EuroLeague Playoffs: Η Μακάμπι εναντιώνεται στην Ρεάλ Μαδρίτης (vid)

EuroLeague Playoffs: Η Μακάμπι εναντιώνεται στην Ρεάλ Μαδρίτης (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης και Μακάμπι ρίχνονται στη μάχη το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (20/04, 22:00) για το πρώτο βήμα των playoffs της EuroLeague με την ιστορία να έχει αποδείξει πως η «ομάδα του λαού» μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ τον τίτλο του αουτσάιντερ!

Η ιστορική χροιά των playoffs έχει πάντοτε την δική της σημασία. Ανατρέχοντας στη λίστα με τους πολυνίκες του θεσμού, μπορεί σταθεί κανείς σε συλλόγους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μακάμπι Τελ Αβίβ με 10 και 6 τίτλους EuroLeague αντίστοιχα να… κοσμούν την τροπαιοθήκη τους.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι έμελλε την φετινή σεζόν να κρίνει τον έναν εκ των «διεκδικητών» στο Final 4 του Μαϊου. Μία μάχη σελίδων στο βιβλίο της διοργάνωσης, με ωραία, παράξενα, πρωτιές και εκπλήξεις!

Η αναμέτρηση μεταξύ Μαδριλένων και Ισραηλινών στο WiZink Center θα κλείσει την δεύτερη ημέρα των playoffs (20/04, 22:00) με το ενδιαφέρον να παραμένει έντονο λόγω της δυναμικής των ομάδων στα τελευταία παιχνίδια.

Οι διαφορετικές πορείες μέχρι και το τέλος της regular

Προκειμένου Ρεάλ και Μακάμπι να προκριθούν στην επόμενη φάση και να «κοντραριστούν» ως οι τέταρτοι και πέμπτοι στην κατάταξη της Regular Season χρειάστηκε να διαγράψουν αντιστρόφως ανάλογες πορείες…

g

Το σύνολο του Πάμπλο Λάσο έπαψε «Βασίλισσα να θυμίζει» όσο πλησιάζαμε προς αυτή τη φάση της διοργάνωσης, ενώ η «ομάδα του λαού» έβρισκε όλο και περισσότερο τα πατήματά της. Ειδικά από την ημέρα που άλλαξε το πρόσωπο στην κορυφή του πάγκου με τον Αβί Εβέν να αντικαθιστά τον Γιάννη Σφαιρόπουλο μερικές «στροφές» πριν το τέλος.

Οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη τους με την Ρεάλ να έχει καταγράψει τέσσερα σερί αρνητικά αποτελέσματα, με το τελευταίο μάλιστα να είναι στο «σπίτι» της κόντρα στη Μπάγερν (88-97). Από την άλλη, η αρμάδα του Τελ Αβίβ, έχει επιβάλλει τον ρυθμό της και τρομάζει. Στα πιο πρόσφατα παιχνίδια της μετρά έξι νίκες, ενώ έχει υπερασπιστεί την απόλυτα την έδρα της το 2022.

Η ιστορία, το αουτσάιντερ και ο… κρίκος του Εβέν

Η ιστορία της δυάδας μεταξύ Ρεάλ και Μακάμπι κρατά χρόνια, από την εποχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ως αποτέλεσμα η συνάντηση της Μεγάλης Τετάρτης (20/04) θα είναι η 65η. Οι Ισπανοί έχουν την πρωτοκαθεδρία! Παρόλα αυτά, η ομάδα του Ισραήλ έχει αποδείξει πως μπορεί να μεταφέρει υπέρ της τον τίτλο του αουτσάιντερ. Άλλωστε, έχοντας αποβάλλει το «πρέπει» από την πλάτη μίας ολόκληρης ομάδας αποδίδεις καλύτερα!

Ως απόδειξη μπορούν να αναφερθούν δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις! Και δεν είναι άλλες από τον ημιτελικό του 2011 και τον τελικό του 2014.

Στις 6 Μαϊου του 2011, στον πρώτο ημιτελικό της EuroLeague, η Μακάμπι ως τυπικά γηπεδούχος αντιμετώπιζε τους Μαδριλένους στο Palau Sant Jordi έχοντας στο ρόστερ της μεταξύ άλλων τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Το τελικό αποτέλεσμα έχριζε το αουτσάιντερ νικητή της αναμέτρησης με 82-63 με πρωταγωνιστή τον Τσακ Έιντσον με 19 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα και 3 ασίστ και… συμπρωταγωνιστή τον Έλληνα σέντερ που σκόραρε 16 πόντους και μάζεψε 5 ριμπάουντ. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, αφού στο φινάλε ο Παναθηναϊκός έραβε το 6ο αστέρι στην φανέλα του.


Τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 2014, όπου στον τελικό βρέθηκε το εν λόγω ζευγάρι. Αυτή τη φορά η «Βασίλισσα» φιλοξενούσε… τυπικά την Μακάμπι με την ταμπέλα του φαβορί να είναι και πάλι στην πλευρά της. Με φόντο τους 26 πόντους του Ταϊρίς Ράις και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη στους 9 (συν 3ριμπ., 1 ας., 1 κλ.) , οι Ισραηλινοί παίρνουν μία μεγάλη νίκη με 86-98 μετά από παράταση και σηκώνουν το τρόπαιο στο κατάμεστο Mediolanum Forum στις 18 Μαϊου!


Κάπου εδώ εμφανίζεται και ο συνδετικός κρίκος παρελθόντος και παρόντος που ακούει στο όνομα του Αβί Εβέν, καθώς ο νυν «καπετάνιος» της Μακάμπι ήταν μέλος του προπονητικού τιμ του Ντέιβιντ Μπλατ στην τελευταία κατάκτηση της ομάδας.

Που μπορεί να… χτυπήσει η Μακάμπι

Το σημείο που «ποντάρει» η Μακάμπι ώστε να αλλάξει τις ισορροπίες είναι η περιφέρεια. Εκεί, όπου η Ρεάλ θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Γκάμπριελ Ντεκ, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και δεν θα δώσει το παρών τουλάχιστον στα παιχνίδια της Μαδρίτης.

Με την ρακέτα να έχει τα φόβητρα των Ταβάρες και Πουαριέ, πέρα από την δύναμη του Ζίζιτς, οι Ισραηλινοί θα φροντίσουν να εκμεταλλευτούν τα καλά «φεγγάρια» των Κίναν Έβανς και Τζέιμς Νάναλι που στέκονται ιδανικά δίπλα στην σταθερά του Σκότι Ουίλμπεκιν.

Άλλωστε στις βραδιές που το μακρινό σουτ τους φτάνει πάνω από το 39% εκείνοι έχουν σημειώσει νίκη, όταν η Ρεάλ στις ήττες της επιτρέπει στον αντίπαλο το περιφερειακό σουτ κοντά στο 40%.

@Photo credits: euroleague