Βουλγαρία-Τουρκία 87-101: Το είπε ο Αταμάν κι έγινε… (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βουλγαρία-Τουρκία 87-101: Το είπε ο Αταμάν κι έγινε… (vid)

bet365

Ο Εργκίν Αταμάν είχε προαναγγείλει την άμεση βελτίωση της Τουρκίας κι αυτό έγινε στη νίκη της επί της Βουλγαρίας με 87-101 η οποία ουσιαστικά την εξασφαλίζει στην επόμενη φάση του Eurobasket.

Μετά τη νίκη επί του Μαυροβουνίου ο Εργκίν Αταμάν είχε ζητήσει συγνώμη από τον λαό της Τουρκίας για την κακή εικόνα της ομάδας του. Παράλληλα δεσμεύτηκε για άμεση βελτίωση και οι παίκτες του τον έκαναν να φανεί απόλυτα συνεπής στον λόγο του.

Γιατί η Τουρκία πράγματι εμφανίστηκε βελτιωμένη απέναντι στη Βουλγαρία, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου έκανε επιμέρους σκορ 52-36. Κι έτσι δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα ένα ακόμη καταπληκτικό παιχνίδι του Βεζένκοβ με 28 πόντους και 15 ριμπάουντ αλλά αν η Βουλγαρία συνεχίσει να αποδίδει έτσι, θα βρει τις νίκες που χρειάζεται στη συνέχεια του Eurobasket.

Ο αγώνας

Οι άμυνες πήγαν περίπατο στο πρώτο δεκάλεπτο το οποίο εξελίχθηκε σε ρεσιτάλ επιθετικής λογικής και από τις δύο ομάδες. Η Τουρκία πάτησε πάνω στην εξαιρετική επίδοσή της στα σουτ εντός παιδιάς (13/15) και η δε Βουλγαρία στην αντίστοιχη (5/10) στα τρίποντα. Κι έτσι οι δύο ομάδες βάδιζαν χέρι-χέρι (13-11 στο 3’ και 21-25 στο 7’) έως το τέλος της περιόδου (29-31).

Αν και ο φυσικός ηγέτης (Βεζένκοβ) της Βουλγαρίας ήταν στον πάγκο, η τελευταία (με πρωταγωνιστή τον Μποστ) προηγήθηκε με 42-35 μετά τα μισά της δεύτερης περιόδου καθώς η Τουρκία δεν είχε άλλες λύσεις πλην του Σενγκούν. Εκεί η ομάδα του Αταμάν βρήκε 2-3 μακρινά σουτ για να ισορροπήσει την κατάσταση. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 52-50 για τους Βούλγαρους οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστές τους Μποστ (12π., 7ασ.), Βεζένκοβ(12π.), ενώ ο Οσμάν (14π.) ήταν αυτός που κράτησε την Τουρκία στα δύσκολα.

Η Τουρκία βελτίωσε την άμυνά της, επιθετικά οι Χαζέρ, Τουντσέρ κάλυψαν το έλλειμμα στο μακρινό σουτ το οποίο προήλθε από την αστοχία του Λάρκιν και προηγήθηκε με 61-66 λίγο μετά τα μισά του τρίτου δεκαλέπτου. Οι διαδοχικοί πόντοι (μέσα από επιθετικά ριμπάουντ) του Βεζένκοβ – η άμυνα της Τουρκίας ήταν προσαρμοσμένη πάνω στον φόργουορντ του Ολυμπιακού – ουσιαστικά κράτησαν τη Βουλγαρία η οποία πήγε με -4 (71-75) για την τελευταία περίοδο.

Ένα εύστοχο σουτ τριών πόντων από τον Μαχμούτογλου κι ένα από τα πολλά καλάθια του Σενγκούν ανέβασαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +11 (73-84) μετά τη συμπλήρωση τριών λεπτών στην τελευταία περίοδο. Ο Βεζένκοβ ευστόχησε για πρώτη φορά έξω από τα 6.75, 6:30 λεπτά πριν το τέλος, αλλά ο Σέιν Λάρκιν απάντησε με πέντε συνεχόμενους πόντους (77-89, 34:30). Η διαφορά έφτασε έως και στους 15 πόντους (77-92) κι εκεί τελείωσαν όλα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 29-31, 52-50, 71-75, 87-101

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην άμυνα της Τουρκίας στο δεύτερο ημίχρονο σε συ συνδυασμό με το γεγονός ότι άρχισε το παιχνίδι με 1/8 τρίποντα και συνέχισε με 8/12 μέχρι τα μισά της τελευταίας περιόδου. Παράλληλα, όταν η μπάλα ακουμπούσε στον Σενγκούν δεν υπήρχε άνθρωπος να τον σταματήσει.

MVP: Ο Τσέντι Οσμάν έπαιξε και για τον απόντα Κορκμάζ έχοντας 10/14 σουτ εντός παιδάς και με συμμετοχή σε όλα τα κομμάτια του αγώνα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Σενγκούν δεν είχε αντίπαλο όταν έπαιρνε την μπάλα κάτω από το καλάθι.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Βεζένκοβ έκανε ένα ακόμη εκπληκτικό παιχνίδι, ο Μποστ επίσης τελείωσε με double-double σε πόντους ασίστ, ο Κβοστόφ έδωσε μακρινό σουτ αλλά από εκεί και πέρα για τη Βουλγαρία ήταν το… χάος.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον η εξέλιξή του γιατί η Βουλγαρία έδειξε ότι θα μπορούσε να κοντράρει τους Τούρκους αλλά με 10/37 τρίποντα «προδόθηκε» από την αστοχία της.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τρεις από τους πιο εύστοχους παίκτες του αγώνα έξω από τα 6.75 είχαν συνολικά 4/25 τρίποντα. Ο Μποστ (2/12), ο Βεζένκοβ (1/7) και ο Λάρκιν (1/6).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTΑ: Η Τουρκία υπερέχει σε ποιότητα και αριθμό προσωπικοτήτων και στο δεύτερο ημίχρονο πήγε το παιχνίδι στην επαφή και την άμυνα με συνέπεια η Βουλγαρία να μην καταφέρει να ακολουθήσει. Κυρίως όμως πήρε πολλά από τους ρολίστες.

q

d

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα