EuroBasket 2022: Οι μισές ομάδες έχουν νατουραλιζέ (vids)

EuroBasket 2022: Οι μισές ομάδες έχουν νατουραλιζέ (vids)

bet365

Ο Μίλος Τεόντοσιτς απειλούσε να μην αγωνιστεί στο EuroBasket 2015 αν η Σερβία έδινε διαβατήριο σε ξένο παίκτη και φέτος οι μισές ομάδες του Πανευρωπαϊκού, ήτοι οι 12 στις 24 έχουν νατουραλιζέ στο ρόστερ τους!

Ο Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ της Μπάγερν απέκτησε το γερμανικό διαβατήριο την Παρασκευή 5/8, ποζάροντας με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Γερμανίας την οποία θα ενισχύσει στο προσεχές Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μάλιστα οι Γερμανοί έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή ενός εκ των τεσσάρων ομίλων που θα διεξαχθεί στην Κολονία, υπολογίζοντας πλέον στον 26χρονο Αμερικανό γκαρντ, ο οποίος αγωνίζεται στην Bundesliga την τελευταία τριετία, αρχικώς με την Λούντβιγκσμπουργκ κι από το 2020 με την Μπάγερν Μονάχου. Έτσι ο αριθμός των νατουραλιζέ που θα παραταχθούν στο EuroBasket ανέβηκε στους 12, όταν πριν από μερικά χρόνια ο Μίλος Τεόντοσιτς απειλούσε να μην αγωνιστεί αν η Σερβία έδινε διαβατήριο σε ξένο παίκτη!

«Αν η Σερβία φέρει ξένο, θα σταματήσω την ίδια στιγμή»

Παραμονές του EuroBasket 2015, ο Τεόντοσιτς -που τότε αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ ξεκαθάρισε πως δέκα φορές να έχει η Σερβία μικρότερη επιτυχία στο Πανευρωπαϊκό από το να προσλάβει κάποιον νατουραλιζέ να κάνει τη δουλειά! «Παίζω πάντα με αυτούς που έχω δίπλα μου, ανεξαρτήτως με το αν είναι αρκετοί για το χρυσό, την πέμπτη ή τη δέκατη θέση. Αν η Σερβία αποφασίσει να φέρει έναν ξένο παίκτη στην ομάδα, θα ήθελα να σταματήσω εκείνη τη στιγμή! Δεν θα με ενδιέφερε πια, ούτε σαν θεατή» είχε αναφέρει ο Τεόντοσιτς, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει και φέτος την εθνική ομάδα της πατρίδας του, σε ηλικία 35 ετών.

Ο Σέρβος γκαρντ της Βίρτους προχώρησε στην παραπάνω τοποθέτηση καθώς εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που έφερναν στην εθνική ομάδα τον Αμερικανό φόργουορντ, Φρανκ Καμίνσκι που τότε αγωνιζόταν στο NCAA με τους Ουισκόνσιν Μπάτζερς. Ο Τεόντοσιτς δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την αντίθεσή του με την πολιτική των νατουραλιζέ. Την ίδια γνώμη είχε ο τότε προπονητής της εθνικής Σερβίας, Σάσα Τζόρτζεβιτς που οδήγησε τους «Αετούς» σε τρία ασημένια μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2014), Ολυμπιακούς Αγώνες (2016) και EuroBasket (2017): «Η άποψή μου για τους ξένους στην εθνική ομάδα είναι γνωστή εδώ και καιρό. Έχω τονίσει αρκετές φορές ότι δεν με ενδιαφέρει να καλέσω παίκτη νατουραλιζέ στη Σερβία».

Η Ρωσία πήρε το χρυσό με τον Χόλντεν

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που δίνει η FIBA στις εθνικές ομάδες να διαθέτουν έναν νατουραλιζέ στις τάξεις τους. Μάλιστα το 2013 υπήρξε η φήμη ότι η Ισπανία ζήτησε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία να αλλάξει ο κανονισμός και να επιτραπούν δυο ξένοι ώστε να χωρέσει στην εθνική ταυτόχρονα τους Σερζ Ιμπάκα και Νίκολα Μίροτιτς. Εξάλλου, η Ρωσία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket 2007 με το νικητήριο καλάθι του Αμερικανού Τζέι Αρ Χόλντεν στον τελικό με τη διοργανώτρια Ισπανία. Σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση, η μακρά λίστα των νατουραλιζέ ενισχύθηκε με τον Γουάιλερ-Μπαμπ και οι μισές ομάδες του Πανευρωπαϊκού υπολογίζουν σε μη γηγενή παίκτη.

«Δεν βλέπουμε πια τον Λάρκιν ως Αμερικανό αλλά σαν Τούρκο»

Μεταξύ των 12 νατουραλιζέ ξεχωρίζει φυσικά η περίπτωση του Σέιν Λάρκιν, που θα παίξει για την Τουρκία. Παρεμπιπτόντως, οι Τούρκοι έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια διαβατήριο στους Μπόμπι Ντίξον και Σκότι Ουίλμπεκιν ενώ ο Λάρκιν ήταν εκείνος που… ξελάσπωσε την εθνική τους στο ματς με τη Μεγάλη Βρετανία για τα «παράθυρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας, Εργκίν Αταμάν συνεργάζεται με τον Λάρκιν στην Αναντολού Εφές, εξηγώντας πως «είναι ο αρχηγός της εθνικής Τουρκίας εντός γηπέδου! Παίζει ήδη τέσσερα χρόνια στην Εφές και υπέγραψε συμβόλαιο για άλλα δυο. Του αρέσει να παίζει στην εθνική. Πλέον δεν τον βλέπουμε ως Αμερικανό αλλά σαν Τούρκο». Με το θέμα της παρουσίας του Λάρκιν στην εθνική Τουρκίας είχε ασχοληθεί ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο ώστε ο σούπερ σταρ της Αναντολού Εφές και back-to-back πρωταθλητής Ευρώπης να αποκτήσει το τουρκικό διαβατήριο και να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο.

Κι αν στην περίπτωση του Λάρκιν έγινε πανεθνική… συστράτευση ώστε να γίνει Τούρκος, δεν συνέβη το ίδιο όσον αφορά τον Λορέντζο Μπράουν, τον Αμερικανό γκαρντ της Μακάμπι στον οποίο στράφηκε η ισπανική ομοσπονδία για να καλύψει το κενό στη θέση «1» έπειτα από την απόσυρση του Σέρχιο Ροντρίγκεθ από τη «ρόχα» και τον σοβαρό τραυματισμό του Ρίκι Ρούμπιο μεσούσης της σεζόν. Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Καλαθοσφαιριστών της Ισπανίας εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεσή του με αυτή την εξέλιξη, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Μπράουν δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε ομάδα της Ιβηρικής! Σύμφωνα, μάλιστα με την ανακοίνωση, η εν λόγω κίνηση έχει αρνητικό αντίκτυπο για τους παίκτες της χώρας, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της FEB και βετεράνος φόργουορντ, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, πρωταθλητής κόσμου με τους Ίβηρες το 2006 στη Σαϊτάμα εξήγησε πως η πολιτογράφηση του Μπράουν δεν κλείνει την πόρτα σε κανέναν παίκτη ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός γκαρντ έκανε λόγο για ευκαιρία ζωής!

O Ντόρσεϊ και οι άλλοι

Ο Λορέντζο Μπράουν θα βρει απέναντί του στην πρεμιέρα του EuroBasket τον Ντι Μποστ της Γαλατάσαραϊ, γεννημένο στη Bόρεια Καρολίνα που αγωνίζεται με τη Βουλγαρία. Στον Α’ όμιλο βρίσκεται επίσης ο Θαντ ΜακΦάντεν, με προϋπηρεσία τεσσάρων χρόνων στη Liga Endesa και τελευταίο σταθμό τη Μούρθια που παίζει στη Γεωργία του Ηλία Ζούρου. Μάλιστα ο ΜακΦάντεν ήταν κομβικός στη νίκη επί της Ισπανίας στα «παράθυρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 τον περασμένο Ιούλιο, σημειώνοντας 16 πόντους και μοιράζοντας 8 ασίστ σε 43 λεπτά συμμετοχής. Από ‘κει και πέρα, ο Κέντρικ Πέρι ο οποίος έχει γεννηθεί στη Φλόριντα και πρόσφατα υπέγραψε στη Μάλαγα, θα παίξει με το Μαυροβούνιο. Τη λίστα των νατουραλιζέ συμπληρώνουν οι Μάικ Τόμπι (Σλοβενία), Έι Τζέι Σλότερ (Πολωνία), Τζον Ρόμπερσον (Βοσνία), ο «δικός» μας, Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Τζον Πετρουτσέλι της Ιταλίας ενώ ο Μοχάμεντ Κεράζι της Ολλανδίας είναι ο μοναδικός που δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ αφού έχει καταγωγή από το Μαρόκο.

* Ο Ντόρσεϊ δεν έχει ουσιαστική σύγκριση με τους προαναφερθέντες. Ο γκαρντ των Μάβερικς έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του, έχει αγωνιστεί με την Εθνική σε τουρνουά U19 και σε επίπεδο ανδρών όμως ο νόμος τον εξισώνει με τους άλλους, από τη στιγμή που δεν είχαν διαβατήριο πριν τα 16 τους χρόνια, άρα θεωρούνται νατουραλιζέ.

Οι νατουραλιζέ του EuroBasket 2022

Ισπανία - Λορέντζο Μπράουν
Βουλγαρία - Ντι Μποστ
Γεωργία - Θαντ ΜακΦάντεν
Μαυροβούνιο - Κέντρικ Πέρι
Τουρκία - Σέιν Λάρκιν
Σλοβενία - Μάικ Τόμπι
Πολωνία - Έι Τζέι Σλότερ
Βοσνία - Τζον Ρόμπερτσον
Ελλάδα - Τάιλερ Ντόρσεϊ
Ιταλία - Τζον Πετρουτσέλι
Ολλανδία - Μοχάμεντ Κεράζι
Γερμανία – Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ

@Photo credits: FEB

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα