Euroleague: Οι… ελεύθεροι και ωραίοι

Euroleague: Οι… ελεύθεροι και ωραίοι

Προέρχονται από καλή σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, παράλληλα είναι free agents και η Euroleague Greece εστιάζει σε δέκα παίκτες που ήδη απασχολούν την αγορά έχοντας ως προίκα την αγωνιστική εικόνα τους.

Η Euroleague Greece έκανε την πρώτη απόπειρα της φετινής αγοράς πριν από περίπου τρεις μήνες με την καταγραφή 30 free agents της διοργάνωσης. Βέβαια, περίπτωση από… περίπτωση διαφέρει καθώς ελεύθερος είναι και ο Βασίλιε Μίτσιτς (ο φετινός MVP σε κανονική διάρκεια αλλά και Final Four) αλλά το κασέ του Σέρβου γκαρντ χαρακτηρίζεται δυσθεώρητο για την πλειοψηφία των ομάδων της διοργάνωσης, πέραν ασφαλώς και της ανοιχτής προοπτικής του ΝΒΑ. Στην ίδια συνομοταξία ήταν και ο Κέβιν Πάνγκος αλλά φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ομοίως και ο Τζόρνταν Λόιντ ο οποίος μόλις πριν από λίγες ώρες επέλεξε να γίνει κάτοικος Αγίας Πετρούπολης. Οι περιπτώσεις των «δέκα» που ξεχώρισε η Euroleague Greece αφορούν παίκτες οι οποίοι έκαναν αρκετά καλή σεζόν στη φετινή διοργάνωση, γι’ αυτό εξάλλου τα ονόματά τους φέρονται να βρίσκονται στις μεταγραφικές λίστες αρκετών ομάδων.

Τζόρνταν Μίκι

Τζόρνταν Μίκι

Γκερσόν Γιαμπουσέλε

Γκερσόν Γιαμπουσέλε

Τζέιλεν Ρέινολντς

Τζέιλεν Ρέινολντς

Κέβιν Πάντερ

Κέβιν Πάντερ

Ιωάννης Παπαπέτρου

Ιωάννης Παπαπέτρου

Ντίνος Μήτογλου

Ντίνος Μήτογλου

Σερτάκ Σανλί

Σερτάκ Σανλί

Ουέιντ Μπάλντουιν

Ουέιντ Μπάλντουιν

Ακίλε Πολονάρα

Ακίλε Πολονάρα

Πιέρια Χένρι

Πιέρια Χένρι

Η Χίμκι ήταν η χειρότερη ομάδα της φετινής Euroleague και μία από τις χειρότερες όλων των εποχών βάσει του απολογισμού των τεσσάρων νικών σε 34 αγώνες, αλλά ο Τζόρνταν Μίκι φρόντισε να κρατήσει την ισορροπία του στην… κατηφόρα της ομάδας του. Με 15.6 πόντους κατά μέσο όρο ήταν στη λίστα των πρώτων σκόρερ της διοργάνωσης, βελτιώνοντας παράλληλα και το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του στα δίποντα (59%). Τα οικονομικά προβλήματα της ρωσικής ομάδας σε συνδυασμό με το τέλος του συμβολαίου του, τον… βγάζουν στην αγορά. Φημολογείται ενδιαφέρον της Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον 27χρονο φόργουορντ/σέντερ και μένει να φανεί η επόμενη επιλογή του.

Ο Γάλλος φόργουορντ ανέβασε την αξία της μετοχής του στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ με τη μεστή σεζόν που έκανε στη Βιλερμπάν. Τελείωσε τη σεζόν με διψήφιο μέσο όρο πόντων (11), διατήρησε σε καλό επίπεδο τα ποσοστά ευστοχίας του και παρουσιάζει ζήτηση στην αγορά. Ουσιαστικά προσπάθησε να ξαναφτιάξει την καριέρα του έπειτα από μια διετία στο ΝΒΑ και στους Μπόστον Σέλτικς. Εμφανίζεται να βρίσκεται στο στόχαστρο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο ίδιος όμως έδωσε προτεραιότητα στην προοπτική επιστροφής του στο ΝΒΑ.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Euroleague στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 και είχε βοηθητικό ρόλο στη Μακάμπι. Η Μπάγερν Μονάχου τον εμπιστεύτηκε και ο Τζέιλεν Ρέινολντς την αποζημίωσε και με το παραπάνω καθώς ήταν εκ των ηγετών της ομάδας με τους 13.6 πόντους κατά μέσο όρο. Ο Αμερικανός σέντερ βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και πλέον έφθασε η ώρα της επιλογής καθώς το συμβόλαιό του με τη γερμανική ομάδα είχε διάρκεια ενός έτους. Μέχρι στιγμής, το όνομά του δεν έχει εμπλακεί σε μεταγραφικά σενάρια, προφανώς θα θελήσει να τον κρατήσει και η Μπάγερν.

Ο Αμερικανός είχε διψήφιο μέσο όρο πόντων και την περσινή σεζόν, όπου αγωνίστηκε στον Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο, άλλη αξία έχει όταν το καταφέρνεις σε ομάδα που αγωνίστηκε στο Final Four της Euroleague. Με 14.3 πόντους, ποσοστό 50.7% στα δίποντα και 39.8% στα τρίποντα, ο Κέβιν Πάντερ μάλλον επιβεβαίωσε ότι αξίζει να βρίσκεται σε ρόστερ ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο. Το παράλογο στη δική του υπόθεση είναι ότι στα μεταγραφικά σενάρια που ήδη κυριαρχούν στην αγορά, δεν έχει κυκλοφορήσει το όνομά του. Ενδεχομένως αυτό να προμηνύει την παραμονή του στην Αρμάνι.

Χρονιά επιβεβαίωσης και σταθεροποίησης ήταν η φετινή για τον Ιωάννη Παπαπέτρου ο οποίος ανέλαβε ελαφρώς τον μέσο όρο πόντων του (12.1%), διατηρώντας το ίδιο ποσοστό (36.6%) στο μακρινό σουτ, κυρίως όμως ανταποκρινόμενος σε καθαρά πρωταγωνιστικό ρόλο στον Παναθηναϊκό. Στο τελείωμα της σεζόν, ο διεθνής φόργουορντ μένει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και ήδη… συγκεντρώθηκαν αρκετές ενδιαφερόμενες ομάδες για την απόκτησή του. Οι «πράσινοι» θέλουν να τον κρατήσουν στο ΟΑΚΑ «Νίκος Γκάλης», γνωρίζουν όμως ότι έχουν ισχυρούς αντιπάλους.

Έκανε την πιο παραγωγική αλλά και ουσιαστική χρονιά του στην Euroleague, κυρίως όμως ανταποκρίθηκε στον βασικό ρόλο που του ανατέθηκε στον Παναθηναϊκό. Αυξήθηκε ο χρόνος συμμετοχής του κατά περίπου έξι αγωνιστικά λεπτά, διπλασιάστηκαν οι αριθμοί του, είναι απαραίτητο όμως να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του στο μακρινό σουτ καθώς παρέμεινε στο επίπεδο του 29.5%. Με 9.3 πόντους κατά μέσο όρο ήταν συνεπής στα καθήκοντά του στην επίθεση. Η καλή χρονιά προκάλεσε και το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της Euroleague, πέραν της πρόθεσης του Παναθηναϊκού να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί του.

Η εξαιρετική παρουσία του στο Final Four της Euroleague και ο σπουδαίος ρόλος που διαδραμάτισε στην κατάκτηση του τροπαίου από την Αναντολού Εφές ήταν το επιστέγασμα μιας τρομερής χρονιάς για τον 20χρονο Τούρκο σέντερ. Από παίκτης ειδικών ρόλων και περιορισμένου χρόνου συμμετοχής, στους αγώνες-τίτλου είχε 15.5 πόντους κατά μέσο όρο. Η Εφές θέλει να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί του, αλλά η Μπαρτσελόνα φέρεται να του έχει προσφέρει σχεδόν διπλάσιες απολαβές σε σχέση με την ομάδα που τον ανέδειξε. Ο Σανλί ήταν το… κρυφό όπλο του Εργκίν Αταμάν στη φετινή χρονιά και φαίνεται ότι θα εξαργυρώσει την τρομερή σεζόν που έκανε.

Ο Ουέιντ Μπάλντουιν τριπλασίασε τα νούμερά του συγκριτικά με τους μέρους όρους του στην παρθενική εμφάνισή του στην Euroleague με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Βέβαια, ο αγωνιστικός ρόλος του στην Μπάγερν Μονάχου ήταν διαφορετικές σε σχέση με τον αντίστοιχο στους Πειραιώτες. Ο Αμερικανός ανέλαβε σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό προσπαθειών, αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης (σε σύνολο πόντων) με 15.3 ανά αγώνα με μειονέκτημα το χαμηλό ποσοστό ευστοχίας (28%) έξω από τη γραμμή του τρίποντου. Γενικώς όμως ήταν από τους πρωταγωνιστές της ξέφρενης και μάλλον απρόσμενης πορείας της γερμανικής ομάδας η οποία έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στο Final Four.

Το βραβείου του πιο βελτιωμένου παίκτη του ανήκει καθώς είναι απίστευτα η βελτίωσή του στη φετινή χρονιά. Από τους 3.1 πόντους κατά μέσο όρο της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, στους 12.2. Τα δε ποσοστά ευστοχίας του… εκτοξεύτηκαν. 17 ποσοστιαίες μονάδες στα δίποντα, διπλασίασε τον μέσο όρο (44.3%) στα τρίποντα. Ο Ιταλός φόργουορντ εισπράττει τα οφέλη της τρομερής χρονιάς που έκανε με την Μπασκόνια καθώς ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών ομάδων. Δημοσιεύματα τον θέλουν να είναι κοντά στη Φενέρμπαχτσε, υπάρχουν όμως κι αυτά που τον οδηγούν στο υπερατλαντικό ταξίδι καθώς σημειώνεται ότι παρουσιάστηκε η προοπτική του ΝΒΑ.

Είναι εντυπωσιακή η βελτίωση που παρουσίασε στη δημιουργία και την τελική πάσα καθώς από τις 85 ασίστ (σε 25 αγώνες) της περσινής χρονιάς, φέτος είχε 7.6 κατά μέσο όρο και αναδείχθηκε τρίτος καλύτερος πασέρ της διοργάνωσης. Ο Πιέρια Χένρι ήταν ο ηγέτης της Μπασκόνια, παρουσίασε βελτίωση σε όλους τους τομείς της στατιστικής – πέραν της εικόνας που αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα. Παράλληλα ήταν ο καλύτερος «κλέφτης» της Euroleague με 1.74 ανά αγώνα, βελτίωσε επίσης και τα ποσοστά ευστοχίας του. Καθόλου τυχαία, ο Αμερικανός βρίσκεται στο στόχαστρο ομάδων της διοργάνωσης καθώς φέρονται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον γι’ αυτόν οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε.