Τσους Ματέο: Η θεωρία του χάους και ο ρόλος του στην κατάκτηση της Euroleague του 2012 από τον Ολυμπιακό

Τσους Ματέο: Η θεωρία του χάους και ο ρόλος του στην κατάκτηση της Euroleague του 2012 από τον Ολυμπιακό

Τσους Ματέο: Η θεωρία του χάους και ο ρόλος του στην κατάκτηση της Euroleague του 2012 από τον Ολυμπιακό
Ο Τσους Ματέο έχει τη δική του συνεισφορά, άθελά του στο πεταχτάρι του Πρίντεζη και την κατάκτηση της EuroLeague από τον Ολυμπιακό το 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Η θεωρία του χάους ίσως είναι ένας τρόπος ώστε να αναλύσει κανείς τα όσα συνέβησαν στη Ρεάλ Μαδρίτης το τελευταίο διάστημα, με την απομάκρυνση του Πάμπλο Λάσο, παρότι ο ίδιος ισχυρίζεται πως ο καρδιολόγος του τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να προπονήσει κανονικά μετά το πρόβλημα που είχε με την καρδιά του.

Ωστόσο ο Λάσο δεν έπεισε τη Ρεάλ και ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Τσους Ματέο πήρε το χρίσμα έως τον Ιούνιο του 2024. Για τους περισσότερους ο Ματέο έγινε γνωστός το τελευταίο διάστημα, όταν και κάθισε ξανά στον Μαδριλένικο πάγκο στους τελικούς απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Όμως o 53χρονος Ισπανός έχει τη δική του πορεία στην προπονητική, τόσο ως ασίσταντ (δίπλα στον Σκαριόλο από μικρός σε Ρεάλ και Μάλαγα) αλλά και ως πρώτος, κάνοντας τις δικές του απόπειρες.

Μετά τη Σαραγόσα τη σεζόν 2006-07 και ένα μικρό πέρασμα από τη Φουενλαμπράδα ως πρώτος και μετέπειτα ως βοηθός του Σάλβα Μαλδονάδο, ο Ματέο κάνει ένα νέο βήμα στο τιμόνι μίας ισπανικής ομάδας. Εκείνη τη φορά είναι το μεγάλο brand name της Ουνικάχα Μάλαγα που τον προσκαλεί, με τον αστερισμό της την περίοδο 2010-11 να την βρίσκει στην EuroLeague.

Η συνεργασία με τον Πρίντεζη και ο τραυματισμός

Ποιον συνάντησε εκεί; Μα φυσικά τον Γιώργο Πρίντεζη! Ο Ματέο διαδέχτηκε τον Αΐτο Ρενέσες και έπρεπε να λύσει τον γρίφο με τον Έλληνα φόργουορντ. Ο Πρίντεζης είχε καταφτάσει στη Μάλαγα το καλοκαίρι του 2009 και το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό, έως ότου έρθει η κακή στιγμή. Το άσχημο πέσιμο μετά από ένα κάρφωμα, στο παιχνίδι με την Καχασόλ, δύο λεπτά πριν το φινάλε τον αναγκάζει να χάσει μεγάλο μέρος από την πίτα του χρόνου στο παρκέ. Αυτό ήταν το λιγότερο βέβαια, αφού απέφυγε τα χειρότερα σε εκείνο το φρικιαστικό πέσιμο, παρουσιάζοντας μέχρι και κενά μνήμης.

Όταν επιστρέφει δεν είναι τίποτα ίδιο. Ο Ρενέσες τον βγάζει εκτός rotation και δεν αλλάζουν πολλά ούτε στην περίπτωση του Τσους Ματέο, παρότι στη δική του πρεμιέρα ο Πρίντεζης σκοράρει 18 πόντους και η Μάλαγα επικρατεί 105-80 της Σαραγόσα.

Και εδώ έρχεται ξανά η θεωρία του χάους! Το φαινόμενο της πεταλούδας μας μιλά για την ευαισθησία ενός συστήματος στις αρχικές του συνθήκες. Η υπεραπλουστευμένη μεταφορά του αναφέρει πως αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ματέο, άθελά του τότε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της EuroLeague από τον Ολυμπιακό, έναν χρόνο αργότερα.

Από την απογοήτευση στο... πεταχτάρι

Ο Πρίντεζης έχει διαμηνύσει πως δεν έχει σκοπό να συνεχίσει στη Μάλαγα, παρότι έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ολυμπιακού και Μάλαγα έχουν αρχικά αυτό το «αγκάθι», αφού οι Ισπανοί ζητούν από τον διεθνή φόργουορντ να χαρίσει τα χρήματα του συμβολαίου του. Ο Ματέο αναγνωρίζει πως ο Πρι είναι απογοητευμένος και οι δύο πλευρές τελικά καταλήγουν σε λύση, με τον Ολυμπιακό να τον αποκτά ως δανεικό τον Απρίλιο του 2011 και το ίδιο καλοκαίρι εν τέλει να τον κάνει και πάλι δικό του.

Από την απογοήτευση ο Πρίντεζης γυρίζει στο... σπίτι του. Μόνο εκεί, στην οικογένειά του θα μπορούσε να σηκωθεί ξανά στα πόδια του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που λένε στην Αμερική. Η πεταλούδα που είχε κινήσει τα φτερά της λίγο πριν το καλοκαίρι του 2011 δεν έφερε βροχή, αλλά μία καταιγίδα συναισθημάτων στην Κωνσταντινούπολη, έναν χρόνο αργότερα. Ο Σπανούλης πασάρει στον Πρίντεζη και εκείνος με το πεταχτάρι αποτυπώνεται ανεξίτηλα στα βιβλία της ιστορίας. Ο Τσους Ματέο είναι από τους πρώτους που του στέλνουν μήνυμα για να του πουν συγχαρητήρια μετά την κατάκτηση.

Μετά από καιρό ο Πρίντεζης είχε δηλώσει πως ήταν απογοητευμένος επειδή δεν κατάφερε να δώσει αυτά που μπορούσε στη Μάλαγα, όμως μάλλον οι Ισπανοί είναι τελικά αυτοί που θα έπρεπε να το σκέφτονται διπλά και τριπλά. Το κουβάρι της ιστορίας βέβαια κύλησε, τον Ματέο στη Μάλαγα διαδέχτηκε ο Κασεμίρο τον Μάρτιο του 2012 και το φαινόμενο της πεταλούδας τον φέρνει στον πάγκο της «βασίλισσας» μία δεκαετία αργότερα, διαδεχόμενο, ίσως, τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία της...

@Photo credits: euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.