Ασκήσεις πάνω σε καμένη γη

Ασκήσεις πάνω σε καμένη γη

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης θεωρεί απίθανη τη διεξαγωγή Προολυμπιακού τουρνουά και Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν βιάζεται να ακυρώσει το εισιτήριό του.

Στάση αναμονής αποφάσισε να κρατήσει η ΔΟΕ σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ακόμη μπροστά μας ολόκληρο τετράμηνο».

Και ότι η όποια σπέκουλα θα έχει αρνητικές συνέπειες στο εγχείρημα. Θα αποθαρρύνει, δηλαδή, τους χορηγούς και τους επισκέπτες.

Οι Γιαπωνέζοι επιμένουν ότι μπορούν να φέρουν το εγχείρημα σε πέρας, ίσως επειδή πιθανή αναβολή -πόσο μάλλον ματαίωση- των Αγώνων θα αποβεί δυσβάσταχτη για την οικονομία τους.

Εάν υπάρχει λαός ικανός να οργανώσει άνοση Ολυμπιάδα εν μέσω πανδημίας, αυτός είναι οι Ιάπωνες. Αλλά ο παραπάνω αφορισμός μοιάζει εκτός θέματος.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το 45ήμερο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά η κατάσταση παράλυσης στην οποία βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης σήμερα.

Η διαδικασία πρόκρισης έχει ολοκληρωθεί μόνο για το 57% των αθλητών, ενώ οι προολυμπιακές διεργασίες έχουν διακοπεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της βαριά άρρωστης οικουμένης.

Ακόμη και αν από κάποιο θαύμα έρθει η γιατρειά μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα είναι σχεδόν αδύνατο να καταρτιστούν έγκαιρα οι αγωνιστικοί πίνακες του citius, του altius και του fortius.

Και αυτό είναι, φυσικά, το πιο ασήμαντο από τα πιθανά προβλήματα.

Ο πολύπειρος αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ντικ Πάουντ δήλωσε πρόσφατα ότι οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Απριλίου. «Κατόπιν η μηχανή της διοργάνωσης θα τεθεί σε λειτουργία», εξήγησε.

Στην Ιαπωνία, που μάλιστα δεν μετράει πολλά κρούσματα κορονοϊού όταν εξαιρεθεί το περίφημο μολυσμένο κρουαζιερόπλοιο, 7 στους 10 πολίτες θεωρούν αδύνατη την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

«Ας περιμένουμε λιγάκι», ανακοίνωσε σήμερα η ΔΟΕ. «Δεν βιαζόμαστε». Και παρότρυνε τους αθλητές, «να προετοιαστούν όσο καλύτερα μπορούν».

Η Κατερίνα Στεφανίδη, που δεν μασάει τα λόγια της, επισήμανε ότι και μόνη η προπόνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, των προπονητών, των οικογενειών τους, καθώς και του κοινού.

Σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Για ποια προετοιμασία μιλάμε; Ατομικές προπονήσεις είναι εφικτές μόνο στις εκκλησίες.

Ως βετεράνος τεσσάρων Ολυμπιάδων, που μάλιστα έγιναν σε ισάριθμες διαφορετικές ηπείρους (1996-2008), θεωρώ απίθανο να ανάψει η Φλόγα στις 24 Ιουλίου στο Τόκιο.

Και εύχομαι ολόψυχα να διαψευστώ, αφού ως «προνοητικός» που είμαι έσπευσα να αγοράσω αεροπορικό εισιτήριο αξίας 800 ευρώ πριν από 2 μήνες. Και μάλιστα με Αlitalia.

Το Προολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ, για να περάσουμε στα δικά μας, είναι να διεξαχθεί στις 23-27 Ιουνίου 2020, στην πανέμορφη Βικτόρια του πανέμορφου Καναδά.

Εκτός από τους οικοδεσπότες και την αφεντομουτσουνάρα μας, θα μετάσχουν η Κίνα, η Τουρκία, η Τσεχία και η Ουρουγουάη.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν άλλα τρία τουρνουά, στην Κροατία, τη Σερβία και τη Λιθουανία. Το καθένα θα δώσει από ένα εισιτήριο για το -ας πούμε- Τόκιο.

Το πιο ρεαλιστικό ευκταίο σενάριο προβλέπει διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων δίχως να προηγηθούν Προολυμπιακά τουρνουά. Ιδίως αν το ΝΒΑ και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανάψουν στο μεταξύ τα φώτα.

Οι αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής των τελικών του ΝΒΑ ήταν, υπενθυμίζω, 4-21 Ιουνίου.

Εάν συμβεί αυτό που διαβάσατε στην προηγούμενη παράγραφο (όπως και στα υπόλοιπα αθλήματα), θα πρέπει να υιοθετηθούν εναλλακτικά κριτήρια ώστε να συμπληρωθεί το ταμπλό των 12 ομάδων.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η ΔΟΕ θέσπισε αυτά τα κριτήρια, αλλά με πολλή αοριστία. Ουσιαστικά πρόσφερε μία χαλαρή ντιρεκτίβα στις διεθνείς Ομοσπονδίες των αθλημάτων και τους ζήτησε να βγάλουν άκρη κατά το δοκούν.

Οι σοφοί της Λωζάννης γράφουν στο communique τους τα εξής:

  1. Ισχύουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για αθλητές (και ομάδες) που ήδη προκρίθηκαν.
  2. Θα εξαντληθούν οι πιθανότητες για τη διεξαγωγή δίκαιων αγώνων πρόκρισης πριν το Τόκιο.
  3. Θα προσαρμοστεί η προολυμπιακή διαδικασία εάν κριθεί αναγκαίο, ώστε (α) να ληφθεί υπ’ όψιν η ειδική βαθμολογία των διεθνών Ομοσπονδιών και (β) να τηρηθεί η φιλοσοφία του συστήματος πρόκρισης π.χ. σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα πρόσφατων ηπειρωτικών ή περιφερειακών διοργανώσεων.

Στο μπάσκετ διεξήχθη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών πριν από 6 μήνες, οπότε αυτό είναι το προφανές πρόσφατο δείγμα γραφής που ίσως επιστρατευτεί.

Δεν έχει νόημα να συμπεριλάβω στη μελέτη την παράγραφο που μιλάει για «αύξηση του αριθμού των αθλητών σε εξαιρετικές περιπτώσεις», αφού αφορά ατομικά αγωνίσματα και πάντως όχι το μπάσκετ.

Αποδελτιώνοντας και ερμηνεύοντας τους παραπάνω χρησμούς, συμπεραίνω ότι η Εθνική μας:

  • Θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες εάν χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο το ranking της FIBA, αφού κατέχει την 2η θέση ανάμεσα στις τέσσερις επιλαχούσες χώρες, πίσω από τη Σερβία και μπροστά από τις Λιθουανία, Τσεχία. Ας είναι καλά η Εθνική των «παραθύρων» και οι νίκες της.
  • Θα αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εάν χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο το Μουντομπάσκετ 2019, αφού τα εξτρά εισιτήρια θα δοθούν τότε στις Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία. Εμείς μείναμε 11οι στην Κίνα, αφού μας πέρασε στην τελική κατάταξη και η Ιταλία.

Με άλλα λόγια, η πιθανή ματαίωση των Προολυμπιακών τουρνουά στέλνει στο Τόκιο σε κάθε περίπτωση τους Σέρβους, τους Τσέχους και τους Λιθουανούς.

Ανάλογα με τα κριτήρια, παίζεται κορώνα γράμματα το τελευταίο εισιτήριο μεταξύ Ελλάδας και …Πολωνίας.

Οι Ρώσοι, οι Σλοβένοι, οι Κροάτες, οι Ιταλοί, οι Τούρκοι, οι Γερμανοί και όλες οι εκτός Ευρώπης ομάδες που έχασαν το εισιτήριο πέρυσι μένουν έτσι εκτός νυμφώνος.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων μία χώρα με την Ιστορία της Ελλάδας», δήλωσε από τον δικό του κόσμο ο Ρικ Πιτίνο, στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο gazzetta.gr .

Αλλά η μάχη του Μαραθώνα, οι τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι άθλοι του Κοροίβου του Ηλείου δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια της ΔΟΕ και της FIBA.

Εάν υπάρχει Έλληνας ικανός να επηρεάσει τις γραφειοκρατικές διαβουλεύσεις, αυτός είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Με τον οποίο ο Πιτίνο δεν έχει επικοινωνήσει καν, στους 4-5 μήνες της Ομοσπονδιακής θητείας του...

Όλα όσα διαβάσατε, βέβαια, δεν είναι παρά ασκήσεις επί χάρτου και επί ιατρικής μάσκας. Την τελευταία λέξη θα την πει ο αναθεματισμένος κορονοϊός. Και δεν τον έχω κόψει για φίλαθλο.

Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, φοβάμαι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα εξοστρακίσουν πλήρως τον αθλητισμό και τις άλλες μορφές διασκέδασης από τις καθημερινές έγνοιες μας.

Όταν ξεσπάει πόλεμος, οι ολέθριες συνέπειες δεν εξανεμίζονται με τη λήξη των εχθροπραξιών. Πάνω στην καμένη γη δεν φυτρώνει απολύτως τίποτε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.