Ίβκοβιτς: Ο Ντούντα ένωσε ξανά τη Γιουγκοσλαβία (pics)

Ίβκοβιτς: Ο Ντούντα ένωσε ξανά τη Γιουγκοσλαβία (pics)
Σερβία και Κροατία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο... ενώθηκαν για το ύστατο χαίρε στον τεράστιο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Οι ρωγμές στην ιδιαίτερη και πολυεθνική ταυτότητα των Γιουγκοσλάβων άρχισαν πολύ νωρίτερα από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα αφού είχε ήδη εμφανιστεί ένα είδος εσωτερικού ανταγωνισμού με εθνικιστικές και αποσχιστικές τάσεις της κάθε περιοχής που υποθήκευε το μέλλον της χώρας.

Ο κύβος για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας ερρίφθη το πρωινό της 4ης Μαΐου 1980 με τον θάνατο του Τίτο ενώ οι ηγέτες που τον διαδέχθηκαν αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και υπέκυψαν στον ολέθριο εθνικισμό. Η «Αδελφότητα και Ενότητα» που διακήρυττε ο στρατάρχης Τίτο κλονίστηκαν αφού ούτε η κοινή τους καταγωγή, ούτε η γλωσσική τους συγγένεια αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές απέναντι στις πολιτισμικές, θρησκευτικές και πολιτικές τους διαφορές.

Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε στις αρχές των 90s και το Ευρωμπάσκετ της Ρώμης το 1991 ήταν η τελευταία διοργάνωση μιας ομάδας που είχε σαρώσει τα πάντα στον διάβα της, κατακτώντας εννιά χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τα προηγούμενα 30 χρόνια, σημαδεύοντας μια εποχή!

Μια ομάδα που σκορπούσε τρόμο, έχοντας ως βασικούς τους Σάσα Τζόρτζεβιτς, Σάσα Ντανίλοβιτς, Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτζα, Βλάντε Ντίβατς και προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς... Ο τεράστιος Ντούντα έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 78 ετών και στην κηδεία του, κατάφερε να ενώσει ξανά όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία!

Οι Σέρβοι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Βλάντε Ντίβατς και Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, ο Κροάτης Ντίνο Ράτζα, ο Μαυροβούνιος Ζάρκο Πάσπαλι, ο Σλοβένος Γιούρι Ζντοβτς και ο γεννημένος στο Σεράγεβο της Βοσνίας, Σάσα Ντανίλοβιτς μετέφεραν το φέρετρο του σπουδαίου Ντούσαν Ίβκοβιτς, σε μία στιγμή με τη δική της ξεχωριστή σημασία, όπως εκείνη που ελευθέρωσαν περιστέρια. Στο κοιμητήριο βρέθηκε επίσης ο Βορειομακεδόνας Πέρο Άντιτς, έχοντας στο πλευρό του τον άλλοτε συμπαίκτη του στην ΑΕΚ, Δήμο Ντικούδη ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΟΚ στην κηδεία του Ντούντα.

Ήταν όλοι εκεί για το τελευταίο αντίο στον «Σοφό»

Θυμηθείτε ΕΔΩ την απάντηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο Gazzetta για τη μοναδική φορά που δεν άκουσε τη συμβουλή του κουμπάρου του, Ντούσαν Ίβκοβιτς...

22

44

56

444

67

zrs

@Photo credits: eurokinissi