Μίκι στο Gazzetta: «Εκπληκτικός προπονητής ο Μπαρτζώκας, πάντα ξέρει τι πρέπει να κάνει»

Νίκος Καρφής
Μίκι στο Gazzetta: «Εκπληκτικός προπονητής ο Μπαρτζώκας, πάντα ξέρει τι πρέπει να κάνει»
Ο Τζόρνταν Μίκι μίλησε στο Gazzetta και αποθέωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ... έβγαλε το καπέλο στους Σάσα Βεζένκοβ, Ντάνιελ Χάκετ και Μίλος Τεόντοσιτς. «Γεμάτος... όπλα ο Ολυμπιακός», παραδέχθηκε ο Αμερικανός ψηλός.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους ψηλούς της Euroleague τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας σημαντικές βοήθειες σε όποια ομάδα και αν έχει παίξει. Τη φετινή σεζόν ο Τζόρνταν Μίκι βρίσκεται στην Ιταλία για χάρη της Βίρτους Μπολόνια και στοχεύει σε είσοδο στα playoffs.

Ο Αμερικανός ψηλός αποτελεί φέτος ένα από τα βασικά... γρανάζια στη μηχανή του Σέρτζιο Σκαριόλο, ξεκινώντας βασικός και στα 11 ματς που έχει πατήσει παρκέ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο μπάσκετ. Λύνει τα... χέρια του Ιταλού τεχνικού σε αρκετά παιχνίδια, μετρώντας 9.2 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ ανά παιχνίδι.

Ο Μίκι μίλησε στο Gazzetta, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ στο ΣΕΦ (Ολυμπιακός VS Βίρτους, 21:00) και έβγαλε το... καπέλο στον Γιώργο Μπαρτζώκα με τον οποίο συνεργάστηκε στην Χίμκι. Αποκάλυψε τον τρόπο που θα μπορούσε να φέρει το διπλό για τη Βίρτους μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού, ενώ αποθέωσε τους συμπαίκτες του και πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, Ντάνιελ Χάκετ και Μίλος Τεόντοσιτς.

Στάθηκε στο δυνατό του στοιχείο που του επιτρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε ομάδες του top επιπέδου της Euroleague, ενώ διάλεξε και τους κορυφαίος ψηλούς της φετινής Euroleague, βάζοντας φυσικά στην εξίσωση τον Σάσα Βεζένκοβ. Τέλος εκθείασε τον Σκαριόλο και... απομάκρυνε την προοπτική του ΝΒΑ, δείχνοντας απόλυτη προσήλωση στη Βίρτους Μπολόνια.

«Ο Μπαρτζώκας ξέρει πάντα τι πρέπει να κάνει και γιατί το κάνει»

ιι

H Bίρτους φιλοξενείται από τον Ολυμπιακό και θα αντιμετωπίσεις τον πρώην προπονητή σου, τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ποια είναι η γνώμη σου για τον Έλληνα coach, έναν από τους σημαντικότερους της Euroleague και πως ήταν η συνεργασία σας στην Χίμκι;

«O Mπαρτζώκας είναι ένας εκπληκτικός προπονητής. Ξέρει πάντα τι πρέπει να κάνει και γιατί να το κάνει. Κάνει εκπληκτική δουλειά τώρα σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, όπως και σε όλη του την καριέρα. Φυσικά εξαιρετική δουλειά έκανε και όταν συνεργαστήκα μαζί του στην Ρωσία και την Χίμκι. Είναι προπονητής σε μια ομάδα που παλεύει για τον τίτλο της Euroleague, τον Ολυμπιακό και τα πηγαίνει περίφημα σε κάθε παιχνίδι. Δείχνει καθημερινά την ποιότητα του στην προπονητική».

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης του Ολυμπιακού;

«Δεν γίνεται να ξεχωρίσεις μόνο έναν παίκτη, είναι πολύ δύσκολο αυτό. Είναι πολύ καλή ομάδα και παίζουν το σημαντικότερο είναι ότι παίζουν και σαν ομάδα, ενωμένοι όλοι τους. Δεν υπάρχει μόνο ένας παίκτης να παίζει καλά. Ο Ολυμπιακός έχει πολλά... όπλα που μπορούν να σε πληγώσουν. Σλούκας, Βεζένκοβ, Φαλ, ΜακΚίσικ. Δεν μπορείς να διαλέξεις μόνο έναν παίκτη από αυτή την ομάδα».

Θα κοντραριστείς με έναν από τους κορυφαίους ψηλούς της Euroleague, τον Μουσταφά Φαλ. Τι περιμένεις από αυτή τη μάχη;

«Είναι ένας μεγάλος τύπος πάνω στο παρκέ που βάζει δύσκολα στους αντιπάλους του. Θα πρέπει να παίξουμε καλή άμυνα και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσει ο προπονητής μας για να τον αντιμετωπίσουμε σωστά και να τον περιορίσουμε».

Ποιο είναι το... κλειδί για την ομάδα σου αν θέλει να φύγει με το διπλό από το ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό;

«Πρώτα απ'όλα δημιουργούν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Πρέπει να το πούμε αυτό. Θα πρέπει να είμαστε καλοί στα ριμπάουντ, να περιορίσουμε τα λάθη μας. Επιπλέον να επιδιώξουμε το transition, να τρέξουμε, να παίξουμε γρήγορα γιατί είναι ομάδα με ψηλά κορμιά. Πρέπει να τους βγάλουμε από τον ρυθμό τους».

«Προσπαθώ να μάθω πράγματα από Χάκετ και Τεόντοσιτς»

κ

Χάκετ και Τεόντοσιτς έπαιξαν στο παρελθόν στον Ολυμπιακό και τώρα αγωνίζονται στη Βίρτους. Πως νιώθεις που έχεις συμπαίκτες με δύο μεγάλες προσωπικότητες σαν εκείνους;

«Είναι υπέροχο να είμαι συμπαίκτης με Χάκετ και Τεόντοσιτς. Ο Χάκετ έχει μεγάλη εμπειρία από τη Euroleague, ο Μίλος είναι ένας από τους κορυφαίους point guards στην Ευρώπη. Είναι τέλειο που τους έχω στην ομάδα μου, χαίρομαι για αυτό. Προσπαθώ να μάθω πράγματα από αυτούς. Ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν όταν έχουν τη μπάλα στα χέρια τους».

Ποιος είναι ο στόχος της Βίρτους στη Euroleague;

«Στόχος είναι πάντα να κατακτάς τίτλους. Θέλουμε να κερδίζουμε τα παιχνίδια και στο τέλος με το μπάσκετ που έχουμε παίξει, να καταφέρουμε να βρεθούμε στα playoffs, να κάνουμε το επόμενο βήμα για τον σύλλογο».

Αν σου έλεγα να αναφέρεις το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Βίρτους απέναντι στους ανταγωνιστές της, ποιο θα ήταν αυτό;

«Έχουμε πολλούς παίκτες στη Βίρτους που μπορούν να αγωνιστούν σε πάνω από μία θέσεις στο σχήμα μας. Είναι ευέλικτοι. Μπορούν να παίξουν 2-3, 3-4, 4-5. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Βίρτους».

Από το 2018 βρίσκεσαι συνεχώς σε ομάδες της Euroleague. Για ποιο λόγο θεωρείς πως σε εμπιστεύονται κάθε σεζόν και δίνουν θέση στο ρόστερ τους; Ποια είναι η δύναμη σου;

«Είμαι και εγώ ένας παίκτης που δίνει λύσεις σε διαφορετικές θέσεις. Ξέρω πως να προσαρμοστώ και να βοηθήσω την ομάδα. Μπορώ να παίξω στο high post, προσφέρω πράγματα τόσο σαν power forward, όσο και σαν σέντερ. Επίσης έχω την ικανότητα να σουτάρω από μακριά. Όσο περισσότερα πράγματα κάνεις, τόσο ευκολότερο να βρίσκεσαι σε ρόστερ ομάδων της Euroleague».

Πως θα περιέγραφες τη συνεργασία σου με τον Σέρτζιο Σκαριόλο, έναν εκ των κορυφαίων προπονητών στη Euroleague και φυσικά με αμέτρητες επιτυχίες με την Εθνική Ισπανίας;

«Eίναι εξαιρετικός προπονητής με μεγάλη εμπειρία. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει και τι χρειάζεται η ομάδα του. Γνωρίζει και πως να πάρει το 100% από κάθε παίκτη του. Προσπαθώ να μάθω από εκείνον και να βελτιώσω το παιχνίδι μου».

«Βεζένκοβ, ένας από τους κορυφαίους»

b

Στο παρελθόν πάτησες τα παρκέ το ΝΒΑ, παίζοντας στους Μπόστον Σέλτικς και τους Μαϊάμι Χιτ. Θα ήθελες να επιστρέψεις στο ΝΒΑ κάποια στιγμή στο μέλλον;

«Έπαιξα κάποτε στο ΝΒΑ, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι εδώ. Ειμαι αφοσιωμένος στη Βίρτους Μπολόνια και σκέφτομαι μόνο τη σεζόν που διανύουμε. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει στο μυαλό μου. Παλεύω για να γίνω καλύτερος παίκτης και να βοηθήσω την ομάδα μου να φτάσει σε νίκες και να πετύχει τους στόχους του».

Ποιος είναι ο κορυφαίος ψηλός της Euroleague;

«Είναι πολύ δύσκολο να πω αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που κάνουν εντυπωσιακή σεζόν. Θα έλεγα τον Σάσα Βεζένκοβ και τον Γιαν Βέσελι που παίζει καλά ειδικά τον τελευταίο καιρό. Όμως ξεχωρίζω και τον Γουίλ Κλάιμπερν που είναι πολύ σταθερός στην Εφές και δίνει πολλές λύσεις. Αν θες να διαλέξω και έναν point guard, μάλλον θα πήγαινα στην επιλογή του Βασίλιε Μίτσιτς. Δεν γίνεται να τον αφήσω εκτός».

Cover photo: Χρήστος Ζωίδης