Το χουνέρι και οι χρησμοί

Το χουνέρι και οι χρησμοί

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης μελετάει τους οιωνούς στην περίπτωση Πιτίνο και φωτίζει την επόμενη μέρα της Εθνικής μπάσκετ.

Τα πρώτα «ρεπορτάζ» για το τέλος της Ομοσπονδιακής θητείας του Ρικ Πιτίνο ξεφύτρωσαν ακριβώς 29 λεπτά μετά την ανακοίνωση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Σαν έτοιμα από καιρό. Και ακολούθησε ομοβροντία σε ίδιο στυλ, ακόμα και μέσα από το Twitter.

Έκλεισα τη λέξη μέσα σε εισαγωγικά, επειδή τα ρεπορτάζ δεν ήταν ρεπορτάζ (πλην εξαιρέσεων, όπως εκείνο που δημοσιεύτηκε εδώ), αλλά εικασίες.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, φαίνεται ότι…». «Κατά πάσα πιθανότητα, θα….». «Εκτός απροόπτου αναμένεται να…».

Εικασίες και ίσως ευσεβείς πόθοι. Το χαχανητό των εμπνευστών κρυβόταν αδέξια ανάμεσα στις λέξεις και στις παραγράφους. «Ε ρε χουνέρι που έπαθε ο Βασιλακόπουλος, χα χα…».

Και δώσ’ του να γλεντάνε από κάτω, οι mitsos7, οι #mexritelous και οι #swlinapsofa.

Το εθνικό μας σπορ δεν είναι αυτό, τα τελευταία χρόνια; Nα ευχόμαστε ψόφο στον Βασιλακόπουλο; Αλλά ας πάμε παρακάτω. Αρκετά ξεφύγαμε από το θέμα.

Κατ’ αρχάς, το τυπικό της υπόθεσης. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν δημιουργεί για τον Πιτίνο κάποιου είδους ασυμβίβαστο ούτε ημερολογιακή σύγκρουση καθηκόντων.

Αν όλα πάνε καλά στο εξάμηνο που έρχεται (που πολύ αμφιβάλλω), το Προολυμπιακό τουρνουά θα γίνει τέλη Ιουνίου και οι Αγώνες θα ξεκινήσουν γύρω στις 20-25 Ιουλίου. Όχι 2020, αλλά 2021. Τάλε κουάλε.

Ο Πιτίνο θα έχει ξεμπερδέψει με τις ετήσιες υποχρεώσεις του στο Αϊόνα πολύ νωρίτερα. Μέσα στο καλοκαίρι θα χρειαστεί να κάνει μέρος από τη βρώμικη δουλειά («στρατολόγηση» παικτών κ.ο.κ.), αλλά τίποτε που να απαιτεί τη φυσική του παρουσία.

Η Εθνική τον χρειάζεται -στην καλύτερη περίπτωση- για ένα δίμηνο. Είναι πολλοί οι προπονητές του NCAA που εργάστηκαν ή θα εργαστούν σε Εθνικές ομάδες των ΗΠΑ ή άλλων χωρών την -υποχρεωτικά «νεκρή»- Ολυμπιακή περίοδο.

Υπάρχει ωστόσο ένα διεστραμμένο σενάριο που θέλει τους Αγώνες να διεξάγονται όχι καλοκαίρι, αλλά την άνοιξη του 2021.

Εάν αποφασιστεί από τη ΔΟΕ και τους Ιάπωνες τέτοια καινοτομία, το μπάσκετ θα ζήσει κοσμογονία. Ούτε το ΝΒΑ θα δεχθεί εύκολα να διακόψει τη δράση για το χατίρι των πέντε κύκλων και των Εθνικών ομάδων ούτε ο …Μπερτομέου.

Επειδή παρόμοιες συγκρούσεις θα προκύψουν σε πολλά άλλα σπορ υψηλής τηλεθέασης και κύρους (π.χ. τένις), το σχέδιο για ανοιξιάτικη Ολυμπιάδα μάλλον θα εγκαταλειφθεί. Προς το παρόν όμως παραμένει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Σχετικά με το πολύκροτο σήριαλ Πιτίνο, οι δικές μου πηγές λένε ότι είναι προτιμότερο να κρατήσουμε τους χρησμούς για αργότερα. Το θέμα δεν σηκώνει αβάσταχτη ελαφρότητα.

Ο ίδιος ο Hall Of Famer προπονητής δεν θεωρεί ότι «Ελλάδα τέλος», αφού η αποστολή του ήταν εξαρχής να οδηγήσει την Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς και ημερολογιακούς περιορισμούς.

Έδωσε τα χέρια με τον Βασιλακόπουλο, όχι «για το καλοκαίρι του 2020», αλλά «για τον Καναδά και για το Τόκιο». Έτερον εκάτερον.

Θυμηθείτε τι δήλωσε εκείνη την ημέρα: «Δεν υπάρχει δύναμη ικανή να με κάνει να υπαναχωρήσω».

Οι καλοθελητές θεώρησαν τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό αθέτηση των αρχικών δεσμεύσεων του Πιτίνο, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Η εκδήλωση της παρουσίασής του στο ξενοδοχείο Civitel (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ανήκει στην ΕΟΕ), είναι διαθέσιμη στο ΥouTube για να λύσει οποιαδήποτε παρεξήγηση.

Εδώ, όμως, κρύβεται το κλειδί της υπόθεσης.

Εδώ και μήνες, η ΕΟΚ αφήνει να διαρρέεται η «δυσαρέσκειά» της, εξαιτίας κάποιων χειρισμών του Πιτίνο και των απαιτήσεών του σε σχέση με τη στελέχωση του προπονητικού τιμ.

Προσοχή, και αυτή τη φορά, στα εισαγωγικά. Η δυσαρέσκεια δεν είναι αληθινή. Στην ΕΟΚ έχουν τα χίλια ελαττώματα της Βαβυλώνας, αλλά δεν είναι βλάκες για να πιστεύουν ότι στο πρόσωπο του Πιτίνο απέκτησαν τον Κώστα Μίσσα.

Ήταν εξαρχής βέβαιο, ότι ο Ομοσπονδιακός προπονητής θα ζητούσε ορισμένες πολυτέλειες για να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και για να «αποζημιωθεί», εμμέσως πλην σαφώς.

Στο κάτω κάτω, δεν είναι κανένα έξοδο-Γαργαντούας τα έξι ή δώδεκα μηνιάτικα των έξι βοηθών που φημολογείται ότι θέλει ο αφιλοκερδής Πιτίνο.

Πόσα λεφτά θα έδινε δηλαδή η Ομοσπονδία εάν είχε προσλάβει τον Ιτούδη με τρεις συνεργάτες για το ίδιο χρονικό διάστημα; Με κανονικό μισθό και για τους τέσσερις, εννοώ.

Ή μήπως είναι εξωφρενικό έξοδο η εξασφάλιση αεροπορικών εισιτηρίων πρώτης θέσης μέσω του χορηγού Aegean; Άραγε οι μπασκετμπολίστες ταξίδεψαν κάργκο πέρυσι για την Κίνα;

Το πραγματικό εμπόδιο δεν είναι οι βοηθοί, ούτε ο …Κοτταρίδης. Το πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος ο Πιτίνο, όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού.

Μπορεί να είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ενθουσίασε τον Βασιλακόπουλο με τη συγκεκριμένη κίνηση.

Το γυαλί ράγισε εκείνη την ημέρα του Νοέμβρη, όταν άνοιξε παράθυρο για να ξαναμπεί το οπαδικό χτικιό στα αποδυτήρια της Εθνικής.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες ξεκίνησαν από τον δημόσιο χλευασμό που δέχθηκε η ΕΟΚ για αυτό που έμοιαζε «συμπαιγνία», πέρασαν από την άτυπη απόφαση των Αγγελόπουλων για μποϊκοτάζ μέσω Πρίντεζη, Παπανικολάου, Κόνιαρη και κατέληξαν στην πιθανή ρήξη Γιαννακόπουλου-Πιτίνο, με τις προφανείς συνέπειες για την Εθνική.

Αν υπάρξει βελούδινο διαζύγιο της Ομοσπονδίας με τον Αμερικανό (όπως είναι το πιθανότερο), αυτό θα πηγάζει από τις «πράσινες» περιπέτειές του.

Η Εθνική δεν αντέχει να χάσει ούτε τον Πρίντεζη ούτε τον Παπανικολάου ούτε φυσικά τους Παπαπέτρου, Παπαγιάννη, Μήτογλου.

Άφησα τελευταίο τον Νικ Καλάθη, για να πιάσω από τα μαλλιά (που ο ίδιος δεν έχει) το ζήτημα της στελέχωσης της Εθνικής ομάδας του 2021.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε δηλώσει ότι το καλοκαίρι του 2020 θα ήταν το τελευταίο του με την Εθνική ομάδα, ενώ απάντησε ότι «θα παίξει 100 τοις εκατό» όταν έμαθε για την πρόσληψη του Πιτίνο.

Εικάζεται ότι η αποστρατεία του μετατίθεται για το 2021, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο, ιδίως σε περίπτωση αποχώρησης του Αμερικανού προπονητή.

Ήδη ανακοίνωσε το δικό του αντίο ο μέχρι προ τινος αρχηγός Γιάννης Μπουρούσης, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης θα είναι 36 ετών όταν ανάψει η Φλόγα.

Ο Παπανικολάου ελπίζει να γιορτάσει τα 31 στο Τόκιο, ενώ ο Σλούκας θα τα κλείσει τον ερχόμενο Ιανουάριο και ο Μάντζαρης τρεις μήνες αργότερα. Ο Καλάθης είναι γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1989.

Το σχέδιο της ΕΟΚ είναι να λανσάρει μία νεανική Εθνική Ανδρών χωρίς βετεράνους στα επόμενα «παράθυρα», ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη μεθεπόμενη μέρα.

Το Ευρωμπάσκετ του 2021 θα ήταν ένα πρώτο ορόσημο αυτής της ανανέωσης. Φαίνεται όμως ότι θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο του 2022, ώστε να αποσυμφορηθεί το καλεντάρι.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος παραμένει στο πόστο του «προπονητή εσωτερικού», αλλά δεν αποκλείεται να προβιβαστεί ξανά, εάν δρομολογηθεί διαζύγιο της ΕΟΚ με τον Πιτίνο.

Υπάρχει και μία τελευταία παράμετρος, τύποις κομβική, αλλά επί της ουσίας συζητήσιμη αν όχι κούφια.

Η Ομοσπονδία μπάσκετ έχει προγραμματίσει τις αρχαιρεσίες της για το ερχόμενο φθινόπωρο, με τη συμμετοχή του Βασιλακόπουλου «μπλοκαρισμένη» από τη νέα νομοθεσία.

Η τωρινή διοίκηση δεν δικαούται να δεσμεύσει την επόμενη με τόσο σημαντικές αποφάσεις ή τουλάχιστον αυτό λένε τα χαρτιά.

Επί της ουσίας, μόνο αιθεροβάμονες πιστεύουν ότι η παράταξη Βασιλακόπουλου μπορεί να ηττηθεί σε ψηφοφορία εν έτει 2020, ακόμα και αν ο ίδιος παρακολουθήσει τις εξελίξεις από τις σκιές του σπιτιού του.

Στο κάτω κάτω, κανένας Λιόλιος δεν θα φέρει αντίρρηση αν ξεκλειδώσει τα γραφεία και δει ολόκληρο Πιτίνο στρογγυλοκαθισμένο στην καρέκλα του Ομοσπονδιακού προπονητή. Και μάλιστα τζάμπα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.