EuroBasket 2022, Γερμανία - Ελλάδα: Ο Σρέντερ πήγε δεξιά και η Εθνική... έχασε τον δρόμο (vids)

Δημήτρης Οικονόμου
EuroBasket 2022, Γερμανία - Ελλάδα: Ο Σρέντερ πήγε δεξιά και η Εθνική... έχασε τον δρόμο (vids)

bet365

Η παρέα του Σρέντερ πέταξε την Ελλάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο εκτός EuroBasket 2022 και το Gazzetta ρίχνει με τη βοήθεια του InStat μία δεύτερη ματιά στη νίκη πρόκριση της Γερμανίας.

Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε για άλλη μία φορά στο EuroBasket. Η ήττα από τη Γερμανία τη φέρνει για τέταρτη συνεχόμενη φορά να φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι από τα προημιτελικά της διοργάνωσης, παρά τις προσδοκίες και τη θετική αύρα που αυτή η ομάδα έβγαζε.

Η νωθρή είσοδος στο παιχνίδι επέτρεψε στους Γερμανούς να βρουν ρυθμό και να ξεκινήσουν με 7/8 από την περίμετρο, ενώ το τρίτο δεκάλεπτο ήρθε για να δώσει τέλος σε κάθε όνειρο για ένα μετάλλιο.

Η τριάδα των Σρέντερ, Βάγκνερ και Λο σκόραρε 64 από τους 107 πόντους της Γερμανίας και έστειλε την Εθνική στην πύλη του αεροδρομίου, να ψάχνει τις πτήσεις επιστροφής προς Αθήνα.

Βρήκε ρυθμό από το τρίποντο η Γερμανία

Μόλις τρεις φορές σκόραρε από μέση απόσταση η «nationalmannschaft» στην πρώτη περίοδο. Η αντιπαραβολή σε αυτό ήρθε με 8 καίρια χτυπήματα από την περιφέρεια, αφού το αρχικό 7/8 μετατράπηκε σε 8/12 στο φινάλε του δεκαλέπτου, με 5 από τις 12 εκτελέσεις να είναι «uncontested», δηλαδή ελεύθερες χωρίς κάποιο χέρι να παρενοχλεί.

Δύο από τον Ομπστ, δύο από τον Βάγκνερ και δύο από τον Σρέντερ έθεσαν από νωρίς το τέμπο. Η τακτική με το under στα σκριν ήταν ναι μεν σωστή απέναντι στον Σρέντερ που μπήκε στον προημιτελικό με 22.2%, αλλά δεν απέδωσε και εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Από την άλλη η Ελλάδα δεν είχε τον τρόπο, κυρίως με τον Ντόρσεϊ να κυνηγήσει μακριά από την μπάλα τους σουτέρ της Γερμανίας.

1
Το shot chart της Γερμανίας στο πρώτο δεκάλεπτο

Με αυτόν τον τρόπο ο Ομπστ έκανε ζημιά και πέτυχε άμεσα 8 πόντους, κυρίως από την αγαπημένη του δεξιά πλευρά και τις 45 μοίρες. Εξ ου και η είσοδος του Λαρεντζάκη άναψε τη σπίθα για την Εθνική, αφού ο Γιαννούλης είχε τη διάθεση να σπάσει τα σκριν και να βγει μπροστά στον εκάστοτε επιτιθέμενο (κυρίως στον Βάγκνερ) προτού αυτός εκτελέσει.

Πόνεσαν οι αλλαγές την Ελλάδα

Όπως και με την Τσεχία, έτσι και κόντρα στη Γερμανία ο Ιτούδης εφάρμοσε τις αλλαγές ως plan b. Απέναντι στην εκρηκτικότητα του Σρέντερ όμως αυτό δε λειτούργησε. Σε 10 φορές που η Ελλάδα άλλαξε στα σκριν δέχτηκε 13 πόντους, σύμφωνα με το InStat. Αυτό όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού και στη δεύτερη ανάγνωση, η Εθνική βγήκε αρνητική στο ισοζύγιο.

Οι αλλαγές που έφεραν τον Γιάννη και τον Παπαγιάννη ψηλά στο γήπεδο και μακριά από το καλάθι, άφησαν τη ρακέτα ορθάνοιχτη και την Ελλάδα ευάλωτη στο ριμπάουντ, με τους Γερμανούς να ανανεώνουν 16 επιθέσεις για να σκοράρουν 17 πόντους και κυρίως να ελέγξουν πλήρως τον ρυθμό, μην επιτρέποντας στον Γιάννη να βρει ανοιχτό γήπεδο. Στη συνύπαρξη του Αντετοκούνμπο με τον ψηλό του Παναθηναϊκού, η Ελλάδα είχε -14 στο +/- σε διάστημα 11:39 που παρέμειναν μαζί στο παρκέ.

Μόνο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο τρίτο δεκάλεπτο

Όπως είπαμε, ο Λαρεντζάκης προσπάθησε να γίνει ο X-Factor για άλλη μία βραδιά, μετά την Τσεχία. Αυτήν τη φορά η αμυντική του προσήλωση συνδυάστηκε και με ένα τρομερό παιχνίδι επιθετικά, ο μόνος που βγήκε εμφατικά μπροστά, όπου και ολοκλήρωσε με 18 πόντους και 4/4 τρίποντα, με τα τρία εξ αυτών να τον βρίσκουν στημένο στην περίμετρο, δίνοντας πλάτος με τις εκτελέσεις του.

1
Το shot chart του Λαρεντζάκη κόντρα στη Γερμανία

Η καθίζηση όμως ήρθε στο τρίτο δεκάλεπτο, με την Εθνική να μην μπορεί να ακολουθήσει επιθετικά τον ξέφρενο ρυθμό των Γερμανών. Το 20-1 μετέτρεψε το 57-61 σε 77-62 μέσα σε 5 λεπτά, με τον Γιάννη να σκοράρει από βολή. Ο Greek Freak ήταν και ο μόνος που βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι σε αυτό το εύρος των 10 λεπτών, με την Εθνική να μετρά 3/18 σουτ και με εμμονή στο τρίποντο, αλλά τον Ντόρσεϊ να μένει μακριά από τον καλό του εαυτό (2/7 3π), να χάνει τον δρόμο της. Χωρίς το μακρινό σουτ ήταν αδύνατο να διασπαστεί η άμυνα των Γερμανών, που λειτούργησαν άψογα στο «pack the paint», ρισκάροντας το ελληνικό τρίποντο.

1
Το shot chart της Ελλάδας στο τρίτο δεκάλεπτο

Σε αυτό το διάστημα η Εθνική δέχτηκε καλάθι με κάθε τρόπο. Από το ρολάρισμα του Τάις στο pick n' roll, από το ποστ παιχνίδι του ίδιου και φυσικά από τα μακρινά σουτ των Βάγκνερ και Ομπστ που δε σταμάτησαν να... πυροβολούν από την περίμετρο.

Πήγαν όλα... δεξιά για τον Σρέντερ

Τέλος «πυραυλοκίνητος» free agent πραγματικά... ξεχαρβάλωσε κάθε αμυντικό πλάνο της Ελλάδας. Μπορεί το ποσοστό του να δικαιολογούσε το under στα σκριν στο ξεκίνημα, όμως η καλή του βραδιά έφερε γρήγορα αλλαγές.

Ο Σρέντερ όμως αποτελεί έναν από τους πιο ταχυδυναμικούς γκαρντ του πλανήτη και όταν συνάντησε απέναντί του ψηλούς έκανε πάρτι. Πέραν αυτού, κανείς δεν μπόρεσε να σταθεί μπροστά του και να του κόψει τον αγαπημένο του δεξί διάδρομο, τον οποίο διάλεξε σε έξι από τα οκτώ κεντρικά pick n' roll, όπως καταγράφεται από το InStat. Ο Γερμανός ολοκλήρωσε με 26 πόντους και 8 ασίστ, οι οποίες οδήγησαν σε άλλους 20, ήτοι 46 πόντους από τα χέρια του. Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία είναι μια ομάδα η οποία βασίζεται στο iso, με τον Σρέντερ να σκοράρει 12 πόντους (από τους 22 των Γερμανών) με αυτόν τον τρόπο...

1
Το shot chart του Σρέντερ

Έχοντας την μπάλα στα χέρια και τον δεξιό διάδρομο ελεύθερο και από τη στιγμή που Λο, Ομπστ, Βάγκνερ ήταν ταυτόχρονα σε σπουδαία μέρα, η Ελλάδα χρειαζόταν ένα σπρώξιμο για να πέσει από τον γκρεμό, σε αυτόν τον ρυθμό. Ακόμα και μία ομάδα με τον Γιάννη στο ρόστερ της, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί και απλά κάθε φορά επέλεγε το δηλητήριο, χάνοντας είτε από το μακρινό σουτ, είτε βλέποντας τα... τρένα να περνούν προς τη ρακέτα της.

Ομπστ, Σρέντερ, Βάγκνερ, Φόιγκντμαν και Τάις έγραψαν το εντυπωσιακό +19 στο +/-, στα 14:15 που βρέθηκαν στο παρκέ, σουτάροντας 11/15 τρίποντα και 17/30 γενικότερα σε 29 κατοχές, βάζοντας ταφόπλακα στο όνειρο για κάποιο μετάλλιο και αναγκάζοντας παίκτες και σταφ να μάθουν ξένες γλώσσες.

Auf wiedersehen! Εις το επανιδείν Βερολίνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα