Πιάσαμε πάτο, σε λίγο τρυπάμε και το πάτωμα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πιάσαμε πάτο, σε λίγο τρυπάμε και το πάτωμα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει όλα τα κωμικοτραγικά που εδώ και μερικές μέρες στιγματίζουν το άθλημα, με αποκορύφωμα την αρχική «απαγόρευση» της ΑΕΚ στους τρεις διεθνείς παίκτες της να ενσωματωθούν στην Εθνική και την φημολογούμενη λανθασμένη διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού από τον Προμηθέα.

Θέλει να αγιάσει η ΕΟΚ και ο πρότερος «ανέντιμος» βίος της δεν την αφήνει! Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις επίσημες διαμαρτυρίες του διοικητικού ηγέτη και του προπονητή (με πρωτοφανή ανάρτηση στα social media) της ΑΕΚ για την διαιτησία του προημιτελικού με το Λαύριο αλλά και από τα επετειακά κείμενα για την προ διετίας έναρξη του «ερυθρόλευκου» #mexritelous (οικειοθελής υποβιβασμός του Ολυμπιακού στην Α2 Κατηγορία) και οι επιπτώσεις είναι ήδη θλιβερές για την Εθνική ομάδα. Έστω κι αν τελικά επικράτησε η λογική της "κωλοτούμπας"!

Με απόφαση του Μάκη Αγγελόπουλου, η «Ένωση» αρχικά απαγόρευσε στους τρεις διεθνείς παίκτες της (Κατσίβελης, Χρυσικόπουλος, Μωραϊτης) να δώσουν το παρών στην πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής ομάδας στο ΟΑΚΑ, το απόγευμα της Κυριακής (14/02), ζητώντας εξηγήσεις από την ομοσπονδία για τον αποκλεισμό των πέντε παικτών του Προμηθέα (Αθηναίου, Δ.Αγραβάνης, Γ.Αγραβάνης, Λούντζης και Γιαννόπουλος), οι οποίοι τέθηκαν εκτός αποστολής επειδή αποδεδειγμένα ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ στη συνέχεια και ένας εξ' αυτών βρέθηκε θετικός.

Το παραπάνω συμβάν χάλασε σε μεγάλο βαθμό τα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Θανάση Σκουρτόπουλου, ενόψει των δύο (αδιάφορων βαθμολογικά) αγώνων με Βοσνία Ερζεγοβίνη (20/02) και Λετονία (22/02) στην φούσκα της Ρίγα, αλλά η απόφαση ελήφθη με βάση τις επιταγές του πρωτοκόλλου της FIBA.

Η ΑΕΚ, τώρα, που στην ουσία είναι έξω φρενών με τους χειρισμούς της ΚΕΔ όσον αφορά το ματς με το Λαύριο (προσωπικά βρήκα την διαιτησία απαράδεκτη και θεωρώ ότι «εκτέθηκε», γιατί και η «βασίλισσα» παρουσιάστηκε πολύ καλύτερη από τον αγώνα πρωταθλήματος αλλά και η ομάδα του Σερέλη δεν έπιασε καλή απόδοση), μπήκε στην διαδικασία να «τιμωρήσει» την ομοσπονδία, προβάλλοντας ως πρόσχημα μία φημολογία!

Σύμφωνα με αυτή, ο Προμηθέας δεν μπήκε - ως όφειλε - στην διαδικασία να ενημερώσει την επιτροπή Κυπέλλου για δύο υποτιθέμενα θετικά κρούσματα μελών του staff (είχαν συμπτώματα από την Ρόδο και στην Θεσσαλονίκη απομονώθηκαν), την ημέρα του ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ, ενώ συμπεριέλαβε στην 12άδα παίκτη ο οποίος αισθανόταν αδιαθεσία.

Αν αυτή η φημολογία είχε βάση, τότε για να ενημερώσουν οι Πατρινοί την διοργανώτρια αρχή (και αμέσως μετά να υποβάλλουν όλη την ομάδα σε νέα τεστ) και εκείνη εν συνεχεία να αναβάλλει το παιχνίδι, τότε θα έπρεπε είτε παίκτης, είτε προπονητής, είτε assistant να έχει βρεθεί θετικός. Κάτι που δεν συνέβη.

Αντ' αυτού, ο αγώνας διεξήχθη κανονικά και μετά το τέλος του κάποιοι παίκτες που θα διανυκτέρευαν στην Θεσσαλονίκη υπεβλήθησαν σε rapid tests. Η υπόλοιπη ομάδα έκανε τεστ την επομένη το πρωί, πριν από την αναχώρηση της αποστολής κι ένας διεθνής παίκτης βρέθηκε θετικός.

Μέσα σε όλα αυτά, λάβετε υπ' όψιν σας, ότι οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον αγώνα της 27ης Φλεβάρη στην Πάτρα για την 15η αγωνιστική της Basket League. Ένα ματς, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα κρίνει την 2η θέση στην κανονική περίοδο της βαθμολογίας.

Κοινώς, ο μεν Προμηθέας - αν κι εφόσον ισχύει η φημολογία ότι γνώριζε την αδιαθεσία του παίκτη που βρέθηκε θετικός - με ένα σμπάρο θα έχει πιάσει δύο τρυγόνια! Δηλαδή και θα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου (σε ματς που πραγματικά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι καλώς διεξήχθη) και θα διατηρήσει όλους τους παίκτες στην διάθεση του Μάκη Γιατρά για προπονήσεις (πλην του διεθνούς που βρέθηκε θετικός) ενόψει του ντέρμπι με την «Ένωση».

Η δε ΑΕΚ, μπαίνει σε μία άνευ προηγουμένου μετωπική σύγκρουση με την ΕΟΚ και με την ομάδα της Πάτρας και με την αρχική απόφασή της να απαγορεύσει την ενσωμάτωση των παικτών της στην Εθνική ομάδα, έβαλε σε κίνδυνο τόσο τους έως τώρα κόπους της στον αγωνιστικό χώρο (θα κινδύνευε με αφαίρεση δύο βαθμών), όσο τον Ηλία Παπαθεοδώρου (θα λογιζόταν ως συνυπεύθυνος), ο οποίος παρεμπιπτόντως ανήκει (έστω και ανεπισήμως) και στο τεχνικό επιτελείο του Ρικ Πιτίνο για το προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια και τους παίκτες (θα απειλούνταν με βαριές «καμπάνες»).

Κανείς δεν δικαιούται παίζει παιχνίδια στην πλάτη της Εθνικής ομάδας!

Όπως καταλαβαίνετε απ' όλα τα παραπάνω, το ελληνικό μπάσκετ όχι απλά έχει πιάσει πάτο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ελλείψει ουσιαστικής διοίκησης από πλευράς ομοσπονδίας, ίσως καταφέρει να τρυπήσει ακόμη και το πάτωμα για να πάει ακόμη πιο κάτω.

Εν προκειμένω, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, για όλο αυτό το «βατερλώ» των τελευταίων ημερών, οι ευθύνες της ΕΟΚ είναι ελάχιστες. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις βαρύτατες που της αναλογούν για το κατάντημα του μπάσκετ τα τελευταία χρόνια.

Ποιος επέτρεψε σε μία ομάδα ανθρώπων να μετατρέψουν την διαιτησία σε «μαγαζάκι» που εξυπηρετεί συμφέροντα, «αποφασίζει»... ανεβοκατεβάσματα, με αποτέλεσμα να «δηλητηριάσει» όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μοιραία να μεταφέρει τις απανταχού συγκρούσεις στην Εθνική ομάδα, αποδυναμώνοντας σταδιακά την αίγλη και την αποτελεσματικότητά της;

Ποιος έχει φέρει το άθλημα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα; Πως γίνεται ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, που τόσο πολύ ενδιαφέρεται για την πρόοδο του προϊόντος, να προβαίνει σε μία ενέργεια που τιμωρεί το ίδιο το μπάσκετ, την «επίσημη αγαπημένη» αλλά και την ίδια του την ομάδα; Πως γίνεται ένας προπονητής-κόσμημα της νέας γενιάς των Ελλήνων, να προβαίνει σε τόσο αποκρουστική ανάρτηση (όχι αμέσως μετά το ματς, που θα ήταν εν βρασμώ, αλλά το επόμενο μεσημέρι) ακόμη κι αν έχει δίκιο; Δεν έχει δώσει ποτέ τέτοια δείγματα κι αυτό κάτι λέει για το που έχουμε φτάσει...

Να βγει ο Λιόλιος και να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Πως γίνεται ο διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα και νυν υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος να επιτρέπει την διαρροή τέτοιων φημών από άλλον σύλλογο και (είτε ο ίδιος, είτε κάποιος εκπρόσωπος του συλλόγου) να μην βγάζει μία ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα διαλύσει όλη αυτή την περιρρέουσα φημολογία, που όσο διατηρείται τόσο εντείνεται, δηλητηριάζοντας ακόμη περισσότερο το άθλημα; Προσέξτε, μιλάμε για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό που δεν πρέπει να μπαίνει - αν κι εφόσον μπήκε ποτέ - στην ίδια ζυγαριά με μία ενδεχόμενη πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά αποτελούν κληρονομία μίας διοίκησης που την τελευταία δεκαετία, ενδιαφέρεται απλά για να υπάρχει, να κάθεται στην καρέκλα, να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και να ανανεώνει τις θητείες της.

Είναι τυχαίο ότι η Εθνική ομάδα έχει πάρει διαζύγιο με τις επιτυχίες από το 2009 και μετά; Είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός δεν αγωνίζεται πλέον στην Α1 Κατηγορία; Είναι τυχαίο ότι τα δύο συνδρομητικά κανάλια έπαψαν πλέον να ενδιαφέρονται για τις εγχώριες διοργανώσεις; Είναι τυχαίο που οι ομάδες (πλην Παναθηναϊκού και ΑΕΚ) έχουν από ελάχιστα έως μηδαμινά έσοδα από χορηγίες;

Αν υπάρχει κάποια ηλιαχτίδα φωτός που οδηγεί στην έξοδο από το σκοτεινό τούνελ που βρίσκεται το άμοιρο το μπάσκετ, αυτή είναι οι επερχόμενες εκλογές (28/03). Όποτε αυτές γίνουν! Το μπάσκετ θέλει ολοκληρωτικό restart και φρονώ ότι όσοι περισσότεροι μπασκετικοί ευαισθητοποιηθούν, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αποβάλλουμε τον πεπαλαιωμένο παραγοντισμό και να βάλουμε φρέσκιες βάσεις στο οικοδόμημα.

Υγ.1: Το ότι ο Κολοσσός ανακοίνωσε κρούσμα παίκτη θετικού σε κορονοϊό (ποιος ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο) σε ένα νησί με μονοψήφια νούμερα σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με το ότι ο Προμηθέας ανακοίνωσε άλλα τρία κρούσματα τέσσερις μέρες μετά το παιχνίδι της Ρόδου, είναι κάτι που οφείλουμε να το κρατήσουμε.

Υγ.2: Μένει επίσης να δούμε τι θα γίνει με τυχόν κρούσματα στον ΠΑΟΚ τις επόμενες ημέρες.

Υγ.3: Οι απόψεις μου δεν αλλάζουν ακόμη κι αν η ΑΕΚ ανακρούσει πρύμναν (όπως κι έκανε) και τελικά στείλει τους παίκτες της στην αυριανή προπόνηση της Εθνικής ομάδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!