Ο Τζόρτζεβιτς επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ύστερα από 1.997 ημέρες

Ο Τζόρτζεβιτς επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ύστερα από 1.997 ημέρες

Γιώργος Κούβαρης
Ο Τζόρτζεβιτς επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ύστερα από 1.997 ημέρες
Ύστερα από πεντέμισι χρόνια περίπου, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θα επισκεφθεί και πάλι το κλειστό του ΟΑΚΑ για παιχνίδι της EuroLeague, μόνο που αυτή τη φορά θα τεθεί για πρώτη φορά αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Το Gazzetta θυμάται το πέρασμα του «Σάλε» από τον «πράσινο» πάγκο.

Ήταν 19 Απριλίου 2016 και το Game 3 των playoffs μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μπασκόνια (σ.σ. τότε Λαμποράλ Κούτσα). Οι «πράσινοι» είχαν γνωρίσει την ήττα (84-75) στο κλειστό του ΟΑΚΑ και οι Βάσκοι «σκούπιζαν» τη σειρά (3-0) για τη πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου.

Αυτό έμελλε να ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Το ίδιο, μάλιστα, βράδυ ο Σέρβος προπονητής απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία των «πρασίνων» και τη θέση του είχε πάρει λίγα 24ωρα αργότερα ο Αργύρης Πεδουλάκης. Έκτοτε πέρασαν πεντέμιση χρόνια ή αν προτιμάτε 1.997 ημέρες!

Ο «Σάλε» δεν βρέθηκε ποτέ ξανά στο ΟΑΚΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, κάτι που θα κάνει για πρώτη φορά το βράδυ της Πέμπτης (7/10, 21:00, Novasports Prime) ως προπονητής της Φενέρμπαχτσε. Η αλήθεια είναι ότι ο άλλοτε σούπερ σταρ του σερβικού μπάσκετ, δεν έφυγε από τον Παναθηναϊκό έχοντας και τις... καλύτερες δυνατές σχέσεις.

Το ξεκίνημα και τα αισιόδοξα μηνύματα

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη των πραγμάτων στις 15 Ιουνίου 2015, όταν και είχε ανακοινωθεί επίσημα η πρόσληψη του Τζόρτζεβιτς για δύο χρόνια. Άλλωστε ήταν ένας άκρως πετυχημένος προπονητής με την εθνική ομάδα της Σερβίας, την οποία και είχε οδηγήσει στο ασημένιο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου έναν χρόνο νωρίτερα. Εκείνο το καλοκαίρι οι «πράσινοι» προχώρησαν σε παίκτες οι οποίοι αποτελούσαν επιλογές του «Σάλε» όπως οι Πάβλοβιτς, Ραντούλιτσα και Κούζμιτς, ενώ η μεγάλη επιστροφή από το ΝΒΑ, άκουγε στο όνομα Νικ Καλάθης.

Αν μη τι άλλο τα μηνύματα ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξα καθώς το δίδυμο των Καλάθη-Διαμαντίδη στην περιφέρεια, ο Ραντούλιτσα μετά την εξαιρετική του απόδοση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Πάβλοβιτς με την πείρα του ΝΒΑ ως συμπαίκτης του Λεμπρόν και ο Κούζμιτς με τη δική του θητεία στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, άφηναν υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Βέβαια ο Τζόρτζεβιτς είχε απουσίασε από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας καθώς ήταν στον πάγκο της εθνικής Σερβίας στο Eurobasket του 2015 με αποτέλεσμα να βρεθεί στην Ελλάδα τη μέρα που διεξάγονταν το «Honouring Our Legacy» όπου είχαν τιμηθεί οι Μποντιρόγκα, Βράνκοβιτς, Αλβέρτης, Διαμαντίδης και Φώτσης: «Τώρα κατάλαβα τι σημαίνει Παναθηναϊκός» ήταν η πρώτη του ατάκα μετά το φιλικό με την Παρτίζαν, θέλοντας να δώσει έμφαση για τα όσα αντίκρισε στο κλειστό του ΟΑΚΑ από τους 18.000 φίλους της ομάδας που είχαν κατακλύσει το γήπεδο.

Το αρχικό 2/2 με τον Ολυμπιακό και η κόντρα με τον Σφαιρόπουλο

Μάλιστα δεν θα μπορούσε να σκεφτεί και καλύτερο ξεκίνημα. Στις 7/10/2015 και μόλις τέσσερις μέρες πριν από το τζάμπολ του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός φεύγει με τη νίκη από το (κεκλεισμένων των θυρών) ΣΕΦ και τη πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου κερδίζοντας με 70-64. Αν μη τι άλλο αυτή ήταν η... πρώτη νίκη του «Σάλε» στον «πράσινο» πάγκο, αλλά όπως αποδείχθηκε υπήρχε και συνέχεια. Ύστερα από 12 ημέρες είχε διεξαχθεί το «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και δη για την 2η αγωνιστική της Basket League. Και πάλι. Νίκη για τον Παναθηναϊκό με 73-69 και το... 2/2 του Σάσα Τζόρτζεβιτς απέναντι στον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Μάλιστα μετά το τέλος άνοιξε... πυρ με τον Μίλαν Τόμιτς, τον τότε βοηθό του Σφαιρόπουλου με αποτέλεσμα υπάρξει και 3ο ημίχρονο στο ντέρμπι. Συγκεκριμένα είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση στα σέρβικα με τον Τόμιτς και χρειάστηκε να τους χωρίσουν οι ψυχραιμότεροι: «Τίποτα δεν άρχισε από το δικό μας μέρος. Ήταν μια αντίδραση σε κάτι που δεν μου άρεσε. Δεν θέλω να μιλήσω για κανέναν, γιατί δεν θέλω να διαφημίσω κανέναν» είχε πει ο Τζόρτζεβιτς, ενώ ο Σφαιρόπουλος αφού είπε ότι «ενώ ο συνεργάτης μου, ο κ. Τόμιτς, μιλούσε στους προπονητές δέχτηκε μια χυδαία επίθεση από τον αντίπαλο προπονητή και γι’ αυτό δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις», αποχώρησε από την συνέντευξη Τύπου.

Οι πρώτοι «τριγμοί» έφεραν αλλαγές

Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός «ίδρωσε» μέχρι να πάρει τη πρόκριση στο ΤΟΡ-16 της EuroLeague έχοντας 6-4 ρεκόρ στην πρώτη φάση ενώ στην Ελλάδα ήταν αήττητος για 14 σερί ματς. Η πρώτη του ήττα εντός των συνόρων σημειώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016 και πιο συγκεκριμένα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κερδίσει εύκολα με 80-66 και αμέσως τα σύννεφα αμφισβήτησης άρχισαν να γίνονται πολύ πιο έντονα. Ουσιαστικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς μέχρι εκείνο το βράδυ ο Παναθηναϊκός είχε και 1-3 ρεκόρ στην β' φάση της EuroLeague.

Ο Τζόρτζεβιτς έμεινε στην θέση του και αποφασίστηκε από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να γίνει ενίσχυση της ομάδας. Γι' αυτόν τον λόγο είχαν αποκτηθεί οι Μαρκέζ Χέινς, Έλιοτ Ουίλιαμς και Βινς Χάντερ με απόσταση 20 ημερών. Αν μη τι άλλο οι «πράσινοι» είχαν ενισχυθεί σημαντικά, κάτι που αποτυπώθηκε στην EuroLeague. Με ένα εξαιρετικό ντεμαράζ με μπροστάρη τον αριστερόχειρα Ουίλιαμς σημείωσε 8 νίκες στα επόμενα 10 ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Φάρο Κερατσινίου στον τελικό του ΟΑΚΑ, ενώ μέτρησε και άλλες 11 σερί νίκες στο πρωτάθλημα έως το τέλος της regular season.

Όμως η σειρά με την Λαμποράλ Κούτσα, όπου ναι μεν οι «πράσινοι» είχαν μειονέκτημα έδρας αλλά στα... χαρτιά έμοιαζαν να είναι το φαβορί, ήταν «καταδικαστική» για τον Σέρβο προπονητή. Αν και ίδιος είχε πει ότι «θα επιστρέψουμε στη Βιτόρια» μετά το 0-2 θεωρώντας ότι ο Παναθηναϊκός θα έφτανε στο 2/2 στο ΟΑΚΑ, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Η παρέα των Γιάννη Μπουρούση, Μάικ Τζέιμς, Ντάριους Άνταμς είχε αντίθετη άποψη και μετά το «διπλό» στο 3ο ματς των playoffs, οδήγησαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στην απόλυση του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Η αποζημίωση, ο Παππάς και η ατάκα του Γιαννακόπουλου

Οι δρόμοι των Παναθηναϊκού και Τζόρτζεβιτς χώρισαν οριστικά και αμετάκλητα το βράδυ της 19ης Απριλίου 2016 και έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός. Για την ακρίβεια οι σχέσεις ήταν ιδιαίτερα τεταμένες στη συνέχεια, καθώς ο «Σάλε» προσέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να λάβει την αποζημίωσή του. Μια ιστορία που κράτησε τέσσερα χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο των «πρασίνων».

Βέβαια δεν έλειψαν και οι κόντρες του Σέρβου, όπως για παράδειγμα με τον Νίκο Παππά. Ο νυν παίκτης της ΑΕΚ είχε βρεθεί στο περιθώριο και παραγκωνισμένος από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, με τον ίδιο τον προπονητή να λέει πριν από ένα ματς με τη Φενέρ τον Φεβρουάριο του 2016: «Ο Παππάς αυτή τη στιγμή δεν είναι στην κατάσταση που απαιτείται για να είναι στην ομάδα. Τώρα δε μπορεί να μας βοηθήσει. Ελπίζω να επιστρέψει γρήγορα. Αυτή η απόφαση είναι τόσο της διοίκησης όσο και δική μου. Η ομάδα είναι πάνω από όλους. Δε χρειάζεται να μιλήσουμε άλλο γι αυτό το θέμα.»

Όσο για τον Νίκο Παππά; Μετά από αρκετά χρόνια είχε πει σε συνέντευξή του στο «Χιούστον το Λύσαμε» ότι «τότε ήμουν και εγώ σε περίεργη φάση οπότε έχω μερίδιο ευθύνης, αλλά τον αντιπαθώ». Βέβαια όταν αποχώρησε ο «Σάλε» από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Νίκος Παππάς επέστρεψε κανονικά στην ομάδα έχοντας μείνει προηγουμένως δύο μήνες εκτός.

Για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει τοποθετηθεί δημόσια και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι «ένα από τα μεγάλα μου λάθη ήταν ο Τζόρτζεβιτς» ενώ σε συνέντευξή του σε σερβική ιστοσελίδα είχε πει ότι «είναι ο χειρότερος άνθρωπος που έχω συναντήσει στη ζωή μου! Ήταν εκπληκτικός ως παίκτης, αλλά πολύ κακός χαρακτήρας».

@Photo credits: INTIME