Μία αναβολή που «βγάζει» την ΕΟΚ από την δύσκολη θέση!

Μία αναβολή που «βγάζει» την ΕΟΚ από την δύσκολη θέση!

Μία αναβολή που «βγάζει» την ΕΟΚ από την δύσκολη θέση!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει γιατί η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, βάζει πρόωρους τίτλους τέλους στη συνεργασία του Ρικ Πιτίνο με την Εθνική ομάδα, η οποία παρουσιάστηκε με επισημότητα και διθυράμβους αλλά δυστυχώς, δεν είχε την εξέλιξη που περίμενε η ίδια ομοσπονδία.

Ήταν ένα συννεφιασμένο φθινοπωρινό μεσημέρι του Νοεμβρίου (08/11), όταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έβγαινε από τα γραφεία της ΕΟΚ στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και με φωτισμένο το πρόσωπο, έκανε μία πρώτη δήλωση για την προφορική συμφωνία με τον Ρικ Πιτίνο, με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στο γραφείο του προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας (υπό το βλέμμα του Ανδρέα Παπανδρέου), οι δύο άνδρες είχαν δώσει τα χέρια και η συνεργασία των δύο πλευρών «επισφραγίστηκε» τρεις μέρες αργότερα (11/11), με την επίσημη παρουσίαση του "Hall of Famer" στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η απόσταση που υπάρχει απ' όσα ειπώθηκαν εκείνη την Δευτέρα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Civitel" μέχρι τα όσα ίσχυσαν στο μεσοδιάστημα και ισχύουν την στιγμή που γράφτηκε αυτό το κείμενο, ίσως και να μην μπορεί να περιγραφεί γραπτώς.. Πολύ απλά γιατί ο 67χρονος Αμερικανός προπονητής-«θρύλος» του κολεγιακού μπάσκετ, είχε πάντα τον δικό του μοναδικό επικοινωνιακό τρόπο να πετυχαίνει την ολική επαναφορά, όταν αντιλαμβανόταν ότι η εκάστοτε κατάσταση του «ξέφευγε» από τα χέρια.

Τα περισσότερα είναι γνωστά. Δηλαδή από την δέσμευσή του ότι «δεν επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό» (τον οποίο ανέλαβε ακριβώς δέκα μέρες αργότερα) και την πρόθεσή του να ταξιδέψει σε Πόλη και Τελ Αβίβ για να συναντήσει τον Σλούκα και τον Ντόρσεϊ, μέχρι στο δείπνο που είχε προαναγγείλει ότι θα παραθέσει στους αδελφούς Αντετοκούνμπο, τον Μάρτιο στο Μαϊάμι! Τόσο σοβαρά είχε πάρει την υπόθεση Εθνική ομάδα...

Ακολούθησε η συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό (21/11), η οποία φυσικά «αναίρεσε» όλα τα παραπάνω και προκάλεσε αντιδράσεις στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο... Αλλά και την δημοσιοποίηση της περιβόητης επιστολής που έστειλαν οι διεθνείς παίκτες του Ολυμπιακού στον «ισχυρό άνδρα» του ελληνικού μπάσκετ, σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που ο ίδιος ο Πιτίνο τους παρείχε, όταν ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου τον ρώτησαν για τις φήμες - που από τότε κυκλοφορούσαν - περί επιστροφής του στον «πράσινο» πάγκο.

Ο νέος τεχνικός του Αϊόνα, βέβαια, κατάφερε να διασκεδάσει και να αντιστρέψει το κλίμα χάρη στην ακαταμάχητη επικοινωνιακή του γοητεία και την έξυπνη διαρροή του μπασκετικού «έρωτα» που αισθάνθηκε με τον Βασίλη Σπανούλη (έπαιξε εξαιρετικά στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την Euroleague). Kαι κατ' επέκταση μέσω της «ανοιχτής» πρόσκλησης που του απηύθυνε και μέσω twitter, για να ξαναφορέσει τη «γαλανόλευκη» και να κλείσει την καριέρα του στην Βικτόρια ή στο Τόκιο, υπό τις οδηγίες του...

Μιλάμε για "μετρ" στην επικοινωνία που ξέρει να στρέφει με το μέρος του την κοινή γνώμη. Όλα αυτά, όμως, είναι όλα όσα έγιναν αντιληπτά δημοσίως. Πίσω από τις κουρτίνες, υπήρχαν συμπεριφορές που άρχιζαν σταδιακά να αλλάζουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και σχέση εκτίμησης και αλληλοσεβασμού που είχε διαφανεί στην έναρξη της συνεργασίας Πιτίνο-ΕΟΚ.

Κατ' αρχήν, στην ομοσπονδία δεν άρεσε καθόλου το ότι ο Ρικ δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ στα meeting και είχε βάλει μπροστά τον άκρως αξιόλογο και ικανό συνεργάτη του στον Παναθηναϊκό, Νίκο Παππά (θα είχε ουσιαστικό ρόλο και στην Εθνική) και τον εκπρόσωπό του Άγγελο Κοτταρίδη, να δίνουν το παρών στις όποιες συναντήσεις γίνονταν (με αντικείμενο την προετοιμασία της «επίσημης αγαπημένης») και εν συνεχεία να τον ενημερώνουν...

Κατά δεύτερον, οι υπερβολικές και στα όρια της πολυτέλειας απαιτήσεις του όσον αφορά τον αριθμό των συνεργατών του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Θα μου πείτε δικαίωμά του... Δεν θα διαφωνήσω! Συνεχίζω από 'κει που σταμάτησα, λοιπόν... Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, που λέτε, ζήτησε αρχικά τέσσερις Αμερικανούς προπονητές (αρχικά ο ένας θα ήταν ο γιος του), εκ των οποίων οι δύο θα ήταν επαγγελματίες σε staff κολεγιακής ομάδας αλλά και οργανισμού ΝΒΑ (ο assistant-coach των Ντιτρόιτ Πίστονς, Σον Σουίνι) και οι δύο άλλοι θα ήταν νεαροί συμπατριώτες του, που θα επιφορτίζονταν με το scouting και το video.

Επιπροσθέτως, στο επιτελείο θα προστίθετο ο προπονητής του Ηφαίστου Λήμνου, Σωτήρης Μανωλόπουλος (φοίτησε στο Boston University, του οποίου ο Πιτίνο διετέλεσε προπονητής για 5 χρόνια) και φυσικά ο Νίκος Παππάς (θα είχε ρόλο συνδετικού κρίκου παικτών-προπονητών) στον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω.

Στα αιτήματα του Αμερικανού τεχνικού, προσθέστε την σεβαστή επιθυμία του να περιποιηθεί όλους τους συνεργάτες του. Για τις 2-3 εβδομάδες της προετοιμασίας, ο έμπειρος Αμερικανός τεχνικός, που φαίνεται ότι δεν έμελλε να προπονήσει τελικά την Εθνική ομάδα, ζήτησε να διαμένουν όλοι σε σουίτες και φυσικά να ταξιδέψουν πρώτη θέση στις όποιες πτήσεις κάνει η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επικοινωνιακές παλινωδίες μετά την επιστροφή του στην Αμερική και τα ήξεις αφήξεις, καταλαβαίνετε ότι είχαν πλήξει αισθητά την εικόνα του στις τάξεις της ομοσπονδίας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι, αν δεν προέκυπτε η πανδημία και το επακόλουθο παγκόσμιο "lock-down", ο Γιώργος Βασιλακόπουλος σχεδίαζε να λύσει την μεταξύ τους συνεργασία. Τουναντίον μάλιστα...

Κάτι τέτοιο (μία μεγαλοπρεπής «κωλοτούμπα» δηλαδή), άλλωστε, θα γύρναγε μπούμερανγκ στην προσπάθεια που έκανε να ενισχύσει τον πάγκο της «επίσημης αγαπημένης» με έναν εγνωσμένης αξίας προπονητή, που τύγχανε καθολικής αναγνώρισης. Μία κίνηση που αποσκοπούσε και στην αναστροφή του έντονα αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην ελληνική μπασκετική κοινή γνώμη προς το πρόσωπό του και ειδικότερα, λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του και της διενέργειας εκλογών για το νέο Δ.Σ. της ομοσπονδίας (στο οποίο βάσει της νέας νομοθεσίας δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει).

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο κύριος Πιτίνο μας τελείωσε. Κι όλα δείχνουν οριστικά! Μέχρι αποδείξεως του εναντίου πάντα... Τα στοιχεία του ρεπορτάζ, πάντως, συνηγορούν ότι η έξαρση του κορονοϊού κι όλα όσα δραματικά ακολούθησαν, από λίγο έως πολύ, έβγαλαν από μία δύσκολη θέση, τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και την Εθνική ομάδα... Είναι αυτό που λέμε «ούτε γάτα, ούτε ζημιά»...

Υγ.: Όπως, όμως, εξήγησε στο gazzetta.gr πριν λίγες μέρες, ο έμπειρος Αμερικανός δημοσιογράφος Κρις Σέρινταν, όταν επιλέγεις μία προσωπικότητα σαν τον Πιτίνο, πρέπει να ξέρεις ότι «ψωνίζεις» και τις παραξενιές του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!