Βιλερμπάν - ΤΣΣΚΑ 70-68: Ο Οκόμπο υπέγραψε τη νίκη των Γάλλων

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βιλερμπάν - ΤΣΣΚΑ 70-68: Ο Οκόμπο υπέγραψε τη νίκη των Γάλλων
Η Βιλερμπάν συνεχίζει την... τρελή πορεία της στην Euroleague καθώς επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 70-68 σ' ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και με ηγέτη τον Έλι Οκόμπο.

Η Βιλερμπάν έφτασε να προηγηθεί έως και με διαφορά 15 πόντων αλλά η ΤΣΣΚΑ παρότι τις αντιξοότητες και τις απουσίες βρήκε μονοπάτι επιστροφής στο παιχνίδι. Ωστόσο, όταν φτάσαμε στη σημείο καταγραφής του επιλόγου, το χαρτί και το μολύβι πήγε στα χέρια του παίκτη-αποκάλυψη της φετινής Euroleague, του Οκόμπο καθώς τον έγραψε όπως ο ίδιος ήθελε και στο τέλος έβαλε και την υπογραφή του.

Ο αγώνας

Η κυριαρχική παρουσία του Γιουσούφα Φαλ στη ρακέτα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη λόγω της αδυναμίας της ΤΣΣΚΑ, αυτό όμως που ενδεχομένως ελάχιστοι περίμεναν ήταν το +15 (23-8) της Βιλερμπάν μετά από 7:30 αγωνιστικά λεπτά. Ο γιγαντόσωμος σέντερ είχε 10 πόντους και έξι ριμπάουντ στο πρώτο δεκάλεπτο κι ενώ ολόκληρη η ΤΣΣΚΑ περιορίστηκε στους 13 πόντους και στα πέντε ριμπάουντ, πέραν του ότι ήταν απελπιστική και στην τελική προσπάθεια με 5/17 σουτ.

Στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου έδειξε σφυγμό με το 0-9 σερί (27-22, 13’), αλλά ό,τι έχτιζε ταυτοχρόνως το γκρέμιζε μέσα από την αδυναμία της την προστασία του επιθετικού ριμπάουντ. Κι έτσι, η Βιλερμπάν παρότι δεν λειτούργησε το ίδιο άρτια (στην επίθεση) μέσα από τα 13 επιθετικά ριμπάουντ απέκτησε δεύτερες ευκαιρίες, αυτές επανέφεραν τη διαφορά στα επίπεδα των εννιά πόντων (39-30) στο τέλος του ημιχρόνου.

Σε 2:30 αγωνιστικά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο η ΤΣΣΚΑ πλησίασε στο καλάθι (43-41) για να επιβάλλει και την απόλυτη ισορροπία (48-48, 26’) έχοντας αλλάξει τη φιλοσοφία της στην επίθεση και χτυπώντας περισσότερο στο ένας εναντίον ενός με τον Ντάνιελ Χάκετ. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη συνέχισε στον ίδιο ρυθμό ανεβάζοντας το επιμέρους σκορ σε στο τρίτο δεκάλεπτο (14-26) κι έτσι προηγήθηκε με 53-56 (30’).

Στην τελευταία περίοδο, η Βιλερμπάν βασίστηκε στη δράση του Οκόμπο, η ΤΣΣΚΑ έβγαλε περισσότερες συνεργασίες και η μάχη συνεχίστηκε (62-64, 35’). Οι γηπεδούχοι πέταξαν διαδοχικές ευκαιρίες για να αποκτήσουν προβάδισμα (μέσα από διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ) ούτως ώστε να αποκτήσουν το ψυχολογικό πλεονέκτημα (66-67, 37:30). Αυτό που δεν πέτυχαν στην επίθεση, δεν το πλήρωσαν στην άμυνα κι έτσι μπήκαν στο τελευταίο λεπτό με +1 (68-67). Δύο χαμένες βολές του Χάκετ στα 40'' διατήρησαν τον πρώτο λόγο για τους γηπεδούχους και δια χειρός Οκόμπο προηγήθηκε με 70-67. Η ΤΣΣΚΑ είχε επίθεση 12.9'' δευτερολέπτων, η Βιλερμπάν λογικά πήγε στη λογική του φάουλ ούτως ώστε να αποφύγει να δεχθεί τρίποντο για να ακολουθήσουν 12 τρελά δευτερόλεπτα. Ο Κλάιμπερν αστόχησε σε ελεύθερη βολή, το αμυντικό ριμπάουντ χάθηκε για τους Γάλλους, ο Λούτνμπεργκ δεν συγκράτησε την μπάλα για να γραφτεί ο επίλογος από ένα σουτ της απελπισίας από τον Κλάιμπερν.


Τα δεκάλεπτα: 26-13, 39-30, 53-56, 70-68

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στη λεπτομέρεια, στην ηγετική προσωπικότητα του Οκόμπο που πήρε την ευθύνη όλων των κρίσιμων αποφάσεων αλλά και στις τρεις χαμένες βολές από τους Χάκετ, Κλάιμπερν στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα.

Ο MVP: Ο Οκόμπο σημείωσε οκτώ πόντους στην τελευταία περίοδο επιβεβαιώνοντας και τον τίτλο του ηγέτη της Βιλερμπάν

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γιουσούφα Φαλ έκανε εξαιρετική δουλειά αλλά το δεκάλεπτο που τον κράτησε ο προπονητής του εκτός γηπέδου τον έβγαλε από τον ρυθμό του.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Φαρίντ ήταν εκτός παιχνιδιού και ο Κλάιμπερν παρότι βελτίωσε τις επιδόσεις της ομάδας του στο ριμπάουντ, ήταν απελπιστικά άστοχος με 2/12 σουτ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον είναι η εικόνα του Γιουσούφα Φαλ να κρύβει το πρόσωπό του καθώς δεν μπορούσε να δει την τελευταία κρίσιμη επίθεση της ομάδας του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Με 17 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, 20.8% στο μακρινό σουτ (5/24) και ποσοστό 45.5 (5/11) στις ελεύθερες βολές, είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς κατάφερε ο Δημήτρης Ιτούδης να κρατήσει την ομάδα του στο παιχνίδι!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Έστω και με το άκρως τρελό τέλος αποδόθηκε δικαιοσύνη γιατί η Βιλερμπάν ήταν καλύτερη από την ΤΣΣΚΑ και μάλλον της κόστισε το γεγονός ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδίσει. Η ΤΣΣΚΑ είναι σε δύσκολη θέση γιατί οι απουσίες έχουν αλλοιώσει τη δομή της σαν ομάδα, παρά την υπερπροσπάθεια του Βόιτμαν που καλύψει το κενό δύο παικτών.