Φουρτούνα μέσα σε φλυτζάνι

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Φουρτούνα μέσα σε φλυτζάνι

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει το μπρα-ντε-φερ της Κυριακής και αναρωτιέται αν υπάρχει νικητής σε αυτή τη σκιώδη αναμέτρηση.

Η πρώτη είδηση σχετικά με το δράμα της Κυριακής δημοσιεύτηκε στις 18:31 («Η ΑΕΚ απαγόρευσε στους διεθνείς να ενσωματωθούν στην Εθνική Ελλάδας») και η τελευταία στις 22:31 («Η ΑΕΚ τιμά και σέβεται την Εθνική»).

Η κρίση των τεσσάρων ωρών, όπως λέμε ο πόλεμος των δέκα ημερών. Φουρτούνα μέσα σε φλυτζάνι, θα πει κάποιος.

Είναι όμως έτσι; Ή μήπως οφείλουμε να μιλήσουμε για καζάνι που ξεχείλισε; Και τι ακριβώς περιέχει αυτό το καζάνι;

Η ιστορία έχει δύο διαφορετικές αναγνώσεις, άσχετες μεταξύ τους, με μοναδικό κοινό παρονομαστή τη θεσμική συμμετοχή της ΕΟΚ.

Η ΑΕΚ απέσυρε αρχικά τους παίκτες της από την Εθνική, αλλά άφηνε να διαρρεύσει ότι θα μετέβαλε τη στάση της «μόλις δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις».

Για ποιο θέμα; Για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στον ημιτελικό του Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ-Προμηθέα. Τι την κόφτει την ΑΕΚ; Τίποτε απολύτως.

Ας δεχθούμε, όμως, ότι όλες οι ομάδες κολυμπούν στην ίδια, γεμάτη κορονοϊούς θάλασσα και ότι οποιοσδήποτε τρίτος έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται όταν εντοπίσει τρύπα στο σύστημα.

Έπραξαν οι Πατρινοί όσα υπαγορεύονται από το πρωτόκολλο; Από ότι φαίνεται, ναι.

Τα τεστ έγιναν άπαξ 72 ώρες πριν τους αγώνες με Κολοσσό και ΠΑΟΚ όπως προβλεπόταν, ενώ τα μέλη της αποστολής στη Θεσσαλονίκη εξετάστηκαν εκ νέου μετά την αναμέτρηση της Πυλαίας: κάποιοι στη συμπρωτεύουσα, άλλοι στην Πάτρα.

Αρκούν τα παραπάνω για να διασφαλίσουν ότι όσοι μετείχαν στον αγώνα ήταν υγιείς; Προφανώς όχι. Θα μπορούσε κάποιος να «αρπάξει» τον Covid-19 στο λεωφορείο προς το γήπεδο, στο ξενοδοχείο, ακόμα και στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ.

Ήταν υποχρεωμένος ο Προμηθέας να πράξει κάτι παραπάνω βάσει των κανονισμών και έναντι της διοργανώτριας αρχής; Τυπικά, όχι.

Επί της ουσίας, όφειλε να απομονώσει τα δύο μέλη της αποστολής (όχι παίκτες) που μαθεύτηκε ότι παρουσίασαν συμπτώματα της ασθένειας την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Κυκλοφορούν και άλλα πολλά, αλλά δεν γίνεται να γραφτούν χωρίς αποδείξεις.

Οι Πατρινοί ισχυρίζονται ότι έπραξαν ακριβώς αυτό και οι περί του αντιθέτου φήμες -περί εσωτερικής διχόνοιας- δεν είναι παρά φήμες. Θετικό τεστ σε παίκτη του Προμηθέα δεν υπήρξε, τουλάχιστον όχι πριν τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Αμέσως μετά, ο σύλλογος της Πάτρας απέσυρε τους πέντε διεθνείς του από την Εθνική ομάδα, διότι είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ποιο ήταν όμως το επιβεβαιωμένο κρούσμα, πότε επιβεβαιώθηκε και πότε συναναστράφηκαν μαζί του οι πέντε; Γιατί ο Προμηθέας αποφεύγει να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας με κάτι πιο επίσημο από non-papers;

Σε αυτό το μυστήριο πάτησε η ΑΕΚ για να σηκώσει μπαϊράκι. Τι ακριβώς ζητούσε; Φοβάμαι ότι ούτε η ίδια γνωρίζει.

Όταν το έψαξα, εισέπραξα μόνο κάτι θεωρίες, ότι «ο Προμηθέας είναι το αγαπημένο παιδί του συστήματος» και τα τοιαύτα.

Αλλά ποιος ακριβώς τον ευνόησε στο συγκεκριμένο θέμα εφ’ όσον υπήρξε εύνοια και ποιο ακριβώς χάδι του επιδαψίλευσε το σύστημα; Το πρωτόκολλο είναι ίδιο για όλους, όπως και η εφαρμογή του.

Μπορεί να φαίνεται διάτρητο, αλλά στον τόπο όπου η διαχείριση της πανδημίας κυμαίνεται από το αλλοπρόσαλλο στο σχεδόν εγκληματικό δεν μπορούμε να ζητάμε καλλιγραφία.

Στην Πυλαία, δεν υπήρξε κάποια παράλειψη από την πλευρά των αρχών. Το ηθικό σκέλος αποτελεί διαφορετική συζήτηση και οπωσδήποτε δεν αποτελεί ευθύνη ούτε της ΕΟΚ ούτε του ΕΣΑΚΕ ούτε της Πολιτείας ούτε κανενός. Οπωσδήποτε όχι της …Εθνικής ομάδας.

Η ΑΕΚ ανέκρουσε την πρύμνη της μέσα σε ένα σκάρτο τρίωρο, χωρίς να ανακοινώσει το παραμικρό σχετικά με τον Covid-19, το υγειονομικό πρωτόκολλο ή τον Προμηθέα.

Στο σπαραξικάρδιο τσιτάτο της υπενθυμίζεται -σωστά- η στήριξη που η ίδια παρείχε στην Εθνική ομάδα σε περιόδους πόλωσης και τοξικότητας, αλλά ούτε μία λέξη για το σκεπτικό που την έκανε να αποσύρει αρχικά τους τρεις παίκτες (Χρυσικόπουλο, Κατσίβελη, Μωραϊτη).

Ο ανυποψίαστος αναγνώστης θα πρέπει να μυρίσει τα νυχάκια του για να αντιληφθεί τι συνέβη.

Με το φτωχό μου το μυαλό και με τη διόλου φτωχή πείρα μου, υποπτεύομαι ότι η κίνηση της ΑΕΚ ήταν μία προειδοποιητική μπαταριά απέναντι στην Ομοσπονδία μετά την υποτιθέμενη σφαγή του αγώνα με τη Λαύριο: «Δεν θα ανεχθούμε να μας τσαλαπατήσετε».

Ειδάλλως δεν εξηγείται η εκτός θέματος ανακοίνωση της «κίτρινης» διοίκησης.

Η έγκαιρη αναδίπλωση μπορεί να ήταν εξαρχής προγραμματισμένη ή να δρομολογήθηκε από την απειλή βαρύτατης τιμωρίας.

Μετά τα καμώματα των άλλων Αγγελόπουλων το 2014, με πρόσχημα που αποδομήθηκε πλήρως από αυτήν εδώ τη στήλη, ο σχετικός κανονισμός αυστηροποιήθηκε και ενσωματώθηκε στην αθλητική νομοθεσία.

Η δική μου θέση είναι σταθερή, αδιαπραγμάτευτη και άτεγκτη, χωρίς να εξετάσει τα χρώματα, τα λάβαρα και τον πρότερο έντιμο βίο του ενόχου: όποιος χρησιμοποιεί την Εθνική ομάδα ως εργαλείο για να κάνει πολιτική θα παραδίδεται στην πυρά με συνοπτικές διαδικασίες.

Για να μη ξεχνιόμαστε, το ζήτημα με τον Ολυμπιακό και τους παίκτες που έθεσαν εαυτούς εκτός Εθνικής λόγω Πιτίνο δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει, παρ’ όλο που το γκρέμισε με τον δικό του τρόπο ο Βασίλης Σπανούλης.

Παραδόξως ο Παναθηναϊκός δεν έχει σαλπίσει επανάσταση μετά από κάποια εις βάρος του δήθεν αδικία εντός των τειχών, αλλά το modus operandi του απέναντι στην Εuroleague δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Εάν μεθαύριο εκλεγεί στην ΕΟΚ διοίκηση που δεν συμβαδίζει με τα γούστα του, ο Φασούλας ας πούμε, μπορεί να πάρει και αυτός τα γαλάζια καριοφύλλια στα χέρια του. Ιδίως αν το σεντούκι ανήκει σε ανθρώπους χωρίς θητεία στις Εθνικές ομάδες.

Τις λέξεις «σφαγή» και «αδικία» μπορείτε να τις καμουφλάρετε με τα εισαγωγικά της αρεσκείας σας. Το μπάσκετ της ατέρμονης επαφής είναι άτιμο παιχνίδι και μπορεί να προσφέρει πάτημα στην ομάδα που θα αποφασίσει να προσποιηθεί το θύμα.

Φέρτε μου οποιοδήποτε ματς οποιασδήποτε διοργάνωσης και θα σας «αποδείξω» με επιχειρήματα ότι αδικήθηκε οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες. Κανονικά επιχειρήματα και όχι παιδικά, όπως ο αριθμός των βολών που εκτελεί κάθε ομάδα.

Λαύριο-ΑΕΚ, είπατε; Ιδού, λοιπόν, ένα άγγιγμα στον τύπον των ήλων.

Εάν οι διαιτητές ήθελαν να ξεπουπουλιάσουν στοχευμένα τον άμοιρο «Δικέφαλο», δεν θα του έδιναν δύο βολές σε εναέρια διεκδίκηση ριμπάουντ για να σφραγίσει το ματς 12 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Έτσι δεν είναι;

Ο Μέικον σούταρε 1/2. Εφ' όσον ευστοχούσε και στις δύο, η ΑΕΚ θα κέρδιζε το ματς στην κανονική διάρκεια και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα ανέβαζε φωτογραφίες με γάτες και όχι αμετροεπείς φιλιππικούς στο Facebook.

To ένα σφύριγμα που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «θέλω να κερδίσει αυτός» ήταν υπέρ όχι του Λαυρίου, αλλά της ΑΕΚ.

Βλέπετε; Μπορώ να αποδείξω οτιδήποτε με βολεύει, εάν λεπτολογήσω φάσεις και απομονώσω αυτές που ταιριάζουν στο αφήγημά μου.

Η κακή ή μέτρια απόδοση των διαιτητών στα περισσότερα παιχνίδια υποδαυλίζει τη δυσπιστία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι ευνοούνται και άλλοι κατατρέχονται συστηματικά.

Ή μήπως ήταν άλλη ΑΕΚ και άλλος Προμηθέας αυτοί που μονομάχησαν στον περυσινό τελικό Κυπέλλου; Εάν θυμάμαι καλά, που πολύ καλά θυμάμαι, τότε ήταν οι Πατρινοί αυτοί που χαλούσαν τον κόσμο από τις φωνές περί σφαγιασμού.

Τότε ήταν ο Μάκης Γιατράς αυτός που μιλούσε για «διαιτητές ξεφτίλες». Και δεν νομίζω ότι από το 2020 άλλαξαν οι ισορροπίες του ελληνικού μπάσκετ. Ο Λιόλιος μπορεί να έχει τη διακριτική στήριξη του Αυγενάκη, αλλά δεν είναι αυτός αφεντικό στην Ομοσπονδία. Ούτε νομίζω ότι θα γίνει.

Ουφ, με κάνατε να ασχοληθώ με τη διαιτησία και νιώθω σαν να λέρωσα το στόμα μου με στριχνίνη.

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εχθροπραξίες δίχως θύματα, μου φαίνεται ότι ο νικητής στα σημεία ήταν -για μια φορά- η ταλαίπωρη Ομοσπονδία. Είναι πάντοτε καλό σημάδι όταν δικαιώνονται οι θεσμοί, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Η ΕΟΚ δεν έκανε κανένα εμφανές λάθος στο τετράωρο της κρίσης, ενώ παράλληλα άφησε να εκτεθούν οι φορείς του λεγόμενου νέου ήθους, όπως έγινε και το 2014.

Η ποιότητα της διαιτησίας είναι διαφορετική συζήτηση, αλλά η οχύρωση των Εθνικών ομάδων και των αγωνιστικών πρωτοκόλλων δεν χωράει αστερίσκους και βυζαντινισμούς.

Τώρα που αποφάσισε η Ομοσπονδία να δραστηριοποιηθεί, μήπως είναι καιρός να κάνει μία κίνηση προς την Πολιτεία για το άνοιγμα των γηπέδων; Στα γραφεία του υφυπουργείου και της γγΑ, λένε ότι το μπάσκετ είναι το μοναδικό άθλημα που επισήμως αδιαφορεί για το λουκέτο.

Η τωρινή διοίκηση της ΕΟΚ έχει μπροστά της ενάμιση μήνα θητεία (εάν διεξαχθούν στην ώρα τους οι αρχαιρεσίες), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον σπαταλήσει με ροχαλητά.

Κάτι τελευταίο, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Εάν η ΑΕΚ επέμενε στο εμπάργκο της, η Εθνική θα αναχωρούσε για τη Ρίγα με 10 παίκτες, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε 14. Δέκα μπασκετμπολίστες για δύο επίσημους αγώνες!

Γιατί δεν φώναζε άλλους ο Σκουρτόπουλος; Διότι, όσο θλιβερό και αν ακούγεται, δεν υπάρχουν άλλοι ετοιμοπόλεμοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εφ’ όσον παραμένουν εκτός νυμφώνος και οι παίκτες των «αιωνίων».

Ούτε ήταν εφικτό να ταξιδέψουν άλλοι έγκαιρα από τη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα ή τη Ρόδο για να προλάβουν το τσάρτερ.

Πρόκειται για κανονική χρεοκοπία, αλλά θα μου επιτρέψετε να την αφήσω για άλλο σημείωμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.