Πρέκας στο Gazzetta: «Η φιλοσοφία της Εθνικής γυναικών τα επόμενα χρόνια θα είναι "παίζουμε μαζί"»

Πρέκας στο Gazzetta: «Η φιλοσοφία της Εθνικής γυναικών τα επόμενα χρόνια θα είναι "παίζουμε μαζί"»

Πρέκας στο Gazzetta: «Η φιλοσοφία της Εθνικής γυναικών τα επόμενα χρόνια θα είναι "παίζουμε μαζί"»

bet365

Ο Πέτρος Πρέκας μιλάει στο Gazzetta ως ο νέος... καθοδηγητής της Εθνικής γυναικών και στέκεται στην διοίκηση του Βαγγέλη Λιόλιου στην ΕΟΚ, την συνεργασία του με τον κ.Δικαιουλάκο, αλλά και τη νοοτροπία που θα ακολουθεί την ομάδα από εδώ και στο εξής.

Πρόκειται για τον νέο προπονητή της Εθνικής γυναικών που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο πρώτο παράθυρο των προκριματικών για το Ευρωμπάσκετ του 2023.

Ένας άνθρωπος με αρκετά... χιλιόμετρα στους πάγκους του αθλήματος και με εμπειρία από διάφορες χώρες του μπασκετικού κόσμου. Αυτή τη στιγμή, πέρα από ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας, βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο της ιταλικής Φαμίλα Σκίο, στο πλευρό του Τζώρτζη Δικαιουλάκου.

Ο λόγος για τον Πέτρο Πρέκα, ο οποίος μετά την επιτυχημένη έκβαση των αγώνων απέναντι σε Μ. Βρετανία και Πορτογαλία, ανοίγει τα χαρτιά του στο Gazzetta και μεταξύ άλλων, μιλάει για την επόμενη σελίδα που γράφεται στην Εθνική, τον ρόλο του κ.Λιόλιου, αλλά και τον κ.Δικαιουλάκο που συνεργάζεται εδώ και μία τετραετία.

«Η εκλογή Λιόλιου γεμίζει με ελπίδα το ελληνικό μπάσκετ»

Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να πείτε το «ναι» για την ανάληψη της Εθνικής ομάδας;

«Πολύ εύκολο. Καταρχάς είναι πολύ μεγάλη τιμή για οποιονδήποτε προπονητή να δουλεύει στην Εθνική ομάδα, είτε αυτό είναι ανδρών είτε γυναικών. Έτσι και μένα, ήταν πολύ τιμητική η πρόσκληση από τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας και πόσο μάλλον σε μία χρονική στιγμή που γίνεται μία νέα προσπάθεια».

Ένα μικρό σχόλιο από εσάς για την αλλαγή διοίκησης στην ΕΟΚ; Τί πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει ο κ.Λιόλιος στη νέα τάξη πραγμάτων του ελληνικού μπάσκετ;

«Πιστεύω γενικά αυτή η αλλαγή γεμίζει με ελπίδες ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ. Έχουμε διαμορφώσει μία ελπίδα για το μέλλον πως όλα θα πάνε πολύ καλύτερα. Όσοι γνωρίζουν τον κύριο Λιόλιο, μπορούν να καταλάβουν πως είναι ένας άνθρωπος τεχνοκράτης, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τον χώρο του μπάσκετ.

Έχει αποδείξει και στην ομάδα που αναπτύχθηκε (σ.σ Προμηθέας Πατρών) ότι έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο και πραγματικά ελπίζουμε στο μέλλον να γίνουν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ειδικά για το γυναικείο μπάσκετ, που τα τελευταία χρόνια ήταν παραμελημένο, ο κ.Λιόλιος και η διοίκηση της Ομοσπονδίας βρέθηκαν στην Ξάνθη, έχουν κάνει ήδη κινήσεις να σταθούν δίπλα στο άθλημα και εμείς κρατάμε κυρίως αυτό».

τ

Ποια είναι η βασική διαφορά για έναν προπονητή που βρίσκεται στον πάγκο ενός συλλόγου και μίας Εθνικής;

«Η ευθύνη είναι η ίδια… Είτε βρίσκεσαι σε έναν σύλλογο, είτε σε μία Εθνική, πάντα προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο και να ακολουθήσεις τον πρωταθλητισμό. Ίσως να διαφοροποιείται λίγο η τεχνική διαδικασία όσον αφορά το χρόνο. Επειδή δεν έχεις πολύ χρόνο να δομήσεις μία ομάδα και να την ετοιμάσεις για όσους αγώνες ακολουθούν. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη δυσκολία και το διαφοροποιεί από έναν σύλλογο. Βέβαια, ίσως να έχει να κάνει και με το συναίσθημα, αφού είναι μία μεγάλη τιμή να υπηρετείς την Εθνική ομάδα».

«Με έχει βοηθήσει η συνεργασία μου με τον Δικαιουλάκο»

Μετά τον Παναθηναϊκό (2014-17), που καθίσατε στην κορυφή του πάγκου, είχατε μία επιτυχημένη πορεία ως δίδυμο με τον κ.Δικαιουλάκο. Σας δημιούργησε πίεση το γεγονός πως θα γινόσασταν πάλι πρώτος προπονητής και θα έπρεπε να προετοιμάσετε την Εθνική σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

«Μου δίνετε και εμένα μία πάσα ώστε να μιλήσω για την συνεργασία μου με τον κ.Δικαιουλάκο. Είναι ένας άνθρωπος που διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία όσον αφορά το μπάσκετ και ειδικότερα για το γυναικείο. Αυτά τα τέσσερα χρόνια που έχουμε συνεργαστεί με βοήθησαν πάρα πολύ να καλύψω ίσως κάποιες αδυναμίες μου και για μένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό αυτό το χρονικό διάστημα που μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Η συνεργασία μας είναι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και το γεγονός αυτό βελτιώνει και εμένα και με κάνει καλύτερο.

Όσο για την Εθνική, πριν τα παιχνίδια η αλήθεια είναι ότι είχα έναν προβληματισμό, γιατί έχει να κάνει και με τον λίγο χρόνο που είχαμε να προετοιμαστούμε. Ίσως και έναν ακόμη επειδή τα τελευταία χρόνια δεν βρισκόμουν στην κορυφή του πάγκου, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσα από τις προπονήσεις και με το ξεκίνημα του αγώνα με την Μ. Βρετανία όλα αυτά ξεχάστηκαν και ήταν σαν να μην πέρασε μία μέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τις αθλήτριες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με γέμισαν με σιγουριά».

Μετά την επιτυχημένη πορεία στο πρώτο παράθυρο με το 2/2 της Εθνικής, τί είναι αυτό που μένει σε εσάς; Ποιος είναι ο επόμενός σας στόχος;

«Οι δύο νίκες είναι πολύ σημαντικές γιατί σε βοηθάνε να είσαι μέσα στον στόχο που είναι η πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2023. Αυτό που ήταν πολύ πιο σημαντικό για εμάς τις περασμένες ημέρες σαν ομάδα, ήταν το ότι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μία νοοτροπία και μία φιλοσοφία του “παίζουμε μαζί”. Θα μας ακολουθήσει για τα επόμενα χρόνια στην Εθνική ομάδα».

Τί θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν... λειτούργησε στην ομάδα το δεύτερο ημίχρονο με την Πορτογαλία και παρουσιάστηκε ένα τόσο διαφορετικό πρόσωπο από το πρώτο μέρος; Σας αφήνει κάποιο «μάθημα» αυτό;

«Θα πρέπει να καταλάβουμε πως είναι δύσκολο μία ομάδα που μαζεύεται να κάνει τρεις προπονήσεις και να παίξει δύο κρίσιμους αγώνες, να έχει και διάρκεια. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Το σημαντικό, όμως, είναι πως ακόμη και όταν βρεθήκαμε να χάνουμε τη διαφορά και βρεθήκαμε στο -1, δείξαμε προσωπικότητα και καταφέραμε να κερδίσουμε όλοι μαζί».

τ

«Αφιερώνουμε τις νίκες ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Βάσως Μπεσκάκη»



Τί κρατάτε από τα δύο παιχνίδια ως οδηγό για την συνέχεια και ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που πρέπει να δουλέψετε περισσότερο;

«Εμείς σε αυτό που βασιζόμαστε είναι ότι έχουμε πολύ έξυπνες αθλήτριες. Τα παιδιά έχουν εξαιρετικό μπασκετικό IQ και από την εμπειρία που έχω στην Ευρώπη μπορώ να μιλήσω με σιγουριά. Άρα το έξυπνο παιχνίδι, όσο και η ενέργεια και η διάθεση των παιδιών είναι αυτά που θα κρατήσουμε.

Θα πρέπει, όμως, να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα και στα δύο κομμάτια του γηπέδου, στην ομαδική διαδικασία, αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι θέλει χρόνο και εφόσον έχουμε ήδη φτιάξει ένα κλίμα θετικό, θα μας βοηθήσει στη συνέχεια να δουλέψουμε στις αδυναμίες μας».

Είδαμε και ορισμένες αθλήτριες να κάνουν την διαφορά. Από τη μία η Σπανού που είναι πιο έμπειρη παίκτρια και από την άλλη η Φασούλα στα... πρώτα της βήματα. Συνθέτουν μαζί μία από τις καλύτερες frontlines που είχε η Ελλάδα μέχρι στιγμής; Είναι ένας κομβικός παράγοντας για το μέλλον;

«Και οι δύο αθλήτριες είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Αγωνίζονται σε ευρωπαίκές ομάδες… Σίγουρα είναι δύο πολύ βασικές αθλήτριες για την Εθνική. Όμως, αυτό που λέω και θα συνεχίσω να το λέω είναι πως την διαφορά σε αυτή την ομάδα την κάνει η ομαδικότητα και η συνεργασία».

Και μία ερώτηση γενικής φύσεως... Εσείς παρακολουθείτε το ελληνικό πρωτάθλημα; Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχετε εργαστεί σε πολλές χώρες, τί πιστεύετε ότι λείπει από το εγχώριο μπάσκετ γυναικών; Πού υστερεί;

«Φυσικά και παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα και γνωρίζω καλά το τί γίνεται σε αυτό. Το ελληνικό μπάσκετ έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Οι αθλήτριες που συμμετέχουν σε αυτό γνωρίζουν τί επιπέδου είναι. Απλώς, μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο το περιβάλλον στο οποίο “ωρίμαζαν” οι παίκτριες. Το ελληνικό πρωτάθλημα βρισκόταν σε πολύ μέτρια επίπεδα οργάνωσης, θα το λέγαμε παραμελημένο και επιβιώνει από κάποιες προσπάθειες μεμονωμένων ομάδων. Είμαι πολύ αισιόδοξος, όμως, με την αλλαγή της νέας διοίκησης, με τους ανθρώπους που πρόκειται να ασχοληθούν με το γυναικείο μπάσκετ…τον κύριο Βασιλειάδη και την κυρία Κωνσταντινίδου. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Έχουν την διάθεση και την γνώση και θα βοηθήσουν το ελληνικό μπάσκετ να αλλάξει.

Κλείνοντας, θα θέλαμε τόσο από πλευράς προπονητικού επιτελείου, όσο και οι αθλήτριες να αφιερώσουμε αυτές τις νίκες στην Βάσω Μπεσκάκη, ως ελάχιστο φόρο τιμής που έφυγε πρόωρα από τη ζωή».

 

EUROBASKET ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα