Μακάμπι: Δεν φταίει μόνο ο Ουίλμπεκιν

Μακάμπι: Δεν φταίει μόνο ο Ουίλμπεκιν

Μακάμπι: Δεν φταίει μόνο ο Ουίλμπεκιν
Η Μακάμπι βιώνει τη χειρότερη περίοδο στην ευρωπαϊκή ιστορία της καθώς οι οκτώ συνεχόμενες ήττες στοιχειοθετούν αρνητικό ρεκόρ και το Gazzetta γράφει για την αγωνιστική καθίζηση των Ισραηλινών οι οποίοι υποδέχονται (21:05) τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ.

Στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου, το σενάριο της αγωνιστικής αστάθειας ήταν στα υπόψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου λόγω των νέων δεδομένων που επέβαλε η Covid-19 εποχή ή των αλλαγών στο έμψυχο δυναμικό καθώς δεν ήταν λίγες, ασχέτως της διατήρησης του βασικού κορμού. Όπως είναι επίσης αλήθεια ότι το αρχικό πλάνο διαφοροποιήθηκε λόγω της δυσκολίας προσέγγισης των βασικών μεταγραφικών στόχων. Αυτό που προφανώς δεν περίμενε ήταν οι αγωνιστικές μεταπτώσεις σαν αυτή που εμφάνισε η Μακάμπι η οποία έκλεισε τον πρώτο κύκλο των δέκα αγώνων με επτά νίκες για να έρθουν οι οκτώ σερί ήττες!

Η αλήθεια είναι ότι τόσο μεγάλο σερί ηττών μπορεί να καταστρέψει ομάδες αφαιρώντας κάθε σταγόνας αυτοπεποίθησης από την ψυχή των παικτών. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε πρόσφατα ότι… «υπάρχουν ομάδες που μπορούν να διαλυθούν αλλά όχι εμείς» κι έτσι αναδύθηκε η ελπίδα διακοπής του αρνητικού σερί και έναρξης μιας άλλης περιόδου.

Συνήθως, αυτός που επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης μιας κακής περιόδου είναι ο προπονητής και ακολουθεί ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, στην προκειμένη περίπτωση του Σκότι Ουίλμπεκιν. Ειδικά ο τελευταίος καθώς επικρατεί η αίσθηση ότι η Μακάμπι… ζει και πεθαίνει αναλόγως της απόδοσής του, αν και αυτό δεν είναι απολύτως αληθινό γιατί στον τελευταίο αγώνα (για την Euroleague) στα τέλη του Δεκέμβρη, έβαλε 31 πόντους με 10/19 σουτ στο Πριγκιπάτο αλλά αυτή που χαμογέλασε τελευταία ήταν η Μονακό.

Ο Ουίλμπεκιν

Η σταθερότητα του Ουίλμπεκιν

Προφανώς ο Αμερικανός έχει μεταπτώσεις στην απόδοσή του από παιχνίδι σε παιχνίδι, επιμένοντας όμως στον διαχωρισμό της (μέχρι στιγμής) σεζόν σε δύο περιόδους, ο Ουίλμπεκιν (σε επίπεδο αριθμών) δεν κάνει κάτι χειρότερα. Για την ακρίβεια στους πρώτους δέκα αγώνες των επτά νικών της ομάδας του είχε κατά μέσο όρο 15 πόντους με χαμηλό ποσοστό ευστοχίας (42.1%), 4.1 ασίστ, κυρίως όμως τα λάθη του ήταν όμοια με τα κλεψίματα (17). Στην περίοδο των οκτώ ηττών της Μακάμπι, ο έμπειρος γκαρντ δίνει 15.3 πόντους ανά αγώνα με χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας (36.8%), οι τελικές πάσες του παραμένουν στο ίδιο επίπεδο (4.5), αλλά αύξησε τα λάθη του καθώς κάνει 3.3 ανά αγώνα.

Μήπως φταίει το… υπόλοιπο casting;

Συνήθως οι προπονητές δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να αντιληφθούν αν ένα αγωνιστικό σχέδιο μπορεί να πετύχει ή όχι, οι υπόλοιποι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο, φαίνεται όμως ότι οι παίκτες που αποκτήθηκαν για να διαδραματίσουν υποστηρικτικό ρόλο δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Ή μάλλον, δεν έφτασαν στο σημείο να εμφανίζουν σταθερή εικόνα. Για παράδειγμα, ο Ντέρικ Ουίλιαμς άρχισε εντυπωσιακά τη σεζόν με τους 12.6 πόντους κατά μέσο όρο και το ποσοστό άνω του 50% στα σουτ και στα τελευταία οκτώ παιχνίδια εμφανίζεται διστακτικός και λιγότερο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του με τους 8.3 πόντους που δίνει. Ο Τζέιλεν Ρέινολντς αποκτήθηκε έπειτα από την εξαιρετική σεζόν με την Μπάγερν, αλλά στη Μακάμπι δεν ανταποκρίθηκε σε βασικό ρόλο. Η δε επιστροφή του Άντε Ζίζιτς δεν συνοδεύτηκε από αγωνιστική σταθερότητα. Κυρίως όμως…

Άμυνα Μακάμπι

Η Μακάμπι δεν παίζει άμυνα

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη Μακάμπι των τελευταίων αγώνων και είναι παράλογο καθώς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ανήκει στη συνομοταξία των προπονητών που δίνουν έμφαση στην ομοιογένεια και την ένταση στην άμυνα. Βλέπει όμως την ομάδα του να δέχεται 84.3 πόντους ανά αγώνα και επί τούτου υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Πλην των Ολυμπιακού, Ρεάλ Μαδρίτης, οι υπόλοιπες ομάδες που βρέθηκαν στον δρόμο της Μακάμπι σούταραν με ποσοστό μεγαλύτερο του 40% από μακρινά απόσταση. Αν τύχαινε μία-δύο φορές θα ήταν συμπτωματικό. Από τη στιγμή που συνέβη στα έξι από τα οκτώ τελευταία παιχνίδια, είναι πρόβλημα. Η δε Άλμπα Βερολίνου είχε άνω του 51%.

Ένα άλλο στοιχείο βρίσκεται στην αναλογία ασίστ-λαθών. Εστιάζοντας στους τελευταίους οκτώ αγώνες, η Μακάμπι έχει 16.2 τελικές πάσες κατά μέσο όρο. Τα λάθη της ανέρχονται στα 14.7! Δηλαδή, τρία περισσότερα σε σχέση με τους πρώτους δέκα αγώνες καθώς οι τελικές πάσες ήταν στο ίδιο επίπεδο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους της περιορισμένης επιθετικής παραγωγής (75.8).

@Photo Credits: Intime, Euroleague