Σφαιρόπουλος: Το Three Peat, ο καημός της EuroLeague και ένας βομβαρδισμός

Σφαιρόπουλος: Το Three Peat, ο καημός της EuroLeague και ένας βομβαρδισμός

Σφαιρόπουλος: Το Three Peat, ο καημός της EuroLeague και ένας βομβαρδισμός
Καμία υπόσχεση, έστω και με κάθε επισημότητα γραπτή, δεν μπορεί να είναι πιο αληθινή απ' το παρκέ. Εκεί κρίθηκε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Στο παρκέ αποθεώθηκε. Στο παρκέ απογοήτευσε. 

Καμία υπόσχεση, έστω και με κάθε επισημότητα γραπτή, δεν μπορεί να είναι πιο αληθινή απ' το παρκέ. Εκεί κρίθηκε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Στο παρκέ αποθεώθηκε. Στο παρκέ απογοήτευσε.

Ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον Έλληνα προπονητή να αποχωρεί από τον πάγκο της ομάδας του Λαού μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες.

Και ενώ απομένουν σχεδόν 10 μήνες στο συμβόλαιό του με την Μακάμπι.

Ήταν 18 Νοεμβρίου του 2018 όταν η ισραηλινή ομάδα ανακοίνωνε την πρόσληψη του «Σφαιρό». Ήταν ο προπονητής που επιλέχθηκε για να βγάλει το σύλλογο από μία εξαιρετικά δύσκολη θέση στη EuroLeague.

Ο προκάτοχός του, ο Νέβεν Σπάχια απολύθηκε εξαιτίας της κακής πορείας στην Ευρώπη (ξεκίνησε με 1-6). Ο Σφαιρόπουλος ανέλαβε μία διαλυμένη (ψυχολογικά) ομάδα και κατάφερε να φτάσει μία νίκη πίσω από τη συμμετοχή στα playoffs.

Μπροστά του ήταν ο Ολυμπιακός, η Ζαλγκίρις και η Μπασκόνια, όλες με ρεκόρ 15-15. Ενώ η Μακάμπι τερμάτισε την κανονική περίοδο με 14 νίκες και 16 ήττες. Στη νέα εποχή του Έλληνα προπονητή, το ρεκόρ ήταν 13-10. Αλλά δεν ήταν αρκετό.

Η πρώτη χρονιά του στο Ισραήλ συνδυάστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό ήταν αρκετό για να ανακηρυχθεί και προπονητής της χρονιάς στη χώρα.

Η επέκταση

Το φινάλε κάθε χρονιάς αποδεικνύεται γούρικο για τον 58χρονο προπονητή. Το 2018 συμφώνησε με την Μακάμπι, το 2019 (15/12) έλαβε μία πλουσιοπάροχη επέκταση τριών ετών!

Το «ευχαριστώ» της ομάδας για όσα είχε κάνει για εκείνη. Η σεζόν 2019-2020 ήταν η καλύτερη της Μακάμπι στη EuroLeague. Αλλά και η πιο άτυχη. Μετά από 28 αγωνιστικές, η ομάδα του Λαού είχε ρεκόρ 19-9 (5η στην κατάταξη), όμως η σεζόν ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού.

Και στον Σφαιρόπουλο απέμεινε ένα πελώριο «γιατί» και οι εγχώριες διοργανώσεις. Η Μακάμπι κέρδισε ξανά το πρωτάθλημα, επιβιώνοντας στο Final 4 που έγινε στο Τελ Αβίβ. Και ο ίδιος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή.

Το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα ήταν ικανό να κάνει τον Σφαιρόπουλο σύνθημα στα χείλη των απαιτητικών οπαδών της. Των ίδιων που το βράδυ της Δευτέρας ζητούσαν το... κεφάλι του για την ήττα-αποκλεισμό στο Κύπελλο.

Η EuroLeague συνέχισε να «πληγώνει» την Μακάμπι και τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού. Τη σεζόν της πανδημίας και των χιλίων προβλημάτων (2020-2021) το ρεκόρ στην Ευρώπη ήταν και πάλι αρνητικό (14-20) και ικανό να φέρει την ομάδα μόλις στην 13η θέση.

Νωρίτερα, η Μακάμπι είχε καταφέρει να κερδίσει το Λιγκ Καπ, επικρατώντας στον τελικό της Χαποέλ Χολόν του Στέφανο Δέδα με 86-84.

Το πρωτάθλημα ήταν αυτό που έσωσε την... παρτίδα για άλλη μία φορά. Με τον Σφαιρόπουλο να συμπληρώνει το three peat, αλλά να κάνει και το double, αφού η Μακάμπι κέρδισε και το μοναδικό Κύπελλο της με τον Έλληνα προπονητή στον πάγκο της.

Στον τελικό της 27ης Μαΐου 2021, η Μακάμπι Ρισόν ήταν στην πλευρά των ηττημένων και η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε αυτή των θριαμβευτών (86-69).

Ο τελευταίος τίτλος του Γιάννη Σφαιρόπουλου καταχωρήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου. Η σεζόν ξεκίνησε με την τέλεση του Λιγκ Καπ. Στον τελικό συνάντησε την Χαποέλ Ελιάτ και επικράτησε με 92-62 για να κατακτήσει ξανά το Λιγκ Καπ.

Περσινά ξινά σταφύλια...

Η σεζόν ήταν μεταβατική. Η Μακάμπι έχασε αρκετούς παίκτες και επιχείρησε να καλύψει τα κενά τους. Η πορεία δεν διέφερε σε σχέση με τις προηγούμενες. Η ισραηλινή ομάδα έχασε την επαφή με την τετράδα. Και μετά από 23 αγώνες βρίσκεται εκτός της πρώτης οκτάδας και των playoffs. Έχοντας ένα αρνητικό σερί 8 ηττών. Τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο «κρακ» στο γυαλί της σχέσης του με την ομάδα.

Αν η πορεία στη EuroLeague ήταν η κορυφή, τότε το... παγόβουνο που έφερε την απόλυση ήταν η πορεία στο Ισραήλ. Η Μακάμπι αποκλείστηκε από το Κύπελλο, όχι μία τυχαία ομάδα, αλλά από την «αιώνια» αντίπαλό της, τη Χαποέλ Τελ Αβίβ.

Ενώ στη Winner League το ρεκόρ έφτασε στο 9-6, με την 3η θέση να μην ικανοποιεί κανέναν.

Μία νύχτα στο καταφύγιο

Τον Μάιο του 2021, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έζησε την πιο έντονη στιγμή του στο Τελ Αβίβ. Και δεν είχε σχέση με το μπάσκετ. Ήταν η περίοδος των αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς και το εκατέρωθεν μπαράζ βομβαρδισμών.

Με τον Σφαιρόπουλο και τον άμεσο συνεργάτη του, Βασίλη Γεραγωτέλλη να μπαίνουν σε καταφύγιο, προκειμένου να προστατευτούν! Μάλιστα, ο Γεραγωτέλλης είχε μιλήσει για την εμπειρία του στο Gazzetta.

Οι βομβαρδισμοί ήταν έντονοι στην περιοχή του Τελ Αβίβ, με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Μακάμπι, όπως και άλλων ομάδων να μπαίνουν σε προσωρινή παύση.

@Photo credits: INTIME