EuroBasket 2022: Η ζωή με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και η διαφορά Καλάθη, Ντόρσεϊ (vids)

EuroBasket 2022: Η ζωή με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και η διαφορά Καλάθη, Ντόρσεϊ (vids)

Δημήτρης Οικονόμου
EuroBasket 2022: Η ζωή με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και η διαφορά Καλάθη, Ντόρσεϊ (vids)

bet365

Η Εθνική μας ολοκλήρωσε τα φιλικά με την Ισπανία έχοντας μία νίκη και μία ήττα. Το Gazzetta σκιαγραφεί τη... ζωή με και χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ με τη βοήθεια του InStat, αλλά και την προσαρμογή σε Καλάθη, Ντόρσεϊ.

Μπορεί να μοιάζει πάρα πολύ πρώιμο το στάδιο, αφού η Εθνική στα δύο φιλικά που έδωσε με την Ισπανία ούτε σε πλήρη σύνθεση βρέθηκε, στη Μαδρίτη μάλιστα χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και να είναι πολύ μακριά από το 100% των δυνατοτήτων της, ωστόσο το χαρτί πλέον δεν είναι λευκό και υπάρχει δείγμα προς συζήτηση.

Ο Γιάννης πρόλαβε να καταθέσει στο παρκέ του ΟΑΚΑ κάθε στοιχείο το οποίο τον κάνει ξεχωριστό, αποδεικνύοντας πως μπορεί να είναι απόλυτος κυρίαρχος και στα όρια της FIBA. Οι 31 πόντοι του Αντετοκούνμπο ήρθαν με τόσους διαφορετικούς τρόπους, που στην ουσία έσκιζαν ένα προς ένα τα πλάνα του Σκαριόλο.

Ο Ιταλός τεχνικός βρισκόταν στο σταφ των Ράπτορς όταν έστησαν το περίφημο τείχος μπροστά από τον Γιάννη, για να επιστρέψουν από το 2-0 στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας το 2019. Στο φιλικό του ΟΑΚΑ δεν πρόλαβε να εφαρμόσει όλα τα... κόλπα του, δεν έπαιξε καθόλου ζώνη και όταν προσπάθησε να εμποδίσει τον Αντετοκούνμπο από το να μπει προς το καλάθι, εκείνος πάσαρε στους συμπαίκτες του που λειτουργούσαν εξαιρετικά ως cutters από την baseline.

Μπορεί να έδειξε... δυσαρεστημένος που δεν κατάφερε να ολοκλήρωσε ένα από όλα τα coast to coast που επιχείρησε, αφού οι Ισπανοί τον σταματούσαν μόνο με φάουλ, όμως το μοτίβο του transition είναι κάτι που η Εθνική με τον Γιάννη στο παρκέ το επιδιώκει. Με τη βοήθεια του InStat παρατηρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο σκόραρε 7 πόντους, σε τέσσερις κατοχές. Το δεύτερο πιο παραγωγικό μέρος του παιχνιδιού του δηλαδή, πέραν από τα σόλο του όπου προσέθεσε άλλους 10, παίρνοντας την μπάλα έξω από τη ρακέτα με στόχο να εφορμά προς την ισπανική ρακέτα.

Giannis
Το shot chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο φιλικό του ΟΑΚΑ

Η σκιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν υπήρχε στη Μαδρίτη

Η σελίδα άλλαξε στη Μαδρίτη και η Ελλάδα δεν κατάφερε να ντουμπλάρει τις νίκες της κόντρα στη «Φούρια Ρόχα», έστω και σε φιλικό επίπεδο. Η απουσίες των Σλούκα, Παπαγιάννη, σε συνδυασμό με τον παροπλισμό του Greek Freak έφερε την ομάδα του Ιτούδη προ τετελεσμένου στη μάχη των ριμπάουντ.

Όπως παραδέχτηκε και ο καλύτερος παίκτης της βραδιάς, Δημήτρης Αγραβάνης, το ριμπάουντ είναι ομαδική δουλειά, αλλά χωρίς τους δύο καλύτερους στον τομέα αυτόν δε βρέθηκε λύση, με τους Ισπανούς να μαζεύουν 15. Σαφώς και η άμυνα με τις αλλαγές έπαιξε τον ρόλο της, όπως και το διαρκές rotation του Ιτούδη για να μοιραστεί ο χρόνος.

Η απουσία του Αντετοκούνμπο δε φαίνεται στους 31 πόντους και τα 10 ριμπάουντ που κατέγραψε το βράδυ της 9ης Αυγούστου στο ΟΑΚΑ. Μπορεί να τη δει κανείς και στον φόβο που δημιουργεί η παρουσία του κάτω από το καλάθι, με τον κόουτς της Εθνικής να τον τοποθετεί εκεί, χωρίς να τον αφήνει να αναλωθεί σε αλλαγές από το pick and roll, ώστε τα πελώρια άκρα του να καλύψουν τον ορίζοντα, όντας έτοιμος πάντοτε για να δώσει βοήθεια.

Οι Ισπανοί σούταραν με 2/6 κοντά στο καλάθι, όταν υπήρχε η σκιά του Giannis, σύμφωνα με τα δεδομένα του InStat.

Giannis
Τα σουτ των Ισπανών υπό την παρουσία του Giannis

Ο Γιάννης και η συνεργασία με Ντόρσεϊ, Καλάθη

Το βαρόμετρο που λέγεται Αντετοκούνμπο λειτουργεί ως μαγνήτης και σε θέματα αποφάσεων. Επί παραδείγματι στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ συμμετείχε σε έξι pick n' roll, είτε ως χειριστής είτε ως roller, ενώ σε δύο καταστάσεις δεν πήγε προς το καλάθι αλλά έμεινε ψηλά για pick n' pop.

Τα μισά εξ αυτών των PnR τα έτρεξε με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο Δημήτρης Ιτούδης έδωσε την μπάλα στον ομογενή γκαρντ, ώστε να μπορέσει να τεντώσει την αντίπαλη άμυνα και ο Γιάννης να έχει τον χώρο να βουτήξει προς το καλάθι ώστε να υποδεχτεί την μπάλα σε σημείο που είναι ανίκητος.

Ο Ντόρσεϊ έτρεξε έξι PnR στο πρώτο παιχνίδι με την Ισπανία, ενώ στο δεύτερο μόλις δύο. Σε αντίθεση με τον Νικ Καλάθη που από τα τρία του ΟΑΚΑ έφτασε τα εννέα το βράδυ της Πέμπτης στη Μαδρίτη. Αριθμοί που μπορεί να μη λένε πολλά σε αρχικό στάδιο, όμως κρύβουν μία πρόθεση του Ιτούδη να κάνει τα πάντα πιο εύκολα για τον Γιάννη, καθώς αντιλαμβάνεται πλήρως κάποιος ότι σε μία συνεργασία του με τον Καλάθη οι αντίπαλες άμυνες θα έκλειναν τον δρόμο προς τη ρακέτα και θα άφηναν μόνο το σουτ και στους δύο.

Για αυτό και η ικανότητα του Νικ να κινείται χωρίς την μπάλα ως cutter είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη ώστε να παραμένει στο παρκέ με τον Γιάννη, αφού είναι δύο παίκτες που ταιριάζουν στο transition. Ο Ιτούδης δε θα άφηνε ποτέ τον γκαρντ του στην αδύνατη πλευρά, αφού γνωρίζει πως ούτε αυτό θα ήταν αποτελεσματικό και η αέναη κίνηση χωρίς την μπάλα στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ ήταν το ζητούμενο, για μία ομάδα που ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα και περιμένουμε το «Ακρόπολις», στο οποίο θα υπάρχει και ο Σλούκας στην εξίσωση, ώστε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο δείγμα. Η ζωή με τον Giannis πάντως είναι σίγουρα πιο εύκολη, για αυτό δε χρειάζεται καν συζήτηση.

@Photo credits: eurokinissi
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα