Εφές - Βαλένθια 91-92: Ξέρανε την πρωταθλήτρια στο σπίτι της (vid)

Εφές και Βαλένθια αναμετρήθηκαν για την 3η αγωνιστική της EuroLeague, με τους Ισπανούς να κάνουν την έκπληξη και να επικρατούν με 91-92 στο... σπίτι της πρωταθλήτριας για την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση!

Με τον ιδανικότερο τρόπο ξεκίνησε η "διαβολοβδομάδα" της Βαλένθια στην EuroLeague, αφού... υποχρέωσε σε ήττας με 91-92 την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές, μέσα στο Sinan Erdem.

Το... κρύο αίμα του Κρις Τζόουνς για το εύστοχο ζευγάρι βολών και το προσπέρασμα στα τελευταία 5 δευτερόλεπτα του αγώνα, αλλά και το λάθος των Τούρκων αμέσως μετά έμελλε να γράψουν την ιστορία του αγώνα!

Ο αγώνας

Στους πρώτους πόντους της Βαλένθια, η Εφές απάντησε με την υψηλό της ρυθμό στην επίθεση που εκδηλώθηκε κυρίως από τους Μίτσιτς και Κλάιμπερν, με τον τελευταίο να σκοράρει πέντε συνεχόμενους πόντους για το 12-4 με την συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών αγώνα. Η διαφορά έφτασε σε διψήφια τιμή (17-7) με γκολ φάουλ του Μίτσιτς στο 6' με τον Τζόουνς να μειώνει σε -3 (17-14) για το 7-0 των φιλοξενούμενων. Όσο οι γηπεδούχοι έπαιρναν... αέρα, ο Κλαβέρ έβρισκε στόχο από μακριά για να κρατήσει την ομάδα του στον πόντο (21-20).

Με τον ίδιο τρόπο, ο Ισπανός βετεράνος έδωσε και πάλι προβάδισμα (21-23) την ώρα που οι Τούρκοι έψαχναν... γιατρικό στο 2/12 τρίποντα (έναντι 6/11) χτυπώντας κυρίως κοντά στο καλάθι. Μίτσιτς-Πολονάρα έδωσαν ρυθμό απο την περιφέρεια (27-23) και οι σκληρές άμυνες επικράτησαν στο επόμενο διάστημα, μέχρι διπλή "βόμβα" της Βαλένθια και ο Ζίζιτς που μπήκε στην εξίσωση να φέρουν το ματς στα ίσια (31-31 στο 16'). Το απίστευτο κρεσέντο των Ισπανών συνεχίστηκε, αφού το 3/14 στα δίποντα συμπληρώθηκε από τα 6.75μ και το 60% (12/20) για τους 45 πόντους του ημιχρόνου, ενώ η Εφές είχε επίσης 45 με 10/15 δίποντα και 6/17 τρίποντα!


Η έναρξη μετά το τέταρτο της ανάπαυλας βρήκε τους Ντάνστον και Μπομπουά να βρίσκουν τον δρόμο προς το καλάθι, εκεί όπου πλησίαζε σταδιακά και η Βαλένθια (51-51). Οι εναλλαγές στο σκορ ήταν ξανά κομμάτι του παιχνιδιού όταν ο Ντούμπλιεβιτς (με τον 13ο πόντο του) έγραψε το 51-53 έπειτα από 5 λεπτά αγώνα στο τρίτο δεκάλεπτο για να δώσει τη σκυτάλη στον Μπράιαντ για μία νέα ισοπαλία (57-57). Τζόουνς και Αλεξάντερ ηγούνταν της Βαλένθια, ενώ ο Κλάιμπερν σκόραρε 6 πόντους στα τελευταία δύο λεπτά για να δώσει ισχνό προβάδισμα (68-66) στο 30ο λεπτό.

Τρία απανωτά λάθη των παικτών του Μουμπρού στο πρώτο λεπτό της καθοριστικής περιόδου και το 5-0 από τον Πλάις έφεραν την Αναντολού στο +7 (73-66) έπειτα από πολλή ώρα! Οι φιλοξενούμενοι δεν έδειξαν τη διάθεση να παραδοθούν και με τους τρεις πόντους του Κλαβέρ και ένα ζευγάρι βολών του Χάρπερ μείωσαν και πάλι στον πόντο (75-74) στο 33'. Στο επόμενο πεντάλεπτο το σκηνικό κινήθηκε στα ίδια δεδομένα.

Η Εφές έχτιζε, η Βαλένθια... της γκρέμιζε και απειλούσε (84-83 στο 38'). Ο Αροστέγκι διαπέρασε την άμυνα των Τούρκων για να δώσει κεφάλι με 84-85 με 2 λεπτά να απομένουν στο χρονόμετρο για τη λήξη της αναμέτρησης. Ο Βαν Ρόσομ ήταν άχαστος πίσω από το τόξο και έστειλε την ομάδα του στο +4 μεταφέροντας το άγχος στο κοινό και τους γηπεδούχους. Στα 23'' ο ίδιος έχασε την μπάλα από τα χέρια του με το μομέντουμ μέχρι εκείνη τη στιγμή να ανήκει στη Βαλένθια. Ο Μπομπουά ευστόχησε στο πρώτο του τρίποντο (0/4 μέχρι εκείνο το σημείο) για το 91-90, ο Τζόουνς ήταν ψύχραιμος από τη βολή (91-92) και ο Κλάιμπερν φάνηκε... ο μοιραίος με το λάθος του στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μία επαναφορά ήταν αρκετή για τους Ισπανούς που έκαναν την έκπληξη και πήραν το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 45-45, 68-66, 91-92

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην αντίδραση της Βαλένθια την κράτησε ζωντανή, όταν η Εφές βρέθηκε στο +7 (73-66) στο ξεκίνημα της καθοριστικής περιόδου, αλλά και στις βολές του Κρις Τζόουνς στα 5'' για το 91-92 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο ΜVP: Ο Κρις Τζόουνς για την... χαριστική βολή και το εύστοχο ζευγάρι από τη γραμμή, ενώ ολοκλήρωσε το ματς με 15 πόντους, 2 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Μπομπουά δεν κατάφερε να δώσει όσα περίμενε ο Αταμάν στα 19 λεπτά που αγωνίστηκε.

ΟI ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Μπορεί να μοιραστεί σε 3 πρόσωπα. Ο Ντούμπλιεβιτς είχε 20 πόντους και 2 ριμπάουντ (3/6 τρ.), αλλά και οι Κλαβέρ και Βαν Ρόσομ σκόραραν από 12 με τρομερή ευστοχία στα τρίποντα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 45 πόντοι της Βαλένθια στο ημίχρονο προήλθαν από 12 τρίποντα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 12 λάθη και στους δύο, τα 16/33 τρίποντα της Βαλένθια, τα 22/29 δίποντα της Εφές και το 2/8 τρίποντα του Μίτσιτς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Βαλένθια πήρε την πρώτη της νίκη και μπορεί να... καυχιέται για το κατόρθωμα απέναντι στην Εφές, η οποία πλέον μετρά τη δεύτερη ήττα της και καλείται να... μαζέψει τα σπασμένα για να θυμίσει ξανά τον καλό της εαυτό με την απουσία του Λάρκιν να την στοιχειώνει.

s

e

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.