Γκιστ: «Αν κρατούσαμε τον κορμό θα παίζαμε Final-4 με τον Παναθηναϊκό, δεν μπορούσα να μην μπω στο λεωφορείο μετά την Κωνσταντινούπολη»

Newsroom
Γκιστ: «Αν κρατούσαμε τον κορμό θα παίζαμε Final-4 με τον Παναθηναϊκό, δεν μπορούσα να μην μπω στο λεωφορείο μετά την Κωνσταντινούπολη»
Για τη σχέση του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, το λεωφορείο της επιστροφής μετά τη «σκούπα» από τη Φενέρμπαχτσε αλλά και το παράπονό του για τον Παναθηναϊκό μίλησε ο Τζέιμς Γκιστ.

Ο Τζέιμς Γκιστ μίλησε στο «Basketnews» και παραδέχτηκε μεταξύ άλλων πως ήθελε να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας, ενώ αποθέωσε τον Βασίλη Σπανούλη. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στάθηκε σε γεγονότα που συνέβησαν κατά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, όπως η επιστροφή με το λεωφορείο από την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή του σχέση με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Για το trade με τον Πάνκο που τον έφερε στον Παναθηναϊκό: «Πραγματικά δεν είχα ιδέα. Μετά από ένα παιχνίδι του πρώτου γύρου της EuroLeague ήρθε ένας Ισπανός και με ρώτησε αν είναι το τελευταίο μου παιχνίδι στη Μάλαγα. Είχα μιλήσει και την προηγούμενη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, τον Διαμαντίδη και τον ασίσταντ κόουτς (Σωτήρη Μανωλόπουλο) αλλά προτίμησα τότε την Ισπανία. Τελικά κατέληξα στον Παναθηναϊκό. Όταν έγινε πραγματικότητα είπα "πάω να ζήσω στον παράδεισο της Αθήνας"».

Για τη σχέση του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Δε μιλάμε κάθε μέρα αλλά έχουμε σεβασμό ο ένας στον άλλον. Ένα περιστατικό που δεν ξέρετε είναι πως με υπερασπίστηκε στον τρίτο μου χρόνο στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2014 είχα προβλήματα με το θέμα της κηδεμονίας της κόρης μου και ο Ιβάνοβιτς είπε πως όποιος δεν εμφανιστεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία φεύγει. Τότε ο Γιαννακόπουλος ανέφερε πως ισχύει για όλους εκτός από τον Γκιστ, επειδή είναι στις ΗΠΑ πρέπει να προστατεύσει την οικογένειά του.

Είναι από τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν την οικογένειά τους. Γνωρίζει πώς νιώθω για την κόρη μου. Λίγο αργότερα στη σεζόν, όταν δεν πέρασα το ντόπινγκ κοντρόλ, μου είπε "γιατί το έκανες αυτό στην ομάδα; Έκανες κακό στην ομάδα". Η απάντησή μου ήταν πως "δε με νοιάζει η ομάδα, θα χάσω την κόρη μου". Αν δεν είχα δουλειά για να δείξω πως μπορώ να σταθώ στην κόρη μου, θα την έχανα.

Ο Γιαννακόπουλος δε με έβλεπε ως παίκτη αλλά ως άνθρωπο. Η σχέση μας πέρασε σε άλλο επίπεδο. Όταν παίζαμε με τον Ολυμπιακό ουρλιάζαμε ο ένας στον άλλον, δεν ήξερα καν ότι είναι πρόεδρος».

Για το περιστατικό με το λεωφορείο: «Το 2017 χάσαμε 3-0 από τη Φενέρ, παρόλο που είχαμε πλεονέκτημα έδρας. Κέρδισαν τη EuroLeague, ο Ομπράντοβιτς τους είχε προπονήσει πολύ καλά, είχαν τον Γιούντο, τον Μπογκντάνοβιτς, τον Βέσει. Στα πρώτα δύο παιχνίδια χάσαμε διαφορές 16 και 13 πόντων. Ο Κάλινιτς είχε 16% στο τρίποντο και στα playoffs σούταρε 60%.

Χάσαμε εκείνη τη σειρά και την επόμενη μέρα από το Game 3 μάθαμε ότι ακυρώθηκε η πτήση μας και θα επιστρέφαμε στην Αθήνα με το λεωφορείο. Εκείνη τη στιγμή είπαμε δε θα γίνει αυτό αλλά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τόνισε πως όποιος γυρίσει με αεροπλάνο θα υποστεί διακοπή συμβολαίου. Τη χρονιά εκείνη είχα τραυματιστεί στο παιχνίδι με τη Ρεάλ και ήμουν εκτός τέσσερις μήνες. Ήταν χρονιά συμβολαίου για εμένα και βρισκόμουν σε συζητήσεις, δεν μπορούσα να πω κάνω ό,τι θέλω. Παίκτες όπως ο Τζέιμς, ο Σίνγκλετον και ο Φώτσης έδρασαν διαφορετικά. Είχαμε ακόμα τους τελικούς μπροστά μας με τον Ολυμπιακό, κανείς δε θα ήθελε να διώξει τους 2-3 καλύτερους παίκτες του.

Ο Τσάβι Πασκουάλ βγήκε μπροστά και είπε πως "ό,τι και να συμβεί θα το κάνουμε ως ομάδα". Ο Φώτσης μετά τους τελικούς έφυγε γιατί κουράστηκε με όλη την πίεση που υπάρχει παίζονας στον Παναθηναϊκό. Δεν είχε να αποδείξει τίποτα. Δε βάζεις παίκτες σαν τον Φώτση και τον Διαμαντίδη στο λεωφορείο».

Για τη φυγή του από τον Παναθηναϊκό: «Όταν με άφησαν το 2019 ένιωσα παραμελημένος. Νόμιζα πως ήταν το μέρος όπου θα τελειώσω την καριέρα μου και ότι ήμουν αυτό που έψαχνα. Όταν με ρωτούσαν γιατί έφυγες, απαντούσα δεν ήταν επιλογή μου. Ο ατζέντης μου είπε πως θα ήμουν εκτός ομάδας. Δεν είχα επικοινωνήσει με κανέναν άλλον, αλλά το μήνυμα ήταν "δεν επιστρέφεις στον Παναθηναϊκό, θα βρούμε άλλες επιλογές". Ο γιος μου γεννήθηκε εκεί, έμεινα 7 χρόνια. Δεν ήθελα να φύγω, η Ελλάδα ήταν το δεύτερό μου σπίτι».

Για το rebuilding του Παναθηναϊκού: «Όταν κοιτάζω πίσω, εύχομαι να είχαμε κρατήσει έναν κορμό. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό πρέπει να χτίζεις μία ομάδα και όχι να ξεκινάς από την αρχή κάθε χρόνο. Θα είχαμε παίξει στο Final Four αν είχαμε κρατήσει έναν κορμό στον Παναθηναϊκό. Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο ήταν πως αφήσαμε παίκτες που καταλάβαιναν τι σήμαινε να παίζεις για την ομάδα να φύγουν. Δεν αφήνεις εμένα, τον Τζέιμς, τον Ρίβερς, τον Σίνγκλετον και τον Καλάθη. Τους κρατάς όλους και χτίζεις ομάδα γύρω τους. Πηγαίναμε στα playoffs κάθε χρόνο, δεν ήμασταν κακή ομάδα».