδος θα ξεκινούσε στο μηδέν.

Με την έναρξή του, ο Δημήτρης Ιτούδης τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή για το 60-61 των Γάλλων όσο ο Ουαταρά συνέχιζε να τιμωρεί τους χώρους που του έδινε η άμυνα των γηπεδούχων φτάνοντας τους 17π. με το πέμπτο του τρίποντο (60-66). Το σερί των Μότλεϊ και Γκούντουριτς έφερε νέα ισοπαλία διατηρώντας τον χαρακτήρα του ντέρμπι στα ύψη. Ο Σέρβος ήταν εκείνος που έστειλε τη Φενέρ στο +3 (70-67), αλλά και το +7 (75-68) λίγο αργότερα με τον χρόνο να κυλά. Οι προσπάθειες της Μονακό να επιστρέψει ήταν έντονες με Τζέιμς και Ουαταρά, ο Ντιαλό έκανε το 84-82 στα 32'' και όλα έμειναν ανοιχτά. Τα 6 τελευταία δευτερόλεπτα του ματς ήταν ξανά για τη Μονακό, ο Μπράουν έσπρωξε τη μπάλα στο καλάθι και η παράταση ήταν γεγονός.

Ο Χέιζ-Ντέιβις σκόραρε από τα 6.75μ. για το 91-87 με 2'09'' να απομένουν στο ρολόι δίνοντας σημαντική ανάσα στην ομάδα του. Ο Ντιαλό δεν βρήκε στόχο από το ίδιο σημείο λίγο αργότερα και ο Μάικ Τζέιμς δεν δεχόταν την ήττα σκοράροντας για το 96-94.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 39-47, 60-60, 84-84, 98-94(παρ.)

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Το ματς έμελλε να ολοκληρωθεί στην παράταση με το επιμέρους 14-10 να δίνει το προβάδισμα στην Φενέρ.

Oι MVPs: Ο Μότλεϊ με 17 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 7/10 δίποντα και ο Γκούντουριτς που σφράγισε και το παιχνίδι με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο.

O ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Διόλου αφανείς οι Γουίλμπεκιν με 21 πόντους και 5 ασίστ, αλλά και ο... clutch Χέιζ-Ντέιβις με 18 πόντους και 7 ριμπάουντ.
Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Οκόμπο, Μπλόσομγκεϊμ και Χολ δεν κατάφεραν να βοηθήσουν.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: τα 87 ριμπάουντ, η χαμηλή απόδοση στα τρίποντα

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η αγκαλιά του Δημήτρη Ιτούδη με τον Μάικ Τζέιμς στην αρχή του αγώνα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Φενέρ έδειξε πως έχει τον τρόπο και τους παίκτες να αντιδράσει, ακόμη και αν έχασε διαφορά-νίκης μέσα από τα χέρια της. Από την άλλη η Μονακό παραμένει πάντα μαχητική και κρατάει αυτό για τη συνέχεια καθώς βαθμολογικά δεν ανησυχεί.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Φενέρμπαχτσε επικράτησε στην έδρα της Μονακό (93-96) παρά το ξέσπασμα των γηπεδούχων στο τέταρτο δεκάλεπτο.

w

r

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.