Eurobasket 2022, Ουκρανία: Ο Μιχάιλιουκ, τα τρεξίματα και η αδυναμία στη ρακέτα (vid)

Eurobasket 2022, Ουκρανία: Ο Μιχάιλιουκ, τα τρεξίματα και η αδυναμία στη ρακέτα (vid)

bet365

Η Ελλάδα τίθεται αντιμέτωπη με την Ουκρανία (06/09, 18:00) σε ένα παιχνίδι… πρωτιάς του τρίτου ομίλου του Eurobasket 2022 και το Gazzetta μέσω του Instat παρουσιάζει τα δυνατά στοιχεία και τις αδυναμίες του τέταρτου κατά σειρά αντιπάλου.

Η Εθνική κατέγραψε το απόλυτο 3/3 στη φάση των ομίλων του Eurobasket 2022 περνώντας το εμπόδιο και της Μεγάλης Βρετανίας. Μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να ήταν απών, ωστόσο με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα και τον Γιώργο Παπαγιάννη να ακολουθεί η Ελλάδα έμεινε σε τροχιά πρωτιάς.

Πλέον το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη στρέφεται στον… συγκάτοικο της πρώτης θέσης στο Group C, με την Ουκρανία να πραγματοποιεί την έκπληξη της τρίτης αγωνιστικής του ομίλου επικρατώντας των Ιταλών με 84-73 στο μεταξύ τους ματς. Με το θετικό αυτό αποτέλεσμα να προστίθεται δίπλα σε εκείνα κόντρα στην Εσθονία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Instat, παρουσιάζει τόσο τα δυνατά σημεία των Ουκρανών με τις συνεργασίες στο pick n’ roll, τον τομέα του transition και τα…τρωτά σημεία του αντιπάλου της Ελλάδας.

Ο εκπληκτικός Σβιάτοσλαβ Μιχάιλιουκ και το pick n’ roll της Ουκρανίας

Μιχάιλιουκ και Σάνον τρέχουν από κοινού την επίθεση της Ουκρανίας, με τον παίκτη των Ράπτορς να είναι ο κυριότερος λόγος του 3/3 της ομάδας του Μπαγκάτσκις. Ο Μιχάιλιουκ μετρά 20 πόντους μ.ο. με 45.5% (10/22) από το τρίποντο, την ώρα που ο Σάνον, σε πολύ μικρότερη συμμετοχή να προσφέρει 11.0, αλλά το άστρο του να λάμπει στη μεγάλη νίκη επί της Ιταλίας, όπου σκόραρε 17.


Οι δυο τους είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το pick n’ roll των Ουκρανών που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Το 24.3% των κατοχών τους στο EuroBasket, ήτοι 1/4 επιθέσεις τους εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο και τις συνεργασίες των Λεν και Γκερούν. Μάλιστα το pick n’ roll τους τρέχει σε... ζευγάρια, με τον Σάνον να συνεργάζεται περισσότερο δίπλα στον Λεν και τον Μιχάιλιουκ με τον Γκερούν.

Παρέα με τον Λεν, ο Σάνον έχει στήσει τα 5 από τα 18 pick n’ roll. Ο γκαρντ της Προμετέι, δεδομένα ένας 22χρονος που αξίζει προσοχής στο EuroBasket, αρέσκεται στο να πηγαίνει διαρκώς στη δεξιά ντρίπλα ή μάλλον δεν πηγαίνει καθόλου στα αριστερά. Σε 14 από τα 18 pick n’ roll που έχει στήσει στη διοργάνωση, παίρνει τον δεξί διάδρομο μετά το σκριν ανεξαρτήτως αντιπάλου, κάτι που σίγουρα θα έχει σημειωθεί στα πινακάκια του Δημήτρη Ιτούδη και των συνεργατών του.

δ
Τα pick n' rolls του Σάνον


Από την άλλη, ο Μιχάιλιουκ είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς πρόκειται για έναν πολύ πιο απειλητικό παίκτη από την περίμετρο, σε σχέση με τα 2/14 του Σάνον στο τουρνουά. Αυτή η διπλή απειλή δημιουργίας και εκτέλεσης είναι που έχει φέρει την επιτυχία στα pick n’ roll με τον Γκερούν, με τον οποίο έχει εμπλακεί σε 11 από τις 20 φορές.
Αυτό που αντιλαμβάνεται όμως κάποιος είναι πως ο Μιχάιλιουκ στήνει αυτές τις καταστάσεις με σκοπό να βρει χώρο για να δημιουργήσει το δικό του σουτ, αφού στις 17 από τις 20 έχει επιλέξει να εκτελέσει ο ίδιος πίσω από τα σκριν. Κάτι που σίγουρα αρέσει και στον Μπαγκάτσκις, μιας και ο Σβι προσφέρει 1.16 πόντους ανά κατοχή στο pick n’ roll, ένα ιδιαιτέρως υψηλό νούμερο.

Το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο

Η διάθεση των παικτών της Ουκρανίας να βγουν στο ανοιχτό γήπεδο και να αναπτύξουν γρήγορα τις επιθέσεις τους προέρχεται από την ταχύτητα και την αθλητικότητα που τους χαρακτηρίζει. Και γίνεται φανερή μέσα από τα νούμερα που εμφανίζονται στο transition. Πέραν της συνεργασίας στο κομμάτι του pick n’ roll, οι Ουκρανοί δίνουν ιδιαίτερη βάση στον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, που τον επιλέγουν με ποσοστό 13.4% στην μέχρι τώρα παρουσία τους στο Eurobasket.


Έχουν αρκετά στο πλάνο τους να «αιφνιδιάζουν» τον αντίπαλο με πίεση στη μπάλα στο αμυντικό τους μισό αλλά και εκδηλώνοντας άμεσα τις επιθέσεις τους μετά τα ριμπάουντ. Στις τρεις αναμετρήσεις που έχουν δώσει στη διοργάνωση με Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία και Ιταλία παίρνουν 14.3 πόντους κατά μέσο όρο σε καταστάσεις transition με κύριους εκφραστές τους Σάνον και Μιχάιλιουκ, αλλά και τον Τσατσένκο.

Με τον γκαρντ των Ελσίνκι Σίγκαλς, που ήταν σημείο αναφοράς στη νίκη επί της «σκουάντρα ατζούρα», να ολοκληρώνει επιτυχημένα και τις 4 προσπάθειες σε κατάσταση αιφνιδιασμού από τις συνολικά 7 που εκδήλωσε η ομάδα.

ηβ
Το transisiton της Ουκρανίας

Να χτυπήσει η Ελλάδα στη ρακέτα στο δεύτερο ημίχρονο

Οι Ουκρανοί παλεύουν για κάθε κατοχή, είναι ένα άκρως αθλητικό σύνολο, όμως αρκετές φορές, ειδικά στα «παράθυρα» προδίδονται απ΄ το φτωχό τους rotation. Ακόμα και στο EuroBasket με την προσθήκη των δύο NBAers, ο Μπαγκάτσκις βασίζεται σε μία επτάδα παικτών που παίρνει τον περισσότερο χρόνο, με το step up του Σάνον να του δίνει μία έξτρα λύση.

η
Το shot chart των αντιπάλων των Ουκρανών


Ωστόσο αυτό έχει αντίκτυπο στις αμυντικές επιδόσεις της Ουκρανίας. Ακόμα και στα τρία παιχνίδια του ομίλου, εκ των οποίων τα δύο ήταν κόντρα σε ασθενέστερες ομάδες, την Εσθονία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν με το ίδιο σθένος το καλάθι τους. Μία ομάδα με αθλητικότητα και όγκο που προστατεύει τη ρακέτα και επιτρέπει στους αντιπάλους της μόλις 27/82 εκεί, αλλά αν κοιτάξει κάποιος το πρώτο και το δεύτερο ημίχρονο ξεχωριστά, τα ποσοστά πέφτουν.


Στα πρώτα δύο δεκάλεπτα η Ουκρανία πιέζει καλύτερα την μπάλα και οι ψηλοί της αντέχουν στο ζωγραφιστό, με τους αντιπάλους να σκοράρουν 12/42 (29%) κοντά στο καλάθι, όμως στο δεύτερο μέρος των αναμετρήσεών τους το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται σε 15/40 (38%), με τον αστερίσκο βέβαια των αναμετρήσεών τους, καθώς ούτε οι Βρετανοί με τους Εσθονούς, αλλά ούτε και οι Ιταλοί με την... αλλεργία τους στο ποστ παιχνίδι, μπορούν να απειλήσουν με τον ίδιο τρόπο. Η Ελλάδα έχει και τους slasher από την περίμετρο, αλλά και φυσικά τα κορμιά των Παπαγιάννη και Γιάννη Αντετοκούνμπο για να εκμεταλλευτεί αυτή τη μετάπτωση των Ουκρανών.

Η Ελλάδα το απόγευμα της Τετάρτης (06/09) θα βρεθεί απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι αποφασισμένος να βάλει δύσκολα σε όποιον κληθεί να αντιμετωπίσει στον δρόμο για το Βερολίνο και το ροζ φύλλο αγώνα θα την αφήσει μόνη πρώτη στον τρίτο όμιλο.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα