EuroCup: 5 παίκτες που θα έπαιζαν άνετα στην EuroLeague (vids)

EuroCup: 5 παίκτες που θα έπαιζαν άνετα στην EuroLeague (vids)
Το Gazzetta παρουσιάζει πέντε αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις παικτών από το φετινό EuroCup, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να αγωνίζονται στο επίπεδο της EuroLeague. Ποιοι είναι, γιατί μας έχουν εντυπωσιάσει και ποια η προοπτική του καθενός;

Για ακόμη μια σεζόν στα ρόστερ των ομάδων του EuroCup συναντάμε ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών που δεν είναι ευρέως γνωστοί στο ευρωπαϊκό κοινό, ούτε κι έχουν στην παρούσα φάση πολύ υψηλό οικονομικό κασέ, όμως δείχνουν να έχουν στα στοιχεία για να ξεχωρίσουν, απασχολώντας μας τα χρόνια που θα έρθουν.

Η δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων έχει άλλωστε κατά το παρελθόν τροφοδοτήσει με πολλούς παίκτες την EuroLeague, οι οποίοι αργότερα εδραιώθηκαν στο κορυφαίο επίπεδο. Το Gazzetta επιλέγει μια πεντάδα Αμερικανών που διαπρέπουν στο νέο τους ξεκίνημα και δείχνουν πως είναι... too much για το EuroCup.

Τζόναθαν Μότλεϊ - Λοκομοτίβ Κουμπάν

Ο 26χρονος σέντερ της ρωσικής ομάδας έχει ήδη δύο βραβεία MVP της αγωνιστικής, έπειτα από τέσσερις στροφές στην διοργάνωση κι αν μη τι άλλο το ξεκίνημα του είναι άκρως εντυπωσιακό. Ο Αμερικανός ψηλός μετρά 23 πόντους με το σπουδαίο 73% στα δίποντα (41/56), 6.6 ριμπάουντ (3 εξ' αυτών επιθετικά), 1.4 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1 τάπα ανά 27:04 λεπτά δράσης κατά μέσο όρο σε 5 ματς, όντας ο κατά τεκμήριο πιο επιδραστικός παίκτης της Λοκομοτίβ.

Ο Τεξανός αθλητής έχει ύψος 2.06μ. και πριν την παρθενική του παρουσία στην Γηραιά Ήπειρο είχε αγωνιστεί σε Κορέα, G League, αλλά και για μικρά διαστήματα με τους Ντάλας Μάβερικς και τους Λος Άντζελες Κλίπερς στο ΝΒΑ, δίχως να καθιερωθεί (33 ματς, 6π, 3ρ). Είναι απόφοιτος του Baylor (2014-2017) και θεωρείται βέβαιο πως με μια σεζόν αυτού του διαμετρήματος στο βιογραφικό του, η EuroLeague δεν θα... κλείσει τα μάτια στην περίπτωση του.

Αθλητικός, πολυδιάστατος και δυναμικός ψηλός που συνδυάζει και σημαντική προοπτική λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ο Μότλεϊ είναι ποιοτικός παίκτης (στην VTB γράφει 18.7π, 6.7ρ & 2.2α σε 6 ματς) κι έχει την ύλη και τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να εδραιωθεί στα παρκέ της Ευρώπης και μάλιστα στο κορυφαίο της επίπεδο. Αποτελεσματικός στα τελειώματα του κι οξυδερκής στο επιθετικό ριμπάουντ. Ένα μεγάλο bonus στο πακέτο του είναι πως κερδίζει 6 φάουλ ανά αγώνα, εκτελώντας παράλληλα με 81% από την γραμμή των προσωπικών - ένα πολύ υψηλό ποσοστό για παίκτη που αγωνίζεται στην θέση «5»!

Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ - Ουλμ

Ο 28χρονος φόργουορντ προέρχεται από μια μεστή σεζόν, όπου ήταν από τους κορυφαίους παίκτες στο πρωτάθλημα του Ισραήλ με τη Ναχαρίγια (18.5π, 6.5ρ, 40% τριπ) κι από το καλοκαίρι έχει μετακομίσει στην Βαυαρία. O swingman από την Ατλάντα κι άλλοτε παίκτης των Καβαλίερς (σεζόν 2018-19, 27 ματς, 4.2π) εξελίχθηκε άμεσα σε ηγετικό στέλεχος στην Ουλμ του Γιάκα Λάκοβιτς, στο πλευρό του άλλοτε «Ευρωλιγκάτου» σκόρερ, Σεμάι Κρίστον.

1

Στο πρόσφατο «διπλό» στην έδρα της Τσεντεβίτα Ολίμπια, ο... ακούραστος Μπλόσομγκεϊμ είχε 26 πόντους με 5 τρίποντα συν 11 ριμπάουντ σε 46 λεπτά (!), βάζοντας την υπογραφή του σε αυτή τη σπουδαία επικράτηση, σε ένα ματς δύο παρατάσεων! Συνολικά καταγράφει 15.5 πόντους με 46% από την περίμετρο, 7.8 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι ένα κλέψιμο ανά 33:57' κι είναι ζωτικής σημασίας γρανάζι για την αποψινή (17/11, 20:30) αντίπαλο του Προμηθέα Πατρών.

Στην Bundesliga είναι επίσης σταθερός σε όσα προσφέρει (13.7π, 4.7ρ, 66% εντός πεδιάς) και δείχνει γενικώς αρκετά εξοικειωμένος - με όπλο του το περιφερειακό σουτ - στο συγκεκριμένο αγωνιστικό επίπεδο, σε βαθμό που θα άξιζε να δοκιμαστεί σε ένα ανώτερο. Περιττό δε να αναφέρουμε πως το σύνολο του Ηλία Ζούρου πρέπει να βρει σε λίγες ώρες τον τρόπο ώστε να περιορίσει την δραστηριότητα του, στο παρκέ της Ratiopharm Arena. Διαφορετικά, ο Αμερικανός θα προκαλέσει σοβαρή «ζημιά» στην ελληνική ομάδα.

Κέβιν Χέρβεϊ - Βίρτους Μπολόνια

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, απασχόλησε έντονα τον Παναθηναϊκό, αλλά τελικά λίγες μέρες αργότερα υπέγραψε στην πρωταθλήτρια Ιταλίας. Χθες βράδυ έκανε τρομερή εμφάνιση κόντρα στην Βενέτσια, οδηγώντας με 26 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 2 τάπες και 2 ασίστ σε 28:54 λεπτά την Βίρτους στο ροζ φύλλο. Ο 25χρονος φόργουορντ είναι πολυσχιδής και κάνει πολλές δουλειές μέσα στο παρκέ. Τόσο αυτές που φαίνονται, όσο και τις λεγόμενες... βρώμικες, με το παιχνίδι του να είναι αρκετά ισορροπημένο μεταξύ επίθεσης κι άμυνας.

Πέρσι έδωσε τα διαπιστευτήρια του μέσω της Λοκομοτίβ Κουμπάν (12.4π, 6.9ρ, 1.2α σε 17 συμμετοχές), όμως όπως όλα δείχνουν φέτος πάει για σεζόν... εκτόξευσης. Στα πρώτα πέντε ματς του EuroCup «γράφει» 15.6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 2 κλεψίματα, όντας μέλος μιας ομάδας που φτιάχτηκε για να κάνει πρωταθλητισμό και φιλοδοξεί να κατακτήσει το τρόπαιο. Ο ψηλός (2.07μ.) από το Ντάλας είναι απλώς θέμα χρόνου να βρεθεί στην EuroLeague.

Μπορεί αυτό να μη συνέβη το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί το επόμενο, εφόσον συνεχίσει να αποδίδει με την ίδια συνέπεια και σταθερότητα. Για την ώρα, πάντως, ο κόουτς Σέρτζιο Σκαριόλο απολαμβάνει τις υπηρεσίες του και τον έχει βασικό στα πλάνα του, στην προσπάθεια της Μπολόνια να επιστρέψει στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τζάστιν Κομπς - Μπουντούτσνοστ

Είναι απορίας άξιο το γεγονός πως αυτός ο παίκτης στα 30 του χρόνια δεν έχει αγωνιστεί ούτε μια σεζόν στην EuroLeague - αν και κατά περιόδους το όνομα του «συνδεόταν», σε φιλολογικό επίπεδο, με διάφορους συλλόγους της λίγκας. Ο Κομπς (1.91μ.) παίζει σταθερά στο EuroCup την τελευταία τετραετία, γνωρίζοντας πλέον την διοργάνωση απ' έξω κι ανακατωτά, όντας ταυτόχρονα ο απόλυτος ηγέτης της πάντοτε επικίνδυνης Μπουντούτσνοστ.

Είναι ο ορισμός του combo-guard, μιας και συνδυάζει αρμονικά σκορ και δημιουργία, ενώ παράλληλα εύκολα διακρίνει κανείς τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Ο έμπειρος περιφερειακός είναι πολύ καλός αθλητής, ξέρει πως να ελέγξει το τέμπο ενός αγώνα και πλέον καθοδηγείται από την εμπειρία του. Για τα δεδομένα της συγκεκριμένης διοργάνωσης, είναι μια elite μονάδα.

Παλαιότερα (σεζόν 2015-16), στα 24 του χρόνια, είχε περάσει από την Μπάγερν Μονάχου (τότε αγωνιζόταν στο EuroCup), αλλά σε σχέση με τότε είναι ένας άλλος παίκτης, υπό την έννοια πως έχει ωριμάσει πνευματικά κι έχει βελτιώσει το παιχνίδι του σε όλους τους τομείς. Τη φετινή σεζόν μετρά 15.8 πόντους, 4.8 ασίστ (για μόλις 1.8 λάθη ανά 30'), 1.3 κλεψίματα κι 1 ριμπάουντ κι είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Μαυροβούνιοι βρίσκονται στο 3-1.

Ο Καλιφορνέζος άσος έχει το ταλέντο και την ποιότητα για να σταθεί στο top επίπεδο της Γηραιάς Ηπείρου από καθάρα αγωνιστικό πρίσμα, αλλά για κάποιον λόγο αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Η ουσία είναι πως ο κόουτς Αλεκσάνταρ Τζίκιτς βασίζει πολλά πάνω του, καθώς η ικανότητα του στο κάθετο παιχνίδι σε συνδυασμό με την γερή σωματοδομή του, τον κάνουν να είναι εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμος από τις αντίπαλες άμυνες.

Τζόρνταν Κάρολαϊν - Τρέντο

Ο 25χρονος φόργουορντ (1.98μ.) αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην εκκίνηση της εφετινής Regular Season. Το βιογραφικό του ήταν φτωχό και περιελάμβανε απλώς ένα σύντομο πέρασμα από το πρωτάθλημα του Ισραήλ και την Χαποέλ Εϊλάτ συν μια σεζόν στην G League.

Η Τρέντο τον απέκτησε, βέβαια, από μια ομάδα της... Ταϊβάν! Προφανώς εκεί τα νούμερα του Κάρολαϊν ήταν... ακραία (28π, 14.4ρ, 2.6α σε 22 ματς κατά μ.ο.) για να ληφθούν σοβαρά υπόψη ως κριτήριο της αντικειμενικής αξίας του, ωστόσο ο Αμερικανός δείχνει πως η μετάβαση σε ένα πιο απαιτητικό επίπεδο, συγκριτικά με εκείνα όπου είχε μάθει να αγωνίζεται, δεν του έπεσε καθόλου βαριά!

2

Η στατιστική του κάρτα στο EuroCup γράφει 13.8 πόντους, 7.5 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο ανά 26 λεπτά, ενώ αντίστοιχα στην Serie A συνεισφέρει στους Λομβαρδούς 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ σε πέντε ματς. Το μόνο του ψεγάδι δείχνει να είναι το περιφερειακό σουτ (έχει 8/36 τρίποντα δηλαδή 22% συνολικά στη σεζόν) αλλά κατά τα λοιπά μιλάμε για έναν δυναμικό παίκτη που θα εφρομήσει στο αντίπαλο καλάθι δίχως φόβο, εκμεταλλευόμενος τα τρομερά φυσικά του προσόντα. Δεν θα «μασήσει» στο παιχνίδι των επαφών, αντιθέτως θα το επιδιώξει.

Ο Κάρολαϊν έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός της αθλητικότητας του και της αντίληψης του εντός γηπέδου τον καθιστούν το λιγότερο ελκυστικό. Είναι ίσως πρόωρο να μιλήσουμε για το "step up" στην καριέρα του, καθώς η χρονιά έχει ακόμη αρκετό δρόμο, όμως όσο ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Nevada θα προσθέτει την μια καλή εμφάνιση δίπλα στην άλλη, θα είναι δύσκολο να αδιαφορήσουν προς το πρόσωπο του οι ομάδες της EuroLeague.

@Photo credits: eurocupbasketball