Η πτώση του Λάρκιν και η… παράδοση με Ολυμπιακό

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η πτώση του Λάρκιν και η… παράδοση με Ολυμπιακό
Η σεζόν δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τον Σέιν Λάρκιν και το Gazzetta βάσει κάτω τους αριθμούς και εξηγεί γιατί οι μέτριες εμφανίσεις του Αμερικανού έχουν επίδραση στην αγωνιστική πτώση της Αναντολού Εφές.

Η κάτοχος της Euroleague απέχει… χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο θα ήθελε να είναι έπειτα από εννιά αγώνες καθώς οι μόλις τρεις νίκες προφανέστατα δεν αντιπροσωπεύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αλλά και τον στόχο διατήρησης των κεκτημένων που οριοθέτησε στην αρχή της σεζόν. Βέβαια, η διατήρηση στην κορυφή δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, είναι το σημείο που κάνει τις παραδοσιακά ισχυρές δυνάμεις της διοργάνωσης να διαφέρουν από τις υπόλοιπες και στη προκειμένη περίπτωση, ίσως η Αναντολού Εφές δεν διαθέτει ακόμη τα σχετικά πειστήρια, παρότι διαθέτει όλα τα στοιχεία.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εξέλιξη χαρακτηρίζεται «μη αναμενόμενη», διότι η τουρκική ομάδα διατήρησε όλους τους περσινούς πρωταγωνιστές πλην του Σερτάτς Σανλί ο οποίος είναι κάτοικος Βαρκελώνης. Ένας από αυτούς είναι ο Σέιν Λάρκιν αλλά και οι δικές του εμφανίσεις δεν είναι ενδεικτικές του ταλέντου του αλλά και της ένταξής του στη λίστα των κορυφαίων γκαρντ της Euroleague. Αριθμητικά, έχει μόλις 12 πόντους κατά μέσο όσο με το χαμηλότατο 25% στο μακρινό σουτ και ευκολία στο λάθος (τρία κατά μέσο όρο). Σημαντικό μέρος του παιχνιδιού της Εφές βασίζεται στην μπασκετική οξυδέρκεια αλλά και εκτελεστική δεινότητα του Αμερικανού, οπότε δεν αμφισβητείται ότι η δική του αγωνιστική πτώση έχει επηρεάσει το σύνολο. Και δεν είναι τόσο οι αριθμοί όσο η εικόνα του βραχύσωμου γκαρντ η οποία δεν θυμίζει σε πολλά τον περσινό παίκτη ο οποίος είτε έδινε διέλυε τις αντίπαλες άμυνες είτε δημιουργούσε χώρους για τους συμπαίκτες του.

Ο Λάρκιν

Πέρυσι, το ξεκίνημα της χρονιάς δεν είχε «κανονικότητα» για τον Σέιν Λάρκιν διότι αγωνίστηκε αντιμετωπίζοντας πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο, παρόλ’ αυτά είχε 15.1 πόντους με 39.2% στο τρίποντο και διπλάσιο αριθμό ασίστ σε σχέση με τα λάθη, στους πρώτους εννιά αγώνες. Ο χρόνος συμμετοχής του ήταν ελαφρώς λιγότερος σε σχέση μ’ αυτόν που υποχρεωτικά πήρε φέτος λόγω των απουσιών των Βασίλιε Μίτσιτς, Κρούνοσλαβ Σιμόν, ενδεχομένως όμως αυτές να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εικόνα του. Ίσως δηλαδή να φορτώθηκε επιπλέον αγωνιστικές ευθύνες απόντων δύο εκ των βασικών δημιουργών της Αναντολού Εφές και απέναντι σε άμυνες που ήταν προσαρμοσμένες επάνω του.

Η «παράδοση» κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο άνθρωπος που φοράει τη φανέλα με το Νο0 (σ. σ. είχε εξηγήσει κάποτε ότι επέλεξε αυτό το νούμερο γιατί αντιπροσωπεύει τον αριθμό αυτών που τον πίστεψαν ότι θα μπορούσε να κάνει σπουδαία καριέρα!) έχει εξελιχθεί πάντως σε κακός μπελάς του Ολυμπιακού. Μάλιστα, απέναντι στους Πειραιώτες είχε πραγματοποιήσει μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις του στην Euroleague, όταν στις 6 Μαρτίου 2020 είχε «σταματήσει» στους 40 πόντους στη νίκη της Εφές με 91-79 στην Κωνσταντινουπολη. Η τουρκική ομάδα μετρά πέντε νίκες στους τελευταίους έξι αγώνες απέναντι στον Ολυμπιακό και ο Αμερικανός ήταν εκ των πρωταγωνιστών καθώς στον ίδιο αριθμό αγώνων έχει 21.8 πόντους κατά μέσο όρο με αρκετά καλό ποσοστό αποτελεσματικότητας (53.9%), αν συνυπολογίσει κανείς ότι ανέλαβε το 12.6 των σουτ της ομάδας του. Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι ότι σε αντίθεση με άλλες ομάδες θα βρει απέναντί του μια πληρέστερη Αναντολού Εφές και κυρίως, παρόντων όλων των δημιουργών της.