Ελλάδα-Πολωνία 101-78: Ο Γιάννης κέρναγε, ο Ντόρσεϊ... έπινε (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Ελλάδα-Πολωνία 101-78: Ο Γιάννης κέρναγε, ο Ντόρσεϊ... έπινε (vids)

bet365

Η Εθνική ομάδα είχε κάποια καλά διάστημα στο πρώτο της ματς για το τουρνουά «Ακρόπολις», έβγαλε κάποιες αδυναμίες κατά τη διάρκεια του αγώνα ωστόσο κατάφερε να κερδίσει εύκολα την Πολωνία με 101-78. Στο ρελαντί ο Γιάννης, πολύ καλό ματς ο Ντόρσεϊ.

Αυτή τη φορά η Εθνική μας δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο στο πρώτο φιλικό του ΟΑΚΑ απέναντι στην Ισπανία. Ναι μεν είχε τις... στιγμές της, αλλά σίγουρα μπορούσε και (πολύ) καλύτερα.

Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο όπου κυριάρχησε και τις δύο πλευρές του παρκέ (σ.σ. 27-10 το σκορ) και την τελευταία περίοδο όπου τα πάντα είχαν κριθεί και τα πάντα έμοιαζαν πολύ πιο εύκολα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έβγαλε την ίδια ενέργεια και την ίδια ένταση. Τουλάχιστον σε διάρκεια έχοντας χάσει τόσο στην δεύτερη όσο και στην 3η περίοδο. Αντίθετα είχε μερικά «κενά» διαστήματα στην απόδοσή της, τα οποία η αξιόμαχη Πολωνία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και να της βάλει δύσκολα.

Εν μέρει το κατάφερε στην 2η περίοδο, όταν και ανάγκασε την Εθνική να δεχθεί σερί 15-0 και να... προβληματίσει αρκετά τον Δημήτρη Ιτούδη ενόψει της συνέχειας της προετοιμασίας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν χρειάστηκε να... φορτσάρει ιδιαίτερα, ενώ ανάγκαζε τους αντιπάλους του να υποπίπτουν στο ένα φάουλ μετά το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 22:48 που βρέθηκε στο παρκέ μέτρησε 24 πόντους (σ.σ. οι 17 εκ των οποίων στο α' ημίχρονο) με 3/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 12/19 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και μόλις 1 λάθος.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πρόσθεσε άλλους 19 πόντους κάνοντας ρεκόρ καριέρας με την Εθνική ομάδα και ήταν εκείνος που έδωσε διαστάσεις «θριάμβου» στην τελευταία περίοδο και μετά τις προσπάθειες των Πολωνών να φανούν (στο μέτρο του δυνατού) ανταγωνιστικοί. Όμορφες φάσεις πρόσφερε και ο Κώστας Αντετοκούνμπο, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Ελλάδα - Πολωνία: Το ματς

Απόλυτα κυριαρχικό ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής ομάδας απέναντι στην Πολωνία! Ειδικά στην άμυνα καθώς οι Πολωνοί δεν μπορούσαν να σκοράρουν ούτε με... αίτηση! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πεντάλεπτο το σκορ ήταν 18-2 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να έχει 10 πόντους με 1/1 δίποντο, 1/2 τρίποντα και 5/6 βολές! Η ομάδα της Πολωνίας μόνο με... φάουλ προσπαθούσε να σταματήσει τον Έλληνα σούπερ σταρ ενώ ο Νικ Καλάθης είχε δώσει για τα καλά τον ρυθμό στο παιχνίδι.

Ακόμα και όταν πέρασε στο παρκέ η (λεγόμενη) second unit, η Εθνική διατήρησε το πόδι στο γκάζι και με εξαίρεση κάποια παιδαριώδη λάθη κατάφερε να κρατήσει τον δείκτη του σκορ στο +17 (27-10) με τη λήξη του α' δεκαλέπτου. Μόνο που η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική.

Μέσα σε διάστημα 3:30 λεπτών η Πολωνία πραγματοποίησε φοβερό σερί 15-0 με αποτέλεσμα να εξανεμίσει σε χρόνο «μηδέν» το μεγάλο προβάδισμα του πρώτου δεκαλέπτου. Στη συνέχεια το επιμέρους έγινε 18-2 (σ.σ. απαντώντας στο ελληνικό ξεκίνημα) ενώ με τα συνεχόμενα τρίποντα πήραν και προβάδισμα με 32-35 στο 16'! Όπερ σημαίνει ότι η Εθνική δέχθηκε επιμέρους σκορ 25-5 (!) σε διάστημα μόλις έξι λεπτών.

Με δύο σερί τρίποντα από Ντόρσεϊ και Παπαπέτρου η Εθνική μας κατάφερε να «ξεκολλήσει» στην επίθεση, να βρει τον χαμένο της ρυθμό και με την... επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην επιθετική δράση να επαναφέρει τη διαφορά στο +13 (48-35) με δικό της σερί 16-0! Μια διαφορά που έμεινε και έως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο η Εθνική έκανε μια μεγάλη «κοιλιά» σε άμυνα και επίθεση αλλά... συνήλθε γρήγορα και δεν άφησε τους Πολωνούς να γίνουν περισσότερο απειλητικοί.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά. Η Εθνική έφτασε να προηγείται με 17 πόντους διαφορά (54-37 στο 21') αλλά στη συνέχεια έριξε ταχύτητα, η Πολωνία προσπάθησε να «σκληρύνει» στην άμυνα με αποτέλεσμα να μην πάρει ο δείκτης του σκορ μεγάλες διαστάσεις. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ναι μεν έχασε ευκαιρίες για να «ανοίξει» την «ψαλίδα» αλλά όταν χρειάστηκε «βρήκε» τους πόντους που έψαχνε η Εθνική. Η διαφορά βρίσκονταν μεταξύ των 11 και 14 πόντων, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είχε... κατασκηνώσει στη γραμμή των βολών (12/18 έως το 30') καθώς ανάγκαζε τους Πολωνούς να του κάνουν το ένα φάουλ μετά το άλλο.

Από ένα σημείο και μετά η Εθνική «έσβησε» τις μηχανές της και απλά άρχισε να κάνει και... συντήρηση ενόψει και των δύο επόμενων αγώνων του τουρνουά πριν ξεκινήσουν τα επίσημα ματς για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στη συνέχεια για τον μεγάλο στόχο του Eurobasket. Οι Πολωνοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν όλες τις αδυναμίες που παρουσίασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μειώνοντας αρχικά στους 10 πόντους στο τέλος της 3ης περιόδου (69-59 στο 30') και λίγο αργότερα μετά την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου στους 7 πόντους (71-64).

Όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν υπήρχε συνέχεια για τους αξιόμαχους Πολωνούς καθώς η διαφορά επανήλθε στο +15 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (79-64) λίγο πριν από τα μέσα της 4ης περιόδου. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο φρόντισε να «ξεσηκώσει» κάπως την κερκίδα, τόσο με τα καρφώματά του όσο και με ένα εντυπωσιακό μπλοκ στέλνοντας την μπάλα στην... εξέδρα.

Λίγο-πολύ ήταν και η φάση που... έλειπε από την Εθνική ομάδα προκειμένου να «χαϊδέψει» το γκάζι και να στείλει την διαφορά στο +18 (85-67) στα μέσα της τελευταίας περιόδου. Ένα διάστημα όπου ο Ιτούδης δοκίμασε σχήμα με τρία γκαρντ (Λούντζης, Σλούκας, Λαρεντζάκης) και τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο να μοιράζονται τις δύο θέσεις της ρακέτας. Από τη στιγμή που τα πάντα είχαν κριθεί τα πάντα έμοιαζαν πολύ πιο εύκολα για τους διεθνείς μας, οι οποίοι «βρήκαν» την ευστοχία στα μακρινά σουτ και έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην «γαλανόλευκη» νίκη.

Αν μη τι άλλο ο Έλληνας προπονητής είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλά πράγματα, να προβληματιστεί, αλλά και να βγάλει κάποια συμπεράσματα ενόψει της συνέχειας της προετοιμασίας.

Τα δεκάλεπτα: 27-10, 50-37, 69-59, 101-78

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα