Τα προηγούμενα 0-9 στην EuroLeague είχαν Άγγλους, Πορτογάλους και Μπατούμ

Τα προηγούμενα 0-9 στην EuroLeague είχαν Άγγλους, Πορτογάλους και Μπατούμ
Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Κάουνας (16/11, 20:00) απέναντι στη Ζαλγκίρις του 0-9 και το Gazzetta θυμίζει τις πέντε ομάδες στην ιστορία της EuroLeague που μέτρησαν εννιά ήττες στα πρώτα εννιά ματς της regular season.

Η φετινή έκδοση της Ζαλγκίρις Κάουνας δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που μόλις πριν από τρία χρόνια συμμετείχε στο Final 4 της EuroLeague με προπονητή τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αποτελώντας το επιστέγασμα της τρομερής συνέπειας των Λιθουανών στη διοργάνωση.

Η Ζαλγκίρις αποτελεί σημείο αναφοράς στον θεσμό, οι οπαδοί της γεμίζουν ασφυκτικά τη Žalgirio arena σε κάθε ματς δημιουργώντας ενδεχομένως την καλύτερη ατμόσφαιρα στη διοργάνωση ωστόσο το φετινό 0-9 στην κατάταξη προβληματίζει.

Ο Μάρτιν Σίλερ έδωσε τη θέση του στον Γιούρι Ζντοβτς, εντούτοις το τσιπάκι δεν έχει... γυρίσει ακόμη. Οι Λιθουανοί υποδέχονται τον Παναθηναϊκό και το Gazzetta θυμίζει τις προηγούμενες πέντε περιπτώσεις ομάδων που άρχισαν τη σεζόν με εννιά ήττες.

2000-01: Η Οβαρένσε και τα νεύρα του Ράτζα

Η ομοσπονδία μπάσκετ της Πορτογαλίας ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της FIBA ενώ η Μπενφίκα, η Πόρτο και η Οβαρένσε έχουν εκπροσωπήσει την ιβηρική χώρα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και την EuroLeague. Τη σεζόν 2000-'01, ο Ολυμπιακός του Ηλία Ζούρου συμμετείχε στον Γ' όμιλο της παρθενικής EuroLeague μαζί με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, τη Ρεάλ, την Ολίμπια Λιουμπλιάνα, την Μπένετον Τρεβίζο και την Οβαρένσε. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα απέναντι στους Ίβηρες, σημειώνοντας 100+ πόντους και στα δυο ματς. Ο Δημήτρης Παπανικολάου πέτυχε 18 πόντους στο 53-100 στην Πορτογαλία ενώ τα νεύρα του Ντίνο Ράτζα σημάδεψαν το 101-67 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί όπου ο Κροάτης αποβλήθηκε με ντισκαλιφιέ και... γκρέμισε μια διαφημιστική πινακίδα ενώ πήγαινε στα αποδυτήρια. Οι Πορτογάλοι ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην EuroLeague με ρεκόρ 0-10 ενώ βρέθηκαν ξανά στα μέρη μας την επόμενη χρονιά, αφού αντιμετώπισαν το Μαρούσι στο Κύπελλο Κόρατς.

Ράτζα

2001-02: Το τέλος των Άγγλων στην EuroLeague

Οι Λόντον Τάουερς συμμετείχαν στην πρώτη EuroLeague το 2000-01, αρχίζοντας τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση με την εντός έδρας νίκη επί της Φρανκφούρτης με σκορ 86-61, εντούτοις έκλεισαν τη σεζόν με ρεκόρ 1-9. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο έκαναν μόνο ήττες (0-14) και ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στον θεσμό, μολονότι δεσμεύονταν με συμβόλαιο με την EuroLeague Basketball για ακόμα έναν χρόνο. Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Ρέθυμνο, Κωστής Ζομπανάκης είχε αναλάβει να τρέξει το project ενώ στην άκρη του πάγκου των Τάουερς βρισκόταν ο Νικ Νερς, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ το 2019 με τους Τορόντο Ράπτορς. «Τη δεύτερη χρονιά που παίξαμε στην EuroLeague, δεν μας επέτρεψαν να παίξουμε ξανά με πέντε Αμερικανούς. Ακολουθήσαμε τους FIBA rules, παίζαμε με δυο Αμερικανούς και χάναμε όλα τα παιχνίδια με 50 πόντους» είχε αναφέρει ο Ζομπανάκης στο μεγάλο αφιέρωμα του Gazzetta για το μπάσκετ στο Νησί. Ήταν η τελευταία συμμετοχή αγγλικής ομάδας στην EuroLeague.

Londonn

2007-08: Το αρνητικό σερί της ΛεΜάν και του Μπατούμ

Η ΛεΜάν αγωνίστηκε στην EuroLeague την τριετία 2006-09. Στη δεύτερη συμμετοχή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, η γαλλική ομάδα υπέστη 12 συνεχόμενες ήττες στις αρχές της σεζόν 2007-08, οι δυο εξ αυτών από τον Άρη με 66-89 στο γήπεδό της και 93-74 στο Nick Galis Hall. Εν τέλει, οι Γάλλοι επικράτησαν στο φινάλε της Τσιμπόνα και της Αρμάνι Μιλάνο, κλείνοντας τη χρονιά με ρεκόρ 2-12. Σε εκείνο το ρόστερ της ΛεΜάν δέσποζε ο Νικολά Μπατούμ, ο διεθνής Γάλλος φόργουορντ, ο οποίος αποχώρησε εκείνο το καλοκαίρι για το ΝΒΑ, αρχικώς για τους Μπλέιζερς (2008-15) κι εν συνεχεία τους Χόρνετς (2015-20) και τους Κλίπερς όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Ο Μπατούμ σημείωσε 8.5 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μ.ό. σε 13 αγώνες πριν πάρει τα ταλέντα του και μετακομίσει στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο. Στο μεσοδιάστημα, έχει κατακτήσει έξι μετάλλια με την εθνική Γαλλίας.

Μπατούμ

2010-11: Άδοξο φινάλε για την Τσιμπόνα

Η ιστορική Τσιμπόνα ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια από τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που μεγαλούργησε στα 80s, κατακτώντας 14 τίτλους την περίοδο 1980-88, μεταξύ αυτών τα back-to-back Κύπελλα Πρωταθλητριών και τα δυο Κύπελλα Κυπελλούχων. Μάλιστα οι οπαδοί της προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση και έφτασαν στο σημείο να δέσουν τα μάτια στο άγαλμα του Ντράζεν Πέτροβιτς στο Ζάγκρεμπ ώστε ο τρισμέγιστος Κροάτης να μην βλέπει τα... χάλια της ομάδας με την οποία μεγαλούργησε! Η Τσιμπόνα συμμετείχε στην πρώτη EuroLeague και ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση το 2010-11, μετρώντας 10 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Η εντός έδρας ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας με 77-94 στις 23 Δεκεμβρίου 2010 ήταν ο τελευταίος αγώνας της στον θεσμό.

τσιμπόνα

2015-16: Πέτγουεϊ & Λόγκαν στο... μηδέν της Σάσαρι

Η τελευταία χρονικά ομάδα πριν από τη Ζαλγκίρις που άρχισε τη σεζόν με ρεκόρ 0-9 ήταν η Σάσαρι της περιόδου 2015-16. Στο ρόστερ των Ιταλών βρίσκονταν δυο παίκτες με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα: Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ που πέρασε από τον Ηλυσιακό, το Ρέθυμνο, τον Ολυμπιακό και τον Άρη όπως και ο Ντέιβιντ Λόγκαν, ο οποίος έπαιξε στον Παναθηναϊκό της περιόδου 2011-12. Εν τέλει η Σάσαρι αποχαιρέτησε την EuroLeague με 10 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.