Από αυτογκόλ σε αυτογκόλ, κύριε πρόεδρε;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Από αυτογκόλ σε αυτογκόλ, κύριε πρόεδρε;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την φανερή πλέον αδυναμία της ΕΟΚ να διαχειριστεί εκ των έσω και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της Εθνικής ομάδας, αντί να κρεμάει στα «μανταλάκια» τους διεθνείς παίκτες, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα και διχάζοντας την φίλαθλη κοινή γνώμη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με το ελληνικό μπάσκετ, που να μην περίμενε τη σημερινή εξέλιξη μετά την επαναπρόσληψη του Ρικ Πιτίνο από τον Παναθηναϊκό. Κακά τα ψέματα, όσο και μεγάλη κι αν είναι η βούληση του πρώην τεχνικού του Λούιβιλ να γεφυρώσει το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες, η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τέτοιες τομές.

Επομένως, προσωπικά τουλάχιστον δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη η επέκταση της αδυσώπητης πλέον διάστασης που έχει πάρει η κόντρα των «αιωνίων αντιπάλων» με φόντο την ΚΕΔ, που ελέγχεται από την ελληνική ομοσπονδία, έστω κι αν ο Ολυμπιακός δεν συμμετέχει πλέον στις εγχώριες διοργανώσεις και οι δύο ομάδες συναντιούνται μόνο στην Euroleague.

Όλα ξεκίνησαν μετά την συμφωνία του 67χρονου προπονητή με την ΕΟΚ για να κοουτσάρει την «επίσημη αγαπημένη» στο προολυμπιακό τουρνουά και την αίσθηση που ο ίδιος ο Πιτίνο άφησε να αιωρηθεί, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι που θα εμποδίσει τη συνεργασία μου με την Εθνική Ελλάδας, γιατί αυτή δεν είναι δουλειά, είναι τιμή!». Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του Hall of Famer προπονητή στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασής του από τον «ισχυρό άνδρα» του ελληνικού μπάσκετ.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης δε, σε πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους, ο έμπειρος Αμερικανός τεχνικός είχε προαναγγείλει το δείπνο του με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο τον Μάρτιο στο Μαϊάμι, αλλά και το ταξίδι του σε Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ για να δει από κοντά τους Σλούκα και Ντόρσεϊ. Κοινώς, για να τα έλεγε τότε αυτά ο Ρικ, είτε δεν υπήρχε στο κάδρο του ο Παναθηναϊκός, είτε είχε αποφασίσει να μην ενδώσει στο ενδιαφέρον του (τον πίεζε εδώ και καιρό να δεχθεί την πρότασή του).

Άλλωστε, δεν είναι λογικό να προκαλεί συνάντηση με τον Πρίντεζη και τον Παπανικολάου και εν συνεχεία – σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού στην επιστολή τους στον πρόεδρο της ΕΟΚ – να τους δεσμεύεται ότι δεν θα δουλέψει σε ελληνικό σύλλογο, αν γνώριζε ότι θα συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν συνάδει με τις αρχές που εκφράζουν τον πολύπειρο προπονητή, όπως τον έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Ο ίδιος, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου (11/11) ότι συναντήθηκε με δύο παίκτες, που του άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις χωρίς να τους ονομάσει. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια δηλαδή, καθώς το διήμερο που ήταν στην Αθήνα, οι διεθνείς του Παναθηναϊκού (τους οποίους συνάντησε αμέσως μετά την παρουσίασή του στο Ψυχικό και πριν «πετάξει» πίσω στην Αμερική) ήταν στην Πάτρα, για τον αγώνα Κυπέλλου με τον Προμηθέα...

Τι μεσολάβησε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες και 67χρονος «θρύλος» του κολεγιακού μπάσκετ αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού και μάλιστα με διετές συμβόλαιο, είναι κάτι που το γνωρίζουν ο ίδιος αλλά και οι διοικούντες την πράσινη ΚΑΕ. Το gazzetta.gr σκάλισε πολύ το θέμα και είναι σε θέση να σας διαβεβαιώσει ότι η είδηση της επιστροφής του στον «πράσινο» πάγκο έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στις τάξεις της ΕΟΚ!

Η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή, έχει να κάνει με την πλήρη έκθεση της ομοσπονδίας, που την ίδια κιόλας μέρα διέρρευσε – μέσω κύκλων – την ενόχλησή της για την συγκεκριμένη εξέλιξη, χωρίς βέβαια από τότε, να πάρει ποτέ επίσημη θέση. Όλα καλά κι όλα ωραία μέχρι εδώ; Τέλεια δεν τα λες, από τη στιγμή που υπάρχει ένας βαθμός διχασμού με φόντο την Εθνική ομάδα, αλλά τέλος πάντων, πάμε παρακάτω γιατί εκεί βρίσκεται και το ζουμί.

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με ένα προπονητή εγνωσμένης αξίας, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος όχι μόνο δεν φρόντισε να κατοχυρώσει ότι ο Ρικ Πιτίνο δεν θα δουλέψει στην μοναδική ομάδα που θα καθιστούσε προβληματική τη συνεργασία του με την Εθνική ομάδα, αλλά το χειρότερο απ' όλα, για μία ακόμη φορά (όπως και στην υπόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο το καλοκαίρι του 2017) αποδείχτηκε ανίκανος να διαχειριστεί όπως πρέπει το σοβαρό αυτό ζήτημα εκ των έσω.

Όσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο της επιστολής, είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι οι τρεις διεθνείς των «ερυθρολεύκων» (Πρίντεζης, Παπανικολάου και Κόνιαρης) δεν έθεσαν εαυτόν εκτός Εθνικής ομάδας, αλλά στην ουσία, ζήτησαν από τον «ισχυρό άνδρα» του ελληνικού μπάσκετ να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Σε τελική ανάλυση, ίσως ούτε και ο ίδιος ο Ρικ Πιτίνο (δεν είναι εξοικειωμένος πλήρως με την ελληνική πραγματικότητα), που στην σημερινή του δήλωση, πάλι εμμέσως, άφησε να εννοηθεί ότι όταν έγινε η συνάντηση με τους παίκτες του Ολυμπιακού, η θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού δεν ήταν κενή...

Και τι έκανε η ΕΟΚ και ο καθ' όλα σεβάσμιος κύριος Βασιλακόπουλος; Όχι μόνο δεν προστάτευσε την εικόνα της Εθνικής ομάδας, κρατώντας την επιστολή ως επτασφράγιστο μυστικό και κανονίζοντας μία συνάντηση με τους τρεις παίκτες για να λύσει εσωτερικά το όλο θέμα (ο Πιτίνο άλλωστε θα πιάσει δουλειά τον ερχόμενο Ιούνιο), αλλά επέτρεψε την διαρροή της στον Τύπο, με αποτέλεσμα να κρεμάσει στα «μανταλάκια» τους παίκτες, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο την ίδια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο ελληνικό μπάσκετ.

Κι όλα αυτά μία εβδομάδα πριν την πρώτη αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της Euroleague. Εκεί που ο Ρικ Πιτίνο θα αντικρίσει με τελείως διαφορετική οπτική ματιά από την πρώτη συνάντησή τους, τον Γιώργο Πρίντεζη, τον Κώστα Παπανικολάου και τον Αντώνη Κόνιαρη...

Με λίγη περισσότερη σοβαρότητα, οργάνωση και μεθοδικότητα, το όλο ζήτημα δεν θα είχε πάρει αυτές τις διαστάσεις, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μιλγουόκι Μπακς πριν από δύο καλοκαίρια. Αλλά δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι διοικούν το ελληνικό μπάσκετ και μοιραία ανάλογη είναι και η εικόνα που εκπέμπει το άθλημα προς τα έξω...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!