Μπαρτσελόνα: Τρέχει και αυτό είναι είδηση αλλά ταυτόχρονα συγκυρία (vids)

Μπαρτσελόνα: Τρέχει και αυτό είναι είδηση αλλά ταυτόχρονα συγκυρία (vids)
Ο Ολυμπιακός ξεκινάει το ταξίδι του στη φετινή EuroLeague από τη Βαρκελώνη και θα αντιμετωπίσει τη -χωρίς Μίροτιτς- Μπαρτσελόνα που μοιάζει διαφορετική στο ξεκίνημα της σεζόν.

Όπως ακριβώς τελείωσε η χρονιά, έτσι ακριβώς θα αρχίσει για τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα. Οι δυο τους ήταν οι ηττημένοι των δύο ημιτελικών του Βελιγραδίου και αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλο στον τελικό της παρηγοριάς, αλλά ο κύκλος της EuroLeague τους έφερε αντιμέτωπους στην πρεμιέρα της σεζόν 2022-23.

Από τότε Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα έχουν προχωρήσει σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, με τους Πειραιώτες να προσθέτουν στοχευμένα κομμάτια στο περσινό παζλ, την ώρα που οι Καταλανοί έκαναν ολικό λίφτινγκ.

Για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους το πάντρεμα με τον Νικ Καλάθη δεν ταίριαξε, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο διεθνής γκαρντ και η περιφέρεια ακούει τις εντολές ενός νέου ηγέτη (από τα παλιά), του Τόμας Σατοράνσκι. Ο Τσέχος ήρθε από τις ΗΠΑ και το ΝΒΑ για να γίνει ζευγάρι με τον συμπατριώτη του, Γιαν Βέσελι και να αποτελέσουν στηρίγματα προσωπικότητας στα κρίσιμα για τον Νίκολα Μίροτιτς, παρέα με την τρέλα του Νίκο Λαπροβίτολα, τα μούσκουλα του Νίκολα Κάλινιτς και το ταλέντο του Μάικ Τόμπι.

Ωστόσο στο «Palau Blaugrana», Μίροτιτς δε θα υπάρχει, αφού ο τραυματισμός του στους τελικούς του πρωταθλήματος της Liga Endesa τον έθεσε νοκ άουτ στο ξεκίνημα. Και αφού ο φόργουορντ της Μπάρτσα είναι εκτός, όπως και ο Κούριτς μετά τον τραυματισμό στο κεφάλι, τότε το πλάνο του Γιασικεβίτσιους με τα paint touches, το συνεχές ποστάρισμα και το low tempo συνεχίζει να υπάρχει;

Η Μπαρτσελόνα τρέχει αλλά υπάρχουν αστερίσκοι

Μετά την αποτυχία σε Final-4 και Liga Endesa, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή προήλθε από τη μισητή Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γιασικεβίτσιους κρίθηκε για ορισμένες εκ των επιλογών του. Μία εξ αυτών και μάλλον η κυριότερη, ήταν η πίστη σε ένα πλάνο που τιθασεύει τους παίκτες, μην επιτρέποντας ελευθερίες στην επίθεση και ουσιαστικά δεν ποντάρει στο ανοιχτό γήπεδο.

Εξ ου και τα νούμερα του Νικ Καλάθη ήταν αρκετά πεσμένα στην Καταλονία. Ωστόσο η φετινή πρώιμη εκδοχή της Μπαρτσελόνα δεν είναι τόσο απόλυτη. Οι Καταλανοί έχουν προλάβει να αγωνιστούν σε τέσσερα επίσημα παιχνίδια (δύο για το Super Cup και δύο για τη Liga Endesa), μεταξύ αυτών και απέναντι στη Ρεάλ, με το transition να είναι υπαρκτή επιλογή στον ορίζοντα. Άλλωστε παίκτες όπως ο Σατοράνσκι ή ο Λαπροβίτολα αρέσκονται στο να τρέχουν το παρκέ και η Μπαρτσελόνα έχει προλάβει να ολοκληρώσει 38 αιφνιδιασμούς σε αυτά τα παιχνίδια, αριθμός που προσεγγίζει τους δέκα ανά αγώνα.

1
Οι εκτελέσεις της Μπαρτσελόνα στο transition

Ο ρυθμός άλλωστε φαίνεται πως είναι κατά τι πιο υψηλός από πέρσι, με την Μπάρτσα να παίζει στις 83 κατοχές μέσο όρο, σύμφωνα με το InStat. Η Μπαρτσελόνα τρέχει και αυτό από μόνο του στην εποχή του Σάρας είναι είδηση. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι και συγκυρία, αφού υπάρχουν πάρα πολλά «αλλά» στους συγκεκριμένους αριθμούς. Τόσο το δείγμα είναι μικρό ενώ και η Liga Endesa είναι γνωστό πως παίζεται σε πολύ υψηλότερο, εντελώς διαφορετικό τέμπο από την EuroLeague. Ειδικότερα φέτος που ο νέος κανονισμός με τη γρήγορη επαναφορά δίνει τη δυνατότητα σε άμεση εκτέλεση στο ανοιχτό γήπεδο, κάτι που στην EuroLeague δεν υπάρχει.

Λείπει ο Μίροτιτς και δεν υπάρχει παιχνίδι στο ποστ

Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης στο παιχνίδι της πρώτης αντιπάλου του Ολυμπιακού είναι ο αριθμός των κατοχών που τελειώνει από το ποστ. Η απουσία του Νίκολα Μίροτιτς στερεί ένα μεγάλο «όπλο» από τη ρακέτα, με τον πολιτογραφημένο Ισπανό να διαχειρίζεται άψογα τις κατοχές του με πλάτη.

Η Μπάρτσα έχει ποστάρει μόλις 17 φορές σε αυτήν την τετράδα παιχνιδιών για να φτάσει ως το καλάθι, ποσοστό που φτάνει μέχρι το 5.2% και είναι μάλλον η συνέχεια των όσων λέγαμε παραπάνω για το ανοιχτό γήπεδο. Αν ο ρυθμός του παιχνιδιού πέσει, τότε θα επιδιώξουν το σημάδι στο ποστ, αφού παίκτες υπάρχουν (βλέπε Κάλινιτς, Σανλί) ώστε να εκμεταλλευτούν το κορμί τους.

Ο παράγοντας Σατοράνσκι

Για τον Τόμας Σατοράνσκι δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Τσέχος ήρθε να πάρει τα «κλειδιά» της ομάδας από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, όμως το αγωνιστικό του στιλ δεν είναι τέτοιο ώστε να εκβιάσει προσπάθειες και να φανεί ηγέτης. Ο Σατοράνσκι προσπαθεί εντελώς ομαλά να ενταχθεί στο σύνολο και να βάλει τη δική του πινελιά στην ομάδα.

Σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια έχει προλάβει να εκτελέσει μόλις 11 φορές, για να επιβεβαιώσει την ταμπέλα του pass first point guard που τον συνοδεύει. Η αλήθεια είναι μάλιστα πως δεν έχει πάρει αρκετά την μπάλα και τις ευθύνες στα χέρια του προς το παρόν από το 11.2% στο USG% και τις μόλις πέντε κατοχές pick and roll οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τα χέρια του.

Ο Γιασικεβίτσιους αφήνει προς το παρόν περισσότερες μπάλες στα χέρια των παλαιότερων, Γιοκουμπάιτις και Λαπροβίτολα, με τον πρώτο να έχει το πολύ υψηλό 1.25 σε πόντους ανά κατοχή από το pick and roll (20 σε 16 κατοχές).

Οι δυο τους έχουν αναλάβει περισσότερες από 2/3 τέτοιου τύπου κατοχές αλλά φαντάζει αδύνατο ο Σατοράνσκι να μην λάβει πρωτοβουλίες στην πρεμιέρα της EuroLeague με τους «ερυθρόλευκους».

Στο φινάλε ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που προέρχεται με... φόρα από την περσινή σεζόν και θα κληθεί να θέσει τα ερωτήματα στη Βαρκελώνη. Ο Γιασικεβίτσιους και η παρέα του θα πρέπει να βρει τις απαντήσεις, καθώς ο μαραθώνιος είναι μακρύς αλλά η υπεράσπιση της έδρας ακόμα και από την πρώτη αγωνιστική αποτελεί κάτι για το οποίο οι ομάδες στοχεύουν. Ένας λόγος παραπάνω στο συγκεκριμένο ζευγάρι που κανείς δεν ξέρει αν θα βρεθεί «σφιχταγκαλιασμένο» σε κάποια θέση του βαθμολογικού πίνακα με το φινάλε της regular season.